Герб Вірменії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Вірменії
Версії
Деталі
Носій Вірменія
Затверджений 19 квітня 1992
Щит
Щитотримачі Орел і Лев
Основа колоски пшениці, перо, ланцюг, меч та стрічка

Герб Вірменії — один з державних символів Республіки Вірменія. Був прийнятий 19 квітня 1992 року Верховною Радою Вірменії та уточнений законом від 15 червня 2006 року.

В основу був покладений герб Вірменської демократичної республіки (19181920 роки), який розробили архітектор Олександр Таманьян та художник Акоп Коджоян.

Герб складають такі елементи: щит, в центрі якого — гора Арарат, що є символом вірменської нації, на її вершині ноїв ковчег, оскільки відповідно до біблійної легенди ковчег після потопу зупинився саме на цій горі. Щит розділений на 4 секції, що символізують чотири незалежних вірменські королівства в історії Вірменії — Аршакоуніати, Арташезіанти, Багратоуніанти та Рубініанти. Лев та Орел, що стоять за щитом, є королями тваринного світу і символізують собою мудрість, гордість, терпіння та шляхетність. Протягом багатьох сторіч вони були символами королівських родин. Внизу щита знаходяться ще п'ять важливих елементів: розірваний ланцюг означає волю і незалежність, меч — влада і сила нації, пшеничне колосся — працьовиту натуру вірменів, пір'яна ручка — інтелектуальна і культурна спадщина вірменського народу, триколірна стрічка означає прапор Вірменії.

Історичні герби[ред. | ред. код]

Під час існування незалежної Вірменської демократичної республіки (19181920 роки) була розроблена національна символіка, у тому числі і герб. У радянські часи він був замінений гербом Вірменської РСР. Після відновлення незалежності цей герб (у модифікованому виді) знову став державним гербом Вірменії.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]