Олексіївська культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Олексіївська культура — археологічна культура доби неоліту, що була поширена в Криму. Датується часом від 5000 до 3500 рр. до н. е[1].

Поширення та розвиток[ред. | ред. код]

Територія поширення — рівнинна і гірська частини Криму. Основні пам'ятки: Олексіївська Засуха, Мартинівка, Долинка, Ішунь, «Суат III», Алачук. Сформувалася на основі кукрецької культури та, частково, шпанської культури[1].

Характеристика[ред. | ред. код]

Знаряддя — мікроліти (трапеції та сегменти зі стрімкою і пласкою ретушшю, прямокутники, платівки із притупленим краєм, вістря з мікрорізцевим сколом), кінцеві та підокруглі скребачки, кутові і бокові різці на сколах та платівках, вкладні кукрецького типу. Крем'яна індустрія характеризується розвиненою пластинчастою технікою розколювання з одноплощинних нуклеусів.

Знахідки посуду нечисленні, це плоскодонні слабопрофільовані майже неорнаментовані слоїки.

Господарство засноване на полюванні на степових тварин, збиральництві; на пізньому етапі можливий розвиток тваринництва. Господарство мало сезонний цикл, що передбачав використання степів рівнинного Криму взимку та лукових степів Першого пасма Кримських гір улітку[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в О. О. Яневич. Олексіївська культура // Енциклопедія історії України. — К. : Наукова думка, 2010. — Т. 7. (стор. 577)

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]