Porsche: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 50: Рядок 50:
}}
}}


<gallery>
'''Porsche''' (''По́рше'', повна оригінальна назва&nbsp;— '''Die Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG''', ''скор''. '''Porsche AG''' ({{lang-uk|'''Акціонерне товариство Порше'''}})&nbsp;— [[Німеччина|німецька]] [[Автомобільна промисловість|автобудівна]] компанія, що з 2007 року на 100&nbsp;% належала холдингу '''Porsche Automobil Holding SE'''. З 7 грудня 2009 49,9&nbsp;% акцій компанії належить концерну [[Volkswagen AG]]. Компанія спеціалізується на випуску легкових [[Спортивний автомобіль|спортивних]] та гоночних автомобілів. Штаб-квартира компанії знаходиться в [[Штутгарт]]і, основні заводи в [[Штутгарт]]і і [[Лейпциг|Лейпцизі]].

Голова правління&nbsp;— Міхаель Махт, голова наглядової ради&nbsp;— Вольфганг Порше.

== Історія ==
[[Файл:Porsche 356 in red.jpg|міні|ліворуч|200пкс|Porsche 356&nbsp;— перший серійний автомобіль Porsche]]
Датою заснування компанії вважається [[1931]] рік, коли інженер-механік [[Фердинанд Порше]] відкрив власне конструкторське бюро. До цього він попрацював у численних компаніях, в тому числі 17 років він був технічним директором (головним конструктором) в австрійській філії Даймлера, потім протягом 6 років очолював конструкторське бюро і був членом правління «Daimler-Motoren-Gesellschaft», що пізніше перетворилася в [[Daimler-Benz AG]].

До Другої світової війни компанія випускала також авіаційні та танкові [[двигун]]и. У післявоєнні роки компанія випускала трактори.
Після розробки на замовлення держави першого німецького «народного автомобіля» Фольксваген Тип-1 (пізніше названий «Жук») Фердінанд Порше створює схожого на «Жука» першого власного спортивного автомобіля, котрий починаючи з [[1948]] року випускає під назвою [[Porsche 356]].

== Виробництво ==
[[Файл:2006 Porsche Carrera 4S.jpg|thumb|200пкс|[[Porsche 911]]]]
Компанія випускає спортивні автомобілі декількох класів&nbsp;— спортивні родстери ([[Porsche Boxster]], [[Porsche Cayman]]), спортивні купе ([[Porsche 911]]), SUV великого класу ([[Porsche Cayenne]]) та середнього класу [[Porsche Macan]]; супер-спортивні моделі [[Porsche Carrera GT]] та [[Porsche 918]]. З 2009 року компанія додала до свого модельного ряду також 4-дверний спортивний лімузин (за американською класифікацією «седан») [[Porsche Panamera]]. Моделі Порше мають високу надійність та гарантовану якість, оснащені потужними двигунами, що дозволяють розвивати високу динаміку, як правило мають [[Задній привод|задній]] або [[повний привод]]. В Європі основним конкурентом спортивних і гоночних моделей Porsche є автомобілі компаній [[Ferrari]] і [[Maserati]].

== Відношення з Volkswagen ==
Компанія завжди була в тісних зв'язках, на початковому етапі, з брендом Volkswagen (VW), а потім, Volkswagen Group (яка також володіє [[Audi|Audi AG]]), тому що перший Volkswagen Beetle був розроблений Фердинандом Порше. Обидві компанії співпрацювали в 1969 році, щоб зробити VW-Porsche 914 і 914-6, в результаті чого 914-6 мав двигун Porsche, і 914 мав двигун Volkswagen. Подальша співпраця в 1976 році призвела до Porsche 912 (тільки в США) і Porsche 924, у якому використовувалось багато компонентів Audi, і був побудований на заводі Audi в Неккарзульмі. Porsche 944S також були побудовані там, хоча вони використовували набагато менше компонентів з Volkswagen. Cayenne, введений в 2002 році, який побудований на заводі Volkswagen Group в Братиславі, Словаччина, використовує шасі з [[Volkswagen Touareg]] і [[Audi Q7]].

== Події ==
У післявоєнній Німеччині, частини для автомобілів перебували в дефіциті, тому модель 356 використовував компоненти від Volkswagen Beetle, зокрема корпус двигуна, коробку передач, а також деякі частини підвіски. Починаючи з 1954 р у 356-ій моделі почали використовувати двигун, розроблені спеціально для неї. Гладкий кузов був розроблений Ервіном Комендом, який також розробляв корпус жука. Porsche 356 мав систему повітряного охолодження заднього двигуна (як і жук), досить рідкісну для інших автовиробників, але добре збалансовану.

У 1964 році, після неабиякого успіху в автоперегонах з різними моделями, включаючи 550 Spyder, а також модернізованого 356 компанія запустила Porsche 911: ще один автомобіль з повітряним охолодженням та заднім розташуванням двигуна. Спортивний автомобіль з шестициліндровим опозитним двигуно двигуном. Командою, яка створювала дизайн корпусу керував Фердинанд «Бутці» Порше (Олександр Ф. А.). Фаза розробки для 911 викликала внутрішні проблеми з Ервіном Комендом, який очолював конструкторський відділ. Бутці Порше скаржився, що Комендо зробив несанкціоновані зміни в конструкції.

Конструкторське бюро зазвичай давало послідовні номери для кожного проєкту, але призначена 901-ий номер суперечив праву торгової марки Peugeot на всі імена «x0x», тому вона була скоригована до 911-ту. Моделі, призначені для перегонів, дотримуються «правильної» нумераційної послідовності: 904, 906, 908. 911-й Porsche став найбільш відомою і знаковою моделлю&nbsp;— успішна на треках, на [[Ралі (спорт)|ралі]], а також з точки зору продажів як дорожнього автомобіля. 911-та модель досі залишається у виробництві у кількох конфігураціях. Крім 911 існувала дешевша модель з тим же корпусом, але з двигуном від 356-го з чотирма циліндрами, яка продавалася як 912.

У 1972 році форма власності компанії була змінена з обмеженого партнерства, на акціонерне товариства, за зразком компанії «[[Honda]]». Це призвело до створення Виконавчої ради з членами поза межам сім'ї Порше, і наглядової ради, що складається в основному з членів сім'ї. З цією зміною, більшість членів сім'ї в діяльності компанії, в тому числі Ф.&nbsp;А.&nbsp;Порше і Фердинанд Пієх відійшли від компанії.

Ф.&nbsp;А.&nbsp;Порше заснував свою власну дизайнерську компанію, Porsche Design, яка славиться ексклюзивними сонцезахисними окулярами, годинниками, меблями і багатьма іншими предметами розкоші. Син Луїзи і племінник [[Фердинанд Пієх|Феррі Фердинанд Пієх]], який був відповідальний за механічний розвиток виробництва і гоночні автомобілі Porsche (в тому числі найуспішніші 911, 908 і 917 моделі), сформував своє власне інженерне бюро, а також розробив п'ятициліндровий дизельний двигун для Mercedes-Benz. Через деякий час він працював в Audi, і продовжив свою кар'єру у концерні Volkswagen, аж доки не став головою концерну Volkswagen.

Першим головним виконавчим директором Porsche AG був Ернст Фурман, він працював в підрозділі розробки двигунів компанії. Фурман був відповідальний за так званий Фурман-двигун, використовуваний в 356 Carrera, а також 550 Spyder. Особливістю двигуна були чотири верхніх розподільчі вали, замість центрального розподільного вала з штовхачами, як в Volkswagen, отриманих з серійних двигунів. Він планував припинити 911 протягом 1970-х років, і замінити його на великий восьмицилінровий V-подібний двигун з переднім розташуванням Sportswagon 928. Як ми знаємо сьогодні, 911-й пережило 928-й на сьогоднішній день. Фурман був замінений на початку 1980-х років Пітером на В. Шутца, американський менеджер і самопроголошений шанувальник 911-го. Потім він був замінений в 1988 році колишнім менеджером німецької комп'ютерної компанії Nixdorf Computer AG, Арно Бона, який зробив деякі дорогі прорахунки, що призвели до його звільнення після того і також директора з розвитку, д-р Ульріх Бец, який раніше відповідав за моделі Z1 BMW, і сьогодні генеральний директор Aston Martin.

У 1990 році Porsche розробив меморандум про взаєморозуміння з Toyota, щоб дізнатися і отримати вигоду з японських методів економічного виробництва. У 2004 році повідомлялося, що Toyota допомагала Porsche з гібридною технологією.

Після звільнення Бохні, Хензі Браніцкі, давній співробітник Porsche, був призначений як тимчасовий генеральний директор. Браніцкі служив на цій посаді до того як Венделін Відекінг став генеральним директором в 1993 році. Відекінг прийняв естафету головування ради в той час, коли Porsche виявилась вразливою для поглинання більшою компанією. Під час свого тривалого перебування на посаді, Відекінг перетворив Porsche в дуже ефективну та прибуткову компанію.

Племінник Фердинанда Порше, Фердинанд Піх, був головою і головним виконавчим директором Volkswagen Group з 1993 по 2002 рік, а також є головою наглядової ради Volkswagen AG. З 12,8 відсотка акцій Porsche SE, що продаються, він також залишається другим індивідуальним акціонером за кількістю куплених акцій після його двоюрідного брата Ф.&nbsp;А.&nbsp;Порше, (13,6 відсотка). 2002 введення Porsche Cayenne також зазначило відкриття нового заводу в [[Лейпциг|Лецпцизі]], Саксонії, який колись доводився майже половині річного виробництва Порше. У 2004 році виробництво 456 кВт (620 к.с., 612 к.с.) Carrera GT почалось в [[Лейпциг|Лейпцизі]], і це була найдорожча модель виробництва Porsche коли-небудь побудованих.

У середині 2006 року, після того, як роки Boxster (а пізніше Cayenne) були найбільш продаваною Porsche в Північній Америці, 911-й відновив свою позицію бестселера Porsche в регіоні. Cayenne і 911-й мають цикл як топ-модель продажу з тих пір. У Німеччині 911-й перевершує в ціні над Boxster, Cayman і Cayenne.

У травні 2011 року Porsche Cars North America оголосила про плани витратити 80- 100 мільйонів $, але отримає близько $ 15 мільйонів в економічних стимулів, щоб перемістити свою Північноамериканську штаб-квартиру з Сенді-Спрінгса, в передмістя Атланти, в [[Аеротрополіс]], новий змішане використовування з розвитком на місці старого заводу Форд в Хейпвелі, прилеглого до аеропорту Атланти.

== Корпоративна реструктуризація ==
Porsche SE був створений в червні 2007 року, перейменувавши старий Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, і стала холдинговою компанією для акцій сімей в Porsche Zwischenholding GmbH (50,1&nbsp;%) (який, в свою чергу, належало 100&nbsp;% старого Porsche AG) і Volkswagen AG (50,7&nbsp;%). У той же час, нова Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG (Porsche AG) була створена для виробництва автомобілів бізнесу.

У серпні 2009 року Porsche SE і Volkswagen AG досягли угоди про те, що у виробництві автомобілів операції двох компаній будуть зливатися в 2011 році, щоб сформувати «Integrated Automotive Group». Керівництво Volkswagen AG домовилися, щоб 50,76&nbsp;% Volkswagen AG належати Porsche SE в обмін на управління Volkswagen AG, приймаючи управлінські позиції Porsche SE (для того, щоб управління залишалось під контролем Volkswagen), а також для Volkswagen AG, що купує власність Porsche AG.

Станом на кінець 2015 року, 52,2&nbsp;% контролю інтересів в VW AG є переважаючі інвестиції Porsche SE і Volkswagen AG в свою чергу, контролює бренди і компанії, такі як Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche AG, Ducati, VW Комерційні автомобілі, Scania, MAN, а також Volkswagen Financial Services.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, як 100&nbsp;% дочірня компанія VW AG а, несе відповідальність за фактичне виробництво та виготовлення автомобільної лінії Porsche. В даний час компанія виробляє Porsche 911, Boxster і Cayman спортивних автомобілів, позашляховиків Cayenne і Macan і чотирьохдверний Panamera. Porsche AG має 29&nbsp;% в німецькій інженерній та проєктній консалтинговій компанії Bertrandt AG і 81,8&nbsp;% в Mieschke Hofmann und Partner.

Штаб-квартира і головний завод знаходяться в Цуффенхаузені, район в Штутгарті, але моделі Cayenne та Panamera виробляються в [[Лейпциг|Лейпцизі]], Німеччина, а також деталі для позашляховика збираються на заводі Volkswagen Touareg в Братиславі, Словаччина. Виробництво Boxster і Cayman були передані у Valmet Automotive в Фінляндії з 1997 по 2011 рік, а в 2012 році виробництво перенесене в Німеччину. У 2015 році Porsche повідомила, що продано в цілому 218,983 автомобілів, 28953 (13,22&nbsp;%) з них вітчизняні (німецькі) продажі, а 190,030 (86,78&nbsp;%)&nbsp;— на міжнародному рівні. Компанія була досить успішною останнім часом, і дійсно стверджує, що має найвищий прибуток на одиницю проданого, ніж будь-які інші автомобільні компанії в світі. З 234,497 автомобілів, вироблених в 2015 фінансовому році, 31373 (13,4&nbsp;%) були моделі 911-го, 21978 (9,4&nbsp;%) були автомобілі Boxster і Cayman, 79700 (34&nbsp;%) були Cayenne, 15055 (6,4&nbsp;%) були Panamera і 86016 (36,7&nbsp;%) були Macan. Повідомили, що були також 375&nbsp;918 автомобілів моделі Spyder.

== Участь у автоспорті ==
Porsche є успішнішим брендом у автоспорті, здобувши багато перемог, в тому числі рекордні 16 прямих перемог на 24 години Ле-Мана. Porsche в даний час є великим виробником гоночних автомобілів. У 2006 році Porsche побудували 195 гоночних автомобілів для різних міжнародних моторних спортивних заходів. У 2007 році Porsche, як очікувалось, побудувала не менше 275 спеціалізованих гоночних автомобілів (7 прототипів RS Spyder LMP2, 37 GT2 спеціалізованих 911 GT3-РВКР, і 231 911 транспортних засобів на Кубок GT3).

== Гібридні та електричні транспортні засоби ==
2010 року Porsche випустила гібридний Cayenne S і оголосив Panamera S Hybrid та запустила Porsche 918 гіперкар 2014-го, який також мав гібридну систему. Також гібрид під назвою Panamera S E-Hybrid був випущений в жовтні 2013 року в США і в четвертому кварталі 2013 року в ЄС.

Porsche розробила електричний прототип Porsche Boxster і назвала Boxster E в 2011 році і гібридну версію 911, що називається GT3 R Hybrid, розроблений з Williams Grand Prix Engineering в 2010 році.

У липні 2014 року Porsche оголосила про запуск до кінця 2014 року Porsche Cayenne S E-Hybrid, поява якого змістить гібрид лінії Cayenne S вгору. S E-Hybrid буде перший змінний гібрид в преміум-сегменті SUV і дозволить Porsche стати першим виробником автомобілів з трьома виробництва гібридних моделей.

У вересні 2019 Porsche презентувало перший власний електромобіль, що носить назву [[Porsche Taycan|Taycan]]. Запас ходу на одному заряді дозволяє проїхати 450 км (280 миль) без підзарядки. Авто має дві версії,''Taycan Turbo/Taycan Turbo S'' й не має турбокомпресорів, що використовуються в [[Бензиновий двигун|бензинових двигунах]].

Моделі мають потужність до 617 [[Кінська сила|КС]], розганяються до 100 км/год за 2,6 с. Планована ціна: 185 тис. $ (Turbo S)/151 тис. $. (Turbo)<ref>{{Cite web|title=Porsche презентував свій перший електромобіль|url=https://www.rbc.ua/ukr/news/porsche-prezentoval-svoy-pervyy-elektromobil-1567692748.html|website=РБК-Украина|accessdate=2019-09-06|language=ru|archive-date=6 вересня 2019|archive-url=https://web.archive.org/web/20190906071246/https://www.rbc.ua/ukr/news/porsche-prezentoval-svoy-pervyy-elektromobil-1567692748.html}}</ref>.
[[Файл:Crash of a Porsche.jpg|thumb|Розбитий [[Porsche Panamera]]. [[Берестейський проспект]]]]

У липні 2021 року компанія встановила найпотужнішу зарядну станцію в Україні&nbsp;— Porsche Turbo Charger. Її потужність складає 320 кВт. Станція розташована в дилерському центрі компанії біля Києва, шосе із Києва до Борисполя (село [[Чубинське]]). Зарядити [[Porsche Taycan]] на такій станції від 5&nbsp;% до 80&nbsp;% можна приблизно за 15 хвилин. Для Porsche Taycan зарядка буде безкоштовною, а для власників інших марок авто зарядка буде платною, доступ до неї буде надано пізніше.<ref>[https://autogeek.com.ua/porsche-vstanovyly-najshvydshu-zariadnu-stantsiiu-dlia-elektromobiliv-v-ukraini-na-320-kvt/ Porsche встановили найшвидшу зарядну станцію для електромобілів в Україні на 320 кВт] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20210806131555/https://autogeek.com.ua/porsche-vstanovyly-najshvydshu-zariadnu-stantsiiu-dlia-elektromobiliv-v-ukraini-na-320-kvt/ |date=6 серпня 2021 }}, autogeek.com.ua, 16 липня 2021</ref>

== Економічні показники компанії ==
Porsche належить 25,1&nbsp;% акцій найбільшого європейського автовиробника Volkswagen AG.
Загальна чисельність персоналу Porsche&nbsp;— 11,9 тис. чоловік (2005). [[Прибуток]] компанії за [[2005]] рік склав 6,57&nbsp;млрд. [[євро]].
Виручка компанії за 2006 рік склала 7,23&nbsp;млрд євро, роком раніше&nbsp;— 6, 57&nbsp;млрд. Чистий прибуток за 2006 рік&nbsp;— 1,393&nbsp;млрд євро. Реалізовано 97,5 тис. автомобілів. Чисельність працівників на [[2007]] рік&nbsp;— 11,4 тис. людей. За даними журналу Fortune, в автомобілях Porsche лише 20&nbsp;% зроблено руками власних робітників, інше припадає на частку постачальників.

== Логотип ==
Емблема фірми є гербом, котрий несе в собі наступну інформацію: червоно-чорні смуги і оленячі роги є символами німецької землі Баден-Вюртемберг (на території якої знаходиться Штутгарт), а напис Porsche і гарцюючий жеребець в центрі емблеми нагадують про те, що рідний для марки Штутгарт був заснований як кінна ферма в [[950]] році. Вперше цей логотип з'явився в [[1952]] році, коли марка вийшла на ринок США, для кращої упізнаваності. До цього на капотах моделі 356 просто був напис «Porsche».<gallery>
Файл:Porsche logo.png|Porsche logo
Файл:Porsche logo.png|Porsche logo
Файл:Porsche Wortmarke.svg|Porsche wordmark
Файл:Porsche Wortmarke.svg|Porsche wordmark

Версія за 07:40, 8 листопада 2023

Porsche AG
Dr.-Ing. h.c. F. Porsche AG
Тип автомобілебудівна компанія
racecar constructord і публічна компанія
Форма власності Aktiengesellschaft[d]
Галузь автомобільна промисловість
Засновано 1931
Засновник(и) Фердинанд Порше, Anton Piëchd і Adolf Rosenbergerd[1][2]
Штаб-квартира Штутгарт
Територія діяльності увесь світd
Продукція автомобіль
SUV
гоночний автомобіль
Виторг 33 138 000 000 € (2021)[3]
Операційний прибуток (EBIT) 5 314 000 000 € (2021)[3]
Чистий прибуток 4 068 000 000 € (2021)[3]
Активи 51 382 000 000 € (31 грудня 2021)[3]
Власний капітал 22 935 000 000 € (31 грудня 2021)[3]
Власник(и) Volkswagen AG
Співробітники 36 996 осіб (2021)[3]
Холдингова компанія Volkswagen AG
Дочірні компанії
  • Porsche Digitald і Porsche Engineeringd
  • Член American Chamber of Commerce in Germanyd[4], Arbeitsgemeinschaft Industriebaud[4], Allianz Industrie Forschungd[4], Bwcon (Germany)d[4], German Startups Associationd[4], BMEd[4], Bundesvereinigung Logistikd[4], Німецький інститут акційd[4], Q1202926?[4], Deutsche Gesellschaft für Personalführungd[4], Deutsche Gesellschaft für Qualitätd[4], DIN[4], Deutsches Netzwerk Wirtschaftsethikd[4], Q1203625?[4], German Association for the Protection of Intellectual Propertyd[4], Q110736624?[4], Q18620408?[4], Q1238946?[4], Q21694683?[4], Міжнародна Автомобільна Федерація[4], Research Association for Combustion Enginesd[4], Товариство імені Фраунгофера[4], Gesellschaft für Datenschutz und Datensicherheitd[4], Q1547995?[4], GSM Association[4], Q1780871?[4], Q107042188?[4], Stifterverband für die Deutsche Wissenschaftd[4], Verband der Automobilindustried[4], German business travel associationd[4], World Federation of Advertisersd[4], Q23785479?[4], Zentrale zur Bekämpfung Unlauteren Wettbewerbsd[4], Baum Consultd[4], DECHEMAd[4], Q1201747?[4], German Design Councild[4] і RIPEd[5]
    porsche.com
    Нагороди
    CMNS: Porsche у Вікісховищі
    VW-Porsche
    нім. Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG
    Тип автомобілебудівна компанія
    racecar constructord і публічна компанія
    Форма власності Aktiengesellschaft[d]
    Галузь автомобільна промисловість
    Засновано 1931
    Засновник(и) Фердинанд Порше, Anton Piëchd і Adolf Rosenbergerd[1][2]
    Штаб-квартира Штутгарт
    Територія діяльності увесь світd
    Продукція автомобіль
    SUV
    гоночний автомобіль
    Виторг 33 138 000 000 € (2021)[3]
    Операційний прибуток (EBIT) 5 314 000 000 € (2021)[3]
    Чистий прибуток 4 068 000 000 € (2021)[3]
    Активи 51 382 000 000 € (31 грудня 2021)[3]
    Власний капітал 22 935 000 000 € (31 грудня 2021)[3]
    Власник(и) Volkswagen AG
    Співробітники 36 996 осіб (2021)[3]
    Холдингова компанія Volkswagen AG
    Дочірні компанії
  • Porsche Digitald і Porsche Engineeringd
  • Член American Chamber of Commerce in Germanyd[4], Arbeitsgemeinschaft Industriebaud[4], Allianz Industrie Forschungd[4], Bwcon (Germany)d[4], German Startups Associationd[4], BMEd[4], Bundesvereinigung Logistikd[4], Німецький інститут акційd[4], Q1202926?[4], Deutsche Gesellschaft für Personalführungd[4], Deutsche Gesellschaft für Qualitätd[4], DIN[4], Deutsches Netzwerk Wirtschaftsethikd[4], Q1203625?[4], German Association for the Protection of Intellectual Propertyd[4], Q110736624?[4], Q18620408?[4], Q1238946?[4], Q21694683?[4], Міжнародна Автомобільна Федерація[4], Research Association for Combustion Enginesd[4], Товариство імені Фраунгофера[4], Gesellschaft für Datenschutz und Datensicherheitd[4], Q1547995?[4], GSM Association[4], Q1780871?[4], Q107042188?[4], Stifterverband für die Deutsche Wissenschaftd[4], Verband der Automobilindustried[4], German business travel associationd[4], World Federation of Advertisersd[4], Q23785479?[4], Zentrale zur Bekämpfung Unlauteren Wettbewerbsd[4], Baum Consultd[4], DECHEMAd[4], Q1201747?[4], German Design Councild[4] і RIPEd[5]
    porsche.com
    Нагороди
    CMNS: Porsche у Вікісховищі

    Різне

    Компанія протягом довгого часу веде активну діяльність по організації спортивних клубів (клуби Porsche є в багатьох країнах Європи і Америки) і змагань серед різних класів своїх машин, регулярно проводяться декілька кубкових змагань. Цьому напряму її діяльності присвячена відеогра Need for Speed: Porsche Unleashed.

    Модельний ряд

    Посилання

    Примітки