Вікіпедія:Кнайпа (політики)/Архів 48

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


випадок партійності та/або конфлікту інтересів

Авторитетність джерел у статтях з історії

Brunei, дякую за перенос обговорення. Кнайпа існує в першу чергу для обговорення тексту правил і настанов (чинних чи проектних), а не для вирішення окремих ситуацій. --VoidWanderer (обговорення) 12:40, 12 вересня 2019 (UTC)

Для цих цілей було б добре окрему кнайпу, присвячену оцінці джерел, яка була б у списку спостереження активних дописувачів. ---yakudza 13:01, 12 вересня 2019 (UTC)
Yakudza, окремої кнайпи немає, але є окремий проект, для цього призначений: Вікіпедія:Проект:Джерела. Втім, зараз все зроблено вірно, оскільки оцінку зі спеціальної теми (хай то буде історія, релігія, біологія чи військова справа) бажано давати саме у спеціальному проекті, якщо такий існує. --VoidWanderer (обговорення) 13:08, 12 вересня 2019 (UTC)

Вжиток символів валют у Вікіпедії

Прошу долучитися до обговорення питання тут Обговорення Вікіпедії:Оформлення тексту.--ЮеАртеміс (обговорення) 07:47, 21 вересня 2019 (UTC)

Вжиток фемінітивів у Вікіпедії: формальне правило

Останні кілька днів почастішали ВП:ВР на підставі фемінітивів. Прошу спільноту долучитися до обговорення проекту правила тут Обговорення_Вікіпедії:Стиль/Фемінітиви. У перший тиждень планується обговорення та оновлення проект правила, а не саме голосування за проект правила. Проект правила та під-пункту правила знаходяться тут: Вікіпедія:Стиль/Фемінітиви (UPD: зараз, після незрозумілого відкоту VoidWanderer, доступно лише в історії редагувань) та Вікіпедія:Стиль/Фемінітиви/Частовживані фемінітиви. Також прохання ВП:Будьте рішучим та сміливо оновлювати проекти правила та під-пункту правила в період обговорення. --piznajko 11:45, 30 вересня 2019 (UTC)

  • @Piznajko: А звідки ви берете ці слова? Діячка є в дуже консервативному СУМі навіть без жодних позначок, а у вас вона можна з великою ймовірністю означити як новітні словотвори що ще не прижилися в українській мові. Заборонено. Будь-який список без зрозумілих критеріїв приречений на провал — NickK (обг.) 12:06, 30 вересня 2019 (UTC)
  • @NickK. Одрук, Діячка дійсно є широковживаним та усталим. До-речі раджу посилатися не на СУМ-11 (словник з 1970-их років коли в українському мовознавстві були українофобські настанови по "зближенню" української з російською мовою), а на СУМ-20 http://services.ulif.org.ua/expl/ оскільки СУМ-20 створений у 2010-2019 рр. і є більш сучасним --piznajko 12:24, 30 вересня 2019 (UTC)
  • @Piznajko: Це не вирішує питання про те, яким критерієм ви послуговуєтеся. СУМ-20 йде лише до М і захоплює трохи Н, це лише половина слів. СУМ-11 же ж дуже консервативний щодо фемінітивів, і наявність у ньому фемінітива зазвичай є ознакою того, що це слово справді є вживаним — NickK (обг.) 13:01, 30 вересня 2019 (UTC)
  • NickK критирії детально описані у Вікіпедія:Стиль/Фемінітиви - це будь-який сучасний словник, довідник чи академічний "корпус української мови" (з наведених там прикладів - СУМ-20 (~210 тис. слів http://services.ulif.org.ua/expl/), Корпус української мови "Лабораторія української" (~140 тис. слів розмічених омонімією, https://mova.institute/) тощо. Це лише два приклади - можна використовувати будь-який сучасний довідник української мови, який поважають мовознавці.--piznajko 13:06, 30 вересня 2019 (UTC)
    Обговорювати кожне слово окремо? Не користуватися застарілими джерелами, якщо, навпаки, застарілі джерела схильні вживати менше фемінітивів? Та й навіть якщо так, в українській мові аж ніяк не 66 професій. Та й ви навіть тих критеріїв не дотримуєтеся: кравчиня є в СУМ (і очевидно там має бути, історично жіноча ж професія). Натомість ви забороняєте химерну чоловікиню, яка згадується лише в соцмережах як глузування з фемінітивів — NickK (обг.) 13:29, 30 вересня 2019 (UTC)
  • Дякую, щодо кравчиня - це був одрук. Обговорювать не кожне слово, а кожне суперечливе слово - список має фокусуватися в першу чергу на словах, через які у ВП спалахують суперечки та ВП:ВР (ось приклад 1 та 2 нещодавної ВП:ВР через слово членкиня) . Якщо наприклад більшість за включення до дозволенних всіх 812 фемінітивів з СУМ-11 - то всі ці фемінітиви можна було б додати до переліку (хоча деякі з тих професій такі маловідомі, що я сумніваюся через них будуть спалахувати "фемінітивні ВР". В першу чергу правило покликане уникнути "фемінітивні ВР".--piznajko 20:50, 30 вересня 2019 (UTC)
    @Piznajko: Сам формат вашої пропозиції свідчить, що замість вирішення проблеми ви пропонуєте глум. Як тільки конкретний приклад помилки — це не помилка, а одрук.
    • Яке перше прийнятне слово-фемінітив? Псиця. На дворі 2019 рік, невже таке слово прийнятне в енциклопедії щодо жінки?
    • Друге прийнятне слово-фемінітив? Покоївка. Настільки стереотипно жіноча професія, що в неї навіть нема чоловічого роду. Який вона взагалі стосунок має до теми?
    • Перший сірий фемінітив? Секретутка. Слово настільки негативно забарвлене, що його вжиток щодо особи, яка реально має цей фах, цілком мав би розцінюватися як порушення ВП:НО чи хоча б ВП:Е.
    • Другий сірий фемінітив? Суфражистка. Настільки вживане в науковій лексиці слово, що є окремі наукові статті та окремі статті в поважних ЗМІ на цю тему. Можливо, 100 років тому це було розмовне слово, але зараз рух суфражисток є об'єктом академічних досліджень.
    • Заборонений фемінітив? Гандболістка. У гандболі дві статі змагаються окремо, як ще їх розділяти, якщо не називати жінок, які грають у гандбол, гандболістками? Енциклопедія ЕСУ та СУМ вважають це слово енциклопедичним, у нас же воно заборонене
    • Ще заборонені фемінітиви? Чоловікиня та бійцицька. Самі ці слова вигадані з метою тролінгу фемінітивів і феміністок, не мають нічого спільного навіть із енциклопедичним ужитком. Одна лише їх присутність у цьому списку переводить його з категорії серйозного в тролінг.
    Підсумовуючи, цей список є стьобом з проблеми фемінітивів, а не вирішення проблеми фемінітивів. Це рух у протилежному напрямку, і його можна лише поховати, його неможливо врятувати — NickK (обг.) 10:29, 1 жовтня 2019 (UTC)
    @VoidWanderer: Чи могли б ви прокоментувати, будь ласка? В мене складається враження, що ваші спроби руху в бік вирішення проблеми були розвернуті в протилежний бік. Дякую — NickK (обг.) 10:38, 1 жовтня 2019 (UTC)
  • @Nick у вгорі ж вказано що ВП:Будьте рішучим і оновлюйте. Якщо бачите що слово частовживане і є у СУМ-20 тощо - переносьте його у правильний розділ. Вам ніхто не принесе на блюдечку готове правило і список частовживаних елементів до нього - треба не скиглити, а засакувати рукава та оновлювати те що треба оновлювати.--piznajko 10:41, 1 жовтня 2019 (UTC)
    @Piznajko: Не бачу сенсу витрачати час на те, що йде в неправильному напрямку. На ідеях про псиць і секретуток не можна виростити консенсусне правило — NickK (обг.) 14:00, 1 жовтня 2019 (UTC)
NickK, маю не надто багато коментарів:
  1. проект Piznajko треба виокремити в окрему гілку, щоб всі, хто вважають його перспективним, могли над ним працювати окремо.
  2. чорновик, над яким я працював, має бути повернутий як окремий проект правила. Він істотно відрізняється за формулюваннями і процедурою від того, що тут вже додав Piznajko.
  3. чим раніше це обговорення перенесуть на СО ВП:Фемінітиви, тим буде краще для самого обговорення. Конструктиву в тому, щоб підживлювати флейм на популярній сторінці — немає. Хто в питанні зацікавлений, завжди зможе знайти місце, де триває дискусія, бо тут залишиться посилання.
--VoidWanderer (обговорення) 10:51, 1 жовтня 2019 (UTC)

На мою думку, ідея «білого списку» слів є фундаментально невікіпедійною і загалом непридатною як елемент редакційної політики. Ми не можемо звести мову до білих списків і такий білий список ніколи не зможе передбачити всі випадки. Я думаю, що почавши формувати такі білі списки, ми створимо негарний прецедент для Вікіпедії загалом і це може перенестися на інші аспекти мови у Вікіпедії (не лише фемінітиви). Виникне ситуація, коли вузьке коло користувачів Вікіпедії сформує якийсь внутрішьновікіпедійний мовний корпус, і це буде нічим не відрізнятися від вигадування своєї власної вікіновомови. --Юрій Булка (обговорення) 14:41, 30 вересня 2019 (UTC)

Юрій Булка Не зациклюйтеся будь ласка на словосполученні «білого списку». Мета правила - не так білий список, як список Частовживаних слів, через які спалахують постійні "фемінітивні ВР", й оскільки "фемінітивні ВР" зараз забирають багато продуктивного часу значної частини вікіпедистів укрвікі то правило покликане уникнути всіх цих "фемінітивних ВР". Щодо "прецедентів" тощо - будь ласка не вводьте в оману спільноту, ВП вже декадами використовує "Списки частовживаних XYZ" (приклад в англвікі: 1 2 тощо, де у переліку наводяться НЕ всі можливі сотні тисяч сайтів інтернету, а лише ті 200-300 сайтів через які у спільноті ВП часто виникають ВП:Війни редагувань.--piznajko 19:33, 30 вересня 2019 (UTC)
@Piznajko: є логічна різниця між «списком частовживаних XYZ» і списком дозволених слів (що пропонується у правилі), тому я не вважаю, що вводжу в оману вікіспільноту. Перший випадок означає, що список невичерпний. Натомість, з формулювання, яке я бачу зараз у проєкті правила, випливає, що йдеться саме про «білий список», себто звуження фемінітивів до лише наявних у цьому списку слів: «В таких умовах, Стильовий дорадник Вікіпедії радить вживати у статтях Вікіпедії лише конкретні дозволені фемінітиви щодо яких є широкий консенсус у спільноті що вони усталені, загальноприйнятні, поширені та широковживані в українській мові». Саме із цим підходом я не погоджуюся — наявністю списку дозволених слів як такого. Вікіпедія має відображувати мовну практику загалом — а ця мовна практика постійно еволюціонує і змінюється. Наприклад, зі зміною правопису, який регламентує утоворення фемінітивів, вони все частіше з'являтимуться у джерелах. Якщо ми створюватимемо такі списки, ми створюватимемо штучну, внутрішньовікіпедійну мову. --Юрій Булка (обговорення) 11:01, 1 жовтня 2019 (UTC)
@Юрій Булка: ви абсолютно праві, це правило та під-пункт правила з «списком частовживаних XYZ», а не правило якихось чорних/білих списків. Це проект правила, і вся ідея що його слід колективно оновити й привести до пуття - тому вгорі й сказано ВП:Будьте рішучим й оновлюйте те що бачите як неправильне.--piznajko 11:08, 1 жовтня 2019 (UTC)
  • Я спочатку досить негативно поставився до ідеї чорних/білих списків, бо вони не враховують рекомендацій по стилю. Ось, наприклад, стаття в якій авторка закликає до ширшого вжитку фемінітивів і дає рекомендації щодо їх вжитку "слід пам'ятати, що відповідне слово в чоловічому роді має більш загальний характер, і коли йдеться про офіційну назву звання, посади або про ознаку чи вимогу, що стосується всіх, хто виконує цю роль чи роботу, треба вживати відповідне слово в чоловічому роді. Наприклад: «Учора ми познайомилися з молодою професоркою Київського медінституту Іриною Шульженко». Але: «Як професор (а не „як професорка“) і керівник (а не „керівниця“) кафедри вона проводить величезну наукову роботу»." Таким чином, для Вікіпедії це є обов'язковим у категоріях, шаблонах, картках і у преамбулі. У той же час є роди діяльності, де фемінітиви є загальновживаними для визначення звання, посади, професії, роду діяльності тощо. Зокрема це - акторка, співачка, письменниця, гімнастка, фігуристка, волейболістка тощо. Тому, я вважаю, що в першу чергу потрібно створити "Виключний список фемінітивів, які можна вживати у категоріях/шаблонах/преамбулі". Також, мабуть варто створити окремо "чорний список" з неологізмів, які заборонено (не рекомендовано) вживати у Вікіпедії. --yakudza 20:05, 30 вересня 2019 (UTC)
  • ZxcvU, раніше сьогодні редактор Yakudza додав ось таке зауваження до правила ВП:Фемінітиви «фемінітиви, які у словниках мають позначку "розмовне", "діалектне", "іронічне", "застаріле" не повинні вживатись у Вікіпедії або вживатись дуже обмежено». З цього речення ВП:Фемінітиви випливає що "розмовні", "діалектні", "іронічні", "застарілі" слід вносити до "Недозволених ", але я все таки вважаю що це неправильно, бо сленг/розмовна мова це важлива частина сучасної української мови (відповідно для секретарка я додав розмовний варіант секретутка, який є більш поширений з секретарка). У підсумку ВП:Будьте рішучим та переносьте адміністраторка, лікарка, та викладачка до підрозділу "Дозволені".--piznajko 21:10, 30 вересня 2019 (UTC)
Неодмінно потрібно укласти сірий список, з позначками "розмовні", "діалектні" тощо. Слова із сірого списку не можуть бути назвами статей, обмежено вживатися у текстах, необмежено у обговореннях. "Чорний список" містить ВП:ОД, в основному це слова із знаменитого списку Користувач:Sergento/LiR: diff, diff, ..., Запитання, ... — Юрій Владиславович в) 05:30, 1 жовтня 2019 (UTC).
Ось сірий список diff--piznajko 08:37, 1 жовтня 2019 (UTC)
  • усі списки трата часу і ресурсів. Понастворюєте їх, а потім будете конфліктувати. Правило щодо фемінітивів складається з декількох слів. Наприклад, У Вікіпедії можна використовувати лише ті фемінітиви, які є в спеціалізованих словниках від Міністрества освіти України чи УМІФ (як СУМ-11, СУМ-20). Типу такого. Чому Ви тратите декілька років на просте правило мені не зрозуміло. А цей список мене взагалі лише дивує своїм ОД і питанням: чому я не можу використовувати фемінитив, що дозволений словниками УМІФ для маловідомого спорту в Україні як гольф? Для мене це загадка... те ж і до футболістка і тощо. А списки це і є словники, і проблем не повинно бути якщо у словниках слова немає. І на певний період часу це було найпростіше, на мою думку рішення. П.С.: чому "очільниця" не новотвір? який словник визначає це слово? --Fosufofiraito Обг. 20:46, 4 жовтня 2019 (UTC)
цікаво, а тисячі вживань фемінитивів, які заборонив piznajko, він сам буде виправлати? 300 гандболісток, наприклад, в результатах пошуку. Чи за допомоги Місячника видалення заборонених фемінітивів? Чи може бота запустить? Чи на попередників заборони не розповсюджуються? --Anntinomyобг 21:30, 4 жовтня 2019 (UTC)
без консенсуса ці дії будуть абсолютно неправильні --Fosufofiraito Обг. 16:40, 6 жовтня 2019 (UTC)
  • Ту ідею зі списками з попередніх обговорень викривлено повністю, а під виглядом списку знову протягується ідея (тепер уже всупереч новому правопису) заборонити всі слова, що вже широко використовуються в мові, але відсутні в словнику 1980 року. Нагадаю, що в попередньому варіанті пропонувалося створити критерії, які можна було б прикласти до кожного конкретного випадку, а за результатом обговорення з аналізом джерел створити невичерпні списки дозволених фемінітивів, до яких більше не повертатися. В такому вигляді воно замість прибирати конфлікти буде їх генерувати. --Brunei (обговорення) 17:09, 6 жовтня 2019 (UTC)
  • Цікаво що автор ВП:ЧВФ заніс туди все в купу, і спортсменок які часто вживаються і численні професії які також використовують фемінітиви (дизайнерка, програмістка етц), та інші приклади які вже частково прижилися. Ту таблицю варто ретельно переглянути і оновити. --August (обговорення) 05:12, 9 жовтня 2019 (UTC) P. S. сейю, мангака - це фемінітив? Серйозно? А тітушкиня і бійциця це що, невдалий жарт? --August (обговорення) 05:28, 9 жовтня 2019 (UTC)

Чому геокартки не надають інформацію щодо напрямку, відстані до адмінцентру

Картка має автоматично містити інформацію щодо географічного розташування місця, тобто відстанві, напрямки тощо, відносно адмінцентрів. Чому наразі не має? ... Питання риторичне... Бо в очільники Вікіпедії пхнуть популісти, яких обираєте ви, шановні користувачі Вікіпедії. — Ця репліка додана з IP 213.179.250.180 (обг.) 06:45, 1 жовтня 2019‎ (UTC)

У Вікіпедії немає очільників. Хочете щось покращити - покращуйте, а не займайтеся популізмом.--Piramidion 16:20, 1 жовтня 2019 (UTC)

Відомості особистого характеру користувача

«Автопатрульний» чи «автопатрульований»

Необхідні правила про публічний статус в укрвікі

Безперечно, Вікіпедія, зокрема укрвікі, є об'єктом інформаційної агресії. Це агресія з боку партій, політиків, олігархів, спецслужб іноземних держав.

Тому представники влади (синонім: користувачі, які мають владу), тобто які мають повноваження на обмеження прав інших користувачів, повинні мати спеціальний статус публічних осіб. Насамперед, це стосується арбітрів та адміністраторів.

За власним бажанням, публічною особою укрвікі може стати кожен зареєстрований користувач.

Наприклад, я дуже страждаю від наклепів за спиною. Ці наклепи інколи прориваються дивними безпідставними звинуваченнями, навіть від друзів, які я швидко спростовую. Тому я стану публічною особою укрвікі.

Помилки арбітрів та адміністраторів небезпечніші, ніж помилки звичайних користувачів. Тому, з одного боку, публічні особи мають, насамперед, бути відкритими для дружньої критики помилкових дій. Вже зараз під час виборів вони отримують консенсусну (об'єктивну) характеристику.

У випадку обґрунтованої підозри на зраду інтересів укрвікі (вікікорупція, вікікілерство тощо) вони мають стати об'єктами відкритого публічного розслідування.

У випадку злочину (наклеп, шантаж, корупція, змова, підготовка замовного незаконного блокування тощо) конфіденційність приватних розмов скасовується.

З іншого боку, публічні особи повинні мати підвищений захист (імунітет) від помсти: наклепу, диверсій, інсинуацій, дифамації тощо. Уточнюю, від помсти за чесне та сумлінне виконання своїх обов'язків з захисту укрвікі. Підвищений захист повинні отримувати усі публічні особи, які чітко і чесно, у межах правил, захищають укрвікі від порушень, а не лише представники влади ("один за всіх, всі за одного").

Користувачі, які виконують у Вікіпедії платні послуги на чиєсь замовлення, чи виконують вказівки або рішення офвікі, мають повідомити про це спільноту. Спільнота має виробити порядок їх реєстрації. Є зразки в інших вікі.

Спільнота має реєструвати владні дії (обмеження прав користувачів, підтримка фальсифікації статей чи обговорень тощо), які в дійсності вирішені чи замовлені офвікі. Існують приклади, які стали причиною моєї тривоги (тут не місце розглядати приклади, це відволікало би увагу). За таємні послуги, особливо представників влади, має бути сувора відповідальність. Строк давності починається не від часу вчинення злочинної дії, а від часу її розкриття.

Інакше укрвікі стане керованою ззовні, невільною.

Якщо спільнота не виробить таких правил, то викривлення мети Вікіпедії, знищення українського, стане неминучим. Вікіпедію, джерело знань, знищить Антивікіпедія, яка розповсюджуватиме отруйні фейки під виглядом знань.

Художні образи. Ахейці отримають владу у Трої, і зруйнують її вщент. Троянці були винищені (Іліада), або тікали з Іліону світ за очі (Енеїда).

Ближче до нашого часу — захоплення Новгороду (1456-78), розділи Польщі (1772-93), підкорення Криму (1774-83), руйнування Січі (1775).

Я передбачав сьогоднішню ситуацію, і говорив про викривлення у Вікіпедії ще на своїй першій вікізустрічі 66 у червні 2012 року. Тоді ж вперше (лише для учасників зустрічі) говорив про вікікорупцію та вікікілерство.

Зараз ці питання актуальні, як ніколи раніше.

Добре фінансовані дії, спрямовані на захоплення влади в укрвікі антивікіпедійними силами, які мають за мету розповсюджувати разом зі знанням отруту, на знищення в укрвікі всього українського, є загрозою для усієї Вікіпедії. Тому маю намір винести ці питання, після обговорення тут, на розгляд Фонду.

Юрій Владиславович в) 09:31, 10:32, 12:02, 30 вересня 2019 (UTC).

У Вікіпедії мають бути одні правила для всіх. Не має бути двох груп користувачів з різними правами, стандарт має бути один для всіх.
Якщо щось обговорюється позавікіпедійно, треба зрозуміти, чому це відбувається. У моїй практиці були дві групи випадків. Перша — робота з конфіденційною інформацією, яку ніяк не можна опублікувати. Друга — потреба обговорити перед прийняттям рішення, або коли адміністратор не впевнений у правильності дії та запитує чиєсь ще думки, або коли не хоче робити дію через ризик переслідування. Друге теоретично могло б бути на вікі, і проблема в тому, що на вікі не відбувається нормальної дискусії. Статус якихось публічних осіб не вирішить цього, бо публічні особи ще більше бояться помилитися на публічних же сторінках — NickK (обг.) 14:18, 13 жовтня 2019 (UTC)
Існують різні правила для ВП:А, ВП:Б, ВП:АК тощо, які надають та регламентують різні права. Також у правилах виписано окремі заборони для адміністраторів, арбітрів тощо. Отже, теза про одні правила для всіх хибна. Це ж елементарно. — Юрій Владиславович в) 14:05, 4 листопада 2019 (UTC).

Вжиток Правопису-2019

Пропоную сформулювати і затвердити правило застосування норм Правопису-2019 у Вікіпедії. Річ у тім, що деякі читачі Української Вікіпедії (не дуже обізнані у філології) сприйняли Правопис-2019 як докорінну реформу мови, приведення її до норм західноукраїнської літературної мови початку 20 століття. Звідси заміна «ф» на «т», і «і» на «е» в словах грецького походження. Оскільки редактори не входять к такі тонкощі, що новий правопис встановлює нові правила тільки для нових запозичень, залишаючи старі в усталеній формі, необхідна роз'яснювальна робота. Колись я просив захистити статтю Афіни, тимчасово допомогло, але подібними сумнівними виправленнями займаються не тільки аноніми, отже, частковий захист не завжди ефективний. З огляду на вищевикладене, пропоную: 1) розробити правило, що приписує відомі в українській мові іншомовні слова подавати в традиційній формі, не запозичуючи їх наново відповідно до нової кон'юнктури; 2) на сторінці у Фейсбуку та інших доступних нам ЗМІ дати необхідні роз'яснення для потенційних авторів Вікіпедії. З повагою --В.Галушко (обговорення) 18:37, 20 жовтня 2019 (UTC)

За яких умов адміністрація не видалятиме статтю про ком'юніті DC8044?

І чому іншим ком'юніті статті дозволені? Хоча це, мабуть, невдале питання - я не хочу, щоб видалялися статті. — Це написав, але не підписав користувач Postmoderna borzota (обговореннявнесок) 11:41, 25 жовтня 2019‎ (UTC).

@Postmoderna borzota: вітаю. Див. довідку ВП:Стиль, ВП:КЗО та ВП:АД, бо дана стаття була написана не в енциклопедичному стилі (приклад з тексту "Локалізація, як ви вже здогадалися", "провів низку мітапів": стаття у Вікіпедії — не блог пост, і не повинна бути написана таким чином). Також стаття не проходила критерії значимості для організацій. А саме не було підтверджено її значимість незалежними від організації джерелами. Якщо це буде виправлено, можна звернутися на відновлення вилучених сторінок. --Helixitta (t.) 09:00, 29 жовтня 2019 (UTC)

Розголошення особистої інформації

Залишення статей

Останнім часом завдяки заклику Submajstro пожвавилась робота адміністраторського корпусу з підбиття підсумків на ВП:ВИЛ. І тут почалось... Насправді мене давно бентежить вилучення статей нішевої тематики, для яких важко оперувати загальними ВП:КЗ чи більш вузькими критеріями значимості. Справа в тому, що відкидати існування субкультур, хай навіть і не надто розвинених у нашій країні, та представники таких культур мають право читати у Вікіпедії статті про, наприклад, проекти, що перекладають комікси українською, чи про певного місцевого еко-активіста (звісно, не рівня Ґрети Тунберґ, та все ж). Також насторожує той факт, що після нетривалої тиші почала прокидатись нетерпимість до певних тем, що може призвести до вкрай неприємних результатів і чергових проектів. А ми так давно ведемо мову про політику дружнього простору.

До чого я веду? Чи не настав час змінювати критерії значимості чи хоча б правила вилучення статей у бік пом'якшення? Наразі я не готовий самотужки формулювати такі зміни, та хотілося б принаймні почути думку спільноти з даної проблеми. Був би дуже вдячний всім, хто висловить свою точку зору. --Mcoffsky (обговорення) 10:59, 22 листопада 2019 (UTC)

Ви написали дуже загально, і це важко зрозуміти що конкретно ви мали на увазі.
Але загалом в нас є загальний основний критерій значимості — якщо про предмет статті написано у незалежних вторинних джерелах. Від цього не можна відступати, навіть не через те, хочемо ми чи ні щоб у Вікіпедії було більше статей на ті чи інші теми. А просто інакше не вийде писати статті — якщо таких джерел немає, то інформація не може вважатися перевіреною. Якщо немає вторинних джерел, то є лише первинні, — там сторінки організацій, чи інтерв'ю еко-активіста. Це дає лише погляд з точки зору того, хто є предметом статті. І відсутня оцінка діяльності, а звідси будь-яка спроба зробити оцінку для написання статті буде оригінальним дослідженням.
Звісно, хотілося б щоб було про субкультури більше (мені наприклад так дуже) але про предмет статті все одно хоч десь повинно бути щось опубліковане, інакше просто немає інформації для статті. --Helixitta (t.) 12:07, 22 листопада 2019 (UTC)
Я теж не знаю, про що йдеться тому дам загальний коментар: коли мені трапляються статті, де значимість сумнівна, і підсумок можна підбити в будь-яку сторону з приблизно однаково вагомим обґрунтуванням, то я дотримуюся дуже простого принципу: краще залишити, ніж вилучити. Це також сприяє тому ж «дружньому простору», якщо тільки номінатор чи хтось із апологетів вилучення не виявляються безкомпромісними в такому випадку (насправді в більшості випадків галас роблять саме противники вилучення). В іншому — згоден з Helixitta. Деякі статті я вилучаю на підставі «невідповідності основоположному принципу Вікіпедії — ВП:В» (який прописаний у ВП:5О2).--Piramidion 12:37, 22 листопада 2019 (UTC)
удосконалювати правила завжди потрібно. Очевидне, що якщо є істотне висвітлення об'єкту статті в незалежних вторинних джерелах, то стаття значима. Я вважаю, що не усе можна все відшукати відразу, тому інші критерії це лише припущення відповідності основним критеріям.--Fosufofiraito Обг. 14:15, 22 листопада 2019 (UTC)
Тут може бути все, про що писали опубліковані надійні вторинні джерела. Пом'якшення може стосуватися (а) надійності = ненадійна Вікіпедія, пропаганда, маніпуляції; (б) вторинності = буду писати про те, який я класний нейроімунолог, ніхто ж не перевірить; (в) опублікованості = пишемо з голови те, що знаємо, «енциклопедія» забудькуватих школярів-пенсіонерів. Ви дійсно хочете це пом'якшувати?--Brunei (обговорення) 14:24, 22 листопада 2019 (UTC)
Я коли звертався про розгрібання завалів на повільному вилучення, то насамперед до тих хто може якісно підвести підсумок і коректно його оформити. Але не очікував, що відкрию скриньку Пандори. Відгукнулися і ті, кому я не довіряю і почалися проблеми. Проблеми були і раніше, але не в таких масштабах. Тепер щодо поставленого тут питання. Половинчасті рішення щодо залишення статей спровокували навалу їм подібних, з чим вже важко боротися. Найперше значення для залишення має відповідність загальним критеріям, а не тому, що ця особа або організація робить добру справу або я маю уявлення про це. Звичайно є додаткові критерії і коли відповідність їм є, то це інше питання. А так стаття складається посилань на призначення, інтерв'ю з особами, про кого стаття, де вона розповідає про себе або організацію з якою пов'язана, і все. У кращому випадку хвалебна стаття в якійсь районці. На підставі цього статтю залишати не можна, але залишається. Те ж саме щодо організацій, посилання на сайт організації або сайти, що підтверджують існування. Сама стаття складається з опису організації, її добрі діла з її сайту та ще з того що можна вважати рекламою. Це я бачу з того, що при підбитті мною підсумків відсоток вилучених статей зростає. Аналогічна ситуація з фільмами/серіалами. У статті анонс про фільм, перелік творців і акторів і все. А якщо серіал тільки почали демонструвати, то створюється стаття з вказаним вище ще може бути думки творців. Ніяких незалежних джерел. Створювати нові статті важче, бо про більшість значимих осіб/організацій/фільмів вже є статті. Ми або дотримуємося вимог значимості або послабляємо їх. Ігнорування їх веде до хаосу, конфліктів та всього іншого, що заважає розвитку Вікіпедії. --Submajstro (обговорення) 14:43, 22 листопада 2019 (UTC) P.S. Поки набирав, то появилися деякі думки, що збігаються з моїми, тому це не повтор.
  • Дякую, що відгукнулись. Додам трохи конкретики. Візьмемо хоча б залишену статтю На Хаті рекордз. В обговоренні та в оскарженні підсумку було дуже справедливо піднято питання відповідності критеріям значимості, бо формально ця студія звукозапису практично не згадується (її діяльність не висвітлена так, як того вимагають ВП:КЗ) у вторинних незалежних авторитетних джерелах (знайшов якусь публікацію, та розумію, що формально цього недостатньо). В даному випадку лише здоровий глузд може підказати, що студія значима, бо їй довіряють провідні українські виконавці, а вже на це джерел удосталь. Тож повторюсь, прямо жодне правило подібну ситуацію не окреслює, тому з формальної точки зору опоненти залишення статті абсолютно праві. Можу навести й інший приклад: стаття Третя паралель. Дотепер маю сумніви, що вчинив так, як того вимагають правила, залишивши статтю, та не маю жодних сумнівів, що вчинив правильно. Й поки останнє, в жодному разі не заперечую важливість дотримання ВП:В та принципу незалежності джерел, бо це дійсно основа того, що всі ми робимо і без подібних принципів буде те, про що сказав пан Brunei. Я ж більше хочу звернути увагу на ті статті, де широке висвітлення в ВП:АД навряд з'явиться, та, можливо, є сенс дивитись і на дотичні згадки (знов для прикладу згадаю На Хаті рекордз). --Mcoffsky (обговорення) 18:38, 23 листопада 2019 (UTC)
Я думаю, що випадок зі студіями (лейблами) звукозапису дещо особливий, і вписується більше в критерій «фактори, які привернули загальну увагу» ВП:КЗО — такими факторами є якраз відомі гурти та виконавці, які працюють зі студією. Проблема з джерелами існує не лише для студії «На хаті рекордз», а й із багатьма іншими зарубіжними лейблами, які працюють з відомими виконавцями — статті про них мають теж порівняно мало джерел навіть в англовікі, однак значимими їх роблять у першу чергу гурти, з якими вони співпрацюють. --Piramidion 19:44, 23 листопада 2019 (UTC)
Якщо я вірно розумію, у деяких інших Вікіпедіях діє англо-саксонський принцип прецедентності попередніх рішень. А саме, якщо при розгляді кейсу А виявлено, що правило Б недосконале і не може бути застосоване, то при наступному розгляді подібного кейсу А1 застосовується не правило Б, а рішення по кейсу А. З ходу пригадую кейс (щоправда, не щодо вилучення), пояснення Іллі Вояджера: (общее правило) «ВП:Имена, насколько я понимаю, является вторичной нормой по отношению к данному обсуждению (то есть может быть изменено по его итогам), поэтому мне пришлось проанализировать дискуссию по существу вопроса». — Юрій Владиславович в) 21:27, 23 листопада 2019 (UTC).
Можливо, такий принцип і діє (у нас, зрештою, теж існує така практика, тільки не настільки виражена), але я не розумію, яким чином це пов'язано з тим, що я написав у своєму коментарі, чи цим обговоренням загалом. Англійці, здається, теж визначають значимість лейбла за своїм відповідником ВП:КЗО. У них лише окремо виписаний один пункт про лейбли, в якому сказано, що виконавець (гурт чи співак) зазвичай є значимим, якщо випустив два або більше альбомів під відомим лейблом звукозапису. Я думаю, що зворотнє певною мірою теж діє, але більше з прив'язкою до кількості відомих виконавців: той, хто вивчає творчість відомого співака чи гурту, цілком може зацікавитись лейблом, який випустив принаймні два альбоми такого виконавця.--Piramidion 22:00, 23 листопада 2019 (UTC)
  • @Mcoffsky, Helixitta, AlexKozur, Brunei, Submajstro та Piramidion:, ще раз звертаю увагу на пропозицію 21:27, 23 листопада, вона носить загальний характер: прецедентний принцип вирішує проблему. "при вирішенні ок­ремого практичного питання застосування правила потрібно з’ясувати, як воно вирішувалося раніше у подібній ситуації", див. джерела в 1, 2, 3Юрій Владиславович в) 21:04, 27 листопада 2019 (UTC).
    За прецедентним принципом ми не вважаємо значимими статті про орденоносців, ордени яких є недержавними. А окремі випадки бувають настільки унікальними, що тут жодні прецеденти не допоможуть. Відповідно, нічого прецедентний принцип тут не вирішує. Проблема як була, так і залишається.--Piramidion 21:08, 27 листопада 2019 (UTC)
Кожен унікальний випадок, де виникає суперечка при застосуванні загальних првавил, потрібно ретельно розглядати з врахуванням не лише правил, але й подібних випадків, і він автоматично має бути прецедентом на майбутнє. Це англо-саксонський підхід, показав свою єфективність. — Юрій Владиславович в) 21:22, 27 листопада 2019 (UTC).
Проблема ще в тому, що немає способу відстежувати такі «подібні випадки», окрім пам'яті самих користувачів. Хіба що створити якийсь список прецедентів, але я навіть не уявляю, як би він мав виглядати.--Piramidion 21:53, 27 листопада 2019 (UTC)
@Piramidion: Дякую за думку. Запросив юристів, #Прецедентне право для Вікіпедії. — Юрій Владиславович в) 07:38, 29 листопада 2019 (UTC).
  • «Деякі статті я вилучаю на підставі «невідповідності основоположному принципу Вікіпедії — ВП:В» (який прописаний у ВП:5О2)» (Piramidion), «якщо таких джерел немає, то інформація не може вважатися перевіреною» (Helixitta) ( Ось стаття Ipso facto. Автор Ата, 714 байтів з усіма причандалами, без джерел, лінк фальшивий, доданий іншою адміністраторкою Erud. Але вилучати не можна — переписувати треба! ;) От і усі ваші «правила» :-P --93.126.95.15 21:26, 27 листопада 2019 (UTC)
Чергова маніпуляція. Стаття має купу інтервікі, в яких є чимало джерел, отже такі джерела існують, отже стаття відповідатиме ВП:В якщо їх додати, отже — її треба переписувати. Інша справа, що в такому вигляді вона порушує ВП:НЕСЛОВНИК. Але це не стосується цього обговорення. Ще одна така маніпуляція чи інший подібний неконструктивний коментар — отримаєте персональне обмеження на простір Вікіпедія, за винятком кількох сторінок, де Ваш внесок справді є конструктивним. Мені набридло з Вами панькатися.--Piramidion 21:44, 27 листопада 2019 (UTC)
Не лякай, пацан!!! ;) А переписувати ти будеш? Ні! Мені доведеться, маніпулятор... ))) --93.126.95.15 21:52, 27 листопада 2019 (UTC)
Я й так багато (як для «видалянця») статей на ВП:ВИЛ доводжу принаймні до прийнятного стабу (чи відповідності певним критеріям), щоб ще на маніпуляції вестися.--Piramidion 21:54, 27 листопада 2019 (UTC)
Не честно! Я однією Алохою не наситилась, хоч всю Вікіпедію й не з'їм, однак хочу ще ням-ням-ням В ейфорії+--Fosufofiraito Обг. 07:19, 28 листопада 2019 (UTC)
👍 Like --93.126.95.15 07:43, 28 листопада 2019 (UTC) P.S. Охана[en]
  • Трохи був офлайн цей тиждень. Тепер дійшли руки ) почитати написане. Головне, що для себе виніс з обговорення - окремий підхід до кожної номінації. Щодо прецедентів: такі статті, як все та ж На Хаті рекордз, гарно запам'ятовуються, й не потрібно постійно прецеденти вишукувати й відстежувати. Будь-хто з адміністраторів, хто підбивав підсумок по статті на схожу тематику, може просто в обговоренні кинути лінк на попереднє обговорення, і це вже може бути пристойним аргументом, хоч і підсумок доведеться підбивати по конкретній статті, але вже з урахуванням того, що спільнота сприйняла раніше. Можливо, трохи й плутано, але то так, думки вголос. Ще раз всім дякую! --Mcoffsky (обговорення) 14:27, 1 грудня 2019 (UTC)
  • Дякую за думку, багато з чим погоджуюсь. Я вважаю, що масові номінації статей, наприклад, про громадські організації чи подібні проекти несуть більше шкоди, ніж користі Вікіпедії. Такий упереджений підхід створює конфлікти у спільноті і призводить до утворення сторонніх проектів. «Під роздачу» потрапляє багато нормальних статей на межі значимості, інколи людям навіть лінь погуглити джерела перед тим, як щось поставити на вилучення. Я теж не готова зараз чітко сформулювати пропозиції до зміни правил. Можливо, варто зробити значимими не тільки загальнодержавні чи міжнародні громадські організації, але й місцеві, про які є згадки в незалежних джерелах. В правилах чітко не прописані кількісні критерії достатності висвітлення у джерелах, тому рішення приймаються виходячи з суб'єктивних міркувань. І варто встановити обмеження щодо кількості поставлених на вилучення статей одним користувачем на одиницю часу, це дозволить більш зважено підійти до оцінки кожного конкретного випадку.--Людмилка (обговорення) 15:28, 3 грудня 2019 (UTC)
    @Luda.slominska: Чинні правила не забороняють залишати статті про організації незалежно від їх рівня. Проблема в тому, що обговореннях на вилученні є розповіді про те яку добру роботу вона робить, всі її знають і майже немає реального наповнення статті. Як було тільки посилання на власний сайт, так і залишається, тому не можна говорити про нейтральність. І це відбувається місяцями. Не забувайте, що це енциклопедія українською мовою, а не тільки про Україну. Тому не можна робити значимими місцеві організації, якщо відсутнє істотне висвітлення в незалежних джерелах. --Submajstro (обговорення) 16:30, 3 грудня 2019 (UTC)

Прецедентне право для Вікіпедії

Початок див. вище: 21:27, 23 листопада та 21:04, 27 листопада.

Наукова стаття Бориса Малишева 3 має бібліографію 32 назви, з них 18 кирилицею, з 1780 року, одне джерело №7 українською, це переклад монографії Рональда Дворкіна, Основи, 2000.

Прошу думку юристів, @Dgho та Ліонкінг: питання загальне, застосовувати якісь елементи прецедентного права, не лише для залишення статей, а й для перейменування. Перефразовую Іллю Вояджера, узагальнення: «общее правило, насколько я понимаю, является вторичной нормой по отношению к конкретному обсуждению, и может быть изменено по его итогам, поэтому необходимо анализировать дискуссию по существу вопроса, не применяя общее правило».

Юрій Владиславович в) 07:38, 29 листопада 2019 (UTC).

Без дати народження

Чи можна прибирати шаблони {{Без дати народження}}, ґрунтуючись на ВП:БІО, якщо особа не хоче розкривати дату свого народження? --Perohanych (обговорення) 13:18, 26 листопада 2019 (UTC)

На мою думку це взагалі безрезультатний шаблон. Він не створює категорію, і їх потрібно два!!! Два шаблона для народження і смерті... Вважаю, що краще зробити один шаблон для категоризації таких статей. І тоді вже приймати даний шаблон. Дата все одно рано чи пізно знайдеться.--Fosufofiraito Обг. 14:24, 26 листопада 2019 (UTC)
Шаблон {{Без дати смерті}} існує, і він теж не створює категорію. Хоча я б не сказав, що ці два шаблини зовсім некорисні, адже привертають увагу до недоліків статті. Однак запитував не про корисність, а про можливість прибмрання за бажанням особи, яка не хоче привертати увагу до свого віку. --Perohanych (обговорення) 06:53, 27 листопада 2019 (UTC)
Вікіпедія не пишется за бажанням особи, Вікіпедія пишеться за надійними джерелами. Якщо для особи є надійні джерела на дату народження, то це не буде порушення ВП:БЖЛ. Щодо шаблону, то за вашим бажанням, можете прибрати, можете не прибирати. Правила щодо нього немає, і як я правильно пам'ятаю консенсусу також. Щодо користі, то від них я цього не бачу, бо це можна зробити на основі шаблону {{Особа}} і категоризації. І якщо Ви подивитесь параметри шаблону Особа, то практично для кожного можна буде створити шаблон, наприклад, коли відсутня інформація про громадянства, навчання, тощо. Такі шаблони лише створять перевантаження статті недоліками. Ніщо не ідеальне, усе можна поліпшити. --Fosufofiraito Обг. 07:11, 27 листопада 2019 (UTC)

Неприпустимість війн адміністраторів