Гер'єнський десант

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гер'єнський десант
Дата: 30 листопада — 1 грудня 1944
Місце: Гер'єн, Угорщина
Результат: зайняття важливого плацдарму
Сторони
СРСР СРСР Третій Рейх Третій Рейх
Командувачі
СРСР СРСР
Толбухін Федір Іванович
Горшков Сергій Георгійович
Третій Рейх Третій Рейх
Йоханес Фріснер
Військові сили
СРСР СРСР
475 десантників
Третій Рейх Третій Рейх
невідомо
Втрати
СРСР СРСР
невеликі втрати згідно радянських донесень
Третій Рейх Третій Рейх
вбито близько 200 вояків та 120 полонено

Гер'єнський десант здійснювався протягом 30 листопада — 1 грудня 1944 року, здійсювався радянською Дунайською військовою флотилією у часі Будапештської операції.

Перебіг боїв[ред. | ред. код]

У часі наступу на Белград підрозділи радянської 57-ї армії, котрою командував генерал Микола Гаген Третього Українського фронту (командир — маршал СРСР Федір Толбухін) просуваються вздовж берега Дунаю за підтримки кораблів Дунайської флотилії. Після прориву затоплених фарватерів біля Залізних Воріт артилерійські катери та катери-тральщики зосереджуються на підступах до югославського міста та порту Смедереве.

У кінці листопада переходять в наступ війська 4-ї гвардійської армії (командир — генерал Георгій Захаров) Третього Українського фронту. При цьому сили 20-го та 21-го гвардійських стрілецьких корпусів починають наступ вздовж правого берега Дунаю, в той час як 31-й гвардійський корпус перебував на лівому березі. 31-й корпус мав завданням переправитися на правий дунайський берег по мірі розвитку наступу головних сил армії та спільно з двома правобережними корпусами продовжити наступ в західному та південно-західному напрямах.

Однак наступ головних армійських сил не досягнув планованого успіху — замість глибокого обходу Будапешту з південно-західного напрямку армійські підрозділи повільно у важких боях просувалися вперед. Задля пришвидшення наступу командуючий фронтом наказує командиру Дунайської флотилії віце-адміралу Сергію Горшкову підготувати та здійснити проведення тактичного річкового десанту в населеному пункті Гер'єн (Gerjen, сучасне медьє Тольна) на правому березі Дунаю. Перед десантним загоном ставилося завдання захопити ворожий опорний пункт на прирічковому фланзі оборони, створення загрози з тилу військам, котрі оборонялися проти головних сил армії, подальша переправа на захоплений плацдарм усього 31-го корпусу із завданням прискорити наступальну швидкість.

Для здійснення висадження було виділено 10 артилерійських катерів із складу 1-ї бригади річкових кораблів Дунайської флотилії (командував десантом Герой СРСР капітан 2-го рангу Петро Державін, групою висадки — капітан 3-го рангу С. В. Мілюков) та кілька артилерійських катерів до загону вогневого прикриття — із засданням вступити у бій з ворожою артилерією та відволікти її від дій десанту.

До складу десанту виділялося 475 бійців із 83-ї морської стрілецької бригади; мала чисельність десанту була зумовлена як нестачею суден, так і тим, що нацистські сили на цьому фронтовому відтинку були практично повністю втягнуті у бої із наступаючими по всьому фронту радянськими військами — хоча планом операції передбачалося проведення повторних рейсів катерів для збільшення чисельності десантників.

У ніч із 30 листопада катери із десантним загоном виходять із Бая, приховано проходить вверх по Дунаю та непоміченим наблизився до Гер'єна; загін прикриття виконав завдання по відтягуванню на себе артилерії противника. Артилерія берегового загону супроводу флотилії та бронекатерів загону підтримки здійснила потужну артилерійську підготовку, після чого о чверть на 1-у ночі 1 грудня десантники висаджуються на берег — це стало цілком несподіваним для сил противника. В тригодинному нічному бою радянський десант перейняв контроль над Гер'єном. Згідно радянських доповідних, в ході бою було вбито до 200 військових противника, 120 полонено; радянські втрати оцінюються як незначні.

Завдання десант виконав — плацдарм в нацистському тилу було захоплено, під загрозою удару в тил з нього війська на фронті, що розміщалися проти головних радянських сил, починають відходити. На плацдарм Дунайською флотилією терміново перевозяться 31-й стрілецький корпус, 83-я бригада морської піхоти, додаткові сили 4-ї гвардійської армії. До кінця дня 1 грудня сили десанту сполучаються із наступаючими частинами армії та долають спротив противника. Після того 4-а гвардійська армія здійснює глибоке обходження та з півдня замикає кільце оточення навколо Будапешта.

Джерела[ред. | ред. код]