Хосе Ечегарай-і-Ейсагірре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хосе Ечегарай-і-Ейсагірре
Echegaray Y Eizaguirre, Jose
Хосе Ечеґарай-і-Ейсаґірре
Ім'я при народженні Хосе Ечеґарай-і-Ейсаґірре
Псевдонім Айасека-і-Ейсагир
Народився 19 квітня 1832(1832-04-19)
Мадрид
Помер 14 вересня 1916(1916-09-14) (84 роки)
Мадрид
Поховання цвинтар Сан-Ісідроd
Громадянство Іспанія Іспанія
Місце проживання Мадрид
Діяльність драматургія
Alma mater Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos (Universidad Politécnica de Madrid)d
Заклад Мадридський центральний університетd
Мова творів іспанська[1][2]
Жанр драматургія і театр
Magnum opus Великий Галіото
Членство Королівська академія іспанської мови[3], Іспанська королівська академія точних, фізичних і природничих наук[4][5][6], Royal Spanish Mathematical Societyd, Ateneo de Madridd[7][8], Real Sociedad Española de Física y Químicad, Sociedad Abolicionista Españolad[9] і spanish association for the progress of sciencesd
Партія Ліберальна партіяd
Брати, сестри Eduardo Echegarayd і Miguel Echegarayd
Автограф
Премії Нобелівська премія з літератури (1904)

CMNS: Хосе Ечегарай-і-Ейсагірре у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Хосе Ечегарай-і-Ейсагірре (ісп. Jose Echegaray y Eizaguirre) — іспанський драматург, лауреат Нобелівської премії з літератури 1904 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 19 квітня 1832 в Мадриді в баскській сім'ї. Коли йому були три роки, батьки переїхали в Мурсію, містечко на території колишнього Мавританського королівства на березі Середземного моря.

Батько Ечегарая — професор грецької мови в Мурсійському інституті, куди поступив і син, який захоплювався грецькою і латинською мовами, вивчав природно-наукову історію. Закінчив навчання у віці 14 років, отримавши ступінь бакалавра філософських наук. Після цього повертається до Мадрида, де починає вивчати математику в Еськуела-де-Камінос (Технічне училище), яке закінчує в 1853. Декілька років працював інженером, потім отримав посаду викладача прикладної і теоретичної математики в Технічному училищі. Відомий як автор статей і монографій з цих дисциплін.

Крім математики, займався дослідженнями в області геології і політичної економіки, захоплюється театром. Відомо, що приблизно в 1863 його молодший брат Е. Мігель написав п'єсу, яка була поставлена на сцені аматорського театру. На думку біографів Ечегарая, ця подія справила на майбутнього драматурга значне враження і багато в чому зумовило коло його майбутніх інтересів.

Ечегарай бере участь в політичній діяльності. Після революції 1868 і позбавлення влади королеви Ізабелли II стає міністром суспільних робіт, через рік — міністром торгівлі. У 1869 його обирають до іспанського парламенту, і він займає різні пости, за його ініціативою створюється Банк Іспанії.

Після відновлення династії Бурбонів в 1874 ненадовго емігрує до Парижа, де цілком віддається літературній і театральній діяльності. У тому ж році повертається до Мадрида, де пише першу п'єсу Чекова книжка, підписуючись псевдонімом Айасека-і-Ейсагир. Залишає заняття математикою і іншими науками, відходить від політичної діяльності і наступні три десятиліття життя присвячує виключно літературі.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]