Рамзес IV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Рамсес IV)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рамсес IV
Рамсес IV. Зображення у храмі Хонсу, Карнак
Рамсес IV. Зображення у храмі Хонсу, Карнак
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 1153-1147 до н. е.
Попередник Рамсес III
Наступник Рамсес V
Тронне ім'я (преномен)ḥqȝ-Mȝˁt-Rˁ stp.n-Jmn — хека-маат-Ра сетепен-Амон —
«Володар Правди Ра, обраний Амоном»
M23L2
N5S38C12U21
N35
Власне ім'я (номен)Rˁ-msj-sw ḥqȝ-Mȝˁt-Rˁ mrj-Jmn
Ра-месі-су хека-Маат мері-Амон —
«Народжений Ра, володар Правди, улюбленець Амона»
G39N5
 
U6C12N5
S38
C2F31S29M23
Ім'я Гораkȝ-nḫt-ˁnḫ-m-Mȝˁt-nb-ḥȝbw-sd-mj-jt.f-Ptḥ-Tȝṯnn
ка-нахт-анх-єм-Маат неб-хабу-сед-мі-ітеф-Пта-Татенен —
«Могутній бик, що живе Правдою, володар свята Сед, як його батько Пта-Татенен»
G5
E1
D40
S34G17H6V30W4Z3W19M17X1
I9
Z1
I9
Q3
X1
V28A44
Ім'я небтіmk-Kmt wˁf-pḏt-9 — мек-Кемет-уаф-педшет-9 —
«Захисник Єгипту, переможець Дев’яти Луків (ворогів Єгипту)»
G16
Aa11
D36
V31
I6
Aa15
X1 O49
G45Z7
D40
T10
X1 Z2ss
Z2ss Z2ss
Золоте ім'я Гораwsr-rnpwt wr-nḫtw — усер-ренпут-уер-нехету —
«Багатий роками, з великими перемогами»
G8
F12S29M4M4M4G36
D21
n&xt D40
Z2
У шлюбі Тентіпет
Діти Рамсес V
Батько Рамзес ІІІ
Мати Tytid
Народився 12 століття до н. е.
невідомо
Помер не пізніше 1145 до н. е.
невідомо
Місце поховання Долина царів
Династія
XX династія

Рамсес IV — давньоєгипетський фараон з XX династії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Рамсеса III та, можливо, цариці Титі.

Народився, імовірно, ще за часів правління Сеті II та, відповідно, зійшов на трон, коли йому було вже понад 40 років. Перша згадка про нього міститься у написі у гробниці QV53 й належить приблизно до 10-го року правління Рамсеса III. Після смерті Сетхерхепешефа Рамсес IV став уже на 22-му році правління батька спадковим царевичем. Рамсес IV провів принаймні десять років як спадкоємець престолу, й за той час, імовірно, міг повною мірою ознайомитись з адміністративною роботою. На відміну від деяких своїх братів, він не мав сану жерця, але був воєначальником, командувачем єгипетської армії. Графіті з храму Аменхотепа III у Солебі свідчить, що його відрядили до Верхньої Нубії. Можливо, то була звичайна інспекція, але, також можливо, що то був похід з метою придушення повстання.

Після убивства батька схопив змовників та засудив їх.

Рамсес IV намагався правити у дусі батька. Так, он на 3-му році свого царювання він відрядив велику експедицію (8362 особи) під керівництвом верховного жерця Амона Рамсеснахта до каменоломень Ваді-Хаммамат. При цьому 900 осіб з тієї експедиції загинули від спеки та виснаження. Так само, як і батько, Рамсес IV продовжував щедро роздавати храмам державне майно та надавати їм пільги. Однак то була лише показна велич царської влади. Єгипет продовжував рухатись до занепаду.

Ім'я Рамсеса IV було останнім з виявлених на Синайському півострові. Після нього розробка синайських копалень припинилась. Єдина, більш-менш значна будівля Рамсеса IV, що дісталась до нашого часу, — продовження задніх кімнат і малої гіпостильної зали храму Хонсу у Фівах, розпочатих ще його батьком.

Рамсес склав один із визначних документів, що розповідає про його діяльність та діяльність його батька — папірус Гарріса. Він є найбільшим документом Стародавнього Сходу.

Дружиною фараона була цариця Дуатентіпет; її поховання було виявлено у Долині цариць (QV74). Можливо, вона була матір'ю спадкового принца.

Пам'ятники[ред. | ред. код]

За часи свого правління Рамсес IV виявив значну волю до спорудження пам'ятників. План його заупокійного храму на заході Фів в Асасіфі, неподалік від Дейр ель-Бахрі, вказує, яким колосальним мав би бути весь комплекс. На жаль, до моменту смерті царя було закладено лише фундамент святилища. Рамсес IV узурпував велику кількість пам'ятників своїх попередників; особливо постраждали архітектурні споруди храму Амона в Карнаці та храм Рамсеса III у Медінет-Абу. Тим не менше, за часів його правління було збудовано гіпостильну залу в храмі Хонсу в Карнаці, закладено новий храм в Абідосі; архітектурні фрагменти з іменем Рамсеса IV було виявлено в Геліополі, Серабіт ель-Хадім, Мемфісі.

Кілька скарабеїв з іменем Рамсеса IV і плита з його написом були виявлені в Палестині й Телль-Дельхамійа, на південь від Генесаретського озера. В Нубії сліди Рамсеса IV нечисленні: згадки про царя збереглись у Бухені, Герф Хуссейні, Анібі, Ібримі та західній Амарі.

Гробниця Рамсеса IV у Долині царів (KV2) була розкрита ще у давнину. Збереглись два попередніх плани гробниці Рамсеса IV: ретельно виконане креслення на папірусі, що зберігається у Турині, й деталь дверей, закарбована на вапняковому остраконі. Перший — унікальний план на папірусі використовувався, імовірно, в ритуалі освячення гробниці. Царська мумія ще у давнину була переміщена до гробниці-схованки Аменхотепа II (KV35).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]