Салчипапа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Салчипапа
Тип гарнір
Необхідні компоненти Картопля фрі, ковбаски з яловичини, соус (зазвичай кетчуп і гірчиця), перець чилі

Салчипапа (ісп. salchipapa або salchipapas) — перуанська фаст-фуд-страва, зазвичай вживається як вулична їжа, як правило, складається з тонко нарізаних смажених яловичих сосисок або ковбаси, картоплі фрі, з капустяним салатом[1]. Назва страви, це контамінація від іспанського слова salchicha (ковбаса/сосиски) та papa (картопля). Страва подається з різними соусами, такими як кетчуп та гірчиця, crema de aceituna (оливковий соус), а також ахі або перець чилі. Іноді зверху додають смажене яйце або сир; його також можна подавати з помідорами та салатом, прикрашати орегано.

Історія[ред. | ред. код]

Салчипапа була винайдена як вулична їжа в Лімі, Перу. З роками страва поширилася по всьому Перу. У Латинській Америці популярність цієї страви вийшла за межі перуанської кухні, і тепер вона також типова для еквадорської та болівійської кухні. Страва також продається на аргентинських вулицях та ринках. Страва продовжує розширюватися через імміграцію з Болівії до аргентинських, колумбійських та перуанських ресторанів у США та Чилі. Є варіант, відомий як «черіпапас» (приготовлений із чорізо замість ковбаси). Їх також можна знайти у Мексиці.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dan Perlman (2009). SaltShaker Spanish-English-Spanish Food & Wine Dictionary - Second Edition. Lulu.com. Архів оригіналу за 13 грудня 2021. Процитовано 17 січня 2023.