Бун ча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бунча
Бунча в кафе на вулиці Тхуй Кхуе, Ханой. Миска з котлетками (chả) у гарячому соусі для занурення; холодна вермішель (bún), тарілка зелені та супутні спеції (товчений часник та нарізаний чилі).
Тип Суп із локшиною
Походження В'єтнам
Регіон чи країна Ханой
Час появи 1959 (перша письмова згадка)
Температура подачі гаряче
Необхідні компоненти Рисова вермішель, свинячі котлетки, свіжа зелень, соус для занурення
Схожі страви bún thịt nướng
Смажені шматочки свинини в мисці соусу
Бунча та нем, Ханой (2023)

Бунча (в'єт. Bún chả) — в'єтнамська страва з локшини та свинини, смаженої на грилі, яка, як вважається, походить із Ханоя, столиці В’єтнама .[1] Бунча подають як смажені на грилі свині котлетки chả (або просто смаженими шматочками свинини) з тарілкою білої рисової локшини bún, свіжою зеленню та приправами. Зазвичай котлетки плавають в мисці гарячого рідкого соусу для занурення, куди паличками кладеться порціями холодна прісна локшина, де вона за мить нагрівається та набуває кисло-солодкого смаку від соуса, після чого з'їдається впереміш з котлетою, зеленню та приправами; далі у соус кладеться наступна порція локшини і все повторюється.

Ця страва була описана в 1959 році в’єтнамським кулінарним письменником Ву Бангом (в'єт. Vũ Bằng) (1913–1984), який описував Ханой як місто, що «одержиме бунча». Перший ресторан бунча в Ханої був на вулиці Зя Нги (в'єт. Gia Ngư), район Хоан Кієм, у старому кварталі Ханоя.[2][3][4]

Бунча є дуже популярною у Ханої та решті В’єтнама стравою. Хоча серед нев’єтнамських відвідувачів є поширеною помилкова думка, що бунча пов’язана з південно-в’єтнамською стравою, що називається bún thịt nướng (смажене [на грилі] м'ясо з вермішеллю), ці дві страви є абсолютно різні як в кулінарній історії, так і в культурному сприйнятті.

Ханойський ресторан «Бунча Хионг Льєн» („Bún Chả Hương Liên“) став відомим після того, як президент Сполучених Штатів Барак Обама обідав там із шеф-кухарем Ентоні Бурденом під час своєї поїздки до В'єтнаму у травні 2016 року.[5]

Інгредієнти[ред. | ред. код]

Приготування м’яса на грилі для бунча

Бунча складається з багатьох інгредієнтів, зокрема:[6]

  1. М'ясо: фарш із свинячої лопатки для приготування котлет, свинячий підчеревок.
  2. Рисова вермішель
  3. Соус для занурення: розведений рибний соус, змішаний із цукром, лимонним соком, оцтом, глутамат натрію, подрібнені часник та чилі тощо.
  4. Мариновані овочі: зелена папая (або морква, цибуля, кольрабі).
  5. Свіжі овочі: капуста, базилік, лимонфіла ароматіка (в'єт. rau ngổ, ngò ôm), пророщені боби мунг, ельшольція війчаста (в'єт. kinh giới).
  6. Додатково: чавлений часник, подрібнений перець чилі, оцет, мелений перець, нарізаний лайм.

Бунча в Ханої[ред. | ред. код]

Бунча та крабові неми на вулиці Ханг Мань, Ханой

У Ханої бунча майже завжди їдять на ланч (обід). Це унікальна особливість кулінарної культури Ханоя, оскільки в інших частинах В’єтнаму страву подають у будь-який час доби.[7] Але сьогодні, звичайно, навіть у Ханої є ресторани, які подають страву і ввечері.

Див.також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Daniel Hoyer (194), Culinary Vietnam, Gibbs Smith, с. 102, ISBN 978-1-4236-0320-7, процитовано 21 січня 2011
  2. Thanh Nien A bún chả that could wake the dead – Resurrecting a dead writer's dream meal in Ho Chi Minh City [Архівовано 2013-10-24 у Wayback Machine.] 2 March 2012
  3. Ann Lee The Little Saigon Cookbook "Bún chả"
  4. Andrea Nguyen Into the Vietnamese Kitchen "Bún chả"
  5. Bữa tối bất ngờ của Tổng thống Obama trong quán bún chả (Obama's surprise visit to the bun cha restaurant) VnExpress, May 10, 2021.
  6. How to make Hanoi bun cha (в'єтн.). Nghệ thuật ẩm thực. Архів оригіналу за 22 June 2015. Процитовано 23 June 2015.
  7. Chuyện Hà Nội: Bún chả Hà thành Thể thao văn hóa, December 15, 2014.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]