Григорій V

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій V
Папа Римський
3 травня 996 — 18 лютого 999
Попередник: Іоанн XV
Наступник: Сильвестр II
Дата народження: 972
Місце народження: Саксонія
Дата смерті: 23 лютого 999
Місце смерті: Рим, Папська держава
Поховання: Гроти Ватикану
Релігія: католицька церква[1]
Батько: Оттон I (герцог Каринтії)
Мати: Judith von Kärntend
У миру: Бруно
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Григорій V (лат. Gregorius; ? — 18 лютого 999) — сто тридцять дев'ятий папа Римський (3 травня 996 — 18 лютого 999), народився у Саксонії, син Оттона I (герцога Каринтії), онук імператора Оттона I Великого. На час виборів йому виповнилось лише 24 роки, він був капеланом свого кузина імператора Оттона III. Став першим папою германцем.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вів політику, прихильну до Священної Римської імперії, надав багато привілеїв монастирям, які були розташовані на території імперії. Коронував 21 травня 996 року імператором Оттона III. Через кілька днів на синоді у Римі відновив Арнульфа як архієпископа Реймського.

У 997 році Григорій V вів боротьбу з антипапою Іваном XVI, якого римський правитель Кресцентій II та міська знать намагались обрати папою. Бунт Кресченція II був подоланий імператором Оттоном III, який прибув до Риму. Антипапа Іван XVI утік, а Кресцентій зачинився у Замку Сант-Анджело. Війська імператора захопили антипапу в полон, йому було відрізано носа, вуха, язик, виколото очі, та публічно принижено перед папою та імператором. Імператорське військо оточило Замок Сант-Анджело, Кресченція було захоплено у полон і повішено на мурах замку.

Григорій V помер раптово. Існують підозри, що він помер не своєю смертю.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]