Back Chat

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Back Chat
Сингл «Queen»
з альбому «Hot Space»
Випущений 9 серпня 1982
Формат LP (7", 12")
Сторона Б «Staying Power»
Записаний 1981—1982
Жанр фанк-рок
Мова англійська
Композитор Джон Дікон
Тривалість 4:31 (альбомна версія)
4:10 (версія синглу)
6:58 (версія 12-дюймової платівки)
Лейбл EMI
Elektra
Продюсер Queen
Райнгольд Мак
Хронологія синглів «Queen»
Попередній
←
«Staying Power»
(1982)
«Radio Ga Ga»
(1984)
Наступний
→

«Back Chat» (укр. «Зухвалі коментарі») — пісня британського рок-гурту «Queen», з їхнього альбому «Hot Space» 1982 року. Пісня, написана бас-гітаристом Джоном Діконом, вийшла як сингл 9 серпня 1982 року з композицією «Staying Power» на стороні «Б». «Back Chat» — трек, у якому найбільше відчувається вплив фанку серед пісень альбому «Hot Space». Дікон вибрав безкомпромісний варіант усунення будь-яких рок-елементів зі своїх пісень для «Hot Space». Цей «акт непокори» Дікона викликав тертя серед інших членів гурту, зокрема Браяна Мея, який боровся за збереження хоча б деякого відчуття року в його «фанкових відступах»[1]. Після палких дебатів гурт нарешті вирішив включити гітарне соло до «Back Chat». Сингл досяг 40-ї позиції у «UK Singles Chart», став хітом у Франції, посівши 3-тю позицію, і досяг 19-ї позиції в Ірландії.

Пісня виконувалася під час «Hot Space Tour» у швидшому темпі, з більш рок-орієнтованим аранжуванням. Назва «Back Chat», є англійською ідіомою, що посилається на «зухвалі коментарі, зроблені у відповідь»[2]. В огляді альбому виданням «Rolling Stone» критик Джон Мілворд описав музичний стиль пісні як: «гарячу рок-фанкову мелодію, зі слизькими, як крижаний танцпол, гітарними треками»[3].

Слова[ред. | ред. код]

У пісні порушена тема цькування гурту «Queen» з боку музичних критиків та журналістів. У пісні є слова: «Зухвалі коментарі, Зухвалі коментарі — Критикуєте все, що бачите..., аналізуєте все, що я кажу... але завжди робите по-своєму!». Це явний натяк на те, що багато інтерв'ю членів гурту перекручувалися журналістами до невпізнання. Рядки: «Якщо я коли-небудь виграю цю битву, То останнє слово залишиться за мною» остаточно прояснюють зміст пісні.[4]

Музичне відео[ред. | ред. код]

Музичне відео до пісні зняв режисер Браян Грант. Зйомки проходили в липні 1982 року[5]. Для відео використовувалася синглова версія пісні, воно зроблене у форматі простого виконання пісні, декорації до нього зроблені в стилі «техно». На початку відео з'являється Фредді Мерк'юрі у ліфті, протягом усього кліпу він тільки співає, рухаючись і танцюючи під музику. За сюжетом відео Фредді в білому одязі воює зі своїм двійником — з тим Фредді Мерк'юрі, якому гомосексуальні плітки на його адресу замінили сьогодення. Лже-Фредді заганяє справжнього Фредді в клітку — і той, притулившись обличчям до ґрат, намагається звідти докричатися до людей. Відеоряд у відео остаточно переконує глядача в тому, що пісня має зовсім не «ліричний» сенс.[6][7]

Мей грає не на своїй гітарі Red Special, а на Fender Telecaster. Кадри з кліпу використовувалися у відео до пісень «Radio Ga Ga» і «The Show Must Go On».

Музиканти[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Obrecht, Jas. Brian May Interview. Guitar Player (Січень 1983), archived at [1]. Архів оригіналу за 2 січня 2007. Процитовано 18 лютого 2011.
  2. backchat Meaning in the Cambridge English Dictionary. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 12 червня 2018.
  3. John Milward, "Queen: Hot Space" [Архівовано 13 жовтня 2017 у Wayback Machine.], Rolling Stone, 10 червня 1982
  4. «Back Chat» [Архівовано 8 травня 2019 у Wayback Machine.] lyrsense.com Процитовано 8 травня 2019
  5. Queen Videos - "Hot Space" Album (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2012. Процитовано 10 липня 2007.
  6. История Фредди Меркьюри. almanac-rock.ru. Архів оригіналу за 14 липня 2015. Процитовано 14 липня 2015. (рос.)
  7. «Back Chat» [Архівовано 24 квітня 2018 у Wayback Machine.] youtube.com 8 травня 2019

Посилання[ред. | ред. код]