Герб Сербії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Сербії
Версії
Малий герб Сербії
Геральдичний щит Сербії
Деталі
Носій Сербія
Затверджений 17 серпня 2004

Державний герб Республіки Сербія (серб. Државни грб Републике Србије, Državni grb Republike Srbije) — один з символів суверенітету Республіки Сербія, затверджений 17 серпня 2004 року разом з іншими державними символами (прапор, гімн), замінивши герб Республіки Сербії у складі Югославії. На гербі зображений двоглавий орел, на його грудях червоний щит з хрестом і чотири кресала. Зверху королівська корона і мантія. Герб такий самий як герб Королівства Сербії династії Обреновичів, вперше прийнятий в 1882 році. Введення цього герба має означати, на думку авторів, повернення історичного герба Сербії, але не відновлення монархії. При цьому апелюється до того, що інші країни, які не є монархіями, також мають на гербах корону: Болгарія, Грузія, Угорщина.

Опис[ред. | ред. код]

Малий герб Республіки Сербії являє собою срібного двоглавого орла на червоному щиті і короною над щитом. Голови орла мають по 9 пір'їн і повернені до різних сторін щита. Дзьоби орла золоті, широко розкриті. Пір'я на шиї орла розподілене в 4 ряди по 7 пір'їн в ряду. Крила орла розпростерті і разом з хвостом і головами формують хрест. На кожному крилі 4 ряди пір'я з наступним розподілом: у 1-му ряду 7 пір'їн, в 2-му — 9 (два великих і 7 малих), в 3-му — 7, в 4-му — 7 (4 великих і 3 малих). Ноги орла золотого кольору, розташовані по діагоналі щита. На ногах по 7 білих пір'їн. Хвіст орла розташований вертикально. Пір'я на нім розташоване по 7 в 3 ряди. На грудях орла розміщений малий червоний полуокружний щит, розділений білим хрестом на 4 поля, в кожному з яких поодинці білому кресалу, вони повернені до різних сторін щита. Корона має центральне положення щодо голів орла. Корона золотого кольору, прикрашена сорока білими бісерами, 8 синіми сапфірами і двома червоними рубінами, нагорі корони знаходиться хрест.

Великий герб складається з малого герба, поміщеного на плямисту з боку щита і червону із зворотного боку тканину. Герб увінчаний короною, такої ж форми, як в малому гербі, тільки більшого розміру і з більшим числом сапфірів.

Використання[ред. | ред. код]

Сучасний герб Сербії використовується з 17 серпня 2004 року відповідно до Ухвали про використання герба, прапора і гімну Республіки Сербії, яку прийняла Народна Скупщина Сербії. Згідно з конституцією Сербія, як самостійна держава, має свій герб, прапор і гімн. Встановлено використовувати герб, введений законом про Герб Королівства Сербії від 16 червня 1882 року, в двох варіантах: великий герб і малий герб.

Великий герб уживається на фасадах будівель і в приміщеннях: народної скупщини, президента республіки, уряду, конституційного і верховного судів, голови національного банку, а так само їхніх печатках. Малий герб розміщується на фасадах будівель і в приміщеннях інших державних і муніципальних установ.

Історія герба Сербії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]