Агафон (папа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агафон
Папа Римський
678 — 681
Попередник: Домн
Наступник: Лев II
Дата народження: 574
Місце народження: Сицилія, Королівство Італія
Дата смерті: 10 січня 681
Місце смерті: Рим
Поховання: собор Святого Петра
Громадянство: Візантійська імперія
Релігія: католицька церква[1]
У миру: Агафон
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Агафон (лат. Agatho; ? — 10 січня 681) — сімдесят дев'ятий папа Римський (27 червня 67810 січня 681), за походженням грек, народився на Сицилії у заможній родині. Під час його понтифікату відбувся Третій Константинопольський собор (680681), на якому було покінчено з єресю монофелітів. Вважається, що він першим проголосив папську присягу під час обрання папою.

Почитається як святий католицькою і православною церквою.

Понтификат[ред. | ред. код]

Скликаний Агафоном 680 року Латеранський собор засудив монофелітство. Агафон прагнув до посилення впливу папства в Британії. Відновив на кафедрі Вільфрида Йоркського, незаконно усунутого кентерберійським архієпископом; відрядив до Британії архікантора Іоанна поширювати римський обряд літургії.

За нього було скликано візантійським імператором Костянтином IV Шостий Вселенський собор, на якому було засуджено вчення монофелітів та були піддані анафемі лідер монофелітів антіохійський патріарх Макарій, а також покійні константинопольські патріархи Сергій I, Пірр, Павло, Петро й папа Гонорій I. Собор визнав Рим догматичним главою християнського світу. Агафон помер перш ніж постанови Собору були доставлені в Рим.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]