Арамейська мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арамейська мова
Поширена вАзербайджан, Вірменія, Індія, Іран, Ірак, Ізраїль, Палестина, Грузія, Ліван, Росія, Сирія, Туреччина
РегіонБлизький Схід, Європа, Закавказзя
Носії445 тис.
Писемністьарамейське письмо
КласифікаціяАфроазійська
 Семіто-хамітська
  Семітська
   Західносемітська
Офіційний статус
Коди мови

Араме́йська мо́ва (арам. ܐܪܡܐܝܬ «arāmāˀiṯ») — мова семітських племен Передньої Азії. Стала міжнародною мовою в Перській державі з 6 століття до н. е.

Арамейська була мовою Ісуса Христа, який розмовляв галілейським діалектом під час свого громадського служіння.[1][2] Також арамейська була мовою великих розділів біблійних книг Даниїла та Езри, а також однією з мов Талмуду.

У древньоперській державі арамейська мова була офіційною мовою також для західної частини імперії, включаючи Єгипет та Малу Азію. Арамейська мова була витіснена арабською мовою у 7 сторіччі н. е.

Мова має 3 основні діалекти: західно-арамейський, східно-арамейський, або вавилоно-арамейський, і центрально-арамейський (так звана сирійська мова).

Писемні пам'ятки дуже багаті: найдавніші з них сягають 8 сторіччя до н. е. Залишки діалектів арамейської мови й досі зберігаються в окремих місцях Іраку та Закавказзя під назвою — новосирійська (або айсорська) мова.

Використання в сучасній культурі

[ред. | ред. код]

В Україні існує гурт із назвою «Таліта Кум» (Talitha Cumi), що походить з арамейської мови, де означає «Дівчино, підведись!» (Ісусові слова до мертвої дівчини).

Мову використано у американському фільмі Страсті Христові (англ. The Passion of the Christ), в якому розповідається про останній день Христа. Актори у фільмі розмовляють або арамейською мовою, або латиною. Режисер Мел Гібсон, переконаний католик, вважав, що всі й так знають, про що йдеться у фільмі. Все ж його вмовили додати субтитри.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Якими мовами говорив Ісус? (англ.). Архів оригіналу за 1 листопада 2019. Процитовано 1 листопада 2019.
  2. Якою мовою говорив Христос?. Слово (укр.). 23 серпня 2017. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 1 листопада 2019.

Посилання

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]