Семерхет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семерхет
N28G29
Фрагмент з горовим іменем Семерхет
Фрагмент з горовим іменем Семерхет
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 2900-2891 до н. е.
Попередник Аджіб
Наступник Птах
Діти Каа
Батько Аджіб
Мати Betrestd
Народився 30 століття до н. е.
Помер 2960 до н. е.
Династія
I династія

Семерхет — шостий фараон I династії Раннього царства Стародавнього Єгипту, що правив близько 9 років (бл. 2900–2891 до н. е.). В абідоському списку його особисте ім'я відзначене як Семсу, Манефон передає його як Семемпсес. Від його правління зберігся ряд малозначних артефактів.

Дещо дозволяє підозрювати негарне у відносинах Аджіба і Семерхета. У гробниці першого знайдений всього один уламок посудини підписаний його ім'ям, тоді як у гробниці другого, посуду попередника було безліч, а його ім'я на ній було нерідко згладжено. Можливо, у Семерхета були давні рахунки з царською родиною, тому що в його гробниці була знайдена посудина, на якій було стерто навіть ім'я цариці Мернейт. Можливо, Семерхет міг бути узурпатором, що захопив владу не зовсім законним шляхом.

Семерхет вів війни на Синайському півострові, де в пам'ять своїх перемог наказав висікти на скелях, у районі мідних рудників біля сучасного Ваді-Магкару, зображення свого тріумфу над переможеним ворогом, що уособлює бедуїнів Синайського півострова. Також зображено Семерхета, що йде спочатку в короні Нижнього, а потім у короні Верхнього Єгипту, що вказує на його владу над всім об'єднаним Єгиптом.

Згідно з Манефоном, Семемпсес правив 18 років, а власні написи Семерхета вказують на те, що він відзначав свято «Хеб-Сед». Мастаба Семерхета розташована на некрополі Умм-ель-Каб в Абідосі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • История Древнего Востока. Зарождение древнейших классовых обществ и первые очаги рабовладельческой цивилизации (рос.)
  • Авдиев В. И. Военная история древнего Египта (рос.)
  • Эрлихман В.В. Правители мира (рос.)
Попередник:
Аджіб
Фараон Єгипту
бл. 2900-2890 до н.е.
Спадкоємець:
Каа