Красносільська культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Красносільська культура — археологічна культура заключної давньокам’яної доби. Була поширена у Надрип’ятті, Надніманні та Верхів'ях Наддіпрянщини у ІХ тисячоріччі до Р. Х.

Найменована за стоянкою у села Красносілля Володимирецького району Рівненської області.

Інвентар[ред. | ред. код]

Красносільська культура характерна грубими черешковими наконечниками стріл, часто асиметричної форми, сколовою технікою розколювання кременю, одноплощинними нуклеусами, короткими скребач­ками, ретушованими різцями на сколах.

Красносільська людність полювала на пів­нічних оленів.

Пам’ятки[ред. | ред. код]

В українському Поліссі до цього типу культури належать виявлені та досліджені стоянки поблизу сіл: Красносілля, Великий Мидськ (обидва — Рівненської області), Лютка, Самари (обидва — Волинської області), Раска (Київської області); в урочищі Бір у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області.

Їхні мешканці жили в холодних умовах льодовикового періоду.

Походження[ред. | ред. код]

Культура має походження від лінгбійської культури, населення якої 11 тисяч років тому просунулося за стадами оленів із Заходу на Полісся. На ранніх красносільських сто­янках виявлено великі наконечники типу лінгбі. Наприкінці ІХ тисячоріччя до Р. Х., із заходу посунула людність свідерської культури, тому красносільська людність рушила з Полісся через Горішню Наддніпрянщину на Горішнє Надволжя, де воно відіграло значну роль у первинному заселенні тих країв.

Внаслідок потепління близько 10 тисяч років тому при­звело до виникнинню на основі красносільської культури заключної давньокам'яної доби середньокам'яних культур:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Періодизація та культурна диференціація Верхнього палеоліту України, Л. Л. Залізняк, 2010 рік, ISSN 0235-3490. Археологія, 2010, № 4
  • Залізняк Л. Л., Передісторія України Х—V тис. до н. е. — К., 1998.

Посилання[ред. | ред. код]