Донецька культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Донецька культура — група споріднених пам'яток пізнього мезоліту - раннього неоліту з однотипним крем'яним інвентарем, якому властиві яніславицькі вістря, мікропластинки з притупленим краєм, численні трапеції. Була поширена V-VI тис. до н.е на Сіверодонеччині, Пооріллі й Поміус'ї.

Опис та особливості[ред. | ред. код]

Техніка розколювання кременю мікропластинчаста, нуклеус — правильний конічний, скребачки — кінцеві та округлі, різці на зламаних пластинах, сокири. Знайдені кістяні наконечники списів з крем'яними пластинками в пазах. На пізніх пам'ятках наявна неолітична кераміка з гребінцевим орнаментом. Численні пам'ятки відомі у басейні Сіверського Дінця та на Донецькому кряжі: Петрівська 4, 28, Пришиб, Ізюм, Шевченкове, Пелагіївка, Ольхова 5, Моспине. Датується VII— V тис. до н. е.

Донецька людність полювала з луком та списом на копитних прирічкових лісів (олень, кабан, кінь). Значну роль відігравало рибальство. Культура сформувалася на місцевих традиціях степових мисливців кінця палеоліту під яніславицьким впливом з Полісся і, своєю чергою, вплинула на формування неоліту Сіверського Дінця з гребінцевою керамікою.

Характерна кераміка - гостродонні горщики, орнаментовані наколами відступаючої гребінки та підкресленими лініями.

Література[ред. | ред. код]

  • Археологія України: Курс лекцій: Навч. посібник / Л.Л. Залізняк, О.П. Моця, В.М.Зубар та ін.; за ред. Л.Л. Залізняка. — К.: Либідь,2005.
  • Короткий енциклопедичний словник з культури. — К.: Україна, 2003. ISBN 966-524-105-2