Мальвазія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Виноград сорту Мальвазія

Мальвазія (Malvasia) — сімейство сортів винограду, поширених в середземноморському регіоні, обробляється в Італії, Іспанії, Португалії, Франції та Швейцарії, а також на острові Мадейра. Походить з Стародавньої Греції та був поширений на островах Егейського моря. Крім білих, в сімейство входять також червоні варіанти (мальвазія нера). Ягоди середнього періоду дозрівання, середнього розміру, округлі, покриті тонкою щільною шкірочкою золотисто-жовтого кольору з коричневими крапками або цятками. Досить стійкий до грибкових захворювань.

Назви сортів по регіонах[ред. | ред. код]

  • Бурбуленк (Bourboulenc) і Клеретт (Clairette) — сорти, оброблювані в долині Рони.[1]
  • Верментіно (Vermentinu) — основний сорт білого винограду на Корсиці.[2]
  • Мальмсі (Malmsey) — під цією назвою Мальвазія обробляється на Мадейрі.

Вина з винограду сорту Мальвазія[ред. | ред. код]

Грецька Мальвазія[ред. | ред. код]

Пляшка мальвазії

Мальвазія (абомальмазія) — солодке лікерне грецьке вино з винограду з такою ж назвою. Виділяється незвичайним приємним солодким смаком і букетом. Виготовляється з ретельно відібраних ягід, які збираються в кілька прийомів, в міру дозрівання, причому вищий сорт цього вина, який має назву pigno, виходить легким пресуванням винограду, з якого після ще кількох пресувань, виготовляють інший сорт мальвазії — mosto.

Спершу мальвазією називався сорт грецького вина, який виготовляли біля міста Монемвасія (звідси й назва[1]) на узбережжі Лаконії. Пізніше його стали виготовляти на всьому півострові Пелопоннес, на Кіпрі, Криті, Самосі та інших грецьких островах Егейського моря. Починаючи з XVIII століття з'явилася тенденція поширювати цю назву на всі солодкі грецькі вина.

Мадера Мальвазія[ред. | ред. код]

Докладніше: Мадера

Мальвазія (Malvasia ) або Мальмсі (Malmsey) — найсолодший вид Мадери (кріпленого вина, що виготовляється на острові Мадейра). Мадера з такою назвою повинна не менш, ніж на 85 % виготовлятися з однойменного винограду.

Каталонський сорт[ред. | ред. код]

Знана в Каталонії з початку XIV століття. Легенда свідчить, що солдат флоту Альмогаверів під командуванням Роджера де Флора привіз стебло мальвазії зі східного Середземномор'я. Але вже в хроніці (1325) Рамона Мунтанера згадується її назва, цінність і походження. Її широко вирощували та експортували з часів середньовіччя до появи філоксери.[3] Оскільки мальвазія схильна до плісняви та інших хвороб, її вирощування зараз значно скоротилося, але вина, виготовлені з неї, як і раніше, високо цінуються у всьому світі.

Цей сорт зараз вирощують лише в сільській місцевості Сітжеса та його околиць. Виноградне сусло після бродіння перетворюється на ароматний, солодкий напій з високим вмістом алкоголю, який зазвичай п'ють після святкувань та ксатонади. Проте його також використовують у приготуванні різних м'ясних страв, таких як качина грудка з родзинками або свинячі рисаки. Його незвичайний букет є результатом різних факторів: близькість до моря, пізній збір врожаю, а також значний вміст алкоголю і кислотність вина.[4]

Мальвазія де Сітжес є офіційним сортом виноградної лози в DOP Пенедес і Каталонії.[5]

Мальвазія на Русі[ред. | ред. код]

На Русі мальвазія з'явилася в X столітті, після хрещення, як один з церковних предметів — нею причащали в православному обряді. Тоді вона була дуже дорогою і поза церковних обрядів вживалася рідко. З часом імпорт цього вина збільшився, до того ж мальвазією почали вважати й солодкі вина, вироблені в Болгарії і Молдова. Це значно знизило ціну і сприяло більш широкому вживанню цього вина.

В XVI столітті в Великому князівстві Литовському мальвазія вже вважалася одним з традиційних алкогольних напоїв, про це згадує Іван Мелешко у своєму виступі на сеймі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Вино: Атлас світу = THE WORLD ATLAS OF WINE. Тисяча дев'ятсот сімдесят один / Х. Джонсон, Дж. Робінсон. — М. : Видавництво Жигульского, 2 003. — С. 107. — ISBN 5-93679-053-3.
  2. Вино: Найповніша енциклопедія = LAROUSSE / VUEFF +2002 / Пер. з фр. Е. Головіної. — М. : АСТ-ПРЕСС КНИГА, 2 007. — С. 203. — (Світова колекція) — ISBN 978-5-462-00713- 2.
  3. La malvasia de Sitges i la seva increïble història de supervivència. ElNacional.cat (кат.). 18 липня 2021. Процитовано 15 серпня 2023.
  4. Sitges Malvasia wine. www.catalunya.com. Процитовано 15 серпня 2023.
  5. J. Robinson, J. Harding and J. Vouillamoz: Wine Grapes – A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours ISBN 978-1-846-14446-2.

Посилання[ред. | ред. код]