Природно-заповідний фонд Донецької області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Природно-заповідний фонд Донецької області.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Хомутовський степ

У Донецькій області, яка займає 4,4% площі України, проживає близько 10% її населення у 50 містах та 134 селищ міського типу та інших населених пунктах, зосереджено 23% промислового потенціалу країни, що виробляє 30% забруднених стоків, 40% шкідливих викидів в атмосферу та 4 млрд тон промислових відходів, розораність земель досягає 70%. Це негативно відбивається на якості навколишнього середовища та стані природних ресурсів. Сільськогосподарське і промислове освоєння земель досягло критичного рівня, що призвело до деградації дикої природи та різкого скорочення площі природних місць проживання представників тваринного і рослинного світу, кількісний і якісний склад яких змінився. Найефективнішим способом досягнення збереження і відновлення природних комплексів та об'єктів є організація територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Історія[ред. | ред. код]

Кам'яні Могили

Найунікальніші природні комплекси і об'єкти регіону: Хомутовський степ, Білосарайська коса, Кам'яні Могили були взяті першими під охорону держави ще на початку 1920-х років. Лісовий заказник загальнодержавного значення «Великоанадольський ліс», хоч і отримав заповідний статус тільки у 1974 році, проте був закладений ще у 1834–1845 роках поручиком корпусу лісничих В. Є. Граффом, який першим довів можливість створення штучних лісів у голому безводному степу.

До початку 1990-х років загальна площа природно-заповідного фонду Донеччини склала близько 18 тис. га або 0,7% території області.

Потужний поштовх розвитку природоохоронної діяльності в області дала Програма перспективного розвитку заповідної справи в Україні до 2005 року, затверджена постановою Верховної Ради України від 22.09.1994 № 177/94-ВР. Завдяки її реалізації спільними зусиллями природоохоронних органів і наукових організацій, загальна площа природно-заповідного фонду в Донецькій області до початку тисячоліття збільшилася в 4 рази. Тоді ж вперше розпорядженням голови облдержадміністрації від 13.01.1997 № 7 «Про дотримання природоохоронного законодавства у ході земельної реформи в Донецькій області» був позначений перспективний відсотковий показник заповідності території області — 5%.

Свято-Успенська Святогірська Лавра на території Національного природного парку «Святі гори»

Наступним етапом розвитку регіональної політики в природоохоронній сфері в умовах сильного рекреаційного навантаження на природу стало створення на території Донецької області мережі національних природних і регіональних ландшафтних парків. Статус цих категорій природно-заповідного фонду України передбачає не тільки охорону природних комплексів і об'єктів, а й створення умов для організованого туризму, відпочинку населення в природних умовах, проведення еколого -просвітницької діяльності. Такий статус є більш прийнятним для густонаселеного регіону, яким є Донеччина, і суттєво відрізняється від інших категорій природно-заповідного фонду: природних заповідників, заказників, пам'яток природи, заповідних урочищ. Першим у цьому напрямку було створення Указом Президента України від 13.02.97 № 135/47 національного природного парку «Святі Гори». Це був сьомий в Україні та перший у її східній частині національний природний парк. До нього, крім унікальних крейдяних бори з релікта третинного періоду сосни крейдяної та інших лісових масивів, де зростає понад 950 видів рослин і мешкає більше 350 видів тільки хребетних тварин, були включені й широко відомі місця масового відпочинку населення (Щуровська, Святогірська зони відпочинку) та історичні культурні пам'ятки. Починаючи з 2000 року в області було створено і функціонує 6 регіональних ландшафтних парків загальною площею понад 28 тис. га. Завдяки цим заходам 85% площі природно-заповідного фонду Донецької області охороняється штатними працівниками служби державної охорони природно-заповідного фонду і лише 15% площі охороняється землекористувачами та власниками відповідних земельних ділянок (в середньому по Україні — 42% і 58% відповідно, в сусідніх з Донецькою областях — від 10 до 25% і від 90% до 75% відповідно).

Перспективи розвитку[ред. | ред. код]

Великі баклани в регіональному ландшафтному парку «Меотида»

Планується розширити площу Українського степового природного заповідника більш ніж на 1 000 га, національного природного парку «Святі Гори» — на 10 000 га, регіональних ландшафтних парків «Клебан-Бик» на 1 000 га, «Донецький кряж» — на 2 000 га, збільшити площу регіонального ландшафтного парку «Меотида» більш ніж на 13 000 га за рахунок включення в склад парку прилягаючої акваторії Азовського моря, створити новий регіональний ландшафтний парк «Краматорський», збільшити кількість заказників загальнодержавного й місцевого значення. Також планується створити міждержавні заповідні території на базі існуючих регіональних ландшафтних парків «Меотида» та «Донецький кряж», підвищити статус регіонального ландшафтного парку «Меотида» до рівня національного природного парку, а на кордоні Донецької та Луганської областей організувати новий національний природний парк «Донбаський».

У Бахмутському районі Донецької області оголошені нові заказники. Загальна площа 4 нових заказників становить 257,17 га.

Це ландшафтний заказник місцевого значення «Балка Шовкова», створений (оголошений) на території Сіверської міської ради, та ботанічні заказники місцевого значення «Везуєва гора», «Зміїний яр», «Степ Північний Донецький», створені (оголошені) на території Соледарської міської ради Бахмутського району. Ці природні території включають: велику глибоку балку, що тягнеться у північно-східному напрямку зі стрімкими, майже прямовисними схилами; неглибоку балку, що спускається до річки; східний схил великої балки, яка також спускається до річки; безлісий яр, у нижній частині якого поширена лучна рослинність та цілинний типчаково-ковиловий степ.

На цих територіях зустрічаються види рослин, що охороняються на обласному рівні, а також ті, що занесені до Червоної книги України — ковила волосиста та Лессінга, ласкавець серпоподібний, півники солончакові, грудниця шерстиста. З птахів відмічені шуліка чорний, канюк степовий, змієїд, пугач, сиворакша — види, які занесені до Червоної книги України.[1]

Флора і фауна заповідних територій[ред. | ред. код]

Цвітіння півонії вузьколистої, занесеної до Червоної книги України в Хомутовському степу

Сучасна мережа заповідних територій має високий ступінь репрезентативності. Згідно оцінок фахівців Донецького ботанічного саду НАН України, флора південного сходу України налічує понад 1 930 видів вищих судинних рослин — чверть з них складають раритетні види. В області виявлено 147 видів судинних рослин, водоростей, лишайників і грибів, занесених до Червоної книги України. Ще 11 видів мохоподібних, 8 видів лишайників, 1 вид грибів, 3 види водоростей та 266 видів судинних рослин занесено до Офіційного переліку регіонально рідкісних рослин Донецької області.[2] У 2009 році побачило світ перше видання Червоної книги Донецької області (рослинний світ)[3]. Флористична репрезентативність територій природно-заповідного фонду сягає 80% видів, при цьому практично всі «червонокнижні» види представлені на заповідних територіях.

Плавунець круглодзьобий на Білосарайській косі

Фауна хребетних тварин включає близько 400 видів, кількість видів безхребетних тварин, оцінюється більше ніж 25 тисяч видів. 136 видів тварин Донецької області занесені до Червоної книги України. Ще 193 види занесені до Офіційного переліку регіонально рідкісних рослин Донецької області[4]. Однак фауністична репрезентативність природно-заповідного фонду значно нижче і становить близько 30% видів, що обумовлено більшою рухливістю представників тваринного світу.

Статистика[ред. | ред. код]

Станом на 1 січня 2016 року в Донецькій області створено 117 об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного і місцевого значення, загальною площею 109653,3247 га, що становить 4,14% її території. Присутні 10 із 11 категорій територій та об'єктів природно-заповідного фонду, що передбачені Законом «Про природно-заповідний фонд України». Відсутні біосферні заповідники. За кількісним складом переважають заказники місцевого значення, а за площею — Національні природні парки і Регіональні ландшафтні парки. Найбільш заповідними є Слов'янський (34,2%) та Новоазовський (15,4%) райони, а найменш — Мар'їнський (0,01%) та Великоновосілківський (0,04%) райони.

Список об'єктів і територій[5][ред. | ред. код]

Зображення Найменування Категорія Тип Район, місто Місце Площа, га Рік заснування Ким і коли затверджено Характеристика
Донецький кряж Регіональний ландшафтний парк Геологічний Амвросіївський Село Артемівка 2353 2000 Рішення Донецької обласної ради від 9.11.2000 р. № 3/16-364 Типові природні ландшафти Донецького кряжу
Бердянський Заказник загальнодержавного значення Лісовий Амвросіївський Амвросіївський держлісгосп, Благодатненське лісництво, кв. 10-14. Степано-Кринське лісництво, кв. 31,35 413 1974 Постанова Ради Міністрів УРСР від 28.10.1974 р. № 500 Байрачні і заплавні ліси вздовж річки Кринка
Ліс по річці Кринка Заказник місцевого значення Ландшафтний Амвросіївський поблизу села Родники 25 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 від 27.06.1984 р. Дуби віком 70 років по березі річки Кринка
Пристенське Заказник місцевого значення Ботанічний Амвросіївський Амвросіївське лісництво кв. 14, 16-19 250 1979 Рішення Донецького облвиконкому № 9 від 10.01.1979 р. Популяція лікарської рослини материнки звичайної
Балка Гірка пам'ятка природи загальнодержавного значення Ботанічний Амвросіївський Амвросіївське лісництво, кв. 22 д. 8 4 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР від 14.10.1975 р. № 780-р Популяція еремурусу величного
Балка Журавльова пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Амвросіївський Село Велике Мішкове 2 1975 Рішення Донецького облвиконкому № 622 від 15.12.1975 р. Оголення, де вугільні пласти виходять на поверхню
Артемівські садово-дендрологічні насадження Заказник місцевого значення Ландшафтний Бахмутський Село Опитне 2400 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 від 27.06.1984 р. Садово-деревні насадження, що включають лісопарк — 897 га, помологічні сади — 1169 га, дендропарк — 15 га, водойми — 73 га
Ковила біля села Григорівка Заказник місцевого значення Ботанічний Бахмутський Біля села Григорівка 100 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Багатий флористичний склад (близько 400 видів), що включає 15 видів, занесених до Червоної книги України (бурачок голоножковий, дворядник крейдяна, громовик донський, шоломниця крейдяна, келерія Талієва та інші лікарські трави)
Палімбія Заказник місцевого значення Ботанічний Бахмутський Біля села Васюківка 50 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. У флористичному складі близько 200 видів. Три види, занесені до Червоної книги України (тюльпан змієлистий, ковили Лессінга та волосиста). Виростає прикаспійський ендемік палімбія солона, вкрай рідкісна на південному сході України
Крейдяна рослинність біля села Кірове Заказник місцевого значення Ботанічний Бахмутський Околиця села Свято-Покровське 150 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Виростає 50 видів, з них 15 видів занесено до Червоної книги України (бурачок голоножковий, дрік донський, гісоп крейдяний, льонок крейдяний, ранник крейдяний та інші)
Конвалієва діброва Заказник місцевого значення Ботанічний Бахмутський Між селом Дронівка та селищем Рудник 5 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Флора налічує 130 видів, серед яких ряд цінних лікарських рослин (конвалія травнева, бузина чорна, чистотіл великий, кропива дводомна та інші)
Степ біля села Платонівки Заказник місцевого значення Ботанічний Бахмутський Біля села Платонівка 5 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. У флористичному складі всього близько 150 видів, у тому числі 5 видів, занесених до Червоної книги України (шоломниця крейдяна, ковили волосиста, Іоанна, Лессінга, українська)
Мар'їна гора пам'ятка природи місцевого значення Ботанічний Бахмутський Біля села Серебрянка 30 1993 Рішення Донецької обласної ради від 10.03.1993 р. Виростає 230 видів квіткових рослин, з них 13 видів занесено до Червоної книги України. Єдине в області місце зростання шиверекії мінливої
Риф, оголення вапняку біля села Покровське пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Бахмутський Село Покровське 0,2 1972 Рішення Донецького облвиконкому від 21.06.1972 р. № 310 Вихід вапняків на денну поверхню у вигляді рифа
Рідкодуб'я пам'ятка природи місцевого значення Ботанічний Бахмутський Слов'янський держлісгосп, Часів-Ярське лісництво, кв. 30 4,3 1972 Рішення Донецького облвиконкому від 21.06.1972 р. № 310 Дуби природного походження віком більше 200 років
Відслонення авіловської світи в селі Скельове пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Бахмутський Село Скельове 5 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 310 від 21.06.1972 р. Оголення в кар'єрі вапняків Авилівської свити
Одрадівський степ пам'ятка природи місцевого значення Ботанічний Бахмутський Біля села Одрадівка 3,9 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Ділянка степової рослинності, 7 видів рослин занесено до Червоної книги України (громовик донський, ковила волосиста, шафран сітчастий, півонія тонколиста та інші)
Трипільська печера пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Бахмутський Біля села Трипілля 5 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Печера природного карстового походження (порожнина печери утворена в гіпсах внаслідок вилуговування діяльністю інфільтруючих атмосферних опадів і підземних вод)
Нескучненський ліс Заказник місцевого значення Ландшафтний Великоновосілківський Великоанадольський держлісгосп, Майорське лісництво, кв. 15 16 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 від 27.06.1984 р. Лісонасадження по березі річки Мокрі Яли
Новосілківський Заказник місцевого значення Ентомологічний Великоновосілківський смт Велика Новосілка 3 1982 Рішення Донецького облвиконкому № 652 від 17.12.1982 р. Місце гніздування диких бджіл
Балка Північна Заказник місцевого значення Ботанічний Великоновосілківський Поблизу сел. Времевка 12 1991 Рішення Донецького облвиконкому № 7 від 9.01.1991 р. Зростає 200 видів рослин, у тому числі 3 види, занесені до Червоної книги України (волошка Талієва, ковили Лессінга та волосиста)
Балка Орлинська Заказник місцевого значення Ботанічний Великоновосілківський Село Орлинське 9 1991 Рішення Донецького облвиконкому № 7 від 9.01.1991 р. Місце зростання видів, рідкісних для південного сходу України, з них 2 види занесено до Червоної книги України (ковили Лессінга та волосиста)
Щуча заводь Заказник місцевого значення Ландшафтний Великоновосілківський Між селами Ялта і Запоріжжя 27 2000 Рішення Донецької обласної ради від 11.09.2000 р. № 3/15-353 Типове для даного регіону водно-болотне угіддя
Дубові насадження Пам'ятка природи місцевого значення Комплексний Великоновосілківський Великоанадольський держлісгосп, Майорське лісництво 5,2 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 310 від 21.06.1972 р. Дубові насадження штучного походження віком більше 60 років
Великоанадольський ліс Заказник загальнодержавного значення Лісовий Волноваський Великоанадольське лісництво 2543 1974 Постанова Ради Міністрів УРСР № 500 від 28.10.1974 р. Первісток вітчизняного степового лісорозведення
Знаменівська балка Заказник місцевого значення Ботанічний Волноваський Біля села Калініно 55 1991 Рішення Донецького облвиконкому № 7 від 9.01.1991 р. Зростає 150 видів рослин, 5 видів — занесені до Червоної книги України (майкараган скіфський, карагана скіфська, тюльпан гранітний, ковила Лессінга та інші)
Свердловина 44 пам'ятка природи місцевого значення Гідрогеологічний Волноваський П/л «Світлячок» 0,1 1978 Рішення Донецького облвиконкому № 26 від 11.01.1978 р. Джерело радонових вод
Свердловина 48-ГД пам'ятка природи місцевого значення Гідрогеологічний Волноваський Село Зелений Гай 0,1 1978 Рішення Донецького облвиконкому № 26 від 11.01.1978 р. Джерело радонових вод
Маріупольська лісова дача Заповідне урочище Ботанічний Волноваський Селище Лісове 536 1981 Рішення Донецького облвиконкому № 155 від 11.03.1981 р. Лісові насадження та лісосмуги, де виростають рослини, які занесені до Червоної книги України (шафран, волошка Талієва, Волошка несправжньоблідолускова)
Кам'яні Могили Український степовий природний заповідник Комплексний Володарський Село Назарівка 289,2 1961 Постанова Ради Міністрів УРСР № 1118 від 22.07.1961 р. Своєрідне поєднання ділянок цілинного степу з гранітними оголеннями у вигляді гряд, скель
Половецький степ Регіональний ландшафтний парк Комплексний Володарський Село Старченкове 1105 2000 Рішення Донецької обласної ради № 23/11-253 від 29.02.2000 р. Ділянки цілинних степів Північного Приазов'я
Старченківський Заказник місцевого значення Ентомологічний Володарський Село Старченкове 5 1982 Рішення Донецького облвиконкому № 652 від 17.12.1982 р. Місце гніздування диких бджолиних запилювачів сільськогосподарських культур
Кальчицький Заказник місцевого значення Ентомологічний Володарський Біля села Шевченко 2 1982 Рішення Донецького облвиконкому № 652 від 17.12.1982 р. Місце гніздування диких бджолиних запилювачів сільськогосподарських культур
Азовська дача Заказник місцевого значення Лісовий Володарський Приазовський держлісгосп, Азовське лісництво, кв. 1−72 1678 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 від 27.06.1984 р. Дубові насадження на високому плато півдня області
Бесташ Заказник місцевого значення Ландшафтний Володарський м. Старченкове 437 1999 Рішення Донецької обласної ради від 17.08.1999 р. № 23/7-170 Ділянки цілинних степів
Чердакли пам'ятка природи місцевого значення Ботанічний Володарський Село Кременівка 84 1993 Рішення Донецької обласної ради від 10.03.1993 р. Рослинність гранітних оголень і петрофітних степів. 8 видів рослин (грабельки Бекетова, сон та інші) занесені до Червоної книги України
Гектова балка Заказник місцевого значення Ботанічний Добропільський Біля села Никанорівка 40 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Флора налічує понад 250 видів, 6 з яких занесені до Червоної книги України, в тому числі дрок донський занесений до Європейського Червоного списку
Грузька балка Заказник місцевого значення Ботанічний Добропільський Біля села Золотий Колодязь 18 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Флористичний склад: 250 видів, у тому числі 5 видів занесені до Червоної книги України (півонія тонколиста, ковили волосиста, Лессінга, Іоанна, Граффа)
Брандушка Заповідне урочище Ботанічний Добропільський Біля села Новотроїцьке 1 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Петрофітний різнотравно-типчаково-ковиловий степ на пісковиках, 4 види занесені до Червоної книги України (брандушка різнобарвна, ковили дніпровська і Лессінга, сон чорніючий)
Кучерів Яр Заповідне урочище Ботанічний Добропільський Біля села Кучерів Яр 12 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Флора налічує понад 200 видів, у тому числі 5 видів, занесених до Червоної книги України (брандушка різнобарвна, сон чорніючий, півонія тонколиста та інші)
Никанорівський ліс Заповідне урочище Ботанічний Добропільський Біля села Никанорівка 39 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Байрачна діброва. Місце зосередження рідкісних і охоронюваних видів рослин, 4 види занесені до Червоної книги України (ковила дніпровська, рястка Буше, сон чорніючий, тюльпан дібровний)
Клебан-Бик Регіональний ландшафтний парк Ландшафтний Костянтинівський Клебан-Бицьке водосховище з прилеглими ділянками 1874 2000 Рішення Донецької обласної ради від 29.02.2000 р., № 23/11-256 Природні ландшафти Донецького кряжу
Дружківські скам'янілі дерева пам'ятка природи загальнодержавного значення Геологічний Костянтинівський Поблизу міста Дружківка 1 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР № 780-р від 14.10.1975 р. Оголення скам'янілих дерев діаметром 1 м у поперечнику
Клебан-Бицьке відслонення пам'ятка природи загальнодержавного значення Геологічний Костянтинівський Частина лівого схилу Клебан-Бицького водосховища 60 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР № 780-р від 14.10.1975 р. Єдине найповніше Оголення нижньопермських відкладень в Кальміус-Торецькій улоговині
Балка Кравецька пам'ятка природи загальнодержавного значення Геологічний Костянтинівський Східна околиця села Іванопілля 15 0.75 Розпорядження Ради Міністрів УРСР № 780- р від 14.10.75 р. Оголення араукаритової світи верхньокам'яновугільних відкладень з розривними порушеннями, чітко видимими на поверхні
Крейдова флора Український степовий природний заповідник Ботанічний Краснолиманський Села Закітне, Крива Лука 500 1988 Розпорядження Ради Міністрів УРСР від 14.07.1988 р. № 310-р, Розпорядження Президента АН УРСР № 2262 від 13.12.1988 р. Унікальна ділянка, де взяті під охорону природні бори з сосною крейдяною і рослинами, які занесені до Червоної книги України (рястка Буше, сон чорніючий, тюльпан дібровний та інші)
Святі Гори Національний природний парк Ботанічний Краснолиманський 27665 1997 Указ Президента України 13.02.1997 р.
Чернецьке Заказник місцевого значення Ландшафтний Краснолиманський Краснолиманське лісництво, кв. 143–147 197 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 9 від 27.06.1984 р. № 310 від 21.06.1972 р. Соснові насадження штучного походження, дубові — природного походження
Ямполівський заказник Заказник місцевого значення Ландшафтний Краснолиманський Село Ямполівка 77 1986 Рішення Донецького облвиконкому № 549 від 24.12.1986 р. Найбільш північна ділянка заплавного лісу по річці Чорний Жеребець
Чорний Жеребець Заказник місцевого значення Загальнозоологічний Краснолиманський Ямполівське лісництво, кв. 72, 97, 117, 119 223 1986 Рішення Донецького облвиконкому № 549 від 24.12.1986 р. Чорновільшанники по річці Чорний Жеребець
Болото Мартиненкове Заказник місцевого значення Орнітологічний Краснолиманський Село Ярова 20 1982 Рішення Донецького облвиконкому № 652 від 17.12.1982 р. Гніздування журавля сірого, чаплі сірої
Підпісочне Заказник місцевого значення Ландшафтний Краснолиманський Дробишевський лісництво, кв. 33, 34, 44, 45 197 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 9 від 27.06.1984 р. № 310 від 21.06.1972 р. Соснові та дубові високобонитетні насадження навколо озера Підпісочне
Конвалія Заказник місцевого значення Ботанічний Краснолиманський Краснолиманське лісництво, кв. 167 43 1979 Рішення Донецького облвиконкому № 9 від 10.01.1979 р. Ліс у заплаві річки Сіверський Донець, де виростає конвалія травнева
Родники Пам'ятка природи місцевого значення Гідрологічний Краснолиманський Село Шандриголове 0,1 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 310 від 21.06.1972 р., № 15 від 12.01.1972 р. Вихід джерельних вод під підошви крейдяного схилу річки Нетриус
Чернецьке озеро пам'ятка природи місцевого значення Гідрологічний Краснолиманський озеро Чернецьке 12,24 1975 Рішення Донецького облвиконкому № 622 від 25.12.1975 р. № 7 від 9.01.1991 р. Лісове озеро — стариця
Старомихайлівський Заказник місцевого значення Ентомологічний Мар'їнський Село Старомихайлівка 0,5 1982 Рішення Донецького облвиконкому № 652 від 17.12.1982 р. Місце гніздування диких бджолиних запилювачів сільськогосподарських культур
Родники в балці Скотовій пам'ятка природи місцевого значення Гідрологічний Мар'їнський Північна частина балки Скотової, поблизу села Іллінка 0,01 1995 Рішення Донецької обласної ради від 25.03.1995 р. Група джерел (3 шт.). Тип джерел — спадний, дебіт — 212 м3/год, вода прозора
Хомутовський степ Український степовий природний заповідник Ботанічний Новоазовський Село Хомутове 1030 1961 Постанова Ради Міністрів УРСР від 22.07.1961 р. № 1118 Єдина ділянка цілинного типового рівнинного Приазовського степу, де виростає 604 види рослин
Меотида Національний природний парк Ботанічний Новоазовський Вузька смуга узбережжя Азовського моря 5078 2000 Рішення Донецької обласної ради № 23/14-304 від 30.06.2000 р., Указ Президента України № 1099/2009 від 25.12.2009 р. Типові та унікальні природні комплекси та об'єкти прибережної смуги Азовського моря
Кривокоський лиман Заказник місцевого значення Орнітологічний Новоазовський селище Сєдово 468,7 1981 Рішення Донецького облвиконкому № 155 від 11.03.1981 р., № 319 від 16.09.1988 р. Мілководний лиман, місце гніздування водно-болотних птахів, у тому числі куликів-ходулинчиків та інших рідкісних птахів
Крива коса пам'ятка природи місцевого значення Зоологічний Новоазовський селище Сєдове 5 1978 Рішення Донецького облвиконкому № 26 від 11.01.1978 р. Лимани з водно-болотною рослинністю, місце гніздування водно-болотних птахів (мартинів, куликів)
Печера пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Новоазовський Село Гусельщикове 0,01 1978 Рішення Донецького облвиконкому № 26 від 11.01.1978 р. Печера довжиною 200–300 м у вапняках понтичного ярусу
Кохане Заказник місцевого значення Ботанічний Олександрівський Біля села Зелене 37 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Флористичний список налічує 220 видів рослин, у тому числі 8 занесені до Червоної книги України
Колодязне Заказник місцевого значення Ботанічний Олександрівський Біля села Зелене 30,8 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Різнотравно-типчаково-ковиловий степ, де виростає 5 видів рослин, занесених до Червоної книги України
Казанок Заказник місцевого значення Ботанічний Олександрівський Біля села Зелене 38 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Різнотравно-типчаково-ковиловий степ, залишки байрачного лісу і заростей степових чагарників, 6 видів рослин, занесених до Червоної книги України
Верхньосамарський Заказник місцевого значення Ботанічний Олександрівський Біля села Микільське 168,3 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Різнотравно-типчаково-ковиловий степ, де виростає 5 видів рослин, занесених до Червоної книги України
Мирне поле Заповідне урочище Ботанічний Олександрівський Біля села Зелене 30,5 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Виростає 5 видів рослин, занесених до Червоної книги України і 1 вид з Європейського Червоного списку
Широкий ліс Заповідне урочище Ботанічний Олександрівський Біля села Єлизаветівка 34,9 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Байрачний ліс і піщані різнотравно-типчаково-ковилові степи, де виростає 5 видів рослин, занесених до Червоної книги України
Балка Зелена Заповідне урочище Ботанічний Олександрівський Біля села Новопригоже 44 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Різнотравно-типчаково-ковиловий степ. Виростає 4 види рослин, занесених до Червоної книги України і 1 вид з Європейського Червоного списку
Довгенький ліс Заповідне урочище Ботанічний Олександрівський Біля села Єлизаветівка 17,6 1997 Рішення Донецької обласної ради № XXII/14-38 від 30.09.1997 р. Байрачний ліс і піщані різнотравно-типчаково-ковилові степи. Виростає 3 види рослин, занесених до Червоної книги України
Меотида Національний природний парк Геологічний Першотравневий Вузька смуга узбережжя Азовського моря 7939 2000 Рішення Донецької обласної ради № 23/14-304 від 30.06.2000 р., Указ Президента України № 1099/2009 від 25.12.2009 р. Типові та унікальні природні комплекси та об'єкти прибережної смуги Азовського моря
Половецький степ Регіональний ландшафтний парк Геологічний Першотравневий Село Захарівка 230 2000 Рішення Донецької обласної ради № 23/11-253 від 29.02.2000 р. Природні цілинні степові ландшафти
Білосарайська коса Заповідник загальнодержавного значення Ландшафтний Першотравневий Приазовський держлісгосп, Ялтинське лісництво, кв. 51-58 616 1980 Постанова Ради Міністрів УРСР № 132 від 25.02.1980 р. Площа на суші 416 га, акваторія 200 га; місце, де зростає 217 видів рослин. Місце проживання та гніздування великої кількості птахів
Приазовський чапельник Заказник загальнодержавного значення Орнітологічний Першотравневий поблизу села Ялта 100 2000 Указ Президента України № 1207/2000 від 04.11.2000 р. Найбільша на північному узбережжі Азовського моря змішана колонія чапель
Соснові культури пам'ятка природи місцевого значення Комплексний Першотравневий Ялтинське лісництво, кв. 50 виділ. 4,2 5 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 310 від 21.06.1972 р. Соснові посадки 1954 р. на березі Азовського моря
Крейдова флора Український степовий природний заповідник Комплексний Слов'янський Село Пискунівка 634 1988 Розпорядження Ради Міністрів УРСР від 14.07.1988 р. № 310-р, Розпорядження Президента АН УРСР № 2262 13.12.1988 р. Є унікальним і єдиним ділянкою в Україні, де взяті під охорону природні бори з сосною крейдяної і рослинами, занесеними до Червоної книги України
Святі Гори Національний природний парк Комплексний Слов'янський 11957 1997 Указ Президента України від 13.02.1997 р., № 135 /97
Заплава-1 Заказник місцевого значення Лісовий Слов'янський Маяцьке лісництво, кв. 174–185 590 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 276 27.06.1984 р., № 310 від 21.06.1972 р. Заплавний дубовий ліс
Урочище Сосна Заказник місцевого значення Лісовий Слов'янський Маяцьке лісництво, кв. 190–199 527 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 від 27.06.1984 р. Соснові насадження штучного походження віком більше 50 років
Маяцька дача пам'ятка природи загальнодержавного значення Ботанічний Слов'янський Маяцьке лісництво, кв. 114, вид. 2 18 1975 Розпорядженням Ради Міністрів УРСР № 780 -р, 14.10.1975 р. Дубові насадження, де зустрічається граб звичайний
Дуб Пам'ятка природи місцевого значення Ботанічний Слов'янський Маяцьке лісництво, кв. 145 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 115 12.01.1972 р. Окремо зростаючий дуб природного походження. Довжина кола 3,34 м, вік — 250–300 років
Ставок Дзеркальний пам'ятка природи місцевого значення Гідрологічний Слов'янський Донрибкомбінат 1,5 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 310 21.06.1972 р. Штучний ставок серед лісових насаджень
Дендропарк Маяцького лісництва Парк — пам'ятка садово-паркового мистецтва Лісовий Слов'янський Маяцьке лісництво, кв. 145 1,5 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 310 21.06.1972 р. Дендропарк закладено в 1957 р. Силами громадськості
Роздольненський Заказник загальнодержавного значення Геологічний Старобешівський Село Роздольне 100 1974 Постанова Ради Міністрів УРСР від 28.10.1974 р. № 500 Оголення верхньодевонських відкладень і карбонатної товщі нижнього карбону
Стильське оголення пам'ятка природи загальнодержавного значення Геологічний Старобешівський Поблизу села Стила 25 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР від 14.10.1975 р. № 780-р Розріз відкладень верхнього девону і карбонатної товщі нижнього карбону
Новокатеринівське оголення пам'ятка природи загальнодержавного значення Геологічний Старобешівський Поблизу села Новокатеринівка 10 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР від 14.10.1975 р. № 780-р Оголення трьох горизонтів рифового вапняку потужністю від 1 до 6 м
Оголення нижнього карбону пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Старобешівський м. Комсомольське 2 1975 Рішення Донецького облвиконкому № 622 25.12.1975 р. На ділянці по лівому березі річки Кальміус в балці Скидна розкриваються фрагменти нижньої світи нижнього карбону з переходом до середньої світи середнього карбону з характерним комплексом фауни
Печера № 1 пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Старобешівський поблизу села Стила 0,5 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 27.06.1984 р. Печера, заповнена водою, близько підніжжя Довгої скелі
Печера № 2 пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Старобешівський поблизу села Стила 0,5 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 27.06.1984 р. Печера у вигляді тріщини в пегматитових виходах Короткої скелі
Гречкине № 1 Заповідне урочище Геологічний Старобешівський Село Василівка 1,5 1981 Рішення Донецького облвиконкому № 155 11.03.1981 р. Ділянка цілинних кам'янистих земель по берегу річки Кальміус, де зростають грабельки Бекетова
Гречкине № 2 Заповідне урочище Геологічний Старобешівський Село Василівка 5 1981 Рішення Донецького облвиконкому № 155 11.03.1981 р. Ділянка цілинних кам'янистих земель по берегу річки Кальміус, де зростають грабельки Бекетова
Василівка Заповідне урочище Геологічний Старобешівський Село Василівка 7,5 1981 Рішення Донецького облвиконкому № 155 11.03.1981 р. Ділянка цілинних кам'янистих земель по берегу річки Кальміус, де зростають грабельки Бекетова
Джерело Конькове пам'ятка природи місцевого значення Гідрологічний Тельманівський Село Конькове 0,01 1978 Рішення Донецького облвиконкому № 26 11.01.1978 р. Джерело, утворене підземними водами сарматських вапняків
Кирсанове Заповідне урочище Гідрологічний Тельманівський Правий берег річки Кальміус, поблизу села Красний Октябр 3 1981 Рішення Донецького облвиконкому № 155 11.03.1981 р. Цілинні кам'янисті землі, де зростають грабельки Бекетова
Ліс на граніті Заповідне урочище Гідрологічний Тельманівський поблизу села Старогнатівка 71,7 1981 Рішення Донецького облвиконкому № 155 11.03.1981 р. Найпівденніша межа природного лісу в Донецькій області
Донецький кряж Регіональний ландшафтний парк Ландшафтний Шахтарський Село Саурівка, село Петрівське 1599 2000 Рішення Донецької обласної ради від 29.02.2000 р. № 23/11-254 Типові ділянки Донецького кряжу
Круглик Заказник місцевого значення Ентомологічний Шахтарський Село Нікішине 12,9 1993 Рішення Донецької обласної ради 10.03.1993 р. Наявність квітучого конвеєра нектароносів створює умови для гніздування різних видів бджіл і джмелів
Обушок Заказник місцевого значення Ботанічний Шахтарський Селище Дубове 58,6 1993 Рішення Донецької обласної ради від 10.03.1993 р. Рослинність представлена різнотравно-ковилово-злаковою асоціацією. 9 видів (волошка Талієва, гніздівка звичайна, ковила Лессінга та інші) занесені до Червоної книги України
Урочище Грабове пам'ятка природи загальнодержавного значення Ботанічний Шахтарський Торезький держлісгосп, Торезьке лісництво, кв. 1, в. 9, 19 41 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР № 780-р 14.10.1975 р. Рішення Донецького облвиконкому № 310 21.06.1972 р. Дубово-ясеневі насадження з домішкою природного зростання граба звичайного
Балка Водяна Заказник місцевого значення Ботанічний Ясинуватський селище Піски 5 1979 Рішення Донецького облвиконкому № 9 10.01.1979 р. Внесено зміни рішенням Донецької обласної ради від 4.03.1999 р. № 23/5-127 Місце, де зростає лікарська рослина — оман високий
Балка Суха (пам'ятка природи) пам'ятка природи місцевого значення Ботанічний Ясинуватський Село Балка Суха 150 1991 Рішення Донецького облвиконкому № 7 від 9.01.1991 р. Зростає 38 видів лікарських рослин, 3 види рослин занесено до Червоної книги України (ковили волосиста, Лессінга та українська)
Витоки Кальміусу пам'ятка природи місцевого значення Гідрологічний Ясинуватський Селище Мінеральне 7,4 2000 Рішення Донецької обласної ради від 30.06.2000 р. № 23/14-305 Місце, де розташовані джерела, що дають початок річці Кальміус
Урочище Софіївське Заказник місцевого значення Лісовий Горлівка Єнакіївське лісництво, кв. 28-49 565 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 27.06.1984 р., № 310 від 21.06.1972 р. Дубово-ясеневі насадження в зеленій зоні міста Горлівки
Ботанічний сад Державний Ботанічний сад Ботанічний Донецьк Місто Донецьк 262,2 1983 Постанова Ради Міністрів УРСР № 311 22.07.1983 р. № 805 від 25.06.1964 р. Налічується більше 8 тис. видів, форм і сортів рослин, є базою фундаментальних наукових досліджень
Урочище Розсохувате Заказник місцевого значення Лісовий Єнакієве Горлівський держлісгосп, Єнакіївське лісництво, кв. 54, 61, 63, 64 100 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 27.06.1984 р., № 310 21.06.1972 р. Ліс з перевагою дуба по узбережжю Волинцевського водосховища
Урочище Плоске Заказник місцевого значення Лісовий Єнакієве Горлівський держлісгосп, Єнакіївське лісництво, кв. 151–155 129 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 27.06.1984 р. Дубові насадження у віці більше 60 років на Донецькому кряжі
Скелеподібне оголення верхньої крейди пам'ятка природи місцевого значення Геологічний Краматорськ Село Білокузьминівка 0,35 1972 Рішення Донецького облвиконкому № 310 21.06.1972 р. Скелеподібне, мальовниче Оголення верхньої крейди
Святі Гори Національний природний парк Ландшафтний Святогірськ 967 1997 Указ Президента України від 13.02.1997 р. № 135/97
Соснові насадження Заказник місцевого значення Ландшафтний Святогірськ Місто Святогірськ 686 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 від 27.06.1984 р. Соснові насадження віком до 120 років навколо міста
Тополя пам'ятка природи місцевого значення Ландшафтний Святогірськ Слов'яногірське лісопаркове господарство, кв. 31 0,1 1986 Рішення Донецького облвиконкому № 549 від 24.12.1986 р. Тополя біла є унікальним екземпляром, діаметр основного стовбура, що переходить в 7 потужних відгалужень — 2,7 м, висота 35 м, вік 80 рок
Сліпне пам'ятка природи загальнодержавного значення Гідрологічний Слов'янськ Місто Слов'янськ 30 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР № 780-р від 14.10.1975 р. Озеро карстового походження
Ропне пам'ятка природи загальнодержавного значення Гідрологічний Слов'янськ Місто Слов'янськ 32 1975 Розпорядження Ради Міністрів УРСР № 780-р від 14.10.1975 р. Озеро карстового походження
Урочище Леонтьєво-Байрацьке Заказник місцевого значення Лісовий Сніжне Торезький держлісгосп, Сніжнянське лісництво, кв. 31-56 1290 1984 Рішення Донецького облвиконкому № 276 від 27.06.1984 р. Популяція граба звичайного. Дубово-ясеневі насадження віком до 80 років
Зуївський Регіональний ландшафтний парк Ландшафтний Харцизьк Території Харцизької міської ради 1214,2 2002 Рішення Донецької обласної ради № 4/3-58 від 03.09.2002 р. Зростає більше 500 видів рослин і більше 200 видів тварин, перебувають численні джерела, які харчують Ольховське водоймище.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Донеччині з’явилися 4 нові природні заказники. Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 30 листопада 2020.
  2. Офіційні переліки регіонально рідкісних рослин адміністративних територій України (довідкове видання) / Укладачі: докт. біол. наук, проф. [[Андрієнко Тетяна Леонідівна|Т. Л. Андрієнко]], канд. біол. наук [[Перегрим Микита Миколайович|М. М. Перегрим]]. — Київ: Альтерпрес, 2012. — 148 с. ISBN 978-966-542-512-0. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 21 вересня 2013.
  3. Червона книга Донецької області: рослинний світ (рослини, що підлягають охороні в Донецькій області) / Під загальною ред. В. М. Остапка — Донецьк: Вид-во «Новая печать», 2009. — 432 с. [Архівовано 25 вересня 2013 у Wayback Machine.] До нього увійшли 285 видів мохоподібних, лишайників, грибів, водоростей і судинних рослин.
  4. [[Міністерство екології та природних ресурсів України]]. Наказ від 17.09.2012 № 467 «Про затвердження Переліків видів тварин, що підлягають особливій охороні на території Київської та Донецької областей». Архів оригіналу за 25.09.2013. Процитовано 21.09.2013.
  5. Деякі території, що належать до різних районів, вказані декілька разів

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Заповедники и памятники природы Донецкой области. Справочник- путеводитель. Донецк, «Донбасс», 1972.
  • Донбас заповідний. Науково-інформаційний довідник-атлас. — Донецьк: ДФ ДІПКПК Мінекоресурсів України, 2003. — 160 с.
  • Каталог раритетного біорізноманіття заповідників і національних природних парків України. Фітогенетичний фонд, мікогенетичний фонд, фітоценотичний фонд. — К.: Фітосоціоцентр, 2002. — 276 с.
  • Червона книга Донецької області: рослинний світ (рослини, що підлягають охороні в Донецькій області) / Під загальною ред. В. М. Остапка — Донецьк: Вид-во «Новая печать», 2009. — 432 с.
  • Организация охраны растений Донецкой области, занесенных в Красную книгу Украинской ССР (методические рекомендации). — Донецк, 1990. — 52 с.
  • Донбас заповідний. Науково-інформаційний довідник-атлас / за заг. ред. С.С. Куруленка, С.В. Третьякова. Видання друге, перероблене та доповнене. – Донецьк, Донецька філія Державного екологічного інституту Мінприроди України, 2008. – 168 с.
  • Заповедная природа Донбасса: Путеводитель / Сост. А.З. Дидова. - Донецк: Донбасс, 1983 - 87 с.
  • Огульчанский А.Я.,Ивенченко А.В., Федоренко Н.Я. Заповедники Приазовья. Днепропетровк: "Промінь", 1978. - 64 с.
  • Заповедная природа Донбасса: Путеводитель / Сост. А.З. Дидова. - 2 изд., доп. - Донецк: Донбасс, 1987 - 168 с.
  • Памятники природы Донетчины: Путеводитель / Р.Г. Синельщиков, С.П. Попов, Д.С. Иванишин, Н.Т. Янко. - Донецк: Донбас, 1979. - 95 с.
  • Симоненко В.Д. Очерки о природе Донбасса. Д.: Донбасс, 1977. - 150 с.
  • Химченко В.А. По заповедным местам Донбасса - Очерки. - Донецк, ООО "Лебедь", 2007. - 140 с.
  • Химченко В.А.Заповедными тропами Донетчины. Фотоальбом-путеводитель. - Донецк: "Донбасс", 2012. - 168 с.

Посилання[ред. | ред. код]