Весела корівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Весела корівка
Альтернативна назвафр. La vache qui rit
Країна походженняФранція Франція
Регіондепартамент Жура
Відомий з1921
Основакоров'яче
Пастеризованістьтак
Структураплавлений

Весела корівка (фр. La vache qui rit, із (фр.) Корова, що сміється) — французький плавлений сир, виробляється групою компаній Bel Group. Завод в департаменті Жура був заснований в 1865 році в місті Оржеле (Orgelet), потім фабрика з'явилася у місті Лон-ле-Соньє. Вважається, що сир «ла ваш кі рі» винайшов власник фабрики Леон Бель (Léon Bel), коли у нього накопичилося багато нерозпроданих залишків різних сирів. Вперше сир був випущений в 1921 році. Також це перший сир, який отримав національний патент у Франції[1].

Виготовлення

[ред. | ред. код]

Плавлений сир виготовляється із вершків, молока, свіжих і витриманих сирів, а потім пастеризується.

Логотип

[ред. | ред. код]

Логотип La vache qui rit і малюнок на упаковках плавлених сирків являє голову корови із сережками у вухах у вигляді круглих коробок з сиром, на яких, у свою чергу, зображення тієї ж корови з сережками і так далі (ефект Дросте).

Перше зображення логотипу було виконано самим Леоном Белем, винахідником марки і власником фабрики. Рисунок що сміється корови був зроблений за мотивами баченої ним на вантажівках для перевезення м'яса в роки Першої світової війни емблеми «La Wachkyrie», виконаної художником Бенжаменом Раб'є (назва обігрує слова «валькірія» і «vache qui rit»; також тут є перегук із назвою відомого роману Віктора Гюго «L'homme qui rit» — «Людина, що сміється»). У 1923 році на прохання Бєля Раб'є переробив логотип. На прохання дружини Бєля корові було надано жіночніший вигляд — вона стала червоного кольору, у вухах з'явилися сережки[2][3][4].

З роками логотип трансформувався, але основа залишається незмінною.

Поширення у світі

[ред. | ред. код]

У всіх країнах назву марки перекладають рідною для покупців мовою. В Україні сир продається під назвою Весела корівка, у Росії сир Весела Бурёнка. Компанія продає сир більш ніж у 90 країнах світу. Назви у різних країнах:

В Україні

[ред. | ред. код]

У 2008 році сир почали виробляти на Шосткинському сирзаводі. Із 2010 року випускалося 2 види сиру: «Вершковий» і «Дружба». У 2012 році було випущено сирок з трьома новими смаками: з шинкою, із зеленню та часником, та з творожним смаком. У 2014 році додався «Томатний із прованськими травами», а у 2017 було випущено новий продукт — "Весела Корівка» «СирХрум» з хлібними паличками.[5]

Цікаві факти

[ред. | ред. код]
  • Німецька субмарина U-69 (1940) носила ім'я та емблему «Корова, що сміється».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. История бренда La Vache Qui Rit — Brand Report. Архів оригіналу за 8 вересня 2011. Процитовано 2 березня 2018.
  2. Mallaval C. .
  3. Petitfaux D. Rabier Benjamin (1869—1939). Encyclopædia Universalis[fr]. Процитовано 22 лютого 2017. (фр.)
  4. Déniel P. .
  5. а б Бонжур! Я – Весела Корівка [Архівовано 2 березня 2018 у Wayback Machine.], історія бренду на оф. українському сайті

Посилання

[ред. | ред. код]