Герб Хорватії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Хорватії
Деталі
Носій Хорватія
Затверджений 21 грудня 1990

Герб Хорватії (хорв. Grb Republike Hrvatske) — щит, на якому у формі шахівниці розташовано 25 червоних і білих квадратів, облямованих червоною лінією. Зверху щит прикрашає стилізована корона, що складається з п'яти ланок у вигляді (зліва направо) старого історичного герба Хорватії, гербів Рагузької республіки, Далмації, Істрії і Славонії. Герб відомий з часів незалежного Хорватського королівства (XI століття).

Згідно зі старовинною легендою, квадрати шахового поля в гербі Хорватії з'явилися тоді, коли слов'янський правитель Светослав Суринія (X століття) зіграв з венеційським дожем П'єтро II партію в шахи. Той, хто виграв би, отримував право на володіння містами Далмації. За результатами партії це право дісталося Светославові, що й дало привід змалювати шахи на його гербі.

Герби у короні[ред. | ред. код]

Найстаріший відомий хорватський герб міститься на щиті, на блакитному тлі якого зображена золота шестипроменева зірка зі срібним молодим місяцем (подібна до шляхетського герба «Леліва»).

Герб Республіки Рагуза, має вигляд двох червоних поясів на блакитному полі.

Герб Далмації містить три золоті короновані голови левів на блакитному полі.

Герб Істрії містить золоту козу з червоними копитами і рогами на блакитному полі.

Герб Славонії містить дві горизонтальні білі хвилі на блакитному полі (які в деяких книгах згадуються як дві річки, які знаходяться в Славонії: Драва і Сава), між хвилями червоне поле, в якому знаходиться куниця. У верхньому блакитному полі золота шестикутна зірка.

Історія герба Хорватії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]