Пора року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Пори року)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пора́ ро́ку, сезон (від фр. saison, від лат. satio — сівба, час сівби) — період у річному циклі розвитку природи. У помірному кліматі Північної півкулі, у тім числі в Україні, розрізняють такі пори року: весна, літо, осінь, зима. Це чотири рівні періоди, на які умовно поділено річний цикл потрапляння сонячних променів на Землю і, відповідно, погодних умов.

Зміна пір року на Землі зумовлена її рухом навколо Сонця та нахилом земної осі до площини екліптики під кутом 66,5°.[1][2] Для населення помірних широт є звичними певні ритмічні зміни в навколишній природі, які повторюються з року в рік і які називають порами року. Кожному добре знайомі природні ознаки весни, літа, осені, зими; їх легко розрізнити в довкіллі, на світлинах чи малюнках. Пори року впливають на господарську діяльність, планування робочого часу і відпочинку, побут і стан здоров'я.

Календарні пори року[ред. | ред. код]

У більшості країн Північної півкулі прийнято такі дати початку і кінця календарних пір року:

У Південній півкулі пори року протилежні:

  • Весна — від 1 вересня до 30 листопада
  • Зима — від 1 червня до 31 серпня
  • Осінь — від 1 березня до 31 травня
  • Літо — від 1 грудня до останнього дня лютого

Астрономічні пори року[ред. | ред. код]

Розрізняють також астрономічні пори року, які тривають від дати сонцестояння до дати рівнодення. У Північній півкулі астрономічне літо триває від 21 червня до 23 вересня, астрономічна осінь — до 21 грудня, тоді починається астрономічна зима, яка триває до 20 березня, з цієї дати починається астрономічна весна.

Для кожної пори року характерні певні світлові і температурні умови. Зміни пір року особливо виражені в помірних широтах.

Положення земної кулі в період, коли південна півкуля отримує значно більше енергії, ніж північна.

Кліматичні пори року[ред. | ред. код]

Реальні зміни в природі не завжди відповідають календарним межам пір року. Кліматологи пов'язують зміну пори року з датами переходу середньодобових температур повітря через значення 0 °C і +15 °C

Отже, кліматична весна настає тоді, коли середньодобова температура зростає від 0 °C до +15 °C, літо — період з температурами понад +15 °C, осінь — коли температура знижується від +15 °C до 0 °C, а зима — період з добовими показниками температури, нижчими від 0 °C.

В Україні пори року виражені досить чітко. Весна настає спочатку на Південному узбережжі Криму — уже наприкінці лютого, натомість на північному сході країни — лише наприкінці березня. Для ранньої весни характерна нестійка погода: бувають різкі похолодання, до травня спостерігаються приморозки, іноді випадає сніг. У степовій зоні виникають пилові бурі. Навесні починаються грози і сильні дощі.

Літо — найтепліша і найвологіша (крім Південного берега Криму) пора року. На півдні воно настає на початку, а на півночі — наприкінці травня, закінчується приблизно у першій декаді вересня. В Українських Карпатах його тривалість значно коротша. Максимум опадів припадає на червень — липень, часто гримлять грози, ллють зливи, іноді випадає град. У бездощові періоди, особливо у південних районах країни, бувають суховії, пилові бурі та посухи.

Положення землі відносно сонця в різні пори року

На початку осені зазвичай панує суха сонячна погода. Часто під впливом теплих тропічних повітряних мас буває бабине літо, коли температура повітря перевищує +20 °C. Вторгнення холодних арктичних мас у вересні—жовтні спричиняє заморозки. У другій половині осені внаслідок активізації циклонів переважає похмура погода з дощами і туманами.

Зима настає наприкінці листопада—на початку грудня (на Закарпатті — у середині грудня). Це найхолодніша пора року, якій властива морозна погода з випаданням снігу і встановленням снігового покриву. Українська зима порівняно м'яка, з частими відлигами. Проте інколи бувають хуртовини, ожеледь, тумани, у горах — снігові лавини. На Південному березі Криму тривалого зимового періоду не буває, сніговий покрив не встановлюється, хоча сніг випадає щороку.

Дуб у різні пори року (Північний Рейн-Вестфалія, Німеччина)

Пори року в мистецтві[ред. | ред. код]

У музиці[ред. | ред. код]

У літературі[ред. | ред. код]

У живопису[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Khavrus V.,, Shelevytsky I. Introduction to solar motion geometry on the basis of a simple model. Physics Education. 45(6). - (2010). - 641. doi:10.1088/0031-9120/45/6/010. Архів оригіналу за 3 січня 2011. Процитовано 14 травня 2011. 
  2. Khavrus V.,, Shelevytsky I. (2012). Geometry and the physics of seasons. Physics Education. 47(6). - (2012). - 680. doi:10.1088/0031-9120/47/6/680. 
  3. Відео на YouTube
  4. Відео на YouTube
  5. Композитор Золтан Алмаші презентував новий диск - "Пори року". m-r.co.ua. Архів оригіналу за 27 лютого 2019. Процитовано 24 серпня 2019.  {{cite web}}: Текст «Music-Review Ukraine» проігноровано (довідка)
  6. Відео на YouTube

Посилання[ред. | ред. код]