Бейгл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бейгл
Походження  Республіка Польща і  Велике князівство Литовське
Необхідні компоненти борошно
Рогалики з вершковим сиром і сьомгою (консервований лосось) вважаються частиною традиційної американської Єврейської кухні (в народі відомий як "сьомгою та сиром")

Байґель (їд. בײגלбейгл; пол. bajgiel), а також бейґль, багель, являє собою виріб з тіста, торичної форми, традиційний для ашкеназі - євреїв Східної Європи. Традиційно формують вручну у формі кільця з дріжджового пшеничного тіста, приблизно з долоню розміром, які спочатку швидко обварюють у в окропі, а потім запікають. У результаті виходить густа, тягуча, тістоподібна серцевина виробу із підрум'яненою скоринкою. Часто посипаються насінням, яке після запікання утворює зовнішню скоринку — традиційним насінням маку, соняшника або кунжуту. Також, можуть посипатись сіллю або цукром. Байґелі також виготовляють із різних типів тіста, наприклад, цільнозернового або житнього. Часто байґелі розрізають для вкладання начинки[1][2], таким чином формуючи канапки.

Історія[ред. | ред. код]

Традиція випікання круглих рогаликів у печі народилась в Східній Європі в 16 ст. Вважається, що байґель прийшов до Польщі в дар від Відня на честь перемоги Яна Собеського над турками 1683 року. Традиційно формується вручну у вигляді кільця з дріжджового тіста, який спочатку кип'ятили протягом короткого проміжку часу у воді, а потім запікали в печі на дровах. В результаті виходила щільна пухка булочка з рум'яною хрусткою скоринкою. Байгель часто посипають насінням, традиційними з яких є мак, соняшникове або кунжутне насіння.

Вперше багель згадується в збірнику правил єврейської громади м. Краків (у 1696 р. старійшини постановили , що громада буде дарувати байгель кожній жінці, яка народила дитину, як символ кругообігу життя). У 17ст. та в першій половині 18-го ст. байгель став одним з основних продуктів польської кухні і одним з головних продуктів слов'янської дієти. Сьогодні ця булочка є популярною не тільки в Європі, але й в Америці, зокрема, в Нью-Йорку та Монреалі.

У перекладі з їдиш "байгель" означає "коло". На американський манер такий круглий рогалик називають "bagel". Байгелі бувають звичайні та яєчні, з цілісного борошна, з корицею і родзинками, посипані маком, кунжутом, часником, цибулею, крупною сіллю. Прийнято їх їсти з м'яким сиром і копченим лососем. Аналоги булочок відомі як калач, брецель, бублик, рогалик.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Encyclopædia Britannica (2009) Bagel [Архівовано 29 травня 2015 у Wayback Machine.], retrieved February 24, 2009 from Encyclopædia Britannica Online
  2. Roden, Claudia (November 1996).