Юхнівська культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юхнівська культура
Названо на честь Юхнове
Місце розташування Росія
Україна
Попередник Бондарихинська культура
Наступник Почепська культура
Юхнівська культура означена зеленою плямою

Юхнівська культура — археологічна культура ранньої залізної доби VI — II століть до Р. Х..

Юхнівська культура була поширена у сточищі нижньої та середньої течії Десни від міста Брянськ до гирла та у сточищу Сейму. Верхів'я Десни займала споріднена дніпродвінська культура.

Назва культури від городища в селі Юхнів (біля Новгорода-Сіверського), відкритого 1873 року Дмитром Самоквасовим і дослідженого Михайлом Воєводським в 1940-их роках. На лівому березі Сейма навпроти села Авдійове (Октябрський район Курської області) А. Є. Аліховою й Ю. А. Ліпкінгом було знайдено дюнне юхнівське городище пізнього етапу з тонкостінним ліпними неорнаментованими глеками.

Розкопами виявлено залишки дерев'яних укріплень, зерно збіжжевих культур, кістки свійських тварин, стіни будівель плетені й оштукатурені глиною, глиняні черені для вогнищ.

Невеликі городища (0,2-0,3 га, зрідка до 1 га) розташовані на мисах високих берегів річок (Юхнів, Пісочний Рів, Кузина Гора та інші).

Вироби[ред. | ред. код]

Предмети домашнього вжитку представлені ліпними невеликими горщиками з ямковим орнаментом, мисками з дірочками під краєм.

Населення юхнівської культури, виготовляло залізні сокири, тесла, долота, коси, серпи і ножі.

З озброєння — мечі, бронзові наконечники стріл, нашивні бляшки на панцирі.

Бронзові прикраси представлені спіральними кільцями, шпильками, сережками з пласкими капелюшками.

Посуд[ред. | ред. код]

Юхнівці прикрашали візерунком з прямого та косого карбу та втисненням по обідцю. Також відомий «перловий» візерунок по шийці, що вказує на впливи на культуру скитів-орачів. Стінки посудини прикрашали «юхнівськими трикутниками» — згруповані у трикутні обриси прямі та косі карби, ямки різної форми. У глиняному тісті містився пісок. Посуд тонкостінний до 4-6 мм. Випал посуду на огнищі недостатній та нерівномірний. Величина деякого посуду (деякі мали шийку до 20 см у діаметрі) вказують на використання випалюваної рослинності.[1]

Господарство[ред. | ред. код]

Населення юхнівської культури вело осілий спосіб життя, займалось приселищним скотарством, землеробством, традиційними промислами.

З домашніх виробництв важливу роль відігравали виплавка заліза і ковальська справа.

Населення юхнівської культури мало торговельні зв'язки з античними містами-державами Причорномор'я.

Поховання та релігія[ред. | ред. код]

Могильники цієї культури невідомі.

Академік Рибаков вивчив велике поселення у Вщіж Жуковського району Брянської області у якому відбувалося поклоніння балто-слов'янській поганській богині Лада. Це місто ототожнюють з геродотовським містом будинів Гелонією.

Походження та етнічна належність[ред. | ред. код]

Племена юхнівської культури були нащадками населення бондарихинської культури бронзової доби. З просуванням передскіфської чорноліської культури з правобережного лісостепу у лівобережний лісостеп й у долину Сіверського Дінцю частина переходить на північ.

Деякі дослідники вважають, що племена юхнівської культури — це Геродотові меланхлени — «люди в чорному одязі». Інші ототожнюють їх з будинами. За етнічною приналежністю племена юхнівської культури — ймовірно, одна з локальних етнографічних груп балтів.

До юхнівської культури спорідненими є верхньоокська культура й дніпродвінська культура.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Краснощекова, С.Д.; Красницкий, Л.Н. (2006). Краеведческие записки. Выпуск 5. Археология Орловской области (російська) . Орел: Вешние воды. с. 240.

Посилання[ред. | ред. код]