Ба-ван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ба-ван
Походження  Тайвань
Зазвичай використовувані компоненти Тісто (кукурудзяний крохмаль, картопляний крохмаль, рисове борошно), свинина, курка, бамбукові паростки, гриби шіїтаке

Ба-ван (кит. трад. 肉圓, піньїнь: ròuyuán) — тайванська вулична їжа.

Етимологія[ред. | ред. код]

Термін «ба-ван» є нестандартною латинізацією, який походить від тайванської мови. У містечку Луган повіту Чжанхуа ба-вани відомі як ба-хо (кит. трад. 肉回, піньїнь: ròuhuí), оскільки вони набувають блокоподібної форми ієрогліфа 回.

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що ба-ван вперше був приготовлений у містечку Бейдоу повіту Чжанхуа писарем на ім'я Фан Ван-чу (范萬居) як їжа для допомоги постраждалим від стихійного лиха, коли регіон постраждав від сильної повені в 1898 році[1]. Відтоді ба-ван поширився в різних регіонах Тайваню, і тепер багато хто вважає його національною їжею, його можна знайти на більшості нічних ринків Тайваню. Традиційна обгортка виготовлялася лише з крохмалю солодкої картоплі. Солодка картопля була домінуючою продовольчою культурою на Тайвані до 1950-х років і традиційно зберігалася шляхом екстракції крохмалю. Інгредієнти ба-вану відображають теруар Тайваню[2].

Приготування[ред. | ред. код]

Ба-ван — напівпрозоре тісто у формі диска діаметром 6-8 см, виготовлене із крохмалю солодкої картоплі[3][4], наповнене гострою начинкою і подається з кисло-солодким соусом. Начинка сильно відрізняється залежно від регіонів Тайваню, але зазвичай складається із суміші свинини, пагонів бамбука та грибів шіїтаке[5]. Ба-ван у стилі Чжанхуа вважається «стандартним» ба-ваном, оскільки це найвідоміший і найбільш широко імітований з усіх стилів ба-вану.

Желатинове тісто виготовляється з комбінації кукурудзяного крохмалю, крохмалю солодкої картоплі та рисового борошна, що надає йому жувальну, липку та желеподібну текстуру (іноді її описують як «К'ю» тайванською мовою[6]) та сіруватий напівпрозорий відтінок. Ба-ван спочатку готують на пару; однак його також можна подавати після обсмаження у фритюрі, щоб надати їм «шкірки», або злегка поширувати в олії, щоб розігріти його, не висушуючи. Завдяки своїй формі його відносно легко готувати та зберігати. Перед подачею його можна знову швидко розігріти в олії[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Han Cheung (5 серпня 2018). Taiwan in Time: Deadly waters and their legends. Taipei Times. Процитовано 5 серпня 2018.
  2. а б Wei, Clarissa. The Giant Jiggly Crystal Meatball Is the Ultimate Taiwanese Snack. eater.com. Eater. Процитовано 18 травня 2023.
  3. Behnke, A. (2007). Taiwan in Pictures. Visual Geography (Lerner) Series. Twenty-First Century Books. с. 53. ISBN 978-0-8225-7148-3. Процитовано 5 листопада 2016.
  4. Wong, Maggie Hiufu (24 липня 2015). 40 Taiwanese foods we can't live without. CNN. Процитовано 5 листопада 2016.
  5. A beginner's guide to Taiwanese food in London: the best restaurants. Evening Standard. 6 травня 2015. Процитовано 5 листопада 2016.
  6. For Taiwanese Americans, There's No Better Texture Than Q. KQED (en-us) . Процитовано 15 грудня 2021.

Література[ред. | ред. код]

  • 林明德 (2002). 彰化縣飲食文化 (кит.). Changhua City: Changhua County Cultural Affairs Bureau. ISBN 9789570101263.