Подемос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подемос

ісп. Podemos
Країна  Іспанія
Голова партії Пабло Іґлесіас Турріон
Ген. секретар Ione Belarrad[1] і Пабло Іглесіас Турріон
Засновник Luis Alegre Zahonerod, Juan Carlos Monederod, Miguel Urbán Crespod, Íñigo Errejónd, Carolina Bescansad і Пабло Іглесіас Турріон
Дата заснування 17 січня 2014
Штаб-квартира Мадрид
Ідеологія ліві
Членство в міжнародних організаціях Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі
Кількість членів  251 375
Офіційний сайт podemos.info

Подемос (ісп. Podemos, «Можемо!») — політична партія Іспанії, заснована в січні 2014 року. «Подемос» була заснована в січні 2014 групою лівих активістів та інтелектуалів як політичне крило Руху 15 березня, або «Індігнадос» — іспанського аналога «Захопи Волл-стріт». На початок 2015 року є другою за чисельністю партією країни. Через 4 місяці після заснування Подемос взяла участь у Європейських виборах 2014 року та досягла 5 місць (з 54) у Європарламенті з 7,98% голосів, що перетворило її на четверту за голосами партію в Іспанії. У перші 20 діб подачі заявок, набрала 100.000 членів[2], перетворившись таким чином на третю за чисельністю партію й на даний час займає друге місце з понад 350.000 членів.

Структура[ред. | ред. код]

Партія організована на принципах горизонтальної координації, щоб відповідати своїм вимогам прямої та партисипативної демократії. Формально партія не має ні центрального офісу, ні керівництва, діючи через своєрідні політичні клуби — представництва прихильників руху, об'єднаних в «кола». Ініціатором створення нової партії, здатної кинути виклик двопартійній системі Народної партії та ІСРП, виступила троцькістська партія «Антикапіталістичні ліві» (Izquierda Anticapitalista). Натхненням для побудови широкої лівої партії для іспанських активістів став успіх грецької Коаліції радикальних лівих (СІРІЗА). Також відзначають вплив на «Подемос» ідеології латиноамериканських лівих рухів і урядів[3].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]