Google Glass

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Google Glass
Google Glass logo
Google Glass logo
Прототип Google Glass на конференції Google I/O в червні 2012
Виробник Foxconn
Тип Окуляри доповненої реальності, доповнена реальність
Початок випуску Для розробників (США): Лютий 2013
Загальний: TBA
Операційна система Android 4.4.2
Процесор OMAP 4430 SoC, dual-core
Оперативна пам'ять 1 Гб ОЗП (682 Мб доступно для розробників)

Google Glass — дослідження та розробка програм компанією Google для дисплея доповненої реальності, що кріпитиметься на голові (head-mounted display) і матиме вигляд окулярів. Метою проєкту Glass є створення хендс-фрі пристрою, що за функціональністю відповідатиме найсучаснішим смартфонам (відображатиме різноманітну інформацію, матиме можливість здійснювати телефонні дзвінки, відеодзвінки тощо) і керуватиметься за допомогою голосових команд, рухів головою та віртуальною клавіатурою.

Проєкт Glass є частиною проєкту Google X Lab, яка працювала з іншими футуристичними технологіями, наприклад такими, як самокерований автомобіль.

Google запатентувала дизайн проєкту Glass.

Хоча і Google Glass стали доступні по $1500 з 15 травня 2014 року, вже 15 січня 2015 року Google оголосила, що виробництво Glass призупиняється, зазначивши, що продукт закінчив свою експериментальну стадію в Google Labs. Розробка і виробництво продукта переноситься в інший підрозділ[1].

Функціональність[ред. | ред. код]

Демонстраційне відео за лютий 2013[2] показує, як за допомогою окулярів можна:

  • робити знімки та відео, а також одразу ж ділитися цим контентом через електронну пошту або соціальні мережі;
  • пристрій керується за допомогою голосових команд, на кшталт «OK, Glass, зробити фото»;
  • присутні відео-чати на кшталт Skype
  • доступні інформаційні сервіси такі, як прогноз погоди, а також електронні карти місцевості.

Вся ця інформація з'являється у прозорому віконці у верхньому правому кутку поля зору користувача.

Ймовірно в майбутньому, компанія Google планує оснастити окуляри навушниками з кістковою провідністю. «Навушник» складатиметься з віброелементу, який використовується для передачі звуку користувачеві через контакт з головою[3].

Хронологія розвитку[ред. | ред. код]

Проєкт «розумні окуляри» був анонсований в соціальній мережі Google+ інженером-електриком Бейбеком Парвіцом, який також працював над вбудовуванням дисплеїв в контактнілінзи, Стівом Лі, менеджером проєкту і «спеціалістом з геолокації») та Себастьяном Труном, який розробив Udacity, і працював над самокерованим автомобілем.

Google вперше продемонстрував новий продукт в 2012 році. Під час презентації «розумних окулярів» розробники та експерти могли придбати собі ознайомлювальну версію за 1500 доларів[4].

New York Times повідомила, що окуляри будуть доступні для громадськості за ціною що «наближена до вартості сучасних смартфонів» до кінця 2012 року, але інші джерела повідомляють, що окуляри не будуть доступні в 2012 році. Продукт (Google Glass Explorer Edition) буде доступний для американських розробників Google I/O за ціною $1500, доставка на початку 2013 року, той час як реліз версії для користувачів намічений на кінець того ж року.

Оприлюднене 20 лютого 2013 року відео[2] свідчить про те, що теперішній дисплей окулярів набагато менше заважає баченню порівняно із тими моделями, що демонструвалися до сьогодні[4]. До виходу ролика Google підготували конкурс, взяти участь у якому, зможуть до 8000 жителів США. Ті, хто до 27 лютого 2013 року оформлять попереднє замовлення на окуляри й додатково в Google+ або Twitter опублікують вигадану історію про те, як би вони використовували Google Project Glass у повсякденному житті, доповнивши розповідь фото або відео, першими зможуть випробувати гаджет у дії. Іншим охочим доведеться чекати офіційного релізу[5].

У лютому 2013 року компанія запрошує всіх охочих в США використовувати хештег #ifihadglass та пропонувати свої версії застосування окулярів[4].

Права людини[ред. | ред. код]

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (ч.1 ст.8) передбачає, що кожен має право на повагу до його приватного і сімейного життя. У зв'язку з цим багато хто вважає, що окуляри порушують це право. Однак межі поваги особистого життя в конвенції не прописані. Як вважає Європейський суд з прав людини, що застосовує даний документ на практиці, «поняття приватного життя є широким і не може бути визначене вичерпно» (рішення у справі «Костелло Робертс проти Сполученого Королівства», 1993 р.), і «немає ні можливості, ні необхідності намагатися визначити вичерпним чином поняття приватного життя» (рішення у справі «Німіц проти Німеччини», 1992 р.).

При виникненні питання ЄСПЛ розглядає факт втручання в приватне життя людини в кожному окремому випадку на предмет відповідності вимогам, зазначеним у ч.2 ст.8 конвенції: органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права (тобто передбаченого ч.1 цієї статті), за винятком випадків, коли втручання передбачене законом й необхідне в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки і громадського порядку, економічного добробуту країни, для запобігання заворушення чи злочинам, для захисту здоров'я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Звідси випливає, що Конвенція передбачає захист лише від держави: «органи державної влади не можуть втручатися …». Очевидно, що ця категорія стосується таких сфер, усередині яких кожна людина вільна розвивати це поняття й наповнювати його певним змістом. Таким чином, уважають юристи, приватне життя захищається, але не від самих себе: приватністю можна знехтувати або звузити до тих меж, які на цьому етапі розвитку суспільних відносин уважаються виправданими[6].

Аналоги[ред. | ред. код]

Хоча дисплей-окулярів доповненої реальності це не нова ідея, проєкт привернув увагу засобів масової інформації в першу чергу підтримкою Google, а також в дизайном прототипу, який менше і тонше, ніж попередні концепції.

2008 року Apple запатентувала технологію лазерного дисплею, що кріпиться перед очима людини. Компанії Sony та Microsoft також свого часу отримали патенти на створення мініатюрних дисплеїв, що будуть розміщуватися перед очима людини[4].

Компанія LLVision Technology Co, засновниками якої є фахівці із Google, Lenovo, Microsoft і China Aeronautics Consortium, випустила окуляри з технологією розпізнавання осіб. На даний час китайська поліція використовує окуляри для затримання злочинців.[7]

Google Glass в Україні[ред. | ред. код]

У лютому 2013 року користувач Google+ Юрій Чернявський (Yuriy Chernyavskyy) [Архівовано 12 березня 2013 у Wayback Machine.] у своєму записі вперше повідомив про можливі сумніви відносно того, що Google Glass можливо буде легально використовувати, купувати та продавати, відповідно до чинного законодавства України[8]. Річ у тім, що окуляри з вмонтованою камерою класифікуються Службою безпеки України як недозволене у вільному обігу шпигунське обладнання для прихованого отримання інформації. Тому Google Glass є заборонений для ввезення, тим, хто порушить цю заборону загрожує до 7 років ув'язнення[9].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Google Glass sales halted but firm says kit is not dead. BBC News. 15 січня 2015. Архів оригіналу за 30 травня 2017. Процитовано 16 червня 2017. 
  2. а б How It Feels [through Glass] [Відчуття скрізь скло]. Google (англійською). YouTube. 20 лютого 2013. Архів оригіналу за 22 лютого 2013. Процитовано 22 лютого 2013. 
  3. У Google Glass будуть навушники з кістковою видимістю. The Verge. Високий Замок. 2 лютого 2013. Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 22 лютого 2013. 
  4. а б в г Google показав "розумні окуляри". BBC Україна. 21 лютого 2013. Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 22 лютого 2013. 
  5. Окуляри доповненої реальності Google Project Glass у дії. EasyCom.com.ua. 22 лютого 2013. Архів оригіналу за 10 березня 2014. Процитовано 22 лютого 2013. 
  6. Ok, Glass. Спецслужби і Google не втручатимуться в приватне життя — люди відмовляться від нього самі // Закон і Бізнес № 25/2013. Архів оригіналу за 5 серпня 2013. Процитовано 1 липня 2013. 
  7. Китайська поліція ловить злочинців за допомогою розумних окулярів. Tokar.ua (uk-UA). 27 лютого 2018. Архів оригіналу за 3 березня 2018. Процитовано 2 березня 2018. 
  8. [1] [Архівовано 30 березня 2019 у Wayback Machine.]/ Украинцы не смогут легально купить очки Google Glass из-за запрета на «шпионские» гаджеты
  9. Саванецький, Максим (29 січня 2013). За використання Google Glass в Україні можна потрапити до в’язниці. Сєгодня. Wather. Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 22 лютого 2013. 
  10. Dan Miller Twitter [Архівовано 22 березня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  11. В Google Glass зняли перше професійне порно. Архів оригіналу за 26 липня 2013. Процитовано 25 липня 2013. 

Див. також[ред. | ред. код]

  • SixthSense — пристрій для розпізнавання жестів

Посилання[ред. | ред. код]