Пен-Абу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пен-Абу
Слон
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 3300-3200 до н. е.
Попередник Риба
Наступник Бик
Династія
00 династія

Пен-Абу, Слон (єгип. трансліт. pn-Abw, букв. «Це Слон») — фараон додинастичного Єгипту, так званої конфедерації з центром у Чені та/або Абджу.

Основна інформація[ред. | ред. код]

Правив близько 3300-3200 років до н. е., що відповідає фазам культури Накада — IIIa1 й IIIa2. Фараони того періоду включаються сучасними дослідниками до умовної 00 династії[1].

Наскальний малюнок з Гебель Шейх-Сулейман, де ймовірно було згадано ім'я фараона Слона

Існування Слона ідентифікується імовірними слідами його імені в Нубії: на одному з графіті пагорбу Гебель Шейх-Сулейман (околиці Ваді-Хальфи) й у Кустулі; а також у Верхньому Єгипті: можливо, його ім'я зображено на Слоновій палетці (Ху, гробниця B 102)[2]. Одна з останніх реконструкцій імен та черговості правителів 00 династії конфедерації Тініса/Абідоса подана німецьким єгиптологом Гюнтером Дреєром, який у своїх припущеннях в основному спирався на інтерпретацію графіті з колосів бога Міна (Коптос) та протоієрогліфи з бирок зі слонової кістки гробниці U-j (Умм ель-Кааб, Абідос)[3].

Сучасній науці не відомі будь-які дані щодо правління Слона, єгиптологи не мають єдиної думки щодо правильності написання його імені та, власне, дотепер є відкритим питання щодо його реального існування — можливо, всі знайдені знаки слона є не іменем, а топонімом — назвою якогось ному чи міста[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б «Late Predynastic and Early dynastic Egypt» (розділ: Dynasty 00) (англ.). Архів оригіналу за 22 серпня 2011. Процитовано 29 липня 2015. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)
  2. «Late Predynastic and Early dynastic Egypt» (раздел: Corpus of Labels) (англ.). Архів оригіналу за 15 серпня 2012. Процитовано 29 липня 2015. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)
  3. Dreyer G. Umm el-Qaab I. — Mainz, 1998. — 173-180; id., in: SDAIK 28, 1995

Література[ред. | ред. код]

  • Dreyer G. Umm El-Quaab I. Das prädynastische Königsgrab U-j and seine frühen Schriftzeugnisse. — von Zabern, Mainz 1998. — ISBN 3-8053-2486-3, (Deutsches Archäologisches Institut, Abteilung Kairo: Archäologische Veröffentlichungen 86).

Посилання[ред. | ред. код]