Медаль імені Флоренс Найтінгейл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль імені Флоренс Найтінгейл

Медаль імені Флоренс Найтінгейл (англ. Florence Nightingale Medal) — жіноча нагорода, заснована Міжнародним Комітетом Червоного Хреста в 1912 р., призначена для дипломованих медичних сестер і добровільних санітарок, активних учасниць і регулярно співпрацюючих із товариствами Червоного Хреста й Червоного Півмісяця або з іншими організаціями, що надають медичну допомогу.

Цією медаллю нагороджуються жінки, що відзначилися під час війни і у мирний час хоробрістю й винятковою відданістю пораненим, хворим, людям з інвалідністю або тим, чиє здоров'я було під загрозою. Медаль може вручатися посмертно, якщо нагороджувана загинула при виконанні свого обов'язку. Медаль присуджується в день народження Флоренс Найтінгейл — 12 травня, раз на два роки.

На медалі, якою Міжнародний Комітет Червоного Хреста нагороджує своїх героїнь, Флоренс Найтінгейл зображена зі світильником у руці, — визнаним символом милосердя.

Українки, нагороджені медаллю[ред. | ред. код]

До 2011 року в Україні найпрестижнішою світовою відзнакою було увінчано 23 медичні сестри за виняткове милосердя у повоєнний і мирний час. Чергове нагородження відбулося 2007 року.[1]

У 2011 році медаллю імені Флоренс Найтінгейл була нагороджена медсестра Людмила Власова з м. Єнакієве Донецької області за порятунок шахтарів при аварії на шахті імені Карла Маркса 8 червня 2008 року.[2]

У 2019 році за допомогу постраждалим під час війни на Донбасі світову відзнаку отримали Валентина Басова (голова Дніпровської та Хортицької районної організації Товариства Червоного Хреста України в Запорізькій області) та Наталія Яковлева (голова Станично-Луганської районної організації Товариства в Луганській області).[3].

У 2021 році медаль одержала українка Алла Новікова, довівши кількість нагороджених медаллю українок до 27.

Див. також[ред. | ред. код]


Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. І. Усіченко. О. Заграничний «Разом до гуманності» Розповіді про Червоний Хрест України, С. 27, Київ-2008
  2. Червоний хрест нагородив медсестру з Єнакієво. Корреспондент.net. 12 липня 2011. Процитовано 12 липня 2011.
  3. Дві медичні сестри Червоного Хреста отримали медалі імені Флоренс Найтінгейл. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 17 березня 2022.