Джордж Клуні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Клуні
англ. George Clooney
англ. George Clooney
Ім'я при народженні George Timothy Clooney
Народився 6 травня 1961(1961-05-06)[1][2][…] (62 роки)
Лексинґтон, Кентуккі, США[4]
Національність Американець (має англійське, ірландське та німецьке коріння)
Громадянство США США
Релігія Католицизм
Агностицизм
Діяльність актор, режисер, продюсер, сценарист
Alma mater Університет Цинциннаті, Університет Північного Кентуккі, Augusta High Schoold і Beverly Hills Playhoused
Роки діяльності 1978 — дотепер
У шлюбі з Амаль Клуні
Діти Alexander Clooneyd і Ella Clooneyd
Батьки Nick Clooneyd[5]
Провідні ролі Сет Геко
Брюс Вейн
Денні Оушен
IMDb nm0000123
Нагороди та премії
Орден Мистецтв та літератури
Орден Мистецтв та літератури

«Оскар» (2005)
«Золотий глобус» (2000, 2005)

CMNS: [[commons:Category:George Clooney|Джордж Клуні
англ. George Clooney]]
у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Джордж Клу́ні (англ. George Timothy Clooney, повне ім'я — Джордж Ті́моті Клу́ні ; нар. 6 травня 1961(19610506), Лексингтон, Кентуккі, США) — американський актор, режисер, продюсер та сценарист. Племінник співачки Розмарі Клуні. У велике кіно потрапив завдяки серіалу «Швидка допомога».

Дитинство і юність[ред. | ред. код]

Народився в Мейсвіллі, за 106 км від Лексингтону, штат Кентуккі. Його мати, Ніна Брюс, була колишньою королевою краси; його батько, Нік, журналіст, телеведучий на каналі American Movie Classics, і пристрасний політик з Кентуккі. Клуні виріс в ірландській католицькій родині. У нього є старша сестра Аделі, а серед його двоюрідних братів і сестер актори Мігель і Рафаель Феррер, сини його тітки, співачки Розмарі Клуні і актора Хосе Феррера. Він також є родичем іншої співачки, Деббі Бун, яка вийшла заміж за ще одного сина Розмарі та Хосе, Гебріела Феррера. З раннього віку Клуні проводив час на зйомках свого батька, часто беручи участь у шоу, де він був улюбленцем публіки.

Вперше пішов до школи Blessed Sacrament у Форт Мітчелі, Кентуккі. Частину його дитинства пройшла в Огайо, він відвідував школу St. Michael's у місті Колумбус, школу St. Susanna в Мейсоні, Огайо. У середній школі Клуні вразила генетична хвороба, яку він успадкував від батька. Близько року у нього була паралізована половина обличчя. Його ліве око було закрите, він не міг нормально їсти і пити, і в зв'язку з цим заробив прізвисько «Франкенштейн». «Це був найгірший час у моєму житті», Клуні розповів журналу The Mirror у 2003 році. «Ви ж знаєте, якими жорстокими можуть бути діти. Мене висміювали і дражнили, але це випробування зробило мене сильнішим.»

Пізніше його батьки переїхали до міста Аугуста, Кентуккі, де Клуні відвідував Augusta High School. Він стверджував, що в школі отримував тільки «4» і «5», і захоплювався грою у бейсбол і баскетбол. Він думав про юридичну кар'єру, але пізніше відмовився від цього. Він пробував грати в професійний бейсбол у складі команди Цинциннаті Редс у 1977 році, але йому не запропонували постійного контракту. Він не пройшов перший тур відбору гравців. Клуні відвідував Кентуккський північний університет з 1979 по 1981 рік, і, зовсім недовго, університет у Цинциннаті, але не закінчив жодного.

Протягом багатьох років Джордж Клуні виявляв живий інтерес до придбання вілли в селі Ліерна, найсекретнішому, найдавнішому і престижному на озері Комо. Це село має найвинятковіший панорамний вид на всі озеро, розташоване на півострові Белладжіо. Незважаючи на безліч спроб і фінансові пропозиції, що перевищують 100 мільйонів євро, Клуні ніколи не зміг завершити покупку. Крім того, актор порівняв Ліерна з Монте-Карло, підкреслюючи його ексклюзивну і привабливу репутацію.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Ранні ролі, 1978—1994[ред. | ред. код]

Свою першу серйозну роль Клуні отримав 1994 року в серіалі «Швидка допомога». Він також з'явився в серіалі «Факти з життя». У тому числі Клуні грав детектива Боббі в одному з епізодів серіалу «Золоті дівчата». Його першим значним проривом була роль другого плану в ситуаційній комедії «Розанна», де він грав Букера Брукса, владного боса головної героїні, а також роль будівельника у серіалі «Дитяча розмова» і потім роль сексуального детектива в серіалі «Сестри». У 1988 році Клуні також зіграв другорядну роль у фільмі «Повернення помідорів-убивць».

Початковий успіх[ред. | ред. код]

Клуні домігся статусу зірки, коли був обраний на роль доктора Дага Росса в телевізійній драмі NBC «Швидка допомога», де він грав з 1994 по 1999 і якось повернувся, щоб зіграти роль камео в п'ятнадцятому і останньому сезоні серіалу. Клуні також був партнером Дебори Леоні в її виробничій компанії «Mirador Entertainment».

Джордж Клуні почав зніматися в кіно все ще граючи у серіалі «Швидка допомога», його перша головна роль у голлівудському кіно — «Від заходу до світанку» режисера Роберта Родрігеса. За успіхом першого фільму пішли фільми «Один чудовий день» з Мішель Пфайфер та «Миротворець» з Ніколь Кідман. Потім Клуні відібрали на роль нового Бетмена (замінивши Вела Кілмера, який, у свою чергу, замінив колись Майкла Кітона) у фільмі «Бетмен і Робін», який мав середній касовий успіх, але був названий самим Клуні «марною тратою грошей». У 1998, він знімався у фільмі «Поза полем зору», протистоячи Дженніфер Лопез. Це була перша з його численних робіт з режисером Стівеном Содербергом. Він також знявся у фільмі «Три королі», в той час як закінчувалися його останні тижні контракту в серіалі «Швидка допомога».

Кар'єра в кіно[ред. | ред. код]

Джордж Клуні залишив сліди своїх ніг і рук біля китайського театру Граумана у 2007 році.[8]

Після відходу з «Швидкої допомоги», Джордж Клуні був зіркою багатьох Голлівудських фільмів, таких як «Ідеальний шторм» і «О, брате, де ти?». У 2001, він знову став працювати зі Стівеном Содербергом над фільмом «Одинадцять друзів Оушена», римейком творіння Рета Пека 1960-x з однойменною назвою. Цей фільм дотепер залишається комерційно найуспішнішим у кар'єрі Клуні, він зібрав понад 444 млн. $ у всьому світі. Він також породив два сиквели з Клуні в головній ролі, «Дванадцять друзів Оушена» в 2004 та «Тринадцять друзів Оушена» в 2007. У 2001, Клуні і Стівен Содерберг заснували кінокомпанію «Section Eight Productions», а в 2002 році зіграв головну роль в екранізації роману «Соляріс», режисером якої був Стівен Содерберг. Клуні головним чином виступав у ролі головного актора.

Його режисерським дебютом став фільм «Сповідь небезпечної людини», прем'єра якого відбулася в 2002 році. Фільм є адаптацією автобіографії телевізійного продюсера Чака Барріса. І хоча фільм не зібрав великої каси, критики і публіка в один голос хвалили режисерську роботу Клуні.

Джордж Клуні на прем'єрі фільму Бойовий гіпноз проти кіз на кінофестивалі в Торонто. 2009

У 2005, Клуні грав головну роль у фільмі «Сиріана», який був частково заснований на біографії колишнього агента ЦРУ Роберта Баєра і його спогадах про роботу агентом на Середньому Сході. У тому ж році він режисерував, продюсував, і грав головну роль у «Добраніч, та нехай щастить», фільмі про словесну боротьбу теле-журналіста 1950-х Едварда Муррова з сенатором Джозефом Маккарті. Обидва фільми отримали гучне схвалення критики і пристойний касовий збір. На церемонії вручення «Оскара» в 2006 році, Клуні був номінований як «Найкращий режисер» і претендент на премію за «Найкращий оригінальний сценарій» фільму «Добраніч, та нехай щастить», також він був номінований на нагороди «Найкраща чоловіча роль другого плану» у «Сиріані». Він став першою людиною в історії премії, який був номінований на нагороди «Найкращий режисер» і «Найкраща чоловіча роль другого плану» в один рік. Клуні отримав «Найкращу чоловічу роль другого плану» за фільм «Сиріана».

Клуні з'явився в «Доброму німці», драмі Содерберга. Події фільму розгортаються після Другої світової війни в Німеччині.

Клуні також отримав «Нагороду Американського Кінематографу» у жовтні 2006, якою нагороджуються актори, які зробили «значний внесок у мистецтво кіно». 22 січня 2008, Клуні був номінований як «Найкращий актор» за його роль у фільмі «Майкл Клейтон», але програв Деніелу Дей-Льюїсу за роль останнього у фільмі «Нафта».

Після успіху «Добраніч, та нехай щастить», Клуні сказав, що планує присвячувати більше свого часу режисерській роботі. Він сказав, що режисерська індустрія «відмінне місце, щоб старіти». Клуні режисерував фільм «Кохання поза правилами», в якому також грав головну роль.

Далі була робота над проектом «Бойовий гіпноз проти кіз», режисером якого є його добрий приятель Грант Геслов. Американська прем'єра відбулася 6 листопада 2009 року. Еван Макгрегор і Кевін Спейсі також погодилися брати участь. Інший проект, на який підписався Клуні — фільм «Вище неба», реліз якого відбувся 23 грудня 2009. Його режисерував Джейсон Райтман, відомий за фільмом «Джуно».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Джордж Клуні — гарний брюнет із сивиною, і дивно виразними сумними очима мудрого старця, настільки сподобався глядачам, а особливо представницям прекрасної статі, що ті одноголосно визнали тридцятишестирічного Джорджа Клуні новим «секс-символом» Америки.

У 1987—1989 роках Клуні зустрічався з актрисою Келлі Престон (яка у вересні 1991 року стала дружиною Джона Траволти). Під час цих відносин він придбав у подарунок Престон в'єтнамську пузату свиню на ім'я Макс, але коли їхні стосунки закінчилися, Клуні тримав свиню ще 18 років, поки Макс не помер у 2006 році. Він жартома назвав Макса найдовшими стосунками, які коли-небудь мав.

Екстравагантна поведінка Джорджа Клуні, бурхливі вечірки, нескінченні романи з найгарнішими і найвідомішими жінками Голлівуду, починаючи від Мадонни, Мішель Пфайфер, Сінді Кроуфорд і закінчуючи Талією Белз і двадцятитрирічною француженкою Селін Белітран. Недбалість і неохайність у побуті, які вже стали «загальновідомими» і, нарешті, постійна присутність поруч його «найкращого друга» — біло-рожевого поросяти на ім'я Макс, без якого Клуні не з'являється на жодному прийомі — все це лише підігріває інтерес до його персони. І часом за всім цим зовнішнім антуражем стає непомітний Клуні-актор. А між тим, Джордж Клуні на сьогоднішній день чи не найцікавіший американський актор, якому до снаги виявляються найрізноплановіші ролі. Він довів це, то з'являючись в образі кровожерливого і цинічного бандита у фантастичному трилері «Від заходу до світанку», то постаючи перед глядачами в образі нещасного і милого батька в мелодрамі Майкла Гоффмана «Один чудовий день», де його партнеркою стала Мішель Пфайфер, то звеселяючи глядачів у черговій стрічці про пригоди Бетмена, то демонструючи повну серйозність у «Миротворцеві».

Але в якому б жанрі не виступав Джордж Клуні, незмінним залишається одне — дивовижна чарівність і самоіронія актора, які й допомагають йому однаково переконливо виглядати в найрізноманітніших ролях, і попри всі свої людські вади, залишатися для мільйонів глядачок найпривабливішим героєм, чоловіком «на всі сто відсотків».

Клуні був одружений з актрисою Талією Бальзам з 1989 по 1993 рік.

Він також мав стосунки з актрисою Джинджер Лінн Аллен. У 1995 році Клуні зустрічався з Кемерон Діас та Френсіс Фішер. Клуні зустрічався з учасницею французького реаліті-шоу Селін Балітран (1996—1999). У 2000 році він був пов'язаний з Шарліз Терон і Люсі Лью. Після зустрічі з британською моделлю Лізою Сноудон у 2000 році у нього були п'ятирічні стосунки з нею знову і знову. Клуні зустрічався з Рене Зеллвегер (2001), Дженніфер Сібель Ньюсом (2002), Крістою Аллен (2002—2008) та Ліндою Томпсон (2006). У червні 2007 року він почав зустрічатися з учасницею реаліті-шоу Сарою Ларсон, але пара розлучилася у травні 2008 року. У липні 2009 року Клуні був у стосунках з італійською актрисою Елізабеттою Каналіс, поки вони не розлучилися в червні 2011 року. В липні 2011 року Клуні почав зустрічатися з колишньою співробітницею американського Всесвітнього реслінг-шоу (WWE) Стейсі Кейблер, та вони припинили свої стосунки в липні 2013 року.

Клуні заручився з британо-ліванською адвокаткою з прав людини Амаль Аламуддін 28 квітня 2014 року. 7 серпня 2014 року Клуні та Аламуддін отримали свідоцтва про шлюб у Королівському районі Кенсінгтона та Челсі Сполученого Королівства. Аламуддін і Клуні офіційно одружилися 27 вересня 2014 року в Ка 'Фарсетті. Їх одружив друг Клуні Вальтер Велтроні, колишній мер Риму.

9 лютого 2017 року в ток-шоу CBS, The Talk, було повідомлено, що Амаль вагітна і що вони чекають близнюків. 6 червня 2017 року Амаль народила дочку Еллу та сина Олександра.

Джордж Клуні і Україна[ред. | ред. код]

9 грудня 2013 року, Клуні звернувся з посланням до українського народу, в якому висловив підтримку Євромайдану і всім українцям, що борються за утвердження демократичних цінностей в країні[9]:

Це моє послання до вас, хоробрих жителів України, які борються за майбутнє, а не за минуле! Американці схожі з вами у пошуку демократії. Через спроби і помилки ми засвоїли, що справжня демократія не існує без вільних, прозорих і чесних виборів. Не може бути демократії, коли арештовують і перешкоджають мирним демонстрантам. Тож хочу сказати, що коли ви всі на Майдані у Києві і по всій Україні дивитесь на Захід, знайте, що і ми дивимось на вас із величезним захопленням. Ми бажаємо вам миру і безпеки! Ми бажаємо вам уряду, який ви хочете. І ми бажаємо вам сили продовжувати. Щасти вам!
Оригінальний текст (англ.)

У 2015 році Джордж Клуні і Г'ю Лорі знялися у фільмі Земля майбутнього: світ за межами. У цьому фільмі використано кадри з Майдану. Обидва актори підтримали Майдан.

30 липня 2015 року внесений у «Білий Список Друзів України».

У липні 2018 підтримав петицію Асоціації французьких кінорежисерів на захист ув'язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова[10]

У липні 2023 він закликав світ ліквідувати терористичні організації ПВК Вагнер.[11]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1983 ф Grizzly II: Revenge Рон
19841985 с E/R Марк «Ейс» Колмар (8 епізодів)
1984 с Riptide Ленні Колуелл (Епізод: "Where the Girls Are")
1985 с Street Hawk Кевін Старк (Епізод: "A Second Self")
19851987 с The Facts of Life Джордж Барнетт (17 епізодів)
1987 ф Повернення до школи жахів Return to Horror High Олівер
1987 ф Найвища боротьба Combat Academy Біфф Вудс
1987 с Вона написала вбивство Murder, She Wrote Кіп Говард (Епізод: "No Laughing Murder")
1987 с Золоті дівчата The Golden Girls детектив Боббі Гопкінс (Епізод: "To Catch A Neighbor")
1988 ф Повернення помідорів-вбивць! Return of the Killer Tomatoes Метт Стівенс
19881991 с Розанна Roseanne Букер Брукс (11 епізодів)
1989 ф Червоний прибій Red Surf Ремар
1992 ф Непристойний вік Unbecoming Age Мак
1993 ф Урожай The Harvest Ліп Синчінг, трансвестит
19931994 с Сестри Sisters детектив Джеймс Фалконер (19 епізодів)
19941999 с Швидка допомога ER доктор Доуг Росс (109 епізодів)
1995 с Друзі Friends доктор Майкл Мітчелл (Епізод: "The One With Two Parts: Part Two")
1996 ф Від заходу до світанку From Dusk till Dawn Сет Геко
1996 ф Один чудовий день One Fine Day Джек Тейлор
1996 ф Запечена кров Curdled Сет Геко
1997 док Буґі щосили Full Tilt Boogie камео
1997 ф Миротворець The Peacemaker Томас Дево
1997 ф Бетмен і Робін Batman & Robin Брюс Вейн / Бетмен
1997 мс Південний парк South Park Собака Спаркі (Епізод: "Собака гей")
1998 ф Тонка червона лінія The Thin Red Line капітан Чарльз Буше
1998 ф Поза полем зору Out of Sight Джек Фолі
1998 кф В очікуванні Вуді Waiting for Woody камео
1999 ф Три королі Three Kings Майор Арчі Гейтс
1999 ф Книга, яка сама себе написала The Book That Wrote Itself камео
1999 мф Південний парк: Більший, довший і необрізаний South Park: Bigger, Longer & Uncut доктор Гуаш
1999 ф Англієць The Limey
2000 ф Ідеальний шторм The Perfect Storm Біллі 'Скіп' Тайн
2000 тф Вибух Fail Safe Джек Греді
2000 ф О, де ж ти, брате? O Brother, Where Art Thou? Еверетт
2001 ф Одинадцять друзів Оушена Ocean's Eleven Денні Оушен
2001 ф Діти шпигунів Spy Kids Девлін
2002 ф Сповідь небезпечної людини Confessions of a Dangerous Mind Джим Бірд
2002 ф Соляріс Solaris Кріс Келвін
2002 ф Ласкаво просимо до Коллінвуду Welcome to Collinwood Джерзі
2002 док Старбак Голґер Майнс Starbuck Holger Meins
2003 ф Нестерпна жорстокість Intolerable Cruelty Майлз Массей
2003 ф Діти шпигунів-3D: Кінець гри Spy Kids 3-D: Game Over Девлін
2004 ф Дванадцять друзів Оушена Ocean's Twelve Денні Оушен
2005 ф Добраніч, та нехай щастить Good Night, and Good Luck Фред Френдлі
2005 ф Сиріана Syriana Боб Барнс
2006 ф Добрий німець The Good German Джейк Гейсмар
2007 ф Майкл Клейтон Michael Clayton Майкл Клейтон
2007 док Дарфур зараз Darfur Now камео
2007 ф Тринадцять друзів Оушена Ocean's Thirteen Денні Оушен
2008 ф Кохання поза правилами Leatherheads Джиммі «Додж» Коннеллі
2008 ф Прочитати і спалити Burn After Reading Гаррі Пфаррер
2009 с Швидка допомога ER доктор Доуг Росс
2009 мф Незрівнянний містер Фокс Fantastic Mr. Fox Містер Фокс
2009 ф Бойовий гіпноз проти кіз The Men Who Stare At Goats Лін Кесседі
2009 ф Вище неба Up in the Air Раян Бінгем
2010 ф Американець The American Джек
2011 ф Нащадки The Descendants Метт Кінг
2011 ф Березневі іди The Ides of March губернатор Майк Морріс
2013 ф Гравітація Gravity Метт Ковальський
2014 ф Мисливці за скарбами The Monuments Men Джордж Л. Стаут
2014 ф Annie камео
2015 ф Земля майбутнього: світ за межами Tomorrowland Френк Вокер
2015 ф A Very Murray Christmas камео
2016 ф Аве, Цезар! Hail, Caesar! Бейрд Вітлок
2016 ф Грошова пастка Money Monster Лі Ґейтс
2019 с Пастка-22 Catch 22 Шейскопф
2020 ф Опівнічне небо The Midnight Sky Августин Лофтхаус
2022 ф Квиток в рай Ticket to Paradise Девід
2023 ф Флеш The Flash Брюс Вейн / Бетмен
2024 ф Уявні друзі IF астронавт
2024 ф Вовки Wolves

Режисер[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Англійська назва
2002 Сповідь небезпечної людини Confessions of a Dangerous Mind
2005 Добраніч і хай вам щастить Good Night, and Good Luck
Непідготовлені Unscripted
2008 Кохання поза правилами Leatherheads
2011 Березневі іди The Ides of March
2014 Мисливці за скарбами The Monuments Men
2017 Субурбікон Suburbicon
2019 Пастка-22 Catch 22
2020 Опівнічне небо The Midnight Sky
2021 Ніжний бар The Tender Bar

Продюсер[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Англійська назва
1999 Кілрой Kilroy
2000 Fail Safe
2001 Рок-зірка Rock Star
2002 Безсоння Insomnia
Ласкаво просимо до Коллінвуду Welcome to Collinwood
Далеко від раю Far from Heaven
2003 Вулиця K Street
2004 Злочинці Criminal
2005 Піджак The Jacket
Непідготовлені Unscripted
Велика порожнеча The Big Empty
Сиріана Syriana
Ходять чутки Rumor Has It…
2006 Плутоній-239 Pu-239
2007 Майкл Клейтон Michael Clayton
Пісок і скорбота Sand and Sorrow
Холодний вітер Wind Chill
2008 Кохання поза правилами 'Leatherheads
2009 Інформатор The Informant!
Спортивний майданчик Playground
Бойовий гіпноз проти кіз The Men Who Stare at Goats
2010 Hope for Haiti Now
2014 Мисливці за скарбами The Monuments Men
2019 Пастка-22 Catch 22
2020 Опівнічне небо The Midnight Sky
2021 Ніжний бар The Tender Bar
2022 Квиток в рай Ticket to Paradise
TBA Вовки Wolves

Сценарист[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Англійська назва
1999 Кілрой Kilroy
2005 Добраніч, та нехай щастить Good Night, and Good Luck
2014 Мисливці за скарбами The Monuments Men

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Премія Оскар[ред. | ред. код]

# Рік Категорія Фільм Підсумок Програв
1 2005 Найкраща режисерська робота Добраніч, та нехай щастить Номінація Енг Лі (Горбата гора)
2 Найкращий оригінальний сценарій Пол Хаггіс та Роберт Мореско (Зіткнення)
3 Найкраща чоловіча роль другого плану Сиріана Перемога
4 2007 Найкраща чоловіча роль Майкл Клейтон Номінація Деніел Дей-Льюїс (Нафта)
5 2009 Вище неба Номінація Джефф Бріджес (Божевільне серце)
6 2011 Нащадки Номінація Жан Дюжарден (Артист)
7 Найкращий адаптований сценарій Березневі іди Номінація Александер Пейн (Нащадки)
8 2012 Найкращий фільм Арго Перемога

Премія BAFTA[ред. | ред. код]

# Рік Категорія Фільм Підсумок Програв
1 2005 Найкраща режисерська робота Добраніч, та нехай щастить Номінація Енг Лі (Горбата гора)
2 Найкращий оригінальний сценарій Номінація Пол Хаггіс та Роберт Мореско (Зіткнення)
3 Найкраща чоловіча роль другого плану Номінація Джейк Джилленголл (Горбата гора)
4 Сиріана Номінація
5 2007 Найкраща чоловіча роль Майкл Клейтон Номінація Деніел Дей-Льюїс (Нафта)
6 2009 Вище неба Номінація Колін Ферт (Одинокий чоловік)
7 2011 Нащадки Номінація Жан Дюжарден (Артист)
8 2012 Найкращий фільм Арго Перемога

Премія Еммі[ред. | ред. код]

# Рік Категорія Фільм Підсумок Програв
1 1995 Найкращий актор драматичного серіалу Швидка допомога Номінація Менді Патінкін (Чиказька надія)
2 1996 Номінація Денніс Франц (Поліція Нью-Йорка)

Золотий глобус[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

# Рік Категорія Фільм Підсумок Програв
1 2001 Найкращий фільм (комедія або мюзикл) О, де ж ти, брате? Перемога
2 2006 Найкраща режисерська робота Добраніч, та нехай щастить Номінація Енг Лі (Горбата гора)
3 Найкращий сценарій Номінація Ларрі МакМарті та Діана Оссана (Горбата гора)
5 2008 Найкраща чоловіча роль (драма) Майкл Клейтон Номінація Деніел Дей-Льюїс (Нафта)
6 2010 Вище неба Номінація Джефф Бріджес (Божевільне серце)
7 2012 Нащадки Перемога
8 Найкраща режисерська робота Березневі іди Номінація Мартін Скорсезе (Хранитель часу)
9 Найкращий сценарій Номінація Вуді Аллен (Опівночі в Парижі)
10 2013 Найкращий фільм (драма) Арго Перемога
11 2015 Премія імені Сесіля Б. Де Мілля Перемога

Телесеріали[ред. | ред. код]

# Рік Категорія Серіал Підсумок Програв
1 1996 Найкраща чоловіча роль серіалу (драма) Швидка допомога Номінація Джиммі Смітс (Поліція Нью-Йорка)
2 1997 Номінація Девід Духовни (Цілком таємно)
3 1998 Номінація Ентоні Едвардс (Швидка допомога)

Незалежний дух[ред. | ред. код]

# Рік Категорія Фільм Підсумок Програв
1 2005 Найкраща режисерська робота Добраніч, та нехай щастить Номінація Енг Лі (Горбата гора)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #120335824 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. SNAC — 2010.
  3. Filmportal.de — 2005.
  4. http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd=20090116&content_id=3747116&vkey=news_cin&c_id=cin..&fext=.jsp
  5. https://www.biography.com/actor/george-clooney
  6. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  7. datos.bne.es: El portal de datos bibliográficos de la Biblioteca Nacional de España — 2011.
  8. Clooney adds mark to Walk of Fame. BBC. 6 червня 2007. Архів оригіналу за 23 квітня 2009. Процитовано 13 вересня 2009.
  9. Голлівудський актор Джордж Клуні підтримав Євромайдан. Дзеркало тижня. Україна. 9 грудня 2013. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 29.12.2015.
  10. Appel à la libération immédiate d'Oleg Sentsov ! [Архівовано 10 липня 2018 у Wayback Machine.] // Société des Réalisateurs de Films, 06.07.2018
  11. Джордж Клуні закликав знищити ПВК Вагнер. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 21 липня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]