Портал:Пиво/Вибрані статті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пінта Елю
Ель (англ. ale) — вид пива, що вариться із ячмінного солоду з використанням пивних дріжджів верхового бродіння. Розповсюджений головним чином у Великій Британії, країнах Співдружності націй, Ірландії, США та Бельгії. Ель має насичений солодкуватий фруктовий смак. Процент алкоголю варіюється від 3% легкого елю (англ. Mild ale) до 8-12% темного ячмінного вина (англ. Barley wine).

До кінця XVIII століття його варили без додавання хмелю. Сучасний ель зазвичай варять з хмелем з води, багатої на сульфат кальцію, при температурі вищій ніж найбільш розповсюджений сорт пива — лагер.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Келих класичного ірландського стаута Guinness
Ста́ут (англ. Stóut, укр. Міцне) — сорт міцного темного пива, що виготовляється з використанням смаженого солоду або ячміню, хмелю, води та дріжджів.

Більшість виробників вживають назву стаут для міцного портеру (англ. Stout Porter). Раніше стаутом називали просто найміцніше пиво (зазвичай із вмістом алкоголю 7-8%), що вироблялося тією чи іншою англійською броварнею, подекуди ця традиція збереглася. Деякі компанії використовують слово stout не як сорт пива, а як вказівку на те що це пиво міцне. Наприклад: Stout lager (укр. міцний лагер)

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Келих і пляшка з боком Saku Tume (Естонія)
Бок (нім. Bockbier), також відоме як Старк (нім. Starkbier) — загальноприйнята у Німеччині назва лагерів підвищеної густини (понад 16 %) з високим вмістом алкоголю (понад 6,3%). Також розглядається як окремий сорт пива низового бродіння. Як пивний сорт походить з Німеччини, однак здобув досить широкого розповсюдження серед виробників пива в інших країнах Західної Європи, а також у Північній Америці.

Має декілька різновидів, таких як майбок, доппельбок та айсбок, що нерідко розглядаються як окремі пивні стилі.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Келих і пляшка з боком Saku Tume (Естонія)
Pilsner Urquell (МФА[ˈpɪltsnɐ ˈʔuːɐ̯ˌkvɛl], буквально з німецької: Першоджерело пільзнера) — пиво низового бродіння, що виготовляється у Пльзені, Чехія з 1842 року. У самій Чехії відоме за чеськомовним відповідником назви: Plzeňský Prazdroj, таку ж назву має й броварня, на якій був уперше зварений цей сорт пива. Назва підкреслює, що саме цей сорт є оригінальним пільзнером, від якого бере початок цілий вид пива.

На сьогодні торговельна марка Pilsner Urquell належить одному з найбільших світових виробників пива корпорації SABMiller, пиво цієї марки виробляється також на підприємствах корпорації за межами Чеської Республіки, зокрема у Словаччині, Росії та Польщі.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Логотип компанії
Guinness (Гіннесс) — популярна ірландська пивна торговельна марка. Під цією торговельною маркою виробляються декілька сортів пива, однак наразі найчастіше під Guinness розуміють сорт Guinness Draught, сухий стаут, який є найбільш продаваним алкогольним напоєм Ірландії, найбільш розповсюдженим у світі стаутом, а також одним із сучасних символів Ірландії, відомих далеко за її межами.

Торговельна марка належить британській корпорації Diageo, одному з найбільших виробників алкогольних напоїв у світі. Пиво торговельної марки окрім Ірландії виробляється на умовах ліцензії у 50 країнах світу, продається на більш ніж 150 національних ринках.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Пляшки пива «Corona Extra» ємністю 0,33 л.
«Corona» («Корона») — популярна торговельна марка мексиканського пива. Зазвичай під пивом «Corona» розуміють сорт «Corona Extra», який є найпопулярнішим пивом Мексики та одним з найбільш розповсюджених сортів пива у світі, продаж якого здійснюється у понад 150 країнах світу.

Торговельна марка належить мексиканській корпорації Grupo Modelo. Незважаючи на всесвітню популярність пива «Corona» його виробництво здійснюється виключно в Мексиці, на семи броварнях корпорації, розташованих на території країни.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Карафа чеського лагеру
Лагер (від нім. Lagerbier — пиво яке дозріває при зберіганні) — найпоширеніший тип сучасного пива. На лагер припадає 80-90% світового виробництва пива і лише залишок на інші типи, переважно ель. В старовину ж навпаки переважав ель, а лагер виник як екзотичний вид монастирського весняного пива. Для виготовлення лагера використовують дріжджі низового бродіння (Saccaromyces carlsbergensis). Лагер бродить повільніше за ель і за нижчих температур — 5-15 °С.
Більше вибраних статтей... Докладніше...

Святкування Дня Святого Патрика в місті Корку, Ірландія
День Свято́го Па́трика (ірл. Lá ’le Pádraig або Lá Fhéile Pádraig) — культурне та релігійне ірландське національне свято, яке щороку відзначають 17 березня, в день смерті небесного покровителя Ірландії Святого Патрика (близько 385–461 н. е.).

День Святого Патрика є державним святом в Ірландії, Північній Ірландії, на острові Монтсеррат і в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор. Свято також широко відзначається ірландською діаспорою по всьому світу, особливо у Великій Британії, Канаді, США, Аргентині, Австралії та Новій Зеландії.

Як це часто буває, первинні традиції святкування Дня Святого Патрика далекі від осучаснених і скомерціалізованих. День Святого Патрика припадає на Великий Піст, але ірландці цього дня споживали м'ясо, адже вважалось, що святий Патрик перетворює все м'ясо, приготоване для частування, на рибу. Після святкового обіду ірландці ходили в гості (а не до пабів, як заведено тепер). Цього дня було прийнято розважатися у найрізноманітніший спосіб — розповідати і слухати побрехеньки, жарти і страшні оповідки (зазвичай, із щасливим закінченням), пити віскі й танцювати народні танці. Глобалізація і вдала «PR-розкрутка» зробили з суто ірландського свята міжнародне. Навіть побутує вислів «17 березня кожний є ірландцем» (англ. Everyone's Irish on March 17th). Однак поза межами Британських островів «напоєм дня» є, зазвичай, не віскі, а ірландське пиво, оскільки воно значно дешевше.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Бірдекель Augustiner Bräu
Бі́рдекель (нім. Bierdeckel) — підставка під пивний кухоль чи бокал, призначена для запобігання потраплянню пива та вологи, що конденсується на зовнішних стінках посуду, на поверхню стола. Англійською мовою ці підставки називають Beermat, в Україні поширена помилкова назва «Костер».

Судячи з етимології назви, бірдекель спершу був кришкою на пивній кружці (нім. Bierdeckel — пивна кришка). Пошировся у Європі у XIX ст. Тогочасні бірдекелі виготовлялися з фетру (для багатіїв — з олова чи навіть срібла).

Сучасні бірдекелі виготовляються — тільки на вологопоглинаючому целюлозному картоні, виробленому з деревної маси. На них наносять символіку пивних брендів. Є предметом колекціонування тагестологів та бірофілів.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Пляшки Б'єр-де-Гард
Б'єр-де-Гард (фр. Bière de Garde, букв. «пиво для зберігання») — традиційний регіональний сорт французького пива, що виробляється броварнями регіону Нор-Па-де-Кале на півночі Франції. З огляду на географічну близькість до Бельгії сорт є подібним до бельгійського сезона, проте відрізняється солодшим солодовим смаком.

Відмінною рисою сорту є досить високий вміст алкоголю, який, як видно з його назви, був покликаний забезпечити більш довгий термін зберігання напою. Традиційною тарою для Б'єр-де-Гард є скляні пляшки, закриті короком, подібні до пляшок з ігристими винами.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Брецель
Брецель (нім. Brezel), також «Бретц», «Бреца», «брецль», в Баварії та Австрії; «брецн», в Швабії також «бретцет» або «бретцг/бретцга» (од./мн.ч), в Люксембурзі «бретцель» — крендель, широко поширений в південній Німеччині, діаметром близько 10-15 см.

Брецель, з початку XIV століття і по сьогоднішній день, є в Німеччині емблемою пекарів і дуже часто зображується на вивісках булочних, пекарень і фірм, що займаються виготовленням хліба, здоби і різноманітних хлібобулочних виробів.

В Середньовіччі виготовлення брецелів було жорстко регламентовано за часом або навіть дозволялося лише вузько обмеженому колу людей.

В Баварії брецель — одна з традиційних закусок до пива на народних гуляннях (нім. Volksfest), таких як Октоберфест.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) — міжнародна пивоварна корпорація, найбільший у світі виробник пива. Утворена у формі публічної компанії зі штаб-квартирою в місті Левен, Бельгія.

Станом на кінець 2009 року виробничі потужності корпорації включали 140 заводів з виробництва пива та 13 заводів з виробництва безалкогольних напоїв. Компанії належать майже 300 торговельних марок пива, у тому числі Budweiser, Stella Artois та Beck's, що мають статус світових, а також Leffe та Hoegaarden, які позиціонуються як міжнародні. Решта торговельних марок — регіональні та національні.

В Україні Anheuser-Busch InBev представлена дочірньою компанією САН ІнБев Україна, через яку здійснюється операційне управління трьома виробничими підрозділами у формі безбалансових філій: пивкомбінатом «Десна» (Чернігів), пивзаводом «Рогань» (Харків) та пивзаводом «Янтар» (Миколаїв).

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Heineken International — міжнародна пивоварна корпорація, що розвилася з однієї броварні в Амстердамі, придбаної засновником компанії у 1864 році.

На сьогодні об'єднує 115 пивоварень у 65 країнах світу. Щорічно виробляється близько 1,4 мільярдів декалітрів пива понад 170 торговельних марок, що належать корпорації.

Heineken International є третім найбільшим виробником пива у світі (після Anheuser-Busch InBev та SABMiller).

Більше вибраних статтей... Докладніше...

SABMiller plc — міжнародна пивоварна корпорація, другий за обсягами реалізації продукції виробник пива у світі (після Anheuser-Busch InBev). Функціонує у формі публічної компанії, акції якої торгуються на Лондонській фондовій біржі. Штаб-квартира розташована у Лондоні, Велика Британія.

SABMiller plc виробляє пиво понад 150 торговельних марок, у тому числі Miller Genuine Draft, Pilsner Urquell, Grolsch та Peroni Nastro Azzurro, що мають статус світових. Також є одним із провідних партнерів компанії The Coca-Cola Company по розливу безалкогольних напоїв у різних країнах світу.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Класичне копчене пиво Aecht Schlenkerla Märzen
Копчене пиво, також відоме як Раухбір (нім. Rauchbier), — спеціальний сорт німецького пива, що відрізняється помітним копченим присмаком, який досягається використанням солоду, висушеного на відкритому вогні.

Традиції варіння копченого пива збереглися в районі міста Бамберга у Франконії (Баварія), на початку XXI сторіччя певного розповсюдження набуло виробництво копченого пива невеликими броварнями в інших регіонах Німеччини та за кордоном.

Навіть класичне копчене пиво має низку різновидів, які об'єднані в єдиний спеціальний сорт лише завдяки використанню копченого солоду. Найбільш широко цей вид солоду додається при варці традиційних німецьких сортів пива, таких як Мерцен, Вайцен, Бок, Чорне пиво та інших, в результаті чого відповідно виробляються Märzen Rauchbier, Weizen Rauchbier, Bock Rauchbier, Schwarz Rauchbier і так далі.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Келих і пляшка з класичним чорним пивом
Чорне пиво (нім. Schwarzbier) — сорт пива низового бродіння, що, як випливає з його назви, характеризується дуже темним, майже чорним, кольором. Походить з Німеччини та наразі є найпопулярнішим різновидом темного пива у країні. Також виробляється у низьці інших країн світу, де здебільшого має власні локальні назві, зокрема у Чеській Республіці (чеськ. černé), Іспанії та країнах Латинської Америки (ісп. cerveza negra), США (англ. black lager). В Україні прикладом чорного пива є однойменний сорт львівської Першої приватної броварні.

Сучасне чорне пиво виробляється за технологією низового бродіння, тобто відноситься до лагерів. Темний колір напою досягається використанням темного ячмінного солоду, що отримується шляхом підсмаження пророщеного ячмінного зерна. Використання такого солоду надає пиву сухого «смаженого» присмаку, який, втім, зазвичай є менш відчутним, ніж у чорних елях (насамперед стаутах). Відрізняється від стаутів також менш насиченим кольором та менш відчутною хмільовою гіркотою, яка для традиційного чорного пива характеризується як «помірна».

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Напій який кличуть Майже пиво, марки Tourtel. Вміст алкоголю 0.4%
Безалкогольне пиво — напій, за смаком схожий на традиційне пиво, але майже не містить алкоголю (в ньому міститься близько 0,5% алкоголю, а це менше, ніж у квасі). Він призначений насамперед для тих, хто за якоїсь причини не може вживати звичайне пиво, до якого вже є звичка. Такими причинами можуть бути розлад здоров'я, лікування від алкоголізму чи ситуація, несумісна з п'янким впливом алкоголю, наприклад, керування транспортним засобом. Створенням такого пива стали займатися в різних країнах у 1970-х роках, коли у зв'язку з різким зростанням маси автомобілів на дорогах почастішали аварії у зв'язку із сп'янінням водіїв. Особливо в ньому були зацікавлені країни, де споживання пива традиційно було дуже поширеним. Отримання напою, подібного з пивом, але практично позбавленого алкоголю, є більш складною процедурою, ніж виготовлення звичайного пива. Тому він виходить трохи більш дорогим.
Більше вибраних статтей... Докладніше...

Пивний шатер на мюнхенському Октоберфесті.
Пиво Німеччини — сукупність сортів і торговельних марок пива, що виробляються на території Німеччини та/або традиційно притаманні цій країні або її окремим регіонам. У ширшому культурологічному сенсі поняття також охоплює сукупність культурних, соціальних та мистецьких традицій, безпосередньо пов'язаних з виробництвом і споживанням пива на території країни.

Німеччина традиційно є одним зі світових лідерів як за обсягами виробництва пива, так й за рівнем його споживання. На теренах країни налічується близько 1300 пивоварних підприємств, які випускають широкий асортимент традиційних для Німеччини видів цього напою. Протягом останніх років обсяги споживання пива на одного мешканця країни поступово зменшуються, втім за цим показником (понад 110 літрів на одну особу на рік) Німеччина продовжує утримувати третє місце у світі, поступаючись лише Чеській Республіці та Ірландії, в яких споживання пива становить 159 та 131 літр відповідно.

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Кельнерка на Октоберфесті
Newcastle Brown Ale (Ньюкаслський коричневий ель) — напівтемний ель, що виробляється у Великій Британії підприємствами міжнародної пивоварної корпорації Heineken International. Один з найпопулярніших сортів елю у Великій Британії, частка якого на британському ринку розлитого у пляшки та банки елю становить 42% (2008).

Названий за містом Ньюкасл на Півночі Англії, у якому був вперше зварений у 1927 році. З огляду на традиційне регіональне тяжіння британського пивного ринку найбільшою популярністю користується в регіоні Північно-Східної Англії. Наразі є одним з найпопулярніших англійських елів на світовому ринку, продається на більш ніж 40 закордонних національних ринках

Більше вибраних статтей... Докладніше...

Кельнерка на Октоберфесті
Окто́берфест (нім. Oktoberfest, досл. «Свято жовтня»; простонародне нім. d’Wiesn, від нім. Wiese «лука», назви місця, де проводиться свято) — найбільший пивний фестиваль у світі. Проходить в Мюнхені щороку (з 1810 року) наприкінці вересня — на поч. жовтня і триває два тижні.

Свято пива «Октоберфест» являє собою традиційний парад мюнхенських і баварських броварень (інші пивні компанії до участі у фестивалі не допускаються), а також двохтижневий бенкет-гулянку в спеціально влаштованих на традиційному місці майданчику «Луг Терези» (нім. Theresienwiese, Терезієнвізе) великих шатрах-пивних павільйонах.

Більше вибраних статтей... Докладніше...