Пісенний конкурс Євробачення 2023

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пісенний конкурс Євробачення 2023
United by Music
(«Об’єднані музикою»)
Дата півфіналу 1 9 травня 2023
Дата півфіналу 2 11 травня 2023
Дата фіналу 13 травня 2023
Ведучі Юлія Саніна
Ханна Веддінгем
Аліша Діксон
Грем Нортон (фінал)
Супервайзер Швеція Мартін Естердаль
Телеканал господарів Велика Британія «BBC» (від імені та за співпраці Україна Національної суспільної телерадіокомпанії України)
Місце проведення Ліверпуль Арена, Ліверпуль, Велика Британія
Пісня переможця Швеція Швеція

Tattoo (пісня Лорін )

Система голосування
Кожна країна присуджує 12, 10, 8–1 балів 10 пісням-фаворитам від глядачів (у півфіналах і фіналі) та професійного журі (у фіналі). Глядачі з країн, які не беруть участь у конкурсі, також можуть голосувати, їхні голоси додаються і нараховуються як один набір балів
Кількість країн 37
Відмовились Болгарія Болгарія
Північна Македонія Північна Македонія
Чорногорія Чорногорія
Нуль очок Румунія Румунія
Сан-Марино Сан-Марино (Півфінал)
Шоу відкриття
Перший півфінал:
  • Танцювальний скетч на пісню «Together in Electric Dreams»
  • Юлія Саніна виконала пісню «Маяк»
    Фінал:
  • Відкривав Kalush Orchestra зі своєю виграшною піснею «Stefania» та заспівали свій останній сингл «Changes»
  • парад прапорів, під час якого виступали гурт Go_A з піснею «Shum», Джамала з піснею-переможницею «1944», Тіна Кароль з піснею «Show Me Your Love», Вєрка Сердючка з піснею «Dancing Lasha Tumbai»
Шоу впродовж
Перший півфінал:
  • Альоша виконала пісню «Ordinary World» з Ребеккою Фергюсон
  • Ріта Ора з поєднання композицій «Ritual», «Anywhere», «I Will Never Let You Down» і «Praising You»
    Другий півфінал:
  • Розмовний виступ Люка Еванса про історію конкурсу
  • композиція «Music Unites Generations» у виконанні Марії Яремчук, OTOY та Злати Дзюньки
  • танцювальний етюд у виконні трьох драг-виконавиць: Міс Демеанор, Міс Мерседес Бендс і Томари Томас
    Фінал:
  • виступ Сем Райдера з новою композицією «Mountain» разом із Роджером Тейлором з групи Queen
  • «The Liverpool Songbook», який виконувало 6 учасників з попередніх конкурсів: Махмуд з «Imagine», Нетта з «You Spin Me Round (Like a Record)», Даді Фрейр з «Whole Again», Корнелія Якобс із «I Turn to You», Соня з «Better the Devil You Know» та Дункан Лоренс з «You'll Never Walk Alone»
Пісенний конкурс Євробачення
◄2022        2024►

Пісенний конкурс «Євробачення-2023» — 67-й пісенний конкурс, який відбувся у Ліверпулі, Великій Британії, після того, як Україна, яка перемогла на конкурсі 2022 року з піснею «Stefania» гурту «Kalush Orchestra», не змогла задовольнити вимоги щодо проведення конкурсу через безпекові побоювання, спричинені російським вторгненням в Україну. Велика Британія приймала конкурс удев'яте, востаннє це відбулось 1998 року в Бірмінгемі[1].

Перемогу в конкурсі здобула Лорін з піснею «Tattoo». Її виступ зрівняв кількість перемог Ірландії та Швеції на Євробаченні[2]. До першої п'ятірки увійшли Фінляндія, Ізраїль, Італія та Норвегія. Швеція перемогла в голосуванні журі, а в телеголосуванні посіла друге місце після Фінляндії. Лорін стала другою виконавицею, яка виграла конкурс двічі, після Джонні Логана.

У ЄМС повідомили, що телевізійна аудиторія конкурсу склала 162 млн глядачів у 38 європейських країнах, що на мільйон більше, ніж у минулому році. Загалом 15,6 млн глядачів дивилися конкурс онлайн на YouTube й TikTok[3].

Місце проведення[ред. | ред. код]

Пісенний конкурс Євробачення 2023. Карта розташування: Велика Британія
Абердин
Абердин
Белфаст
Белфаст
Бірмінгем
Бірмінгем
Бристоль
Бристоль
Глазго
Глазго
Дарлінгтон
Дарлінгтон
Единбург
Единбург
Ліверпуль
Ліверпуль
Лідс
Лідс
Лондон
Лондон
Манчестер
Манчестер
Ньюкасл-апон-Тайн
Ньюкасл-апон-Тайн
Шеффілд
Шеффілд
Червоний - міста, які подали заявку
Жовтий - міста, що увійшли до шорт-листу
Зелений – місто, що увійшло до фінального шорт-листу
Місто господар конкурсу — Ліверпуль (синій)

За традицією Євробачення право приймати конкурс отримує країна-переможниця попереднього. Переможницею конкурсу 2022 року стала Україна[4]. Проте, з урахуванням вторгнення Росії в Україну, було невідомо, чи схвалить Європейська мовна спілка заявку на проведення конкурсу 2023 року в Україні. Зацікавленість у ролі країни-господарки в разі неможливості проведення конкурсу Україною виявили:

16 травня 2022 року Микола Чернотицький, голова Суспільного, заявив, що український мовник хоче провести конкурс у мирній Україні та сподівається, що країна зможе гарантувати безпеку всім учасникам та делегаціям під час заходу[13]. Пізніше Чернотицький заявив, що 20 травня 2022 року телекомпанія розпочне переговори з ЄМС щодо проведення конкурсу[14][15]. 10 червня в Україні почали підготовку до участі в конкурсі — Кабінет міністрів створив організаційний комітет[16].

16 червня 2022 року Суспільне та український уряд провели зустріч із ЄМС, щоб обговорити можливі варіанти проведення конкурсу в Україні[17][18]. Наступного дня Спілка оголосила, що Україна не зможе провести Євробачення 2023 після оцінки як від Суспільного, так і від інших спеціалістів. Було зазначено, що обговорення розпочнуться з BBC, національним мовником Великої Британії, представник якої Сем Райдер із піснею «Space Man» посів друге місце 2022 року, про потенційний конкурс в країні[19][20]. У відповідь на це Чернотицький і Олександр Ткаченко, міністр культури України, разом із українськими переможцями Євробачення Русланою, Джамалою та Олегом Псюком (засновник Kalush Orchestra) опублікували спільну заяву з проханням продовжити переговори з ЄМС[21][22][23], а Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, заявив, що Україна може провести Євробачення в будь-якому безпечному українському місті[24]. Крім того, британська газета Ґардіан припустила, що Європейський Союз працює над подачею заявки про проведення конкурсу в місті Брюссель, столиці Бельгії[22][25].

25 липня 2022 року ЄМС підтвердила, що конкурс відбудеться у Великій Британії від імені мовника-переможця НСТУ. При цьому представники «Суспільного» співпрацюватимуть із BBC, щоб розробити та впровадити українські елементи в шоу наступного року, а Україна, як країна-переможниця Пісенного конкурсу Євробачення 2022, також автоматично потрапить до фіналу майбутнього конкурсу[26][1]. Уперше з 1980 року Євробачення не буде проведене в країні-переможниці попереднього конкурсу[27]. Заявку на прийняття Євробачення подали: Лондон, Манчестер, Ліверпуль, Брайтон, Бірмінгем, Лідс, Шеффілд, Вулвергемптон, Сандерленд, Единбург, Глазго, Абердин, Белфаст, Кардіфф, Бристоль, Ноттінгем, Ньюкасл-апон-Тайн та Деррі[28][29]. Громадські діячі, включно з колишніми переможницями Євробачення від Великої Британії Лулу, Шеріл Бейкер з Bucks Fizz і Катріною Лесканіч з Katrina and the Waves, висловили свою підтримку своїх улюблених міст[30][31][32].

7 жовтня 2022 року BBC повідомило, що конкурс відбудеться в Ліверпулі на Ліверпуль-арені[33][34]. Ліверпуль прийматиме конкурс уперше[35].

Умовні позначення:

     Місце проведення
     Розглянута заявка
Місто Місце Деталі Дж.
Бірмінгем «NEC Arena» Місце проведення Ігор Співдружності 2022. [36]
Глазго «OVO Hydro» Зовнішній вигляд закладу був представлений у фільмі «Пісенний конкурс Євробачення: Історія вогненної саги». Підтримується міською радою Глазго. [37][38]
Ліверпуль «Ліверпуль Арена» У арені проходила церемонія вручення премії MTV Europe Music Awards 2008. [39][40]
Лідс «First Direct Arena» [41]
Манчестер «Манчестер Арена» У арені проходили Ігри Співдружності 2002 року та Чемпіонат світу серед дорослих з тхеквондо 2019 року. [42]
Ньюкасл-апон-Тайн «Utilita Arena» [43]
Шеффілд «Sheffield Arena» Підтримується Об'єднаною владою мера Південного Йоркшира. [44]

Формат[ред. | ред. код]

Візуальний дизайн[ред. | ред. код]

Сцена «Євробачення 2023»

Євробачення-2023 відбулося під гаслом «Об'єднані музикою». На логотипі — серця у національних кольорах України та Великої Британії. Шрифт, який використовується в логотипі Євробачення, називається Penny Lane — відсилання до «Бітлз» і багатої музичної спадщини Ліверпуля[45].

Ведучі[ред. | ред. код]

Ведучі під час фіналу конкурсу: Аліша Діксон, Юлія Саніна, Ханна Веддінгем та Грем Нортон

22 лютого 2023 року було оголошено склад ведучих на конкурс 2023 року. Британська співачка Аліша Діксон, британська актриса Ханна Веддінгем та українська співачка Юлія Саніна будуть ведучими, а у фіналі до них приєднається ірландський телеведучий та британський коментатор конкурсу з 2009 року Грем Нортон. Ведучими «Бірюзового килима» та церемонії відкриття стануть Тимур Мірошниченко (який був співведучим конкурсу 2017 року) та британська спортивна і телевізійна діячка Сем Квек[46][47].

Зміни в голосуванні[ред. | ред. код]

22 листопада 2022 року EBU оголосив про серйозні зміни в системі голосування на конкурсі 2023 року[48]. Результати півфіналу визначатимуться винятково телеголосуванням, як це було в період між 2004 і 2007 роками, тоді як результати фіналу визначатимуть як національні журі, так і телеголосування, як це відбувається з 2009 року. У випадку, якщо країна не зможе надати результати телеголосування для півфіналу, використовуватимуться резервні результати журі, а якщо проблема не зникне до фіналу, бали журі, нараховані у фіналі, будуть подвоєні, замінюючи попередню процедуру використання алгоритму для розрахунку та призначення балів на основі країн із подібними моделями голосування. Якщо журі країни дискваліфіковано, бали телеголосування від цієї країни будуть подвоєні та використані як заміна у фіналі.  Глядачі з країн, які не беруть участі в шоу, також зможуть голосувати в усіх шоу, при цьому їхні голоси будуть узагальнюватися та представлятися як один окремий набір балів у розділі «Решта світу». Ці глядачі зможуть голосувати через онлайн-платформу[49]. На цю платформу поширюється таке саме обмеження, як і при голосуванні шляхом SMS чи телефонного дзвінка країни-учасниці: не більше 20 голосів з однієї кредитної картки, причому, проголосувати можна лише за одну трансакцію[50].

Жеребкування півфіналу[ред. | ред. код]

Місце проведення жеребкування конкурсу 2023 року в Сент-Джордж Холл

Жеребкування країн-учасниць півфіналу відбулося 31 січня 2023 року о 19:00 GMT (20:00 CET) у Сент Джордж Холл[51]. Тридцять одна країна був розподілений між п'ятьма кошиками на основі історичних моделей голосування, підрахованих офіційним партнером конкурсу з телеголосування Digame[52]. Мета жеребкування — зменшити ймовірність «блокового голосування» та збільшити напругу у півфіналі. Жеребкування також визначає, у якому з півфіналів голосуватимуть країна-переможниця минулого року (Україна) та країни «великої п'ятірки» (Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Велика Британія).

Церемонію провели Ей Джей Одуду та Райлан Кларк, і під час неї відбулася передача ключів від Стефано Ло Руссо, мера попереднього міста, в якому проводилося Євробачення — Турина — до Джоани Андерсон, мера Ліверпуля. Трансляцію церемонії доручили лондонській продюсерській компанії ModestTV[53][54]. Подія транслювалася на офіційному каналі конкурсу на YouTube, на BBC Two у Великій Британії, в Україні на «Суспільне Культура» з коментарями Тимура Мірошниченка[55] та в Італії на RaiPlay[56].

Кошик 1 Кошик 2 Кошик 3 Кошик 4 Кошик 5

Листівки[ред. | ред. код]

«Листівки» — це 30-секундне відеозвернення, яке демонстрували по телебаченню, поки сцена готується до наступного виступу. Вони були зняті між лютим та квітнем 2023 року, режисером був Том Кук. Карло Массарелла та Джейн Макголдрік були виконавчими продюсерами, листівки були засновані на темі конкурсу «Об'єднані музикою». Використовуючи технологію безпілотника 360°, кожна листівка починалася у вибраному місці в Україні, потім у Великій Британії, а потім переїжджала до країни-учасниці. Три місця, зображені на кожній листівці, були об'єднані єдиною темою[57]. Фонову музику написав Дмитро Шуров. Для кожної країни-учасниці були використані наступні місця:

Листівки
Країна Тема Локація[58]
В Україні У Великій Британії В країні-учасниці
Албанія Албанія Міські парки Національний дендрологічний парк «Софіївка», Умань Сефтон Парк, Ліверпуль Великий парк Тирани
Вірменія Вірменія Ботанічні сади Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка Проєкт Едем, Корнуолл Єреванський ботанічний сад
Австралія Австралія Мости Скляний міст, Київ Кліфтонський підвісний міст, Бристоль Міст Матагаруп, Перт
Австрія Австрія Ратуші Львівська ратуша Ратуша Шеффілда Віденська ратуша
Азербайджан Азербайджан Міські площі Майдан Незалежності, Київ Площа Сторіччя, Бірмінгем Приморський бульвар
Бельгія Бельгія Пам'ятники Монумент Незалежності Ангел Півночі, Гейтсхед Атоміум, Брюссель
Хорватія Хорватія Порти Київський річковий порт Вітбі, Північний Йоркшир Порт Рієка
Кіпр Кіпр Пляжі Київський пляж Брайтон, Східний Сассекс Пляж Акті Олімпіон, Лімасол
Чехія Чехія Лабіринти Зелений лабіринт, Житомир Лабіринт миру, Каслвеллан Тисовий лабіринт, Луг
Данія Данія Оперні театри Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької Уельський центр тисячоліття, Кардіфф Оперний театр Копенгагена
Естонія Естонія Вежі Водонапірна вежа Блекпульська вежа, Ланкашир Талліннська телевежа
Фінляндія Фінляндія Оглядові колеса Подільське оглядове колесо, Київ Ліверпульське оглядове колесо SkyWheel Гельсінкі
Франція Франція Палаци Палац Потоцьких Палац Гопетаун, Західний Лотіан Палац Фонтенбло, Сена і Марна
Грузія Грузія Старі міста Старе місто, Львів Порт-Санлайт, Мерсісайд Старе місто, Тбілісі
Німеччина Німеччина Канали Русанівка, Київ Канал Бріджвотер, Великий Манчестер Канал Кервідерфліт, Гамбург
Греція Греція Руїни Форт-застава Дубно, Рівненська область Замок Данлус, Антрім (графство) Храм Посейдона, Суніон
Ісландія Ісландія Водоспади Манявський водоспад, Ґорґани Pistyll Rhaeadr, Повіс Квернуфосс, Скогар
Ірландія Ірландія Гірські дороги Гірська дорога в Івано-Франківській області Дорога A3055, Острів Вайт (графство) Дорога R759, Віклов (графство)
Ізраїль Ізраїль Скельні утворення Урицькі скелі в Сколівських Бескидах Стоунгендж, Вілтшир Masada, Judaean Desert
Італія Італія Велодроми Київський велодром Памп Трек Вельс, Раядер Circus Maximus, Рим
Латвія Латвія Пляжні кемпінги Екопростір, Київське водосховище Пляжні хатини на пляжі Боскомбу, Борнмут Мелнсілс, Талсинський край
Литва Литва Фортеці Хотинська фортеця, Чернівецька область Ейлін Донан, Гайлендс Тракайський замок
Мальта Мальта Автобуси Львівські автобуси Лондонський червоний двоповерховий автобус Вінтажний автобус у Меллісі
Молдова Молдова Ліси Сколівські Бескиди, Львівська область Шервудський ліс, Ноттінгемшир Національний парк Орхей, Требужені
Нідерланди Нідерланди Модельні міста Комфорт Таун, Київ Портмейріон, Гвінед Зандам, Північна Голландія
Норвегія Норвегія Бібліотеки Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського Центральна бібліотека Ліверпуля Публічна бібліотека Осло
Польща Польща ЗВО Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича Триніті-коледж (Кембридж) Факультет фізики, Варшавський університет
Португалія Португалія Церкви Софійський собор, Київ Собор Ілі, Кембриджшир Національний пантеон, Лісабон
Румунія Румунія Статуї Статуя Тараса Шевченко, Львів Статуя гурту «The Beatles», Ліверпуль Бухарест
Сан-Марино Сан-Марино Замки Кам'янець-Подільська фортеця, Хмельницька область Замок Герстмонсо, Східний Сассе Гуаїта, Монте-Титано
Сербія Сербія Художні галереї PARK3020, Львівська область Тейт Ліверпуль Музей сучасного мистецтва, Белград
Словенія Словенія Дахи Тетріс Холл, Київ Бар Goodness Gracious Roof, Ліверпуль Радіо Словенії на даху, Любляна
Іспанія Іспанія Театри Амфітеатр, Ужгород Театр Мінак, Корнуолл Римський театр Сагунто, Сагунт
Швеція Швеція Острови Острів Кохання, Умань Острів Святої Катерини, Тенбі Енхольмен, Готланд
Швейцарія Швейцарія Озера Озеро Бучак, Черкаська область Лох-Несс, Гайлендс Цюрихське озеро
Україна Україна Вуличні мурали Вуличні мурали в Києві Вуличні мурали в Белфасті Арт-завод Платформа, Київ
Велика Британія Велика Британія Річки Дніпро, Київ Мерсі, Ліверпуль Темза, Лондон

Країни-учасниці[ред. | ред. код]

   Країни-учасниці першого півфіналу
   Автофіналісти, що голосують у першому півфіналі
   Країни-учасниці другого півфіналу
   Автофіналісти, що голосують у другому півфіналі

20 жовтня 2022 року Європейська мовна спілка оголосила, що у конкурсі 2023 року візьмуть участь 37 країн[59]. Болгарія, Північна Македонія та Чорногорія відмовилися від участі через фінансові причини[60][61].

Повернення артистів[ред. | ред. код]

Перший півфінал[ред. | ред. код]

Перший півфінал відбувся 9 травня 2023 року[62]. У ньому також голосували Німеччина, Італія та Франція.

     Пройшли до фіналу

Країна[63] Виконавець Пісня Переклад Мова Місце Бали
1 Норвегія Норвегія Алессандра «Queen of Kings» «Королева королів» Англійська[a] 6 102
2 Мальта Мальта The Busker «Dance (Our Own Party)» «Танець (Наша власна вечірка)» Англійська 15 3
3 Сербія Сербія Люк Блек «Samo mi se spava» «Я просто хочу спати» Сербська, англійська 10 37
4 Латвія Латвія Sudden Lights «Aijā» «Айя»[b] Англійська, латиська 11 34
5 Португалія Португалія Mimicat «Ai coração» «Ой серце» Португальська 9 74
6 Ірландія Ірландія Wild Youth «We Are One» «Ми єдині» Англійська 12 10
7 Хорватія Хорватія Let 3 «Mama ŠČ!» «Мама Щ!»[64] Хорватська 8 76
8 Швейцарія Швейцарія Ремо Форрер «Watergun» «Водяна рушниця» Англійська 7 97
9 Ізраїль Ізраїль Ноа Кірел «Unicorn» «Єдиноріг» Англійська[c] 3 127
10 Молдова Молдова Паша Парфеній «Soarele și luna» «Сонце і місяць» Румунська 5 109
11 Швеція Швеція Лорін «Tattoo» «Татуювання» Англійська 2 135
12 Азербайджан Азербайджан TuralTuranX «Tell Me More» «Розкажи мені більше» Англійська 14 4
13 Чехія Чехія Vesna «My Sister's Crown» «Корона моєї сестри» Чеська, англійська,
українська, болгарська
4 110
14 Нідерланди Нідерланди Міа Ніколай і Діон Купер «Burning Daylight» «Палаюче денне світло» Англійська 13 7
15 Фінляндія Фінляндія Käärijä «Cha Cha Cha» «Ча Ча Ча» Фінська 1 177

Другий півфінал[ред. | ред. код]

Другий півфінал відбувся 11 травня 2023 року[62]. У ньому також голосували Велика Британія, Україна та Іспанія.

     Пройшли до фіналу

Країна[63] Виконавець Пісня Переклад Мова Місце Бали
1 Данія Данія Рейлі «Breaking My Heart» «Розбиваючи моє серце» Англійська 14 6
2 Вірменія Вірменія Brunette «Future Lover» «Майбутній коханець» Англійська, вірменська 6 99
3 Румунія Румунія Теодор Андрей «D.G.T. (Off and on)» «Пальці (Вимкнено і ввімкнено)» Румунська, англійська 15 0
4 Естонія Естонія Аліка «Bridges» «Мости» Англійська 10 74
5 Бельгія Бельгія Густаф «Because of You» «Через тебе» Англійська 8 90
6 Кіпр Кіпр Ендрю Ламбру «Break a Broken Heart» «Розбити розбите серце» Англійська 7 94
7 Ісландія Ісландія Diljá «Power» «Сила» Англійська 11 44
8 Греція Греція Віктор Вернікос «What They Say» «Що вони кажуть» Англійська 13 14
9 Польща Польща Бланка «Solo» «Соло» Англійська 3 124
10 Словенія Словенія Joker Out «Carpe diem» «Лови день» Словенська 5 103
11 Грузія Грузія Іру «Echo» «Відлуння» Англійська 12 33
12 Сан-Марино Сан-Марино Piqued Jacks «Like an Animal» «Як тварина» Англійська 16 0
13 Австрія Австрія Тея і Саліна «Who the Hell is Edgar?» «Хто такий Едгар?» Англійська[d] 2 137
14 Албанія Албанія Альбіна та родина Келменді «Duje» «Кохати» Албанська[e] 9 83
15 Литва Литва Моніка Лінкіте «Stay» «Залишся» Англійська [f] 4 110
16 Австралія Австралія Voyager «Promise» «Обіцянка» Англійська 1 149

Фінал[ред. | ред. код]

Фінал відбувся 13 травня 2023 року[62].

     Перемога
     Друге місце
     Третє місце
Країна[63] Виконавець Пісня Переклад Мова Місце Бали
1 Австрія Австрія Тея і Саліна «Who the Hell is Edgar?» «Хто такий Едгар?» Англійська[g] 15 120
2 Португалія Португалія Mimicat «Ai coração» «Ой серце» Португальська 23 59
3 Швейцарія Швейцарія Ремо Форрер «Watergun» «Водяна рушниця» Англійська 20 92
4 Польща Польща Бланка «Solo» «Соло» Англійська 19 93
5 Сербія Сербія Люк Блек «Samo mi se spava» «Я просто хочу спати» Сербська 24 30
6 Франція Франція Ла Зарра «Évidemment» «Очевидно» Французька 16 104
7 Кіпр Кіпр Ендрю Ламбру «Break a Broken Heart» «Розбити розбите серце» Англійська 12 126
8 Іспанія Іспанія Бланка Палома «Eaea» «Еаеа»[h] Іспанська 17 100
9 Швеція Швеція Лорін «Tattoo» «Татуювання» Англійська 1 583
10 Албанія Албанія Альбіна та родина Келменді «Duje» «Кохати» Албанська[i] 22 76
11 Італія Італія Марко Менгоні «Due vite» «Два життя» Італійська 4 350
12 Естонія Естонія Аліка «Bridges» «Мости» Англійська 8 168
13 Фінляндія Фінляндія Käärijä «Cha Cha Cha» «Ча Ча Ча» Фінська 2 526
14 Чехія Чехія Vesna «My Sister's Crown» «Корона моєї сестри» Чеська, англійська,
українська, болгарська
10 129
15 Австралія Австралія Voyager «Promise» «Обіцянка» Англійська 9 151
16 Бельгія Бельгія Густаф «Because of You» «Через тебе» Англійська 7 182
17 Вірменія Вірменія Brunette «Future Lover» «Майбутній коханець» Англійська, вірменська 14 122
18 Молдова Молдова Паша Парфеній «Soarele și luna» «Сонце і місяць» Румунська 18 96
19 Україна Україна Tvorchi «Heart of Steel» «Сталеве серце» Англійська, українська 6 243
20 Норвегія Норвегія Алессандра «Queen of Kings» «Королева королів» Англійська[j] 5 268
21 Німеччина Німеччина Lord of the Lost «Blood & Glitter» «Кров і блиск» Англійська 26 18
22 Литва Литва Моніка Лінкіте «Stay» «Залишся» Англійська [k] 11 127
23 Ізраїль Ізраїль Ноа Кірел «Unicorn» «Єдиноріг» Англійська[l] 3 362
24 Словенія Словенія Joker Out «Carpe diem» «Лови день» Словенська 21 78
25 Хорватія Хорватія Let 3 «Mama ŠČ!» «Мама Щ!» Хорватська 13 123
26 Велика Британія Велика Британія Мей Мюллер «I Wrote a Song» «Я написала пісню» Англійська 25 24

Речники[ред. | ред. код]

12-бальні оцінки національних журі оголошуються представниками кожної країни-учасниці. Станом на травень 2023 року було оголошено речників таких країн:

Результати голосування[ред. | ред. код]

Перший півфінал[ред. | ред. код]

Результати голосування першого півфіналу[91]
Використана процедура голосування:
   100% телеголосування
Загальна кількість
Телеглядачі
Норвегія
Мальта
Сербія
Латвія
Португалія
Ірландія
Хорватія
Швейцарія
Ізраїль
Молдова
Швеція
Азербайджан
Чехія
Нідерланди
Фінляндія
Франція
Німеччина
Італія
Решта світу
Учасники
Норвегія 102 10 5 4 3 2 6 3 10 8 10 2 10 5 10 1 3 10
Мальта 3 2 1
Сербія 37 5 10 6 1 3 3 4 2 1 2
Латвія 34 2 4 4 1 6 1 1 3 3 1 8
Португалія 74 2 4 3 1 5 12 3 4 4 2 7 2 12 5 2 6
Ірландія 10 3 3 1 2 1
Хорватія 76 4 12 7 5 5 5 3 5 4 2 6 10 5 3
Швейцарія 97 8 6 1 3 5 7 2 4 7 8 7 5 8 8 6 8 4
Ізраїль 127 5 8 7 8 7 6 7 7 12 3 12 12 4 1 8 2 6 12
Молдова 109 6 1 4 6 12 10 3 2 6 6 4 7 3 7 10 6 12 4
Швеція 135 10 12 6 10 8 8 4 8 7 10 10 6 12 5 5 4 3 7
Азербайджан 4 2 1 1
Чехія 110 7 2 8 5 6 3 8 4 8 5 7 5 6 12 4 7 8 5
Нідерланди 7 1 1 2 2 1
Фінляндія 177 12 7 10 12 10 12 12 10 12 6 12 8 8 10 7 12 7 10

12 балів[ред. | ред. код]

Підсумок усіх 12 балів, отриманих у телеголосуванні кожної країни.

12 балів, нарахованих телеголосуванням[91]
Кількість Країна Країни, що віддали 12 балів
7 Фінляндія Фінляндія Хорватія Хорватія, Німеччина Німеччина, Ірландія Ірландія, Ізраїль Ізраїль, Латвія Латвія,Норвегія Норвегія, Швеція Швеція
4 Ізраїль Ізраїль Азербайджан Азербайджан, Чехія Чехія, Молдова Молдова, 🌎 Решта світу
2 Молдова Молдова Італія Італія, Португалія Португалія
2 Португалія Португалія Франція Франція, Швейцарія Швейцарія
2 Швеція Швеція Мальта Мальта, Нідерланди Нідерланди
1 Хорватія Хорватія Сербія Сербія
1 Чехія Чехія Фінляндія Фінляндія

Другий півфінал[ред. | ред. код]

Результати голосування другого півфіналу[92]
Використана процедура голосування:
   100% телеголосування
Загальна кількість
Телеглядачі
Данія
Вірменія
Румунія
Естонія
Бельгія
Кіпр
Ісландія
Греція
Польща
Словенія
Грузія
Сан-Марино
Австрія
Албанія
Литва
Австралія
Іспанія
Україна
Велика Британія
Решта світу
Учасники
Данія 6 6
Вірменія 99 6 3 12 10 8 5 1 12 4 4 8 1 2 10 3 10
Румунія 0
Естонія 74 1 6 5 2 3 3 3 2 5 2 10 3 2 10 4 8 2 2
Бельгія 90 8 1 4 4 7 1 3 7 3 5 12 3 5 7 8 1 6 5
Кіпр 94 4 10 4 5 4 5 12 7 4 5 1 2 6 4 10 3 4 4
Ісландія 44 12 2 1 3 6 7 1 1 2 5 1 1 3
Греція 14 2 12
Польща 124 7 8 2 8 7 6 10 5 8 8 2 7 7 12 4 12 10
Словенія 103 2 5 12 7 3 2 1 2 12 1 10 4 7 8 12 6 3 6
Грузія 33 12 3 1 7 1 3 3 1 2 1
Сан-Марино 0
Австрія 137 6 3 7 6 10 5 8 6 10 10 4 8 10 6 12 6 5 7 8
Албанія 82 3 7 8 8 1 2 10 4 12 6 3 2 5 12
Литва 110 5 1 10 5 8 4 6 2 10 12 5 5 6 5 10 12 4
Австралія 149 10 4 10 12 6 7 12 4 8 6 7 6 8 12 8 7 7 8 7

12 балів[ред. | ред. код]

Підсумок усіх 12 балів, отриманих у телеголосуванні кожної країни.

12 балів, нарахованих телеголосуванням[92]
Кількість Країна Країни, що віддали 12 балів
3 Австралія Австралія Албанія Албанія, Естонія Естонія, Ісландія Ісландія
3 Словенія Словенія Польща Польща, Румунія Румунія, Іспанія Іспанія
2 Албанія Албанія 🌎 Решта світу, Словенія Словенія
2 Вірменія Вірменія Бельгія Бельгія, Грузія Грузія
2 Литва Литва Сан-Марино Сан-Марино, Велика Британія Велика Британія
2 Польща Польща Литва Литва, Україна Україна
1 Австрія Австрія Австралія Австралія
1 Бельгія Бельгія Австрія Австрія
1 Кіпр Кіпр Греція Греція
1 Грузія Грузія Вірменія Вірменія
1 Греція Греція Кіпр Кіпр
1 Ісландія Ісландія Данія Данія

Фінал[ред. | ред. код]

Розділені результати[93]
Місце Загальна Журі Телеглядачі
Країна Бали Країна Бали Країна Бали
1 Швеція Швеція 583 Швеція Швеція 340 Фінляндія Фінляндія 376
2 Фінляндія Фінляндія 526 Ізраїль Ізраїль 177 Швеція Швеція 243
3 Ізраїль Ізраїль 362 Італія Італія 176 Норвегія Норвегія 216
4 Італія Італія 350 Фінляндія Фінляндія 150 Україна Україна 189
5 Норвегія Норвегія 268 Естонія Естонія 146 Ізраїль Ізраїль 185
6 Україна Україна 243 Австралія Австралія 130 Італія Італія 174
7 Бельгія Бельгія 182 Бельгія Бельгія 127 Хорватія Хорватія 112
8 Естонія Естонія 168 Австрія Австрія 104 Польща Польща 81
9 Австралія Австралія 151 Іспанія Іспанія 95 Молдова Молдова 76
10 Чехія Чехія 129 Чехія Чехія 94 Албанія Албанія 59
11 Литва Литва 127 Литва Литва 81 Кіпр Кіпр 58
12 Кіпр Кіпр 126 Вірменія Вірменія 69 Бельгія Бельгія 55
13 Хорватія Хорватія 123 Кіпр Кіпр 68 Вірменія Вірменія 53
14 Вірменія Вірменія 122 Швейцарія Швейцарія 61 Франція Франція 50
15 Австрія Австрія 120 Україна Україна 54 Литва Литва 46
16 Франція Франція 104 Франція Франція 54 Словенія Словенія 45
17 Іспанія Іспанія 100 Норвегія Норвегія 52 Чехія Чехія 35
18 Молдова Молдова 96 Португалія Португалія 43 Швейцарія Швейцарія 31
19 Польща Польща 93 Словенія Словенія 33 Естонія Естонія 22
20 Швейцарія Швейцарія 92 Молдова Молдова 20 Австралія Австралія 21
21 Словенія Словенія 78 Албанія Албанія 17 Сербія Сербія 16
22 Албанія Албанія 76 Велика Британія Велика Британія 15 Австрія Австрія 16
23 Португалія Португалія 59 Сербія Сербія 14 Португалія Португалія 16
24 Сербія Сербія 30 Польща Польща 12 Німеччина Німеччина 15
25 Велика Британія Велика Британія 24 Хорватія Хорватія 11 Велика Британія Велика Британія 9
26 Німеччина Німеччина 18 Німеччина Німеччина 3 Іспанія Іспанія 5

12 бали[ред. | ред. код]

Підсумок усіх 12 балів, отриманих від професійних журі кожної країни.

12 балів від журі[93]
Кількість Країна Країни, що віддали 12 балів
15 Швеція Швеція Албанія Албанія, Кіпр Кіпр, Данія Данія, Естонія Естонія, Фінляндія Фінляндія, Німеччина Німеччина, Ірландія Ірландія, Ізраїль Ізраїль, Литва Литва, Мальта Мальта, Молдова Молдова, Нідерланди Нідерланди, Іспанія Іспанія, Україна Україна, Велика Британія Велика Британія
5 Ізраїль Ізраїль Вірменія Вірменія, Азербайджан Азербайджан, Франція Франція, Італія Італія, Польща Польща
5 Італія Італія Австрія Австрія, Хорватія Хорватія, Румунія Румунія, Сан-Марино Сан-Марино, Словенія Словенія
3 Бельгія Бельгія Австралія Австралія, Грузія Грузія, Греція Греція
2 Австралія Австралія Ісландія Ісландія, Португалія Португалія
2 Фінляндія Фінляндія Норвегія Норвегія, Швеція Швеція
1 Австрія Австрія Бельгія Бельгія
1 Чехія Чехія Швейцарія Швейцарія
1 Естонія Естонія Латвія Латвія
1 Словенія Словенія Сербія Сербія
1 Україна Україна Чехія Чехія
12 балів, нарахованих телеголосуванням[93]
Кількість Країна Країни, що віддали 12 балів
18 Фінляндія Фінляндія Австралія Австралія, Австрія Австрія, Бельгія Бельгія, Данія Данія, Естонія Естонія, Німеччина Німеччина, Ісландія Ісландія, Ірландія Ірландія, Ізраїль Ізраїль, Латвія Латвія, Литва Литва, Нідерланди Нідерланди, Норвегія Норвегія, Сан-Марино Сан-Марино, Сербія Сербія, Іспанія Іспанія, Швеція Швеція, Велика Британія Велика Британія
4 Ізраїль Ізраїль Вірменія Вірменія, Азербайджан Азербайджан, Кіпр Кіпр, 🌎 Решта світу
4 Україна Україна Чехія Чехія, Молдова Молдова, Польща Польща, Португалія Португалія
2 Італія Італія Албанія Албанія, Мальта Мальта
2 Вірменія Вірменія Франція Франція, Грузія Грузія
2 Молдова Молдова Італія Італія, Румунія Румунія
1 Албанія Албанія Швейцарія Швейцарія
1 Кіпр Кіпр Греція Греція
1 Хорватія Хорватія Словенія Словенія
1 Норвегія Норвегія Фінляндія Фінляндія
1 Польща Польща Україна Україна
1 Словенія Словенія Хорватія Хорватія

Інші країни[ред. | ред. код]

Активні члени ЄМС[ред. | ред. код]

  • Андорра на Євробаченні 2009
    Андорра Андорра — контент-менеджер RTVA, Дані Ортола, зазначив, що наразі участь у конкурсі не входить у плани мовника. Ортола прокоментував, що «незважаючи на те, що ми є частиною ЄМС, ми не плануємо брати участь у Пісенному конкурсі Євробачення в короткостроковій або середньостроковій перспективі»[94]. Андорра не брала участі в Євробаченні з 2009 року. Сюзанна Георгі[en], остання представниця країни на конкурсі, раніше заявляла, що має усну домовленість з урядом Андорри щодо повернення країни у 2022 році, проте цього не сталося[95].
  • Болгарія Болгарія — 14 жовтня 2022 року болгарська телекомпанія BNT підтвердила, що країна не братиме участі у 2023 році, посилаючись на фінансові обмеження та відсутності цікавості, а також заявивши, що Болгарія навряд чи повернеться до конкурсу найближчим часом.[96]
  • Люксембург Люксембург — 2 серпня 2022 року люксембурзька телекомпанія RTL підтвердила, що країна не повернеться у 2023 році, посилаючись на те, що телеканал наразі зосереджений на новинах, а не на музичних і розважальних шоу, і що участь у Євробаченні спричинить фінансовий тиск для телекомпанії[97].
  • Монако Монако — 22 листопада 2021 року було повідомлено, що частина державного бюджету Монако зарезервована для участі в конкурсі 2023 року[98]. Проте національний мовник країни TMC[en] наразі не підтвердив і не спростував цього.
  • Північна Македонія Північна Македонія — національний мовник країни MRT заявив, що розглядає можливість відмови від участі у 2023 році через негативний імідж Євробачення у громадськості, що виник після інциденту на церемонії відкриття Євробачення 2022, коли Андреа скинула на підлогу македонський прапор[99]. 14 жовтня 2022 року було офіційно підтверджено, що країна відмовляється від участі в конкурсі.[100]
  • Словаччина Словаччина — 10 червня 2022 року словацька телекомпанія RTVS підтвердила, що країна не повернеться до конкурсу у 2023 році, посилаючись на фінансові обмеження та низькі показники переглядів Євробаченні. Однак пізніше стало відомо, що Словаччина все ще могла розглянути можливість повернення до конкурсу після виборів нового генерального директора телеканала-мовника, а остаточне рішення, як очікувалось, мало бути ухвалене до серпня[101]. Востаннє Словаччина була учасницею Євробачення у 2012 році[102].
  • Чорногорія Чорногорія — 13 жовтня 2022 року чорногорська телекомпанія RTCG підтвердила, що країна не братиме участі у 2023 році, посилаючись на фінансові обмеження та відсутність інтересу з боку спонсорів.[103][104]

Не є членами ЄМС[ред. | ред. код]

  • Косово Косово — генеральний директор RTK, Шкумбін Ахмеджекай, оголосив, що косовський мовник має намір подати заявку на членство в ЄМС наприкінці 2022 року. Косово хоче стати повноправним членом Європейської мовної спілки до кінця року, щоб мати можливість брати участь у Пісенному конкурсі Євробачення. Ахмеджекай зазначив, що зараз Косово може мати більше шансів приєднатися до Спілки після того, як у ній було призупинено членство Росії та Білорусі. Однак генеральний директор RTK також визнає, що існують значні перешкоди для цього, оскільки Косово не є членом Міжнародної спілки електрозв'язку, що є необхідною умовою для членства в ЄМС[105].
  • Ліхтенштейн Ліхтенштейн — 9 серпня 2022 року телекомпанія Ліхтенштейну 1 FL TV підтвердила, що більше не збирається подавати заявку на членство в ЄМС, що виключає дебют країни у конкурсі.[106]

Інциденти[ред. | ред. код]

Проблеми з якістю трансляції в Україні[ред. | ред. код]

Принаймні окремих регіонах України під час телетрансляції першого півфіналу конкурсу на Суспільне Культура усіх 15-ти виступів конкурсантів та відео трьох фіналістів, а також виступів гостей та прямої мови ведучих, звук оригінальної трансляції був практично відсутній, що нагадувало фон інтернет-трансляції. Адекватний звук був виключно від українського коментатора Тімура Мирошниченка, причому під час виступу телеведучої Юлії Саніної, був чутний його коментар замість фонового виступу української співачки, що також наводить на паралелі з інтернет-трасляцією, у якій немає прав на трансляцію оригінального звуку виступу, у подальших виступах артистів, був чутний виключно фоновий звук, а мова коментатора лунала у запланованих проміжках. До кінця трансляції не було здійснено жодних спроб виправити ситуацію. Складалося вражання про повну відсутність режисера трансляції, що стежить саме за телекартинкою, що видається до телеефіру.[джерело?]

Представник Суспільного повідомив, що була технічна проблема: залежно від типу трансляції деякі глядачі отримували сигнал з неякісним звуком. Згодом проблема була усунута.[107]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б United Kingdom to host Eurovision Song Contest 2023. eurovision.tv (англійською) . 25 липня 2022. Процитовано 25 липня 2022.
  2. Австрія перемогла на "Євробаченні-2023" у Ліверпулі – DW – 14.05.2023. dw.com (укр.). Процитовано 13 травня 2023.
  3. Union (EBU), European Broadcasting (25 травня 2023). Eurovision Song Contest 2023 reaches 162 million viewers with record breaking online engagement and musical impact. www.ebu.ch (англ.). Процитовано 26 липня 2023.
  4. Waarden, Franciska van (14 травня 2022). 🇺🇦 Ukraine Wins the Eurovision Song Contest 2022. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 14 травня 2022.
  5. Farren, Neil (25 червня 2022). 🇧🇪 Belgium: RTBF Would Host Eurovision 2023 If Asked. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 19 серпня 2022.
  6. Dixon, Hayley; Vasilyeva, Nataliya (15 травня 2022). Eurovision winner Oleh Psiuk heads home to serve Ukraine. The Telegraph (en-GB) . ISSN 0307-1235. Процитовано 22 травня 2022.
  7. Farren, Neil (13 травня 2022). 🇮🇸 Iceland: Possible Eurovision 2023 Host Should Australia or Ukraine Win?. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 14 травня 2022.
  8. Granger, Anthony (13 травня 2022). 🇪🇸 Spain: Spanish Media Reports RTVE Has Offered to Host Eurovision 2023 Should Ukraine Win. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 14 травня 2022.
  9. Waarden, Franciska van (15 травня 2022). 🇮🇹 Italy: Turin Offering to Host Eurovision Again in 2023 Following Ukraine’s Win. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 16 травня 2022.
  10. Farren, Neil (18 травня 2022). 🇳🇱 Netherlands: NPO and AVROTROS Would Host Eurovision 2023 If Asked. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 22 травня 2022.
  11. Granger, Anthony (15 травня 2022). 🇵🇱 Poland: TVP is Willing to Help Host Eurovision 2023. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 16 травня 2022.
  12. McCaig, Ewan (10 травня 2022). 🇮🇹 Eurovision 2022: Mayor Of Stockholm Offers To Host Eurovision 2023 In Event Of Ukraine Win. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 14 травня 2022.
  13. Granger, Anthony (16 травня 2022). Eurovision 2023: Suspilne Wants the Contest to be Held in a Peaceful Ukraine. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 16 травня 2022.
  14. Микола Чернотицький: Розпочинаємо консультації з ЄМС щодо проведення Євробачення-2023 в Україні [Mykola Chernotytskyi: We are starting consultations with the EBU on holding Eurovision 2023 in Ukraine]. suspilne.media (Пресреліз) (укр.). Suspilne. 17 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  15. Washak, James (17 травня 2022). Eurovision 2023: Discussions with Ukraine and the EBU Regarding Hosting to Commence on Friday. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 17 травня 2022.
  16. В Україні розпочали підготовку до "Євробачення-2023". РБК-Украина (рос.). Процитовано 10 червня 2022.
  17. Суспільне Мовлення спільно з Кабміном презентували перші кроки підготовки до проведення Євробачення-2023 [Suspilne together with the Cabinet of Ministers presented the first steps of preparation for Eurovision 2023]. suspilne.media (Пресреліз) (укр.) (англ.). Suspilne. Процитовано 16 червня 2022.
  18. Granger, Anthony (15 червня 2022). Eurovision 2023: UA:PBC and Ukrainian Government Commence Preparations For Eurovision. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 16 червня 2022.
  19. EBU Statement on Hosting of 2023 Eurovision Song Contest. Eurovision.tv (en-gb) . EBU. 17 червня 2022. Процитовано 17 червня 2022.
  20. Офіційно. Євробачення-2023 відбудеться у Великій Британії від імені України. Forbes Україна (українською) . 25 липня 2022. Процитовано 26 липня 2022.
  21. Granger, Anthony (17 червня 2022). Eurovision 2023: UA:PBC Requests Further Meetings with EBU After Ukraine Rejected as Host Country. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 17 червня 2022.
  22. а б Waterson, Jim (17 червня 2022). UK is asked to host Eurovision in 2023 after Ukraine ruled out. The Guardian (англ.). Процитовано 17 червня 2022.
  23. Marshall, Alex (17 червня 2022). Eurovision rules out Ukraine as host of next year’s song contest. The New York Times (амер.). Процитовано 17 червня 2022.
  24. Cowburn, Ashley (18 червня 2022). Boris Johnson says Ukraine ‘can and should’ host Eurovision contest in 2023. The Independent (англ.). Процитовано 18 червня 2022.
  25. van Lith, Nick (18 червня 2022). British media suggest EU could prepare Brussels bid to host Eurovision 2023. ESCXTRA.com (en-GB) . Процитовано 19 червня 2022.
  26. EBU, Суспільне Мовлення та BBC домовилися провести Євробачення-2023 у Великій Британії від імені України. Суспільне (українською) . 25 липня 2022. Процитовано 25 липня 2022.
  27. The Hague 1980. Eurovision.tv (en-gb) . Процитовано 7 червня 2022.
  28. Lombardini, Emanuele (18 червня 2022). Eurovision 2023: piovono candidature per l'ipotesi Regno Unito [Eurovision 2023: applications are raining for the United Kingdom hypothesis]. Eurofestival News (it-IT) . Процитовано 18 червня 2022.
  29. Sturtridge, Isaac (18 червня 2022). Manchester aiming to host Eurovision 2023. ESCXTRA.com (en-GB) . Процитовано 19 червня 2022.
  30. van Leijden, Bente (25 липня 2022). The UK reacts to the news of their country hosting Eurovision. ESCXTRA.com (en-GB) . Процитовано 26 липня 2022.
  31. Eurovision: Bucks Fizz star backs Cardiff to host 2023 event. BBC News (en-GB) . 26 липня 2022. Процитовано 26 липня 2022.
  32. UK's last Eurovision winner backs Manchester to host 2023 contest. BBC News (en-GB) . 25 липня 2022. Процитовано 26 липня 2022.
  33. Євробачення-2023 відбудеться у Ліверпулі. Міністерство культури та інформаційної політики (українською) . 8 жовтня 2022. Процитовано 15 жовтня 2022.
  34. Liverpool to host 2023 Eurovision Song Contest. BBC (англійською) . 7 жовтня 2022. Процитовано 15 жовтня 20222.
  35. Євробачення-2023 проведуть у британському Ліверпулі. UNN (українською) . 7 жовтня 2022. Процитовано 15 жовтня 2022.
  36. Washak, James (27 липня 2022). Eurovision 2023: Birmingham Confirms Bid to Host Eurovision 2023 at Resorts World Arena. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 27 липня 2022.
  37. Granger, Anthony (17 червня 2022). Eurovision 2023: Scottish First Minister Supports Glasgow Hosting Eurovision. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 19 червня 2022.
  38. Granger, Anthony (23 червня 2022). Eurovision 2023: 🇬🇧 Glasgow Commences Informal Discussions as Council Backs Bid. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 26 липня 2022.
  39. Granger, Anthony (17 червня 2022). Eurovision 2023: Liverpool Intends to Bid to Host Eurovision. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 19 червня 2022.
  40. Євробачення-2023 пройде у Ліверпулі. Інтерфакс-Україна (українською) . 7 жовтня 2022. Процитовано 15 жовтня 2022.
  41. Granger, Anthony (17 червня 2022). Eurovision 2023: Leeds Expresses Interest in Hosting Eurovision. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 19 червня 2022.
  42. Eurovision Song Contest: Which UK cities could host 2023 show?. BBC News (en-GB) . 17 червня 2022. Процитовано 19 червня 2022.
  43. Granger, Anthony (12 липня 2022). Eurovision 2023: Newcastle Preparing Bid to Host Eurovision. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 13 липня 2022.
  44. Grace, Emily (18 червня 2022). Eurovision 2023: Sheffield Councillors Interested in Bidding For Eurovision Hosting Rights. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 19 червня 2022.
  45. З синьо-жовтими кольорами: Євробачення-2023 показало гасло і логотип. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 1 лютого 2023.
  46. Eurovision 2023: Hosts revealed for Liverpool. eurovision.tv (англ.). 22 лютого 2023. Процитовано 23 лютого 2023.
  47. Meet our Eurovision 2023 family!. BBC (англ.). 22 лютого 2023. Процитовано 23 лютого 2023.
  48. Voting changes announced for Eurovision Song Contest 2023. eurovision.tv (англ.). 22 листопада 2022. Процитовано 31 січня 2023.
  49. Voting changes (2023) FAQ | Eurovision Song Contest. eurovision.tv (англ.). 22 листопада 2022. Процитовано 31 січня 2023.
  50. Eurovision 2023 Voting. 12 травня 2023.
  51. Eurovision 2023: AJ & Rylan to host Allocation Draw. eurovision.tv (англ.). 10 січня 2023. Процитовано 31 січня 2023.
  52. How to watch the Eurovision 2023 Semi-Final Allocation Draw. eurovision.tv (англ.). 31 січня 2023. Процитовано 31 січня 2023.
  53. Eurovision Song Contest 2023: Handover and Allocation Draw live on BBC Two and BBC iPlayer. www.bbc.co.uk (англ.). Процитовано 31 січня 2023.
  54. ModestTV. The Talent Manager (en-GB) . Процитовано 31 січня 2023.
  55. Zhuk, Olha (26 січня 2023). «Суспільне Культура» покаже церемонію передавання ключів та жеребкування «Євробачення-2023» [Suspilne Kultura will broadcast the key handover ceremony and the draw for Eurovision 2023] (укр.). Detector Media. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 30 січня 2023.
  56. ESC 2023 - Allocation Draw & City Insignia Exchange (італ.). RaiPlay. Архів оригіналу за 31 січня 2023. Процитовано 31 січня 2023.
  57. Blazewicz, Maciej (29 квітня 2023). Eurowizja 2023: Szwecja wygrywa finał plebiscytu „Nasz Faworyt”! Czy będzie triumf w Anglii? • Bukmacherzy przed próbami, delegacje przed wylotem • Pocztówki objaśnione – trzy etapy, trzy kraje, trzy podróże. DZIENNIK-EUROWIZYJNY.pl (pl-PL) . Процитовано 16 травня 2023.
  58. All 37 Postcards from the Eurovision Song Contest 2023, YouTube (англ.), 13 травня 2023, процитовано 14 травня 2023
  59. На «Євробаченні-2023» змагатимуться 37 країн. Укрінформ (українською) . 20 жовтня 2022. Процитовано 21 жовтня 2022.
  60. Чорногорія та Північна Македонія відмовилися від участі в «Євробаченні» через брак грошей. Бабель (українською) . 17 жовтня 2022. Процитовано 21 жовтня 2022.
  61. Болгарія останньою відмовилась від участі в «Євробаченні-2023». Бабель (українською) . 20 жовтня 2022. Процитовано 21 жовтня 2022.
  62. а б в Liverpool will host Eurovision 2023. Eurovision.tv (англійською) . 7 жовтня 2022. Процитовано 15 жовтня 2022.
  63. а б в Eurovision 2023: Here are the 37 countries competing in Liverpool. eurovision.tv (англійською) . 20 жовтня 2022. Процитовано 21 жовтня 2022.
  64. Jutarnji list — Profesor pojasnio značenje pobjedničke pjesme Leta 3: Evo što je ŠČ, tko je majka, a što znači traktor!
  65. Andri Xhahu [@andrixhahu] (29 квітня 2023). Jam tejet i emocionuar të ndaj me ju këtë lajm! I am beyond thrilled to share this amazing news with you! #commentator #spokesperson #eurovision2023 — через Instagram.
  66. Hong, Zhi (10 травня 2023). Eurovision 2023: Catherine Martin announced as Australian spokesperson. Aussievision (англ.). Процитовано 10 травня 2023.
  67. Granger, Anthony (7 травня 2023). Austria: Philipp Hansa Spokesperson for Eurovision 2023. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 7 травня 2023.
  68. Mammadli, Hussein (4 травня 2023). Avrovi̇zi̇ya 2023-də Azərbaycanin səsləri̇ni̇ Nərmi̇n Salmanova açiqlayacaq [Narmin Salmanova will provide the votes of Azerbaijan in Eurovision 2023]. 12xal (азерб.). Процитовано 4 травня 2023.
  69. Hendrickx, Jonathan (11 травня 2023). Bart Cannaerts maakt Belgische jurypunten bekend in finale Songfestival 2023. Songfestival.be (нід.). Процитовано 11 травня 2023.
  70. Eesti punktid Eurovisioonil edastab sel aastal Ragnar Klavan. err.ee (ест.). ERR. 2 травня 2023. Процитовано 2 травня 2023.
  71. Finland: Bess Revealed as Spokesperson for Eurovision 2023. Eurovoix (амер.). 5 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  72. Eurovision 2023. francetvpro.fr (фр.). France Télévisions. Процитовано 6 травня 2023.
  73. Ntinos, Fotios (20 квітня 2023). Greece: Fotis Sergoulopoulos is announced as the Greek spokesperson for Eurovision 2023!. EurovisionFun (амер.). Процитовано 20 квітня 2023.
  74. Zeikner, Avi (27 квітня 2023). אילנית תגיש את הניקוד הישראלי בגמר אירוויזיון 2023 - אירוויזיון 2023 [Ilanit will present the Israeli score in the Eurovision 2023 final]. EuroMix (he-IL) . Процитовано 27 квітня 2023.
  75. Dammacco, Beppe (5 травня 2023). Eurovision 2023, la conferenza stampa Rai. Kaze sarà la spokesperson. Eurofestival News (it-IT) . Процитовано 5 травня 2023.
  76. Eurovision 2023: Μάθαμε ποιος παρουσιαστής θα δώσει το 12αρι της Κύπρου! Αποκλειστικό [Eurovision 2023: We found out which presenter will give the 12 points of Cyprus! Exclusive]. showbiz.cyprustimes.com (гр.). 25 квітня 2023. Процитовано 26 квітня 2023.
  77. „Eurovizijoje“ pasirodys ir Monika Liu – finale skelbs Lietuvos balus. lrt.lt (лит.). LRT. 9 травня 2023. Процитовано 9 травня 2023.
  78. Ryan Hili to be the Maltese Eurovision spokesperson!. ESCBubble (en-GB) . Процитовано 10 травня 2023.
  79. @songfestival (2 травня 2023). "And twelve points go to..." @S10sdonnie is onze spokesperson en geeft namens Nederland de punten in de finale van het Eurovisie #Songfestival! #Eurovision #eurovision2023 (Твіт) (нід.) — через Твіттер.
  80. Peter (10 травня 2023). Elton verkündet die deutschen ESC-Jurypunkte 2023 aus Hamburg. ESC kompakt (de-DE) . Процитовано 10 травня 2023.
  81. Ben Adams med ærefullt Eurovision-oppdrag (норв.). Verdens Gang. 10 May 2023. Процитовано 10 May 2023.
  82. Blazewicz, Maciej (2 травня 2023). Eurowizja 2023: Austria wygrywa trzeci dzień prób, a Blanka została odebrana pozytywnie przez czytelników • Co w środę? • Ile Liverpool zarobi na Eurowizji? • Ida Nowakowska poda punkty z Warszawy • Spis rekwizytów II półfinału. Dziennik-Eurowizyjny.pl (pl-PL) . Процитовано 3 травня 2023.
  83. Granger, Anthony (4 травня 2023). Romania: Eda Marcus Spokesperson for Eurovision 2023. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 5 травня 2023.
  84. Eurovision 2023: John Kennnedy O'Connor spokesperson per San Marino. sanmarinortv.sm (італ.). San Marino RTV. 27 квітня 2023. Процитовано 27 квітня 2023.
  85. Soriano, Sergio (3 квітня 2023). Ruth Lorenzo regresa a Eurovisión 2023 como portavoz de los votos del jurado español. El Plural (ісп.). Процитовано 3 квітня 2023.
  86. Granger, Anthony (5 квітня 2023). Spain: Ruth Lorenzo Officially Confirmed as Spokesperson for Eurovision 2023. Eurovoix. Процитовано 6 квітня 2023.
  87. Farah Abadi lämnar Sveriges röster i Eurovision [Farah Abadi announces Sweden's votes in Eurovision]. media.melodifestivalen.se (Пресреліз) (швед.). SVT. 5 травня 2023. Архів оригіналу за 5 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  88. Sie war 2018 in der Vorauswahl - Chiara Dubey verteilt die ESC-Punkte für die Schweiz. srf.ch (нім.). SRF. 25 квітня 2023. Процитовано 26 квітня 2023.
  89. ZLATA OGNEVICH — речниця України на Євробаченні-2023 [Zlata Ognevich is the spokeswoman for Ukraine at Eurovision 2023]. suspilne.media (Пресреліз) (укр.). Suspilne. 29 квітня 2023. Процитовано 29 квітня 2023.
  90. @bbceurovision (10 травня 2023). It’s official! The UK’s #Eurovision2023 spokesperson is… Catherine Tate (Твіт) — через Твіттер.
  91. а б https://eurovision.tv/event/liverpool-2023/first-semi-final/results
  92. а б Results of the Second Semi-Final of Liverpool 2023 - Eurovision Song Contest. eurovision.tv. Процитовано 15 травня 2023.
  93. а б в Results of the Grand Final of Liverpool 2023 - Eurovision Song Contest. eurovision.tv. Процитовано 15 травня 2023.
  94. Granger, Anthony (26 травня 2022). 🇦🇩 Andorra: RTVA Unlikely to Participate in Eurovision in the Short or Medium Term. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 27 травня 2022.
  95. Andorra is planning a Eurovision 2022 comeback, says Susanne Georgi. wiwibloggs (амер.). 1 серпня 2020. Процитовано 28 травня 2022.
  96. Favios, Christos (14 жовтня 2022). ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: -ΕΠΙΣΗΜΟ- Δεν θα λάβει μέρος στη Eurovision 2023 και επιφυλάσσεται για το μέλλον!. OGAE Greece (гр.). Процитовано 14 жовтня 2022.
  97. Ibrayeva, Laura (2 серпня 2022). Luxembourg: RTL Will Not Return to Eurovision in 2023. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 2 серпня 2022.
  98. Granger, Anthony (22 листопада 2021). Monaco: Returning to the Eurovision Song Contest in 2023?. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 22 листопада 2021.
  99. Granger, Anthony (11 травня 2022). 🇲🇰 North Macedonia: MRT Considering Withdrawal From Eurovision Next Year. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 14 травня 2022.
  100. МРТ одлучи да не учествува на „Евровизија 2023“ [MRT decided not to participate in Eurovision 2023]. mrt.com.mk. MRT. 14 жовтня 2022. Процитовано 14 жовтня 2022.
  101. Granger, Anthony (12 червня 2022). 🇸🇰 Slovakia: RTVS Could Still Return to Eurovision in 2023. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 12 червня 2022.
  102. Jiandani, Sanjay (10 червня 2022). Slovakia: RTVS will not return to Eurovision in 2023. ESCToday (амер.). Процитовано 10 червня 2022.
  103. Crna Gora naredne godine neće učestvovati na Eurosongu [Montenegro will not participate in the Eurovision Song Contest next year]. rtcg.me (cnr) . RTCG. 13 жовтня 2022. Процитовано 14 жовтня 2022.
  104. Granger, Anthony (13 жовтня 2022). Montenegro: RTCG Will Not Compete in Eurovision 2023. Eurovoix (амер.). Процитовано 13 жовтня 2022.
  105. Granger, Anthony (16 травня 2022). 🇽🇰 Kosovo: RTK Aiming to Apply For EBU Membership By End of Year. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 17 травня 2022.
  106. Granger, Anthony (9 серпня 2022). 🇱🇮 Liechtenstein: 1 FL TV Rules Out Applying For EBU Membership. Eurovoix (en-GB) . Процитовано 21 вересня 2022.
  107. Наумова, Оксана (12 травня 2023). Глядачі повідомили про неякісний звук трансляції «Євробачення-2023». У Суспільному зазначають, що технічні проблеми усунуто. Детектор медіа. Архів оригіналу за 5 червня 2023. Процитовано 15 жовтня 2023.
  1. Містить кілька фраз італійською та вираз латиною
  2. Назва є варіантом вигуку, характерного для колискової
  3. Містить фрази на Івриті
  4. Містить вираз італійською
  5. Переважно на гегському говорі
  6. Містить повторювану фразу литовською
  7. Містить вираз італійською
  8. Назва є варіантом вигуку, характерного для колискової
  9. Переважно на гегському говорі
  10. Містить кілька фраз італійською та вираз латиною
  11. Містить повторювану фразу литовською
  12. Містить фрази на Івриті

Посилання[ред. | ред. код]