Червоні лінії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадянська кампанія
«Червоні лінії»
не допустити реваншу влади в деяких сферах суспільного життя України

емблема кампанії
Дата: липень 2019 — триває
Місце: Україна Україна
Привід: прихід в Україні нової влади, що супроводжується спробами антиукраїнського реваншу
Результат:
Сторони
Відсіч
інша громадськість
державна влада України

«Черво́ні лі́нії» — громадянська кампанія, спрямована на недопущення реваншу в Україні в питаннях євроінтеграції, відносин з РФ, територіального устрою, української армії, української мови та декомунізації. Створена 2019 року після приходу до влади президента Зеленського.

Передумови[ред. | ред. код]

У квітні 2019 року відбулися президентські вибори в Україні, на яких переміг Володимир Зеленський. 20 травня пройшла його інавгурація. Протягом декількох днів Зеленський і його команда зробили кілька заяв[1][2] та ухвалили рішення[3][4], які збурили низку українських громадських організацій, об'єднань, медіа, активістів, ветеранів і культурних діячів. 23 травня вони виступили із заявою, де висловили занепокоєння рішеннями президента. Вони на думку підписантів демонструють нерозуміння викликів, що стоять перед Україною. У заяві зазначено, що підписанти категорично не поділяють бажання Зеленського оточити себе представниками режиму колишнього президента України Януковича, назвавши це шляхом наперекір принципам люстрації, а також людьми без відповідних компетенцій і таких, з якими новообраного президента пов'язують бізнес-інтереси.

На переконання підписантів, останні роки були надто болісними для України, аби такі кроки не мали наслідків, і ці наслідки можуть стати фатальними. Представники громадянського суспільства окреслили перед владою «червоні лінії», у випадку порушення яких, зі слів підписантів звернення, настане погіршення як внутрішньополітичної, так і зовнішньої ситуації навколо України. Загалом заявники назвали 26 питань, які відносяться до безпекових питань, зовнішньополітичних пріоритетів, економічних кроків, ідентичності (мови, освіти, культури), ЗМІ й інформаційної політики та функціонування держави.[5][6][7][8]

Старт кампанії[ред. | ред. код]

2 липня 2019 року Громадянський рух «Відсіч» зробив заяву, закликавши всіх політиків, громадських активістів, небайдужих громадян різними способами виставити «червоні лінії» та вчинити масовий протест у разі переходу цих ліній новою владою. Активісти окреслили червоні лінії в 6-ти блоках питань — євроінтеграції, відносин з Російською Федерацією, територіального устрою, української армії, української мови та декомунізації.[9]

Кампанія стартувала 4 липня 2019 року з акції «Не дозволь їм перетнути червоні лінії» перед Офісом президента України, де активісти руху провели перформанс. Учасники оголосили вимоги до законодавчої, виконавчої та президентської влад не переступати через «червоні лінії». Активісти протягнули від ОПУ червоні нитки до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.[10][11][12][13]

Хронологія подій[ред. | ред. код]

2019[ред. | ред. код]

Після старту кампанії 4 липня 2019 року активісти Громадянського руху «Відсіч» почали поширення листівок із закликами контролювати владу і в разі порушення «червоних ліній» вдаватися до активних дій. За інформацією учасників кампанії, поширення відбулися, зокрема, 6 — 7 липня на музичному фестивалі «Пивиха Фест 2019» біля Градизька[fb 1][fb 2], а також у Кременчуку та Горішніх Плавнях[fb 3]; з 9 липня — на музичному фестивалі «Atlas Weekend» у Києві[fb 4].

Активісти також оголосили про початок поширення листівок проти кандидатів-мажоритарників на позачергових парламентських виборах 2019 року, які, на думку учасників кампанії, вже перетнули «червоні лінії». З 8 липня активісти повідомили про поширення матеріалів про кандидата по 94-му округу від партії «Слуга народу», ведучого «Грошей» на телеканалі 1+1 Олександра Дубінського[fb 5][fb 6][14]. Згодом активісти поширювали листівки також проти: Максима Луцького, кандидата по 222-му округу від «Опозиційної платформи — За життя»[fb 7]; кандидата-самовисуванця по 66-му округу Віталія Журавського[fb 8][fb 9]; кандидата-самовисуванця по 220-му округу Сергія Лещенка[fb 10][fb 11][fb 12]; партії «Опозиційна платформа — За життя»[fb 13].

28 серпня 2019 року коаліція представників громадянського суспільства «Червоні лінії» виступила проти призначення Нестора Шуфрича головою комітету Верховної Ради України з питань свободи слова[15].

5 вересня 2019 року на Майдані Незалежності в Києві відбулась акція «Геть за червону лінію» — проти звільнення з-під варти свідка в справі збиття «Боїнга» МН-17 над Донбасом Володимира Цемаха. Ініціатори та учасники мітингу наголосили, що цим кроком влада перетинає «жирну червону лінію»[16]. Цього ж дня акція на цю тему відбулась також у Харкові[17], а наступного дня — ще одна акція в Києві[18].

19 вересня 2019 року під Офісом президента України відбулася акція коаліції громадських організацій «Нормандська змова — державна зрада» — проти, зокрема, узаконення проросійської автономії ОРДЛО та амністії для бойовиків, а також — підписання угод із Росією за так званою формулою Штайнмайєра, які, на думку протестувальників, призведуть до капітуляції України перед ворогом[19][20][21]. Цього ж дня подібна акція відбулась також у Запоріжжі[22].

Див. також: Ні капітуляції!

1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський оголосив, що в майбутньому підготують новий закон тимчасової дії про особливий статус ОРДЛО, до якого буде імплементована «формула Штайнмаєра». Водночас голова держави запевнив, що «не буде перетнуто жодної червоної лінії» та «не буде ніякої капітуляції».[23][24] Однак, у день заяви під Офісом президента України і на Майдані Незалежності зібралися спонтанні акції протесту проти погодження «формули Штайнмаєра» і капітуляції України.[25] Цього дня акції відбулись також у Дніпрі[26], Львові[27], Маріуполі[28] та Харкові[29].

Починаючи із 1 жовтня 2019 року в Україні почалися масові протести «Ні капітуляції!» — акції проти політики Президента України Володимира Зеленського щодо врегулювання війни на сході України. Окремі провели провели за кордоном. Найбільші всеукраїнські виступи відбулися 1, 2, 6 та 14 жовтня.

3 жовтня 2019 року за участі активістів кампанії оголосили про створення «Руху опору капітуляції». Під заявою про це підписалися низка громадських організацій і суспільних діячів[30][31].

4 жовтня 2019 року в Житомирі, де президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Білорусі Олександром Лукашенком, активісти кампанії провели протест проти «формули Штайнмаєра» і капітуляції України[32][33][fb 14]. Поліція не пустила протестувальників на Соборну площу перед театром, де відбувалась зустріч.[34][35] Під час акції сталися сутички з поліцією — правоохоронці виривали фаєри з рук мітингувальників[36]. Після завершення протесту активісти повідомили про переслідування учасників флешмобу поліцією на Житомирській трасі[37][fb 15].

Із[38] 12 жовтня 2019 року активісти «Відсічі» започаткували функціонування агітаційного намету кампанії на Майдані Незалежності в Києві — для поширення газет із роз'ясненням «формули Штайнмаєра», а також повідомили про поширення таких газет у регіонах[39][40].

2020[ред. | ред. код]

24 травня 2020 року відбулися акції «#СтопРеванш», які відносять до протестів «Ні капітуляції!»

17 червня 2020 року активісти спільноти «Мова об'єднує» провели акцію під стінами комітетів Верховної Ради України проти спроб ухвалення законопроєкту № 2362 народного депутата Максима Бужанського від «Слуги народу», відповідно до якого українізація шкіл мала бути відтермінована на 3 роки. А також — проти законопроєкту № 2693 «Про медіа», відповідно до якого скасовується Перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України[41][42]. Активісти наголошують, що йдеться про черговий перетин владою «червоних ліній». Під час акції вони також згадують гасла кампанії «Займіться ділом, а не язиком!»[43]. Цього дня профільний комітет не підтримує законопроєкт № 2362[44]

28 червня 2020 року, до Дня Конституції України, активісти спільноти «Мова об'єднує» здійснили вивішування власноруч виготовленого[45] банера з написом «Руки геть від закону про мову!» на Майдані Незалежності в Києві[46][47].

16 липня 2020 року під Верховною Радою в Києві[48] та в низці інших міст України, зокрема у Вінниці[49], Дніпрі[50], Запоріжжі[51], Івано-Франківську[52], Кропивницькому[53], Миколаєві[54], Луцьку[55], Львові[56], Одесі[57], Полтаві[58], Тернополі[59], Харкові[60], Хмельницькому[61], Черкасах[62], Чернівцях[63], відбулися акції протесту проти законопроєкту № 2362. Парламент переніс розгляд документу наступного дня[64], однак до цього питання не дійшов[65]. 17 липня під Верховною Радою знову відбулися протести, під час яких сталися сутички між активістами, народними депутатами і поліцією. Правоохоронці не давали пронести під парламент реманент до акції[66][67][68][69].

Наслідування[ред. | ред. код]

Із червня 2019 року попередній президент України Петро Порошенко підхопив риторику про «червоні лінії» для влади, зокрема в питаннях окупованих територій, захисту українського війська[fb 16][70], європейської та євроатлантичної інтеграцій[71].

22 липня 2019 року співак і лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук заявив, що його політсила формуватиме коаліцію у Верховній Раді України з іншими партіями лише після перевірки таких «червоних ліній»: рух України до Європи, ЄС і НАТО; принцип рівності всіх перед законом і невідворотність покарання; економіка без олігархів і спуск депутатів «з неба на землю»[72][73]. Партія використовує риторику про перетин «червоних ліній» владою і в подальшому.[74]

6 вересня 2019 року журналіст і політик, народний депутат Верховної Ради України 8-го скликання Сергій Висоцький започаткував щотижневу передачу «Червона лінія з Сергієм Висоцьким» на українському телеканалі «Еспресо TV», спрямовану на обговорення «червоних ліній», які переступає влада[75][76].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Глава АП Зеленського допустив винесення мирних угод з РФ на всенародний референдум [Архівовано 28 липня 2019 у Wayback Machine.]. Дзеркало тижня. Україна. 21.05.2019
  2. Богдан розповів, як команда Зеленського боротиметься з корупцією у перші 100 днів [Архівовано 12 серпня 2019 у Wayback Machine.]. 24 канал. 23.05.2019
  3. Адміністрацію президента очолить адвокат Коломойського — ЗМІ [Архівовано 28 липня 2019 у Wayback Machine.]. Gazeta.ua. 21.05.2019
  4. Призначення Богдана головою адміністрації Зеленського є порушенням закону — Козаченко [Архівовано 25 травня 2019 у Wayback Machine.]. Радіо Свобода. 22.05.2019
  5. Спільна заява представників громадянського суспільства та громадських організацій щодо перших політичних кроків Президента України Володимира Зеленського [Архівовано 16 вересня 2019 у Wayback Machine.]. Український кризовий медіа-центр. 23.05.2019
  6. Свобода і гідність людини на першому місці: громадські організації окреслили «червоні лінії» для Зеленського [Архівовано 3 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. 5 канал. 24.05.2019
  7. Червоні лінії для президента: Громадськість звернулась до Зеленського [Архівовано 28 липня 2019 у Wayback Machine.]. Громадське телебачення. 24.05.2019
  8. Червоні лінії для президента Зеленського. Заява представників громадянського суспільства. Тексти. 23.05.2019
  9. [1]. Відсіч. 02.07.2019
  10. «Червоних ліній» є шість»: активісти рушили ходою від Банкової до урядового кварталу — яка мета. 5 канал. 4 липня 2019. Архів оригіналу за 29 липня 2019. Процитовано 29 липня 2019.
  11. Пирлік, Григорій (4 липня 2019). В урядовому кварталі акція «Не дозволь їм перетнути червоні лінії», учасники оголосили вимоги (фото)]. Громадське радіо. Архів оригіналу за 11 липня 2019. Процитовано 29 липня 2019.
  12. Активісти на Банковій вимагають у Зеленського не переступати «червоні лінії» [Архівовано 11 липня 2019 у Wayback Machine.]. Главком. 04.07.2019
  13. Під Офісом Президента активісти окреслили «червоні лінії» для Зеленського [Архівовано 14 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Укрінформ. 04.07.2019
  14. Хто, як та за яку ціну купував депутатів Верховної Ради восьмого скликання (13 сезон 22 випуск). 1+1. 8 липня 2019. Архів оригіналу за 29 липень 2019. Процитовано 29 липня 2019.
  15. Заява коаліції «Червоні лінії» щодо можливого призначення Н. Шуфрича головою комітету з питань свободи слова [Архівовано 30 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Український кризовий медіа-центр. 28.08.2019
  16. «Геть за червону лінію»: акція на Майдані проти звільнення Цемаха [Архівовано 9 вересня 2019 у Wayback Machine.]. Укрінформ. 05.09.2019
  17. У Харкові протестували проти звільнення Цемаха [Архівовано 3 грудня 2019 у Wayback Machine.]. Депо. Харків. 05.09.2019
  18. [2]. Олег Слабоспицький. 06.09.2019
  19. Під Офісом президента протестували проти формули Штайнмаєра [Архівовано 21 лютого 2022 у Wayback Machine.]. НВ. 19.09.2019
  20. «Нормандська змова – державна зрада»: під Офісом президента протест — чим обурені активісти [Архівовано 23 вересня 2019 у Wayback Machine.]. 5 канал. 19.09.2019
  21. Під ОП проходить акція «Нормандська змова – державна зрада» [Архівовано 23 вересня 2019 у Wayback Machine.]. Еспресо TV. 19.09.2019
  22. У Запоріжжі протестували проти «формули Штайнмаєра» [Архівовано 20 вересня 2019 у Wayback Machine.]. Радіо Свобода. 19.09.2019
  23. Зеленський: «Формула Штайнмаєра» буде імплементована в новий закон про Донбас, якого ще немає [Архівовано 1 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. 5 канал. 01.10.2019
  24. Володимир Зеленський про формулу Штайнмаєра та розмову з Трампом. 24 канал. 01.10.2019
  25. «Ні капітуляції». У Києві відбулися акції протесту проти затвердження «формули Штайнмаєра» [Архівовано 1 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. theBabel. 01.10.2019
  26. Дніпряни під стінами управління СБУ провели акцію проти «формули Штайнмаєра» [Архівовано 2 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. UA: Дніпро. 02.10.2019
  27. У Львові підтримали протестну акцію проти «формули Штайнмаєра» (фото) [Архівовано 2 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. varta1. 02.10.2019
  28. У Маріуполі вийшли на акцію протесту проти «формули Штайнмаєра» (відео). UA: Донбас. 02.10.2019
  29. Слідом за Києвом у Львові, Харкові та Маріуполі люди вийшли на протести проти «формули Штайнмаєра» [Архівовано 3 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. ТСН, 1+1. 02.10.2019
  30. Активісти створили «Рух опору капітуляції» і скликають віче на Майдані [Архівовано 3 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Главком. 03.10.2019
  31. В Україні створили «Рух опору капітуляції» [Архівовано 19 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Прямий. 03.10.2019
  32. У Житомирі перед візитом Зеленського і Лукашенка влаштували два пікети [Архівовано 5 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Укрінформ. 04.10.2019
  33. У Житомирі Зеленського зустрічають акціями протесту проти «капітуляції» та на захист «свободи слова» [Архівовано 29 січня 2022 у Wayback Machine.]. Житомир-інфо. 04.10.2019
  34. «Формула Штайнмаєра»: під час зустрічі Лукашенка та Зеленського у Житомирі активісти влаштували пікет (ВІДЕО) [Архівовано 5 березня 2022 у Wayback Machine.]. ЖитомирLife. 04.10.2019
  35. Фаєр-шоу для Зеленського: у Житомирі відбулося одразу дві акції протесту. Фоторепортаж [Архівовано 24 лютого 2022 у Wayback Machine.]. 20 хвилин. 04.10.2019
  36. У Житомирі на організованій до приїзду Зеленського акції «Ні капітуляції» палили фаєри, втрутилась поліція [Архівовано 15 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Житомир-інфо. 04.10.2019
  37. У Житомирі під час акції до приїзду Зеленського сталася сутичка між мітингувальниками і поліцією [Архівовано 5 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Еспресо TV. 04.10.2019
  38. На Майдані протестуючі проти «формули Штайнмаєра» знову встановили намет [Архівовано 13 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Інтерфакс-Україна. 13.10.2019
  39. У Києві «Відсіч» розповідають про формулу Штайнмаєра [Архівовано 13 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Перший. 12.10.2019
  40. «Ні миру ціною капітуляції»: у центрі Києва пояснювали своє розуміння «формули Штайнмаєра» [Архівовано 13 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. 5 канал. 12.10.2019
  41. Активісти влаштували акцію під комітетами ВР проти втручання до закону про мову [Архівовано 17 червня 2020 у Wayback Machine.]. Детектор медіа. 17.06.2020
  42. McDonald's та законопроєкт «слуги» Бужанського: активісти просять владу захистити українську мову [Архівовано 18 червня 2020 у Wayback Machine.] (відео). 5 канал. 17.06.2020
  43. [3] [Архівовано 29 липня 2020 у Wayback Machine.]. Відсіч. 17.06.2020
  44. Комітет не підтримав «мовний» законопроєкт Бужанського [Архівовано 17 червня 2020 у Wayback Machine.]. Українська правда. 17.06.2020
  45. Завтра активісти вимагатимуть від слуг народу припинити наступ на мову (відео). Еспресо.TV. 27.06.2020
  46. Активісти влаштували в Києві акцію «Руки геть від закону про мову!» [Архівовано 29 липня 2020 у Wayback Machine.]. Радіо Свобода. 28.06.2020
  47. У центрі Києва вивісили величезний банер «Руки геть від закону про мову» [Архівовано 15 серпня 2020 у Wayback Machine.]. 5 канал. 28.06.2020
  48. «Руки геть від мови!»: під Радою збирається велелюдний мітинг [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Українська правда. 16.07.2020
  49. «Руки геть від мови»: у Вінниці влаштували акцію на захист української мови [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Суспільне. 16.07.2020
  50. «Руки геть від мови!»: у Дніпрі відбулась акція проти «мовного» законопроєкту Бужанського [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Еспресо.TV. 16.07.2020
  51. У Запоріжжі відбулася акція на підтримку української мови [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Радіо Свобода. 16.07.2020
  52. Русифікації – ні! Сотні прикарпатців вийшли під стіни ОДА на захист української мови (ФОТО) [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Galka.if.ua. 16.07.2020
  53. Руки геть від мови: кропивничани протестували проти законопроєкту Максима Бужанського [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Суспільне. 16.07.2020
  54. Миколаївці долучились до всеукраїнської акції «Захисти рідну мову» [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Суспільне. 16.07.2020
  55. У Луцьку до офісу партії Медведчука принесли заморожений язик [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Волинські новини. 16.07.2020
  56. У Львові відбулася акція «Захисти українську мову» [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Укрінформ. 16.07.2020
  57. «Це наша зброя». В Одесі пройшов мітинг на підтримку української мови [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Суспільне. 16.07.2020
  58. https://poltava.to/news/56478/ Біля Полтавської ОДА розпочалася дводенна акція проти змін до законів про мову та освіту [Архівовано 17 липня 2020 у Wayback Machine.]. Полтавщина. 16.07.2020
  59. Тернополяни виступили проти мовного законопроєкту Бужанського [Архівовано 17 липня 2020 у Wayback Machine.]. Суспільне. 16.07.2020
  60. У Харкові пройшов мітинг проти «мовного» законопроєкту Бужанського [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Укрінформ. 16.07.2020
  61. Не чіпай нашої мови: хмельничани виступили проти зміни закону про мову [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Є. 16.07.2020
  62. Акція на захист української мови пройшла у Черкасах (ФОТО, ВІДЕО) [Архівовано 17 липня 2020 у Wayback Machine.]. ВиЧерпно. 16.07.2020
  63. «Бужанського нам підкинула Росія»: у Чернівцях жителі вийшли на акцію на підтримку української мови [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Малий буковинець. 16.07.2020
  64. Рада таки візьметься за скандальний законопроєкт Бужанського [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.]. Українська правда. 16.07.2020
  65. Рада закрила сесію, закон про мову не розглядали [Архівовано 18 липня 2020 у Wayback Machine.]. Українська правда. 17.07.2020
  66. На мітингу за українську мову під Радою відбулися сутички. UA: Перший. 17.07.2020
  67. Біля Ради сталися сутички між поліцією та учасниками акції протесту (відео). ЕспресоTV. 17.07.2020
  68. Під Радою триває мовний мітинг, сталася сутичка через дрова [Архівовано 18 липня 2020 у Wayback Machine.]. Українська правда. 17.07.2020
  69. [4] [Архівовано 19 липня 2020 у Wayback Machine.]. Відсіч. 17.07.2020
  70. Порошенко просить Зеленського визначитися із «червоними лініями» щодо Донбасу [Архівовано 7 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Укрінформ. 06.06.2019
  71. Порошенко: Ми слідкуватимемо, щоб влада не перейшла червоні лінії (відео). НАШ. 29.08.19
  72. Вакарчук назвав «червоні лінії» в питанні формування коаліції [Архівовано 7 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Главком. 22.07.2019
  73. Відьмак, Гордон, Тищенко, Жан Беленюк, Могилевська, Повалій: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #35. Телебачення Торонто. 28.07.2019
  74. «Голос» хоче, аби Зеленський прийшов у Раду та пояснив — що підписали у Мінську [Архівовано 1 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Укрінформ. 01.10.2019
  75. «Червона лінія» о 19:30: ревізія Конституції, червоні лінії парламентаризму та всі головні події тижня [Архівовано 9 вересня 2019 у Wayback Machine.]. Еспресо TV. 06.09.2019
  76. «Червона лінія з Сергієм Висоцьким». Випуск 1 [Архівовано 7 жовтня 2019 у Wayback Machine.]. Еспресо TV. 06.09.2019

Дописи у Facebook[ред. | ред. код]

  1. [5]. Відсіч. 06.07.2019
  2. [6] [Архівовано 13 липня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 07.07.2019
  3. [7] [Архівовано 14 липня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 08.07.2019
  4. [8] [Архівовано 13 липня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 09.07.2019
  5. [9] [Архівовано 13 липня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 08.07.2019
  6. [10]. Відсіч. 09.07.2019
  7. [11] [Архівовано 3 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 17.07.2019
  8. [12] [Архівовано 21 січня 2022 у Wayback Machine.] (стрім). Відсіч. 18.07.2019
  9. [13] [Архівовано 7 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 19.07.2019
  10. [14] [Архівовано 7 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 19.07.2019
  11. [15] [Архівовано 7 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 18.07.2019
  12. [16] [Архівовано 7 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 19.07.2019
  13. [17] [Архівовано 11 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Відсіч. 23.07.2019
  14. [18] (відео). Відсіч. 04.10.2019
  15. [19] (відео). Відсіч. 04.10.2019
  16. [20]. Петро Порошенко. 06.06.2019