9-й корпус (Югославські партизани)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор словенських партизанів[1]
Країна Демократична Федеративна Югославія
Вид Народно-визвольна армія Югославії
Тип Піхота
Чисельність Корпус
У складі 4-а армія (Югославські партизани)
Війни/битви Югославський фронт Другої світової війни
* Операція "Волькенбрух"
* Операція "Адлер"
* Битва за Тарнову
* Трієстська операція
Командування

Медіафайли на Вікісховищі

Партизанський 9-й корпус (словенською: IX Korpus) — формування югославських партизанів під час Другої світової війни. Складався з підрозділів дивізійного та бригадного рівня і діяв в анексованій Італією провінції Любляна, на югославських територіях під німецькою цивільною адміністрацією, в Незалежній державі Хорватія та на північному сході Італії під час Другої світової війни.

Корпус брав участь у багатьох операціях проти німецьких та італійських військ до капітуляції Італії 8 вересня 1943 року. Однією з найбільш значущих була німецька операція «Адлер».

За рішенням Пальміро Тольятті, всі комуністичні підрозділи (названі Гарібальдіні на честь Джузеппе Гарібальді), що діяли на територіях, відвойованих югославами, мали бути включені до складу НОЮА (Народно-визвольної армії Югославії)[2], і він особисто написав зміст наказу, який мали прийняти комуністичні партизани.[3]

Список підрозділів[ред. | ред. код]

  • 30-та югославська дивізія, сформована на базі 17-ї СНОБ (Словенська бригада національного визволення) «Симон Грегорчич» та 18-ї СНОБ (Словенська штурмова бригада національного визволення) «Базовішка»
  • 31-ша югославська дивізія, сформована на базі 3-ї (спочатку 6-ї) СНОБ «Іван Градник», 7-ї СНОБ «Франц Прешерен» та 16-ї СНОБ «Янко Премрл Войко».[4]
  • 19-та СНОБ (Словенська бригада національного визволення) «Сречко Косовел».[5]
  • Дивізія Гарібальді «Натізоне» (італійські партизани), що складалася зі 156-ї партизанської бригади «Бруно Буоцці» та 157-ї бригади «Гвідо Пічеллі»
  • 20-та бригада «Гарібальді Трієстина», сформована з італійських партизанів

Примітки[ред. | ред. код]

  1. According to Milan. Letopis muzeja narodne osvoboditve LRS, 1957 p. 41, the Slovene Partisan flag is the Slovene tricolor flag with the anti-Fascist red five-armed star over all three fields.
  2. Cattaruzza, Marina (2007). L'Italia e il confine orientale. с. 270.
  3. Quei garibaldini che scelsero Tito. Corriere della Sera. 31 січня 1992. Процитовано 28 червня 2012.
  4. Nikola Anić, Sekula Joksimović, Mirko Gutić, «Narodno oslobodilačka vojska Jogoslavije. Pregled Razvoja Oruzanih Snaga Narodnooslobodilnackog pokreta 1941—1945», Izdaje Vojnoistorijski institut, Beograd, 1982.
  5. Stanko Petelin Vojko: GRADNIKOVA BRIGADA. znaci.org. Процитовано 24 травня 2023.