Паннігерійська абетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Паннігерійська абетка — набір із 33 латинських літер, стандартизований Національним мовним центром (англ. National Language Center (NLC)) Нігерії у 1980-х роках. Вважається, що ця абетка дає змогу писати всіма мовами Нігерії, не використовуючи диграфи[1].

Історія[ред. | ред. код]

У Нігерії розмовляють кількома сотнями різних мов. Через наявність великої кількості абеток на основі латини створення нігерійських друкарських машинок стало непрактичним.

У 1980-х роках Національний мовний центр (NLC) взявся за розробку єдиної абетки, придатної для письма всіма мовами країни і здатної замінити арабське письмо. За відправну точку було взято модель, запропоновану лінгвістом Кеєм Вільямсоном[en] у 1981 році. Шрифт у 1985—1986 роках розробили Едвард Огуейджофор (Edward Oguejofor) і Віктор Манфреді (Victor Manfredi) у співпраці з NLC за технічної допомоги Германна Цапфа[en].

Символи[ред. | ред. код]

Якщо на комп'ютері встановлено шрифт із паннігерійськими гліфами, то має відобразитися таблиця, подібна до наведеної нижче:

Велика буква A B Ɓ C D Ɗ E Ǝ F G
Маленька буква a b ɓ c d ɗ e ǝ f g
Велика буква H I J K Ƙ L M N O
Маленька буква h i j k ƙ l m n o
Велика буква P R S T U V W Y Z
Маленька буква p r s t u v w y z

Акут (´), гравіс (`) і циркумфлекс (ˆ) використовуються також для позначення високого, низького та спадного тонів відповідно. Середній тон (у мовах із контрастними високим, середнім і низьким тонами) ніяк не позначається.

Клавіатура[ред. | ред. код]

Наведену нижче клавіатуру виготовляла для NLC компанія Olivetti[it][2].

  ˆ
ˊ
"
2
/
3

4

5 €
=
6
_
7
ǀ
8
(
9
)
?
Ɗ
 
Ƙ
 
Backspace
Tab ˉ
ˋ
W
 
E
 
R
 
T
 
Y
 
U
 
I
 
O
 
P
 

 

 
 
Caps Lock A
 
S
 
D
 
F
_
G
 
H
 
J
_
K
 
L
 

 

 
Ǝ
 
Enter
Shift Z
 
Ɓ
 
C
 
V
 
B
 
N
 
M
 
;
,
:
.

 
Shift
Ctrl Alt Пробіл Alt Gr Fn Ctrl

На цій клавіатурній розкладці друкарської машинки букви Q і X не передбачено, оскільки вони не входили в абетку, а цифри 0 або 1 потрібно було вводити як великі літери O та I. Клавіші сірого кольору (для сучасних комп'ютерів) були відсутні.

На сучасній комп'ютерній клавіатурі розпізнавальні цифри 0 і 1 розміщені на позиціях клавіш першого ряду при ненатиснутій клавіші SHIFT (як і інші цифри), буква Q відображається як на стандартній розкладці QWERTY, але мертві клавіші на початку першого та другого рядків потрібно перемістити до 102-клавішну клавіатуру, на початок першого рядка (зменшуючи ширину лівої клавіші SHIFT) і до зміщеної позиції нової клавіші, призначеної цифрі 0 у першому рядку.

У всіх випадках клавіша Enter може бути різною — L-подібною на двох рядках або горизонтальною клавішею лише в третьому рядку (зі зміщенням клавіші, призначеної літері Ǝ, у кінець другого рядка).

Мобільні пристрої[ред. | ред. код]

Деякі екранні клавіатури смартфонів, як-от Swiftkey[en], Touchpal, Multiling і африканські клавіатури, повністю підтримують паннігерійські абетки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kasali, A. A.; Jimoh, K. O.; Adeagbo, M. A.; Bello, S. A. (20 березня 2021). Web-Based Text Editing System for Nigerian Major Languages. Nigerian Journal of Technology. 40 (2): 292—301. doi:10.4314/njt.v40i2.15.
  2. Pan-Nigerian Typewriter Design, archived