Спокуси Христа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спокушування Ісуса Христа. Мозаїка Собору Святого Марка. 13 ст

Спокуси Христа — епізод з трьох синоптичних Євангелій у якому описано спокуси дияволом Ісуса Христа під час Його сорокаденного посту в пустелі, куди Він усамітнився після хрещення.

Виклад у Євангеліях[ред. | ред. код]

Євангеліє від Марка коротко описує цю подію, що слідувала зразу за Хрещенням Господнім:

І відразу Дух повів його в пустиню; і він перебував у пустині сорок день, спокушуваний сатаною, і був із дикими звірями, а ангели йому служили. (Мр. 1:12–13)

Під час Хрещення на Ісуса зійшов Святий Дух, який і повів його у пустиню, щоб на самоті, молитві і пості підготуватися до виконання місії, з якою він прийшов на землю. Ісус був у пустині «де сорок день його спокушав диявол; і протягом тих днів Ісус не їв нічого. Коли ж вони скінчились, він зголоднів.(Лк. 4:2)». Тоді приступив до нього Диявол і трьома спокусами спробував звабити його на гріх, як і будь-яку людину. У Євангеліях від Луки та Матея спокуси зображені однаково і розділені на три спроби:

за Євангелієм від Матея, Розд. 4 за Євангелієм від Луки, Розд. 4
Вступ 1 Тоді Дух повів Ісуса в пустиню, щоб диявол спокушав його. 2 Він постив сорок день і сорок ночей і нарешті зголоднів. 1 Ісус же, повен Святого Духа, повернувся з-над Йордану, і Дух повів його в пустиню,

2 де сорок день його спокушав диявол; і протягом тих днів Ісус не їв нічого. Коли ж вони скінчились, він зголоднів.

1. Спокуса 3 Тоді підійшов до нього спокусник і сказав: «Коли ти Син Божий, звели, щоб це каміння та й стало хлібом.» 3 А диявол йому й каже: «Якщо ти Син Божий, скажи оцьому каменеві, щоб став хлібом.»
Відповідь 4 А той. відповів: «Написано: Чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих.» 4 Ісус озвався до нього: «Писано, що не самим лише хлібом житиме людина.»
2. Спокуса 5 Тоді диявол бере його у святе місто, ставить на наріжник храму 6 і каже: «Коли ти Син Божий, кинься додолу, написано бо: Він ангелам своїм волітиме про тебе, і вони візьмуть тебе на руки, щоб ти своєю ногою часом не спотикнувсь об камінь.» 5 Тоді диявол вивів його високо, показав йому в одну мить усі царства світу,

6 і сказав до нього диявол: «Я дам тобі всю цю владу й славу їхню, бо вона мені була передана, і я даю її, кому захочу. 7 Тож коли ти поклонишся передо мною, вся твоя буде.»

Відповідь 7 А Ісус сказав до нього: «Написано також: Не будеш спокушати Господа, Бога твого.» 8 Ісус у відповідь сказав до нього: «Писано: Ти будеш поклонятись Господові, Богові твоєму, і йому єдиному служити.»
3. Спокуса 8 Знову бере його диявол на височенну гору й показує йому всі царства світу і їхню славу,

9 кажучи: «Оце все дам тобі, як упадеш ниць і мені поклонишся.»

9 Потім він повів його в Єрусалим, поставив на наріжнику храму й сказав до нього: «Коли ти Син Божий, кинься звідсіль додолу;

10 писано бо: Він ангелам своїм велітиме про тебе, щоб тебе зберігали; 11 і: Вони знімуть тебе на руки, щоб ти, ногою своєю не спіткнувсь о камінь.»

Відповідь 10 Тоді Ісус сказав до нього: «Геть, сатано! Написано бо: Господу, Богу твоєму, поклонишся і йому єдиному будеш служити.» 12 Але Ісус озвавсь до нього: «Сказано: Не спокушуватимеш Господа, Бога твого.»
Завершення 11 Лишив тоді його диявол. І ось ангели приступили й почали йому слугувати. 13 І скінчивши всі спокуси, диявол відійшов від нього до якогось часу.

Відношення до Старого Завіту[ред. | ред. код]

Гора Спокус з монастирем Каранталь

Згадані у Євангеліях фрази мають символічний зв'язок із Старим Завітом. Нагадування про «сорок днів та сорок ночей» часто пов'язується із Книгою Вихід — Вих. 24:18.

  • Повторення закону (Вт. 8:3) — «…не тільки хлібом живе людина, але всім, що виходить з уст Господніх, може жити людина.»
  • Книга Псалмів (Пс. 91:11) — «Бо ангелам своїм він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах.»
  • Повторення закону (Вт. 6:16) — «Не спокушайте Господа, Бога вашого»
  • Повторення закону (Вт. 5:9) — «Не падатимеш ниць перед ними й не служитимеш їм, бо я — Господь, Бог твій..» та Вт. 6:13 «Господа, Бога твого, будеш боятися, йому служитимеш і його ім'ям будеш клястися.»

Монастир Каранталь[ред. | ред. код]

За церковною традицією місцем, де Ісус провів сорок днів у пості і був спокушуваний дияволом, вважається гора біля Єрихону. Гора має висоту 380 метрів і іменується християнами Горою Спокус або Каранталь. Хрестоносці відвоювали цю область у 1099 році та побудували дві церкви на цьому місці: одну в печері на пів-дорозі до скелі, а другу на вершині гори. Вони називали це місце «Mons Quarantana» (від Quaranta — сорок), тобто за кількістю днів перебування там Ісуса у пості. Сучасний грецький православний чоловічий монастир побудований у 1894 році на Горі Спокус на висоті 350 метрів над рівнем моря. Перший монастир на цьому місці заснований у IV столітті, його внутрішні приміщення вирубані в скелі, а в печері, де за переказами перебував Христос під час свого перебування в пустелі, влаштована каплиця.

Посилання[ред. | ред. код]

Спокуси Христа у Catholic Encyclopedia [Архівовано 29 січня 2012 у WebCite](англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Святе Письмо Старого та Нового Завіту. Видавництво отців Василіан «Місіонер», 2005.
  • Д. Ріцціотті, Життя Ісуса Христа. Видання Українського католицького університету ім. св. Климента Папи. Том XLIX-L. Переклад о. Л. Гайдуківського. Рим. 1979. 710 ст.