Герб Ямайки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Ямайка
Деталі
Носій Ямайка
Затверджений 1661, останній варіант затверджено 1962 року
Нашоломник гостромордий крокодил, що стоїть на колоді
Шолом традиційний для гербів колишніх британських володінь
Щитотримачі фігури корінних жителів острова - індіанців-араваков
Девіз «З багатьох - єдиний народ» (англ. Out of many, one people)
Ранні версії Ранній ямайський герб був наданий Ямайці у 1661 році під Королівським Ордером. Оригінал було розроблено Вільямом Санкрофтом, тоді Архієпископом Кентерберійським

Герб Ямайки — офіційний геральдичний символ держави Ямайки.

Герб Ямайка успадкувала від британців з невеликими модифікаціями. Герб було надано Ямайці у 1661 році під Королівським Ордером. Оригінал було розроблено Вільямом Сенкрофтом, тоді Архієпископом Кентерберійським.

Зображений на гербовому щиті червоний хрест на білому полі — «хрест Святого Георга» — взятий зі старого англійського прапора і нагадує про багатовікові зв'язки з Великою Британією (Ямайка і нині є британським домініоном). Ананаси, поміщені на щиті, не грали і не грають великої ролі в господарстві та вирощуються у незначній кількості. Вони символізують тропічну рослинність і сільське господарство в цілому. Фігури, що підтримують щит нагадують про трагічну історію Ямайки, це фігури корінних жителів острова — індіанців-араваків, повністю винищених іспанцями ще у XVI столітті (згодом на їх місце англійці завезли негрів-рабів з Африки). Кошик з плодами та фруктами в руках індіанки та лук у руках індіанця нагадують про їх основне заняттях — землеробство і полювання. Досить бідну фауну Ямайки представляє на гербі гостромордий крокодил, що стоїть на колоді. Він позначає місцеву флору. Шолом над щитом традиційний для гербів колишніх британських володінь, кольору вінка відповідають кольорам поля і хреста на щиті, а колір намету — кольорам цього поля і ананасів.

Девіз — Out of many, one people (англійською мовою означає «З багатьох — єдиний народ»). Він висловлює прагнення до єдності та згуртування різних національних й расових груп населення.

Існує і спрощений варіант герба: гербовий щит, оточений двома державними прапорами і увінчаний стрічкою з девізом.

Історичні герби[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]