Google Goggles

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Google Goggles
Тип Візуальна пошукова система, доповнена реальність
Автор Google LLC
Розробник Google LLC
Перший випуск 8 грудня 2009
Стабільний випуск 1.9.4 (20 серпня 2018)
Версії 1.9.4 (20 серпня 2018)
Платформа Android
Операційна система Android, iOS
Мова програмування Java
Доступні мови англійська, іспанська, італійська, португальська, російська, французька та інші
Стан розробки Стабільна версія, розвивається і підтримується
Ліцензія Freeware / Пропрієтарне програмне забезпечення
Вебсайт google.com/mobile/goggles/
Зовнішні відеофайли
Офіційний ролик Googles

«Google Goggles» (укр. Окуляри Google) — завантажувальний додаток, створений компанією Google LLC у 2009 році мобільних телефонів на базі операційних систем Android, що служить для візуального пошуку, розпізнавання зображень, а також деяких інших функцій і реалізує принцип доповненої реальності[1][2][3].

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Google Goggles дозволяє здійснювати комунікацію з серверами Google, з метою пошуку не за текстової інформації, а по зображенню[1][2].

При фотографуванні об'єкта за допомогою вбудованої камери телефону, а в останніх версіях і з допомогою простого наведення камери на об'єкт, відбувається передача зображення та інформації про місце розташування пристрою на сервери Google, де зображення розпізнається і обробляється. Назад на телефон повертається результат у відповідності з вибраною функцією[1] (наприклад, для пошуку це список релевантної інформації та посилань на інтернет-сайти[1]).

При отриманні зображення система виробляє його звірення з базою даних індексної інформації про безліч попередньо введених зображень (об'єктів, пам'яток, логотипів тощо)[1][2].

При отриманні інформації про пам'ятки можна обмежитися простим наведенням телефону на об'єкт без необхідності фотографування[1]. Програма передає на сервер інформацію GPS і компас, достатню для отримання необхідних результатів пошуку[1].

В основу вийшла в травні 2010 року функції автоматичного перекладу покладено принцип оптичного розпізнавання символів, що отримує з графічних зображень текст і перекладає його за допомогою системи машинного перекладу Google Translate[4].

Використання[ред. | ред. код]

Функція пошуку по зображеннях зручна, наприклад, для[1][2]:

  • Отримання інформації про визначні пам'ятки.
  • Пошуку розташування або інформації про об'єкт за його фотографії.
  • Повідомлення інформації про товари по фотографіям штрихкодів[1] або етикеток[2], обкладинок книг і DVD[5].

Серед додаткових функцій програми:

  • Сканування і занесення в телефонну книгу інформації з візиток[2].
  • Переклад знятого тексту на рідну мову[6][4].
  • Рішення головоломки судоку[5].

Вимоги до пристроїв[ред. | ред. код]

На початок 2011 року додаток працювало на пристроях під управлінням операційних систем Android 1.6+.

Для нормальної роботи програми необхідні вбудована фотокамера з автофокусом, система супутникової навігації і електронний компас[2].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Google Goggles можна безкоштовно завантажити з сайту Google Play[1][6].

Особливості[ред. | ред. код]

  • Google Goggles працює і з рухомими зображеннями, тобто не тільки зі статичними фотографіями, але й відео[2].
  • Розробники внесли в програму обмеження по розпізнаванню осіб для захисту приватного життя[2].
  • У версії, що вийшла в травні 2010 року, додана можливість роботи з зображеннями, що зберігаються в пам'яті пристрою[4].

Аналоги[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л Google LLC. Прес-реліз про вихід програми Google Goggles на російською мовою.(рос.). Прес-центр Google LLC (8 грудня 2009). Перевірено 10 січня 2011. Архівовано з першоджерела 11 липня 2012.
  2. а б в г д е ж и к «Вести.net»: «окуляри Google» - новий сервіс пошуковика.(рос.). Вести (програма) (10 грудня 2009). — Стаття і відео. Перевірено 10 січня 2011. Архівовано з першоджерела 11 липня 2012.
  3. Сергій і Марина Бондаренко. Google Goggles - нові можливості пошуку по зображеннях(рос.) (8 грудня 2009). Перевірено 10 січня 2011.
  4. а б в Андрій Крупін. Вийшов Google Goggles з функцією перекладу текстів з фото(рос.) (7 травня 2010). Перевірено 10 січня 2011.
  5. а б Федіна Ольга. .html Мобільний сервіс пошуку Goggles «навчився» вирішувати головоломки судоку(рос.). РИА Новости (11 січня 2011). Перевірено 10 січня 2011. Архівовано з першоджерела 11 липня 2012.
  6. а б Олексій ДУЕЛЬ. Google Goggles: телефон - перекладач(рос.). Розумні речі. Комсомольская правда (7 травня 2010). — Комп'ютерна корпорація запускає новий сервіс для мандрівників. Перевірено 10 січня 2011. Архівовано з першоджерела 11 липня 2012.
  7. а б Олег Парамонов. Вімблдонська доповнена реальність(рос.). Комп'ютерра (24 червня 2010). — До турніру 2010 року в IBM розробили новий сервіс для уболівальників - отримання інформації про події на кортах допомогою доповненої реальності. Перевірено 10 січня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]