Палінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палінка
Зображення
CMNS: Палінка у Вікісховищі
Kecskeméti barack palinka — абрикосова палінка з Кечкемета

Па́лі́нка[1] або па́ле́нка[2][3] (угор. pálinka) — фруктова горілка в Угорщині та Трансильванії. Готується з різних фруктів і ягід (подібно до ракії) — винограду, груші, абрикоси, сливи, яблук. Палінка однією з перших отримала право називатися «Гунгарікумом», тобто неофіційним символом країни.

Походження назви[ред. | ред. код]

Слово «палінка» явно має слов'янське походження і посилається на процес випалювання, тобто, перегонки. Спочатку цей термін позначав зернові спирти, а застосовувати його до фруктових бренді стали трохи пізніше. «Palinkas jó reggelt!» є традиційним угорським вітанням, що означає «доброго палінкового ранку!»[4].

Палінка на фестивалі «Tuicii si Brinzei» біля Сібіу, Румунія

Історія напою[ред. | ред. код]

Перші варіанти палінки з'явилися в Угорщині на початку XIV століття. Приватне виробництво її (за ліцензією) стало можливо у 19 столітті. Держава контролювала виробництво і всі підприємства зобов'язані були представляти свою продукцію на перевірку[5].

І тільки в 2002 році в Угорщині був прийнятий закон, в якому було зафіксовано, що таке палінка, а в 2004 році Євросоюз закріпив за Угорщиною авторське право на «палінку». Також було визначено, що ця назва може використовуватися і для алкогольних фруктових напоїв з окремих регіонів сусідньої Австрії[6].

У 2010 році, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан став ініціатором внесення доповнень до закону про акцизні товари. Зокрема приватним особам дозволили мати обладнання для перегонки дистилятів з винограду та фруктів. До цього це було заборонено, а з самогоноварінням, як і в нас, боролася поліція. Хоча багато угорців, незважаючи на заборони, підпільно займалися виготовленням паленки. За нинішнім законом одна угорська сім'я може щорічно виробляти двісті літрів алкоголю, з яких п'ятдесят не підлягає оподаткуванню. А решта оподатковується мінімально.

Виробництво та різновиди напою[ред. | ред. код]

При виробництві палінки не використовуються штучні барвники та ароматизатори. СпиртИ не фруктового походження теж не можуть використовуватися при виробництві. Мінімальна міцність для цього напою визначена в 37,5 градусів. Палінка часто використовується для виготовлення десертів та коктейлів.

Виноградна палінка виробляється в традиційних угорських винних регіонах (наприклад, Токаї).

Найбільш цінується абрикосова палінка з міста Кечкемет (Kecskeméti barack palinka). Великим шанувальником цього напою був король Англії Едуард VIII. Залежності від часу витримки розрізняють стару палінку (витримана більше року) і палінку Agyas (витримана більше трьох місяців).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]