Економіка Парагваю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Парагвай — найменш розвинена країна на Південноамериканському континенті. Як і раніше, основну частину доходу країни дає сільське господарство.

Сільське господарство[ред. | ред. код]

Сільське господарство дає чверть доходу країни. Головна с/г культура — бавовна. Вирощують також екстракт дерева квебрахо, мате (парагвайський чай), пальмова олія. В країні нараховується 8 мільйонів голів великої рогатої худоби.

Промисловість[ред. | ред. код]

Промисловість дає приблизно чверть доходу країни також. Базою парагвайської індустрії є переробка продукції сільського господарства і лісової промисловості: деревина, рослинні олії, цигарки, пиво, обробка шкіри. Значна частка також належить до виробництва цукру з цукрової тростини, екстракту кебрачо, рослинного воску і рослинних олій, ефірних олій, олії тунгового горіха, кокосового горіха та олії з нього. Розвинена харчова, цементна, бавовняна промисловість. Найрозвинутішими є департаменти: Столичний округ, Альто-Парана, Ітапуа (міста: Колонія Уніда, Фрам, Енкарнасьйон), Гуаіра. Головний промисловий центр країни — столиця Асунсьйон.В Вілла Еліса, біля Асунсьйону знаходиться нафтопереробний завод, також є два сталепрокатних заводи, Починаючи з середини 80-тих в країні відкриваються сталеливарні заводи.

Енергетика[ред. | ред. код]

На ГЕС в Парагваї виробляється майже 100 % виробленої енергії. Велике значення мало будівництво ГЕС «Ітайпу» разом із Бразилією. Половина виробленої енергії на цій електростанції, забезпечуючи приблизно 90 % потреб країни, дістається Парагваю.

Макроекономіка[ред. | ред. код]

Як видно, для парагвайської економіки характерна чергування постійних підйомів і спадів. При режимі Стреснера інфляція була галопуючою, а в рік його зречення рівень ВВП впав нижче рівня 1980 року — 4.046 млрд доларів.

Рік ВВП (млрд доларів) Інфляція (відсотки)
1980 4,094 22.4
1985 4,214 25.2
1990 5,265 38.2
1995 8,036 13.4
2000 7,106 9.0
2006 7,971 7.4