Гораполлон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гораполлон
Народився 5 століття
Nilopolisd, Єгипет
Помер 5 століття
Діяльність письменник, священник, граматик
Знання мов давньогрецька[1][2]

Гораполлон (Гор Аполлон, дав.-гр. Ὡραπόλλων) — гаданий автор твору про єгипетські ієрогліфи, що дійшов у грецькому перекладі людини на ім'я Пилип під назвою «Ієрогліфіка», який датується V століттям.

У візантійському словнику Суда Гораполлон названий одним з останніх представників єгипетського жрецтва, повідомляється, що він викладав у школі в Менутісі поблизу Александрії в правління імператора Флавія Зенона.

Роботу «Ієрогліфіка» присвячено тлумаченню єгипетських ієрогліфів. Спочатку її було написано коптською мовою, але дійшла вона у перекладі. Грецький рукопис було знайдено в 1419 на острові Андрос італійським купцем.

Гораполлон, судячи зі змісту книги, ієрогліфічною писемністю не володів, у своєму методі тлумачення він дотримується загальної елліністичної традиції. Символічне тлумачення ієрогліфів у праці Гораполлона мало великий вплив на історію дешифрування єгипетських ієрогліфів. Але спроби прочитати єгипетські тексти з опорою на відомості Гораполлона, які робилися з XVII століття ( А. Кірхер) аж до відкриття Шампольйона, виявилися марними, оскільки єгипетське письмо не було чисто ідеографічним, а поєднувало фонетичний і ідеографічний принципи.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/91697763
  2. CONOR.Sl