Генерал-лейтенант

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генерал-лейтенант
Країна Україна Україна
Вид збройних сил СВ ЗСУ, ДШВ ЗСУ, ПС ЗСУ та ССО ЗСУ.
Звання не-НАТО OF-8
Категорія вищий офіцерський склад
Створено 1991
Вище звання Генерал
Нижче звання Генерал-майор
Рівноцінні звання ВМС: Віцеадмірал

Генерал-лейтенант — військове або спеціальне звання вищого офіцерського складу в низці держав. Вище за рангом ніж генерал-майор, але нижче, ніж генерал-полковник або генерал.

Назва звання походить із середньовіччя. Воно надавалося другому командирові після генерал-капітана, який відповідав за хід битви.

У категорії військовослужбовців корабельного складу військово-морського флоту званню генерал-лейтенанта відповідає військове звання віце-адмірала. У Національній поліції України військовому званню генерал-лейтенант відповідає спеціальне звання генерал поліції 2-го рангу.

У Збройних Силах світу[ред. | ред. код]

Генерал-лейтенант та відповідні звання в слов'яномовних країнах[ред. | ред. код]

У слов'яномовних країнах звання «генерал-лейтенант», має відповідники як у вигляді «генерал-підполковник» і «генерал-поручик», так і «генерал-полковник»:

Звання Збройних Сил України[ред. | ред. код]

Сучасні Збройні сили України утворилися в 1991 році внаслідок розпаду СРСР з частин Радянської армії які були розміщені на території УРСР. Збройні сили України перейняли радянський зразок військових звань, а також радянських знаків розрізнення[1]. Відмінністю генералів були погони зі своєрідним малюнком у вигляді зигзагу, з певною кількістю п'ятипроменевих зірок, які йшли вздовж осі погона, а також своєрідне шиття на комірі кітелю. Генерал-лейтенант до 2016 року мав на погоні дві п'ятипроменеві зірки.

Експериментальні знаки розрізнення 2009 року[ред. | ред. код]

В 2009 році була зроблена спроба зміни знаків розрізнення військовослужбовців Збройних сил України[2]. Ці нововведення були спрямовані на наближення до стандартів НАТО і робила можливим введення нових звань, таких як бригадний генерал і нових типів сержантів.

Знаки розрізнення сержантського та старшинського складу отримали за знаки розрізнення певну кількість кутів на погони.[3], нижче яких могла були розміщена смуга (старшина) чи дуга (прапорщики). З офіцерських погонів зникають просвіти, зірки стають однакового розміру для всіх класів. Склад до якого відносився офіцер можна було впізнати за додатковими елементами на погонах, молодші офіцери мали на погонах лише зірки, старші офіцери мали нижче зірок дубове гілля, а генерали мали за знак класу дві схрещені булави у дубовому вінку під зірками. Генерал армії мав особливі знаки розрізнення на погоні у вигляді двох схрещених булав у дубовому вінку вище яких розміщувався Тризуб. Слід зауважити, що хоч зміни генеральських військових звань не відбулося, але збільшилася кількість зірок, ставши відповідними до знаків розрізнення більшості країн членів НАТО. Так генерал-майор (перше генеральське звання), став позначатися двома зірками, замість попередньої однієї, генерал-лейтенант трьома (раніше дві), генерал-полковник чотирма (замість попередніх трьох).

Експериментальні знаки розрізнення 2009 року повністю не набули широкого вжитку. Якщо система знаків розрізнення офіцерського корпусу не змінилася, то пропозиція 2009 року для сержантського та старшинського складу здобула широке визнання.

Реформа 2016 року[ред. | ред. код]

5.07.2016 року був затверджений Президентом України «Проект однострою та знаки розрізнення Збройних Сил України»[4]. В Проєкті серед іншого розглянуті військові звання та нові знаки розрізнення військовослужбовців. Вищий офіцерський склад отримав на погони за знаки своєї категорії орнамент у вигляді «зубчатки», а старші офіцери «плетінки». Знак категорії вищого офіцерського складу розроблений на основі петлиць військовослужбовців УГА. Генерал-лейтенанти за знаки розрізнення стали використовувати на погоні дві чотирипроменеві зірки над зубчаткою.

18.07.2017 року виходить наказ Міністерства оборони України №370 «Про затвердження Зразків військової форми одягу та загальних вимог до знаків розрізнення військовослужбовців та ліцеїстів військових ліцеїв» [5], де затверджуються нововведення 2016 року.

30.06.2020 року виходить наказ Міністерства оборони України №238 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 20 листопада 2017 року N 606» [6]. У Наказі описані зміни в однострої військовослужбовців Збройних сил України. Серед іншого змінюються знаки розрізнення вищого офіцерського складу (генералів), з погонів зникають «зубчатки», які було змінено на «схрещені булави». «Зубчатки» починають розміщувати на комірі кітелів, залишаючись емблемами вищого офіцерського складу. Знаки розрізнення генерал-лейтенанта виглядають як дві чотирипроменеві зірки над схрещеними булавами.

Зміна генеральських звань 2020 року[ред. | ред. код]

В 2016 році Президентом України був затверджений «Проєкт однострою та знаки розрізнення Збройних Сил України»[4], де серед іншого викладаються знаки розрізнення військовослужбовців Збройних сил України. Серед нових офіцерських звань які були присутні в Проєкті були бригадний генерал, а також хорунжий. Бригадний генерал повинен був мати найменшу кількість зірок на погоні (одну), а генерал-полковник, найвищу (чотири), генерал армії Україні повинен був мати своєрідні знаки розрізнення у вигляді великої чотирипроменевої зірки накладеної на схрещені булави. Зміни в однострої та знаках розрізнення викладені в Проєкті набули законної чинності лише з деякими змінами, так звання бригадного генерала не увійшло до військової ієрархії, а кількість зірок на погонах залишилася такою ж яка була і раніше.

4 червня 2020 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, що до нової системи військових звань. Закон набув чинності 01.10.2020 року[7][8][9][10][11].

Серед змін у Законі передбачено створення звання бригадний генерал, яке стало наймолодшим генеральським званням в Збройних силах України, скасування військових звань генерал-полковник та генерал армії. Отож звання генерал-лейтенанта стало третім генеральським званням, яке є вище за рангом ніж генерал-майор, але нижче, ніж генерал.

Слід зауважити, що у наказі Міністерства оборони України №238 від 30.06.2020 [6], нові генеральські звання не фігурують, а отже і погони їх наразі невизначені. За знаки розрізнення, виходячи з логіки та за аналогією з країнами НАТО, генерал-лейтенант повинен отримати три "зірки" на погоні, такі знаки розрізнення на першу половину 2020 року мав генерал-полковник.

Попередні знаки розрізнення генерал-лейтенантів, Україна
до 2016 2016-2020
Стандартний
вигляд
Парадний
погон
(2009)
Варіант
погону
Сухопутні
сили
Повітряні
сили
Сухопутний
компонент
ВМС
Сили
спец
операцій
Польовий
однострій

Знаки розрізнення генерал-лейтенантів різних держав[ред. | ред. код]

Нижче за рангом:
Генерал-майор


Генерал-лейтенант
Вище за рангом:
Генерал-полковник
(1991-2020)
Вище за рангом:
Генерал
(з 01.10.2020)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Додаток до Наказу Міністра оборони України № 150 від 12 червня 1995 року, «Про введення в дію Правил носіння військової форми одягу військовослужбовцями Збройних Сил України». Архів оригіналу за 4 грудня 2016. Процитовано 20 серпня 2020. 
  2. Військова форма 2009: нереалізований проект. www.ukrmilitary.com. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 6 січня 2018. 
  3. Український міліарний портал. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 7 серпня 2015. 
  4. а б Президент затвердив нові предмети однострою та знаки розрізнення Збройних Сил України. Архів оригіналу за 11 січня 2021. Процитовано 20 серпня 2020. 
  5. Наказ Міністерства оборони України №370 «Про затвердження Зразків військової форми одягу та загальних вимог до знаків розрізнення військовослужбовців та ліцеїстів військових ліцеїв», на сайті Liga Zakon. Архів оригіналу за 8 січня 2021. Процитовано 20 серпня 2020. 
  6. а б Наказ Міністерства оборони України №238 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 20 листопада 2017 року N 606», на сайті Liga Zakon. Архів оригіналу за 8 січня 2021. Процитовано 20 серпня 2020. 
  7. Рада ввела звання бригадного генерала і комодора. Сайт LB.ua. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 20 серпня 2020. 
  8. Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців". Офіційний вебпортал. Верховна Рада України. Архів оригіналу за 5 грудня 2020. Процитовано 20 серпня 2020. 
  9. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців. Офіційний вебпортал. Верховна Рада України. Архів оригіналу за 7 січня 2021. Процитовано 20 серпня 2020. 
  10. Закон України. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців. Законодавство України. Верховна Рада України. Архів оригіналу за 23 січня 2021. Процитовано 20 серпня 2020. 
  11. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців.Історія. Законодавство України. Верховна Рада України. Архів оригіналу за 7 березня 2022. Процитовано 20 серпня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]