Scandal

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Scandal
Сингл Queen
з альбому The Miracle
Випущений 9 жовтня 1989
Формат віниловий диск (7", 12")
касета
CD
Сторона Б My Life Has Been Saved
Записаний 1988
Жанр хард-рок
Мова англійська
Композитор Queen (Браян Мей)
Тривалість 4:43 (альбомна версія)
6:23 (12" подовжена версія)
Лейбл Parlophone
EMI
Capitol
Продюсер Queen
Девід Річардс
Місця в чартах
Хронологія синглів Queen
Попередній
←
«The Invisible Man»
(1989)
«The Miracle»
(1989)
Наступний
→
Музичне відео
«Scandal» на YouTube

«Scandal» (укр. «Скандал») — пісня британського рок-гурту «Queen». Пісня вийшла як четвертий сингл їхнього альбому «The Miracle» 1989 року. Сингл досяг максимальної 25-ї позиції у чарті Великої Британії, також він вийшов у США, де йому не вдалося потрапити у чарт[1].

Передумови[ред. | ред. код]

Пісню «Scandal» написав Браян Мей, але її приписують до спільної творчості «Queen». Тема пісні стосується проблеми небажаної уваги, Мей написав її, роздратований галасом в британській пресі наприкінці 1980-х років з приводу його розлучення з першою дружиною Кріссі Маллен та стосунків з акторкою Анітою Добсон, а також всіляких спекуляцій у зв'язку з рідкісною на той час появою Фредді Мерк'юрі на публіці (коли він був поглинений своєю боротьбою зі СНІДом). 1987 року Мерк'юрі отримав позитивний результат на ВІЛ, і не повідомляв, що він хворіє на СНІД до дня своєї смерті в листопаді 1991 року, але зміни в його зовнішності, особливо втрата ваги, викликали підозри у публіки, що він серйозно хворий[2].

Преса, за словами Мея, «доставляла йому великі проблеми» і «зробили його життя пеклом». Мей пізніше коментував, що ця пісня була дуже близька його серцю у важкий період його життя.

Створення пісні[ред. | ред. код]

Мей записав клавішне й гітарне соло з першого дубля, так само як і Мерк'юрі свою партію[2]. Синтезаторний бас записав співпродюсер альбому Девід Річардс. Вся вокальна партія була виконана Фредді Мерк'юрі. Іноді додавалися двох- та трьохголосі партії. Рядок «Tomorrow hard times» був виконаний не звичайним голосом, а фальцетом.

Складова пісні[ред. | ред. код]

Альбомна версія пісні починається з розспівування Фредді Мерк'юрі. Потім з'являється партія електрогітари разом з синтезатором, а через деякий час бас-гітари і ударних. Пісня поділяється на чотири куплети і не має приспівів. Після третього куплета йде гітарне соло, яке виконав Браян Мей на своїй гітарі Red Special. Після нього деякий час грають тільки Джон Дікон на бас-гітарі, Роджер Тейлор на ударних і продюсер гурту Девід Річардс на клавішних. Потім пісня стає важчою і виконується четвертий куплет, під кінець якого пісня поступово затихає[3].

Пісня має дві версії — альбомну, яка також вийшла практично на всіх синглах, і подовжену, випущену тільки на 12-дюймових платівках і деяких 5-дюймових компакт-дисках. Подовжена версія пісні є реміксом оригінальної версії. Вона містить додаткові частини та інше аранжування. «Scandal» за життя Мерк'юрі ніколи не виконувалася гуртом наживо і не видавалася на будь-яких збірках пісень.

Відеокліп[ред. | ред. код]

Відеокліп до пісні зняли режисери Руді Долезал і Ганс Роззахер. Кліп знімався в студії «Pinewood» 27 вересня 1989 року на альбомну версію пісні. Відео було випущено у збірках «The Miracle EP» і «Greatest Video Hits 2».

Місце дії оформлено у вигляді гігантської газети під назвою «National Scandal», на якій музиканти виконують пісню. Також іноді в стороні показуються актори, що грають зірок і фотографів. Під час гітарного соло Браян Мей з'являється на окремому подіумі, а навколо нього літають обривки газет[4].

У коментарі до кліпу у відеозбірці «Greatest Video Hits 2», Роджер Тейлор заявив: «Одна з моїх нелюбимих пісень. Один з найнудніших відеороликів, які ми коли-небудь робили».

Кадри з відео використовувалися гуртом в кліпі до пісні «The Show Must Go On».

Сторона «Б»[ред. | ред. код]

Оригінальна версія пісні «My Life Has Saved» була представлена на «Б»-стороні синглу з піснею «Scandal». Надалі, Мей, Тейлор, Дікон і Річардс переробили трек «My Life Has Saved» для свого п'ятнадцятого і фінального студійного альбому гурту «Made in Heaven». У версії 1995 року було замінено оригінальне гітарне введення клавішними, виконаними басистом Джоном Діконом[5].

Музиканти[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Queen - Full Official Chart History. Official Charts Company. Official Charts Company. Архів оригіналу за 25 лютого 2015. Процитовано 20 січня 2016.
  2. а б Scandal - Queenpedia. Queenpedia.com/. Архів оригіналу за 21 березня 2018. Процитовано 26 січня 2008.
  3. «Scandal» [Архівовано 18 травня 2019 у Wayback Machine.] queensongs.info Процитовано 18 травня 2019
  4. «Scandal» [Архівовано 13 червня 2018 у Wayback Machine.] youtube.com Процитовано 18 травня 2019
  5. «Scandal» [Архівовано 21 березня 2018 у Wayback Machine.] discogs.com Процитовано 18 травня 2019

Посилання[ред. | ред. код]