Театр воєнних дій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Об'єднані регіональні командування Збройних сил США.
Типова організація оперативного театру бойових дій відповідно до Доктрини Військового департаменту США, 1940.

Теа́тр воє́нних дій (ТВД) — певна територія суші та морський і повітряний простір, що прилягає до неї, в межах яких передбачаються воєнні дії, а під час війни діє частина Збройних сил країни (коаліції країн), вирішуючи стратегічні завдання, що випливають із загального плану війни. ТВД зазвичай є частиною театру війни і включає один або декілька стратегічних напрямків.

Територія (сухопутна, морська, повітря) нейтральних і інших невоюючих держав не повинна використовуватися як театр воєнних дій. Відповідно до міжнародних договорів в театр воєнних дій не можуть бути перетворені:

  1. деякі міжнародні протоки (наприклад, Магелланова протока за Договором 1981 р. між Аргентиною і Чилі);
  2. міжнародні канали (наприклад, Суецький канал згідно з Константинопольською конвенцією 1888 р.);
  3. окремі острови і архіпелаги (наприклад, Аландські острови відповідно до Мирного договору між переможцями в Другій світовій війні і Фінляндією 1947 р., архіпелаг Шпіцбергена відповідно до Паризького договору про Шпіцберген 1920
  4. окремі континенти (наприклад, Антарктика відповідно до Договору 1959 р.).

Згідно з Угодою щодо космосу 1967 років, в театр воєнних дій не можна включати Місяць і інші небесні тіла. З театру воєнних дій може бути виключена частина державної території воюючої сторони з метою утворення спеціальних зон, передбачених нормами права збройних конфліктів (наприклад, санітарні зони і місцевості). Що стосується без'ядерних зон, то вони в цілому не виключаються зі сфери збройного конфлікту, проте не можуть бути театром ядерної війни.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Радянська військова енциклопедія. «ТАШКЕНТ» — ЯЧЕЙКА» // = (Советская военная энциклопедия) / Маршал Советского Союза Н. В. ОГАРКОВ — председатель. — М. : Воениздат, 1981. — Т. 8. — С. 8-9. — ISBN 00101-150. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]