Чернишов Олексій Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Чернишов
Олексій Чернишов
Олексій Чернишов
Голова правління
«НАК Нафтогаз України»
Нині на посаді
На посаді з 4 листопада 2022
Президент Володимир Зеленський
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль
Попередник Юрій Вітренко
Міністр розвитку громад та територій України
4 березня 2020 — 3 листопада 2022
Президент Володимир Зеленський
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль
Попередник Денис Шмигаль
Наступник Олександр Кубраков
(як міністр розвитку громад, територій та інфраструктури)
12-й Голова Київської обласної державної адміністрації
28 жовтня 2019 — 4 березня 2020
Попередник Михайло Бно-Айріян
Наступник Василь Володін (т.в.о.)
Народився 4 вересня 1977(1977-09-04) (46 років)
Харків, Українська РСР
Відомий як державний службовець
Країна Україна
Alma mater Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія» і Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Олексі́й Миха́йлович Чернишо́в (нар. 4 вересня 1977(19770904), Харків, УРСР) — український державний та політичний діяч, бізнесмен та інвестор. Голова правління та CEO НАК «Нафтогаз України»[1]. Раніше: Міністр розвитку громад та територій України у 2020—2022 рр. та голова Київської обласної державної адміністрації[2] у 2019—2020 рр.

Координував реформу децентралізації, визнану Євросоюзом однією з найуспішніших реформ в Україні, а також реформу державного регулювання у будівництві, відновив реформу корпоративного управління в Групі Нафтогаз. Має понад 20 років досвіду роботи у приватному секторі економіки в Україні та за кордоном — у сферах фінансів, інвестицій, інвестбанкінгу, нерухомості та ІТ.

Освіта[ред. | ред. код]

Народився в місті Харків, де провів дитинство, шкільні роки, здобув вищу освіту.

З 1994 по 1999 — Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія» за спеціальністю «Економіка підприємства».

З 1996 по 2002 рік — Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю «Правознавство».

В 1999 році — професійний курс за стандартами міжнародного Інституту управління проєктами (англ. Project Management Institute) (програма «Управління проєктами» на базі компанії «Westinghouse», Пенсільванія, США).

Робота у приватному секторі економіки[ред. | ред. код]

У 1998 році розпочав свою кар'єру у Westinghouse Electric Company (США) як менеджер проектів. Продовжив в компанії Telesens, дочірній структурі «Telesens AG[de]» (Німеччина). У 2002 році разом із партнерами придбав українську частину групи, що стала самостійною компанією.

На початку 2000-х додатково почав займатися девелопментом. Із 2005 до 2007 року був президентом групи компаній АВЕК, по 2013 — головою наглядової ради. Сформував портфель із проєктів комерційної нерухомості загальною площею 350 000 м² та залучив значних закордонних гравців, що працюють у сфері прямих інвестицій і розвитку комерційної нерухомості, серед яких «UNIQA Real Estate AG», «New Century Holdings» (NCH), «ECE» та інші.

Паралельно, у 2012 році, заснував інвестиційно-девелоперську компанію Eastgate Development, сфокусовану на розвитку масштабних проєктів комерційної нерухомості та залученні іноземних інвестицій в Україну.

У 2014 році заснував інвестиційну компанію VI2 Partners з офісами у Києві та Відні. Напрями діяльності — прямі інвестиції, формування та управління портфелем активів, інвестиційний банкінг.

Робота в публічному секторі[ред. | ред. код]

Голова Київської обласної державної адміністрації[ред. | ред. код]

20 жовтня 2019 року Кабінет Міністрів України погодив кандидатуру Олексія Чернишова на посаду голови Київської обласної державної адміністрації. Указ про призначення підписав Президент України 28 жовтня 2019 року.

Під керівництвом Чернишова Київська облдержадміністрація розробила стратегічний план розвитку регіону, до пріоритетів якого увійшли децентралізація, розвиток інфраструктури Київщини, поліпшення залізничного сполучення, будівництво шкіл, дитячих садочків та стадіонів, підвищення інвестиційної привабливості регіону. Окрім цього, на посаді очільника облдержадміністрації Чернишов відновив роботу Агенції регіонального розвитку.

Міністр розвитку громад та територій України[ред. | ред. код]

4 березня 2020 року увійшов до оновленого складу Кабінету Міністрів України як міністр розвитку громад та територій України. Окреслені Чернишовим пріоритети на посаді — реформа децентралізації, реформа ДАБІ, регіональний розвиток, реформа системи ЖКГ, міжнародне співробітництво.

Під час його роботи на посаді міністра відбувався активний етап реформи децентралізації. Європарламент визначив децентралізацію однією із найуспішніших реформ в Україні.

Зокрема, у липні 2020 року в Україні було запроваджено новий адміністративно-територіальний устрій — базу для нього готувала команда міністерства на чолі з Чернишовим. Мета — посилення спроможності громад.

Крім цього, команда Чернишова займалося розбудовою об'єктів соціальної інфраструктури в рамках ініційованої Президентом Володимиром Зеленським програми «Велике будівництво». Як результат, 800 об'єктів соціальної інфраструктури було побудовано або відремонтовано.

На посаді міністра забезпечив успішне проходження опалювального сезону в 2021—2022 роках без підвищення тарифів для населення.

У серпні 2021 року отримав почесну грамоту Верховної Ради України за особливі заслуги перед українським народом.

Діяльність під час воєнного стану на посаді міністра

Із початком повномасштабного вторгнення Росії Олексій Чернишов адаптував діяльність очолюваного ним міністерства під воєнні реалії. Команда міністерства розробила концепцію функціонування держави в умовах воєнного стану.

На початку червня 2022 року Чернишова призначили головою Штабу з підготовки до опалювального сезону 2022—2023[3]. Під керівництвом Чернишова штаб розробив план успішного проходження через зиму в умовах воєнних дій. Вирішив питання врегулювання боргів підприємств ТКЕ за спожитий газ. Координував розробку онлайн-платформи зі збору критичних потреб ТКЕ — UNEEDS. Відстоював законодавче закріплення ціни на газ для населення на рівні 2021 року та заборону нарахування пені та штрафних санкцій на час воєнного стану.

Від самого початку повномасштабного вторгнення приділяв активну увагу питанню підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО): разом із командою розробив та реалізував соціальну програму «Прихисток» для компенсації витрат домогосподарствам, які забезпечили безкоштовне тимчасове розміщення ВПО. Заручившись підтримкою польського Уряду, розробив та реалізовував проєкти зі зведення модульних містечок для безкоштовного тимчасового розміщення ВПО.

В квітні 2022 року Олексія Чернишова призначили відповідальним від уряду за першочергове відновлення пошкоджених об'єктів житлової, критичної та соціальної інфраструктури на звільнених територіях. Під керівництвом Чернишова міністерство розробило концепцію відновлення житла та надання компенсацій внаслідок бойових дій з рф.

Разом зі Світовим банком та Європейською Комісією розробив звіт «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (RDNA — Rapid Damage and Needs Assessment)[4] — першу комплексну оцінку наслідків війни у 20-ти секторах. Він став дороговказом у розробці подальших державних планів зі швидкого та довготривалого відновлення.

На основі звіту команда Чернишова підготувала програму невідкладного відновлення, де зібрала першочергові об'єкти критичної інфраструктури для відновлення до кінця 2022 року. Програма отримала підтримку з боку Світового банку. Результатом цього стало створення під управлінням Світового банку спеціального Трастового фонду на відновлення України, який має забезпечити механізм та можливість покриття невідкладних потреб України.

Міжнародна діяльність під час воєнного стану

В квітні 2022 року увійшов до складу спеціальної місії представників Президента України до країн-членів ЄС[5]. В травні-червні 2022 року в рамках цієї місії Олексій Чернишов разом із іншими представниками здійснили 19 представницьких візитів до країн-членів ЄС з метою підтримки інтеграції України до ЄС. Візити значним чином вплинули на прискорення затвердження статусу України як кандидата на вступ до ЄС.

Олексій Чернишов був відповідальний за здобуття підтримки в Німеччині, Австрії, Швеції, Фінляндії[6]. Відповідно до заяв канцлера Німеччини Олафа Шольца, саме Чернишов зміг вразити його та більш широко розкрити стан справ в країні.

3-го листопада 2022 року Олексій Чернишов залишив посаду Міністра розвитку громад та територій України.

Голова правління, СЕО НАК «Нафтогаз України»[ред. | ред. код]

4-го листопада 2022 року КМУ призначив Олексія Чернишова головою правління Нафтогаз України. Своїми пріоритетами на посаді Чернишов визначив реформу корпоративного управління, посилення енергетичної незалежності України через збільшення обсягів газовидобутку та підвищення довіри міжнародних партнерів.

Продовження реформи корпоративного управління

Роботу на посаді очільника Нафтогазу Чернишов розпочав зі звернення до КМУ з проханням поновити відбір наглядової ради. Як наслідок, у січні 2023 року компанія отримала нову наглядову раду. Передісторія: повноваження попереднього складу були припинені у вересні 2021 року, її функції перебрав на себе КМУ.

Збільшення показників газовидобутку

Однією з цілей на 2023 рік Олексій Чернишов визначив збільшення обсягів видобутку газу на 1 млрд кубометрів — до 13.5. Вже у липні Нафтогаз відзначив найвищий піврічний показник буріння за останні 15 років — 157 тисяч метрів. Крім того, за перші 6 місяців 2023 року Група компаній запустила в роботу 11 високопродуктивних свердловин. Одна з яких стала найпотужнішою за останні 2,5 роки — з дебітом 460 тисяч кубометрів газу на добу.

Підвищення довіри міжнародних партнерів

Із липня 2022 року Нафтогаз знаходився у дефолті за єврооблігаціями 2022/2026. Аби повернути довіру інвесторів, Чернишов визначив реструктуризацію боргів за цими єврооблігаціями одним із першочергових завдань для Групи компаній.

Так, вже у травні 2023 року Нафтогаз узгодив умови реструктуризації боргів. У червні їх затвердив Кабмін. 27 липня Нафтогаз вийшов із вказаного дефолту, коли тримачі єврооблігацій шляхом офіційного голосування підтримали реструктуризацію[7].

Захист інтересів Нафтогазу у міжнародних судових справах, пов'язаних із війною

12 квітня 2023 року Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав російський Газпром виплатити ~$5 млрд на користь Нафтогазу за захоплення Росією активів Групи у Криму у 2014 році. У червні 2023 команда Чернишова розпочала у США процедуру примусового стягнення присудженої компенсації коштом заморожених російських активів — компанія подала відповідне клопотання до Окружного суду США в Окрузі Колумбія. Справа може стати прецедентом відшкодування Україні нанесеної Росією шкоди коштом заморожених російських активів.[8]

Фінансові показники Групи компаній під керівництвом Чернишова

За 1 квартал 2023 року Нафтогаз отримав чистий прибуток у розмірі 7,7 млрд грн. За аналогічний період попереднього року компанія отримала збитки у розмірі 24,6 млрд грн.[9]

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

У 2014 році Олексій Чернишов ініціював проєкт Kyiv Vision Foundation для популяризації України в Європі через потенціал сучасного українського мистецтва.

В рамках нього у 2014 році у Відні пройшла виставка сучасного українського мистецтва «Through Maidan and Beyond», присвячена подіям Євромайдану. Серед гостей були діячі культури та мистецтва, політики, зокрема міністр закордонних справ Австрії (з 2017-го року — Федеральний канцлер Австрії) Себастьян Курц.

Крім того, у 2014 році Олексій Чернишов підтримав видання книги «Awesome Kyiv» — сучасного путівника українською столицею. У 2018 році за підтримки Чернишова видавництво «Основи» надрукувало нову книжку з серії «Awesome» — про Харків.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Світлана Олександрівна Чернишова — доцент Київського національного університету ім. Шевченка.

Виховує двох синів та доньку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про призначення Чернишова О. М. головою правління акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” (укр.). Кабінет Міністрів України. 3 листопада 2022.
  2. Володимир Зеленський призначив головою Київської облдержадміністрації Олексія Чернишова.
  3. Олексій Чернишов провів установче засідання Штабу підготовки до опалювального сезону. decentralization.gov.ua. Процитовано 2 серпня 2023.
  4. Кабінет Міністрів України - Олексій Чернишов обговорив з європейськими партнерами підтримку на шляху до відновлення України. www.kmu.gov.ua (ua) . Процитовано 2 серпня 2023.
  5. Посадовці починають серію візитів до ЄС на перемовини про статус кандидата - Стефанішина. www.ukrinform.ua (укр.). 24 травня 2022. Процитовано 2 серпня 2023.
  6. Показав, яку ціну платять українці за своє майбутнє, – Чернишов зустрівся в Ірпені з Макроном, Шольцом, Драгі та Йоганнісом (фото). LB.ua. 16 червня 2022. Процитовано 2 серпня 2023.
  7. Інвестори Нафтогазу підтримали реструктуризацію єврооблігацій 2022/2026 років – завершено офіційне голосування | Нафтогаз України. www.naftogaz.com (укр.). 28 липня 2023. Процитовано 2 серпня 2023.
  8. Олексій Чернишов (20 липня 2023). Як стягнути 5 млрд доларів з росії за кримські активи Нафтогазу. Економічна правда. Процитовано 3 серпня 2023.
  9. Анастасія Жарикова (11 липня 2023). "Нафтогаз" у І кварталі отримав 7,7 мільярда чистого прибутку. Економічна правда. Процитовано 3 серпня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]