Малатанг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Малатанг (중국어 китайська :麻辣燙, страва, яка походить із Лешаня, Сичуань, і є гарячим і гострим супом. Він характеризується гострим смаком, як сичуаньська їжа. Для його виготовлення використовується китайська спеція мала (麻辣), яка має приємний смак[1]. Інгредієнти для малатангу включають бок-чой, плоску скляну локшину, кукурудзяну локшину, локшину малатанг, паростки квасолі, сушений тофу та смажений тофу по-тайванськи.

Види[ред. | ред. код]

Маратанг у горщику навпіл (місто Сіань)
Маратанг на шпажках (Саньлітун, Пекін)

Є багато різних способів марафону. У Сичуані, де походить малатанг, у ресторанах їдять малатанг, схожий на гарячий горщик, а на вулицях шампури занурюють у готовий бульйон, наприклад шабу -шабу, а потім варять[2][3]. Малатанг, який готують на шампурі, також називають малачуань (麻辣串, 븲) або чуаньчуаньсян (串串香)[4]. Ці два типи маратанга стали популярними в Пекіні через Циндао в 2000-х роках.[3] На відміну від цього, є також малатанг, який відварюють і подають відразу після розрахунку ваги бажаних інгредієнтів.

характеристика[ред. | ред. код]

Більшість ресторанів у Маратанге виставляють інгредієнти для супу у форматі шведського столу. Ресторани Maratang у Кореї також зазвичай використовують цей метод китайських ресторанів. Клієнти кладуть інгредієнти, які вони хочуть з'їсти, у миску, кладуть їх на прилавок, встановлюють ціну відповідно до ваги, а потім кладуть інгредієнти на кухню, варять їх і доводять суп до готовності.

Залежно від ресторану в малатанг додають арахіс або арахісову приправу, тому при алергії на арахіс потрібно бути обережним заздалегідь.

мода в кореї[ред. | ред. код]

Малатанг не був добре відомий у Кореї, але в 2010-х роках, коли з'явилося більше ресторанів, що спеціалізуються на китайських та іноземних студентів, це ім'я стало відомим і корейцям. З 2017 року, коли гострий смак малатангу став популярним серед молоді, у головних районах міста було створено кілька ресторанів малатангу, а також оброблені харчові продукти, які підкреслюють смак мала, наприклад мала рамен, мала курка, мала ттеокбоккі, мала курячі ніжки, і тушковане рагу з мари. Це стало популярним настільки швидко, що їжа була запущена.

суперечка щодо гігієни[ред. | ред. код]

Міністерство безпеки харчових продуктів і ліків Кореї провело гігієнічні перевірки в 63 ресторанах Maratang і Mara Xiangguo з 3 червня по 5 липня 2019 року. Зловили[5][6]. Подібно до випадку поганого впливу на кухні Haidilao Hot Pot[7], погана гігієна Malatang також є проблемою в Китаї.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 김기동 (8 серпня 2019). "한국인 입맛에 딱" 양꼬치, 마라탕 이을 중국음식. 오마이뉴스. Процитовано 3 лютого 2020.
  2. Kraig; Sen, Colleen Taylor (2013). Street Food Around the World: An Encyclopedia of Food and Culture. ABC-CLIO. с. 93.
  3. а б 주영하 (25 січня 2008). 고추, 마라, 핫소스…‘매운맛 문화권’의 확장과 타락. 신동아. Процитовано 8 березня 2020.
  4. 이해림 (6 квітня 2019). [아무튼, 주말] 쓰촨식 매운 맛 얼얼한 마라의 매력. 조선일보. Процитовано 17 лютого 2020.
  5. «어제도 먹었는데»…마라탕 음식점 절반이 '위생불량', SBS, 2019년 7월 22일.
  6. «기름때 덕지덕지» 충격의 마라탕 위생실태…식약처 37곳 업체명 공개, 한국경제TV, 2019년 7월 23일.
  7. «中 훠궈식당 '하이디라오' 베이징점 2곳 주방 극히 불결», 연합뉴스, 2017년 8월 27일.