Тушкування (політика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Тушкува́ння» — термін, що вживається в Україні, коли нардеп переходить з однієї політичної сили в іншу. Такого перебіжчика називають «ту́шка», що означає депутата Верховної Ради України, який, з особистої матеріальної чи іншої зацікавленості, вийшов з фракції, від якої він балотувався до Верховної Ради України.[джерело?] Термін також вживається щодо депутатів, котрі у важливих питаннях голосують за постанови на боці фракцій, до яких не входять і до яких їх виборці не обирали.[джерело?]

Це один із проявів політичної корупції та кризи парламентаризму в Україні, так само як і «кнопкодави».[джерело?]

В англійській мові існує близький за контекстом термін — Party-switching (укр. Партійні перебігання) — що означає зміну в приналежності до політичної партії «партизанської» публічної фігури, як правило, під час заняття виборних посад. Таких людей зазвичай називають party-switchers — партійними перебіжчиками.

Термінологія[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

У широкому значенні політичний термін «тушка» застосовується до тих політиків-високопосадовців, хто з кон'юнктурних міркувань змінив свої політичні погляди та (або) силу, яка забезпечила йому місце у парламенті або іншу високу посаду. Широке розуміння «тушки» охоплює не лише депутатів-опозиціонерів, що голосують у Верховній Раді України за провладні законопроєкти. Термін допускає можливість як виняток, так і добровільного виходу з політичної партії (блоку) політика, втрату ним статусу «тушки»[1], а також «міграцію» політиків від однієї партії до іншої в межах одного виборчого блоку.[2].

Світ[ред. | ред. код]

У багатьох країнах партійні перебігання приймають форму відмови політиків підтримати свої політичні партії під час протистояння з коаліційними урядами. Це відбувається особливо часто в країнах, де не зміцніли політичне виборне право, партійність, політична система, присутній високий рівень корупції тощо — наприклад, Вануату та Французька Полінезія, де в 2004 р. кілька членів різних партій покинули правлячу коаліцію, змусивши її розпастися. Як і в США,[3] перебіжчики з'являються і з утворенням нових партій. Доказом цього є ситуація у Великій Британії, коли деякі ліберали перебігли до Лейбористської партії на початку XX ст. У колишніх комуністичних країнах Європи, процес дерадянізації змусив представників комуністичних партій перейти до інших сторін, починаючи від політичного спектра з соціалістичного до консервативного і таке інше.

У деяких випадках перебіжчики з опозиційних партій можуть бути обрані для підтримки правлячої коаліції. У Польщі, наприклад, вихід партії Самооборона з урядової коаліції спонукав ряд її членів сформувати нову парламентську групу.

Партійні перебігання часто стаються в Італії, Україні, Індії, на Філіппінах.

Важливо розуміти, що політичні альянси і союзи — річ ситуативна, не всяке голосування «врозріз» говорить про «затушкованість» політика, існує тонка грань між політичними інтригами в силу життєвих обставин, політичними поглядами, які теж не завжди постійні, та партійними перебіганнями з метою власних корисницьких інтересів.[4][5] Найчастіше справжніми «тушками» з високою часткою ймовірності є бізнесмени-політики, оскільки такі рідко мають якісь політичні погляди, і йдуть у політику, щоб примножити свій капітал чи захистити свій бізнес в умовах тотальної корупції та рейдерства.

Історія[ред. | ред. код]

Приклад вживання слова в політичній листівці

Верховна Рада України VI скликання[ред. | ред. код]

Прообразами тушок можна вважати депутатів Ігоря Рибакова (обирався від БЮТ) та Юрія Бута (обирався від НУНС), які 6 червня 2008 року написали заяви про вихід із парламентської коаліції, що на той час об'єднувала БЮТ і НУНС. Через це в коаліції залишилося менше 226 парламентаріїв, що призвело до її розпаду[6].

Коли у 2010 році після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах знов постало питання про формування парламентської коаліції, Партії регіонів необхідно було знайти спільну мову із НУНС або БЮТ, оскільки наявний на той час формат «ПР + Блок Литвина + Комуністи» не давав мінімально необхідної для утворення коаліції кількості народних депутатів. Утім, перемовини зайшли у глухий кут. Тоді були ухвалені зміни до Регламенту Верховної Ради України, якими було дозволено приєднуватися до коаліції не лише фракціям, але й окремим депутатам[7]. Законодавчі зміни забезпечили формування коаліції за рахунок переходу на бік владної команди кількох депутатів з НУНС та БЮТ.

11 березня 2010 року було оголошене повідомлення про сформування Коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи» у Верховній Раді України шостого скликання[8], а також вирішені питання про відставку Юлії Тимошенко з посади Прем'єр-міністра та призначення на посаду Миколи Азарова. Засоби масової інформації з легкої руки опозиціонерів «охрестили» нове парламентське утворення «Коаліцією тушок». З цієї події термін «тушка» починає активно вживатися як журналістами, так і політиками.

Конституційний Суд визнав такими, що відповідають Конституції ті зміни до Регламенту Верховної Ради, що дозволили сформувати «коаліцію тушок»[9], 1 жовтня 2010 року взагалі скасував Конституційну реформу 2004 року, яка передбачала необхідність утворення коаліції депутатських фракцій[10]. Це спричинило «другу хвилю» виходу депутатів із опозиційних фракцій.

На початку 2012 року керівник громадського руху «Громадянський опір» Олександра Кужель оприлюднила список депутатів-тушок, які «зрадили своїх виборців». Втім, за ознаками вона підпадає під визначення «тушка», адже сама багато разів змінювала політичні сили, що забезпечували її кар'єрне політичне зростання (підтримувала Леоніда Кучму під час роботи у Верховній Раді у 1994—1998 роках, у списках партії «Трудова України» провладного блоку «За єдину Україну!» брала участь у парламентських виборах 2002 року, тоді ж підтримувала команду прем'єра Віктора Януковича, будучи членом команди Сергія Тігіпка, від якого пішла у листопаді 2011 року[11], змінивши свої погляди на прихильність до Юлії Тимошенко).

3 липня 2012 року парламент ухвалив Закон «Про засади державної мовної політики» (на основі проєкту № 9073), який здійняв чергову хвилю звинувачень у належності тих або інших депутатів до категорії «тушок».

Звільнення Юлії Тимошенко з посади прем'єр-міністра[ред. | ред. код]

11 березня 2010 р. при розгляді питання про відставку Ю. Тимошенко з посади прем'єр-міністра та призначення Миколи Азарова, хоча фракції БЮТ і НУНС мали більшість (227 депутатів), 19 «помаранчевих» депутатів, проголосували як і депутати від Партії регіонів — за звільнення Юлії Тимошенко.

За звільнення проголосували 244 депутати:

  • усі депутати фракції Партії регіонів (172), КПУ (27), Блоку Литвина (20);

Верховна Рада України VII скликання[ред. | ред. код]

Першими тушкамим в Верховній Раді України VII скликання стали обрані від Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» батько та син Табалови. Батько, Табалов Олександр Миколайович, був обраний депутатом по багатомандатному округу як № 47 по списку ВО «Батьківщина». Син, Табалов Андрій Олександрович, став депутатом Верховної Ради як кандидат від ВО «Батьківщина» по одномандатному виборчому округу № 99 (Кіровоградська область)[12]. Обидва після обрання депутатами відмовилися вступити в фракцію ВО «Батьківщина» в Верховній Раді[13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25].

Різко про існування тушок, зокрема в Верховній Раді України VII скликання, висловився Президент України Леонід Кравчук:[26]

Особисто я хотів би вірити в те, що в опозиції більше не буде «тушок» на кшталт Табалових, які ніби клялися на Біблії, а насправді — на казані зі смолою. Такі люди взагалі повинні бути викинуті з політичного життя як клятвовідступники.

4 квітня 2013 року народні депутати Олег Канівець, Віталій Немілостівий, Роман Стаднійчук, Ігор Скосар вийшли зі складу фракції «Батьківщина».[27][28]

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк в розмові з українськими журналістами в Брюсселі заявив, що за вихід з фракції «Батьківщина» дають 5 млн доларів США і 100 тис. доларів утримання щомісячно.[29][30]

Список тушок[ред. | ред. код]

VI Скликання Верховної Ради України[ред. | ред. код]

Список «тушок» VI скликання Верховної Ради України

ПІБ Обрано за списком Дата виходу з своєї фракції Фракція до якої приєднався
1 Ігор Рибаков БЮТ 8 жовтня 2009[31] Фракція Реформи заради майбутнього[32]
2 Геннадій Задирко БЮТ 8 жовтня 2009[33]
(знову) 21 вересня 2010[34]
Фракція Реформи заради майбутнього[35]
3 Володимир Каплієнко БЮТ 8 жовтня 2009[33]
(знову) 21 вересня 2010[36]
Фракція Реформи заради майбутнього[37]
4 Андрій Портнов БЮТ 16 квітня 2010 Перейшов у виконавчу владу[38]
5 Богдан Губський БЮТ 8 вересня 2010[39] Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][41]
6 Іван Денькович БЮТ 8 вересня 2010[42] Фракція Реформи заради майбутнього[43]
7 Арнольд Радовець БЮТ 8 вересня 2010[44] Фракція Реформи заради майбутнього[45]
8 Віталій Барвіненко БЮТ 21 вересня 2010[46][47] Фракція Партії Регіонів[48]
9 Юрій Полунєєв БЮТ 21 вересня 2010[49] Фракція Партії Регіонів[50]
10 Олександр Шепелев БЮТ 21 вересня 2010[51] Перейшов у Фракцію Партії Регіонів, але у грудні 2011 з неї вийшов[52]
11 Ігор Савченко БЮТ 21 вересня 2010[53] Фракція Партії Регіонів[54]
12 Олег Черпіцький БЮТ 21 вересня 2010[55] Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][56]
13 Андрій Веревський БЮТ 21 вересня 2010[57] Фракція Партії Регіонів[58]
14 Валентин Зубов БЮТ 21 вересня 2010[59] Фракція Партії Регіонів[60]
15 Володимир Іваненко БЮТ 21 вересня 2010[61] Фракція Партії Регіонів[62]
16 Петро Кузьменко БЮТ 21 вересня 2010[63] Фракція Партії Регіонів[64]
17 Олександр Фельдман БЮТ 21 вересня 2010[65] Фракція Партії Регіонів[66]
18 Олександр Буджерак БЮТ 21 вересня 2010[67] Фракція Реформи заради майбутнього[68]
19 Валерій Гацько БЮТ 21 вересня 2010[69] Фракція Реформи заради майбутнього[70]
20 Олег Гейман БЮТ 21 вересня 2010[71] Фракція Реформи заради майбутнього[72]
21 Валерій Камчатний БЮТ 21 вересня 2010[73] Фракція Реформи заради майбутнього[74]
22 Євген Константинов БЮТ 21 вересня 2010[75] Фракція Реформи заради майбутнього[76]
23 Юрій Крук БЮТ 21 вересня 2010[77] Фракція Реформи заради майбутнього[78]
24 Віталій Курило БЮТ 21 вересня 2010[79] Фракція Реформи заради майбутнього[80]
25 Олег Маліч БЮТ 21 вересня 2011[81] Не вступив до жодної фракції, але увійшов у провладну коаліцію[82]
26 Валерій Писаренко БЮТ 21 вересня 2010[83] Фракція Реформи заради майбутнього[84]
27 Раїса Сорочинська-Кириленко БЮТ 21 вересня 2010[85] Фракція Реформи заради майбутнього[86]
28 Станіслав Довгий НУНС 5 жовтня 2010[87] Фракція Народної партії[88]
29 Микола Баграєв БЮТ 2 грудня 2010**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[89]
Фракція Партії Регіонів[90]
30 Таріел Васадзе БЮТ 2 грудня 2010**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[91]
Фракція Партії Регіонів[92]
31 Степан Глусь БЮТ 2 грудня 2010**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[93]
Фракція Партії Регіонів[94]
32 Володимир Скубенко БЮТ 2 грудня 2010**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[95]
Фракція Партії Регіонів[96]
33 Євген Сігал БЮТ 2 грудня 2010**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[97]
Фракція Партії Регіонів[98]
34 Віктор Павленко БЮТ 1 лютого 2011**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[99]
Фракція Партії Регіонів[100]
35 Антон Яценко БЮТ 1 лютого 2011**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[101]
Фракція Партії Регіонів[102]
36 Іван Куровський БЮТ 1 лютого 2011** (також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[103] Фракція Реформи заради майбутнього[104]
37 Олександр Бобильов НУНС 1 лютого 2011[105] Фракція Реформи заради майбутнього[106]
38 Іван Плющ НУНС 15 лютого 2011[107] Фракція Реформи заради майбутнього[108]
39 Юрій Бут НУНС 1 березня 2011[109] Фракція Партії Регіонів[110]
40 Валерій Борисов НУНС 16 червня 2011[111] Фракція Партії Регіонів[112]
41 Ігор Палиця НУНС 6 вересня 2011***
НУНС оголосили про виключення з фракції 6 вересня 2011 р., але офіційно у ВР цього ніколи не було зроблено[113][114]
Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][115]
42 Давид Жванія НУНС 6 вересня 2011***
НУНС оголосили про виключення з фракції 6 вересня 2011 р., але офіційно у ВР цього ніколи не було зроблено[113][116]
Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][117]
43 Микола Круць НУНС 6 вересня 2011***
НУНС оголосили про виключення з фракції 6 вересня 2011 р., але офіційно у ВР цього ніколи не було зроблено[113][118]
Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][119]
44 Катерина Лук'янова НУНС 6 вересня 2011***
НУНС оголосили про виключення з фракції 6 вересня 2011 р., але офіційно у ВР цього ніколи не було зроблено[113]
Не приєдналася до жодної фракції, але увійшла до провладної коаліції*[40][120]
45 Володимир Марущенко НУНС 6 вересня 2011***
НУНС оголосили про виключення з фракції 6 вересня 2011 р., але офіційно у ВР цього ніколи не було зроблено[113][121]
Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][122]
46 Олег Новіков НУНС 6 вересня 2011***
НУНС оголосили про виключення з фракції 6 вересня 2011 р., але офіційно у ВР цього ніколи не було зроблено[113][123]
Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][124]
47 Віктор Шемчук НУНС 6 вересня 2011***
НУНС оголосили про виключення з фракції 6 вересня 2011 р., але офіційно у ВР цього ніколи не було зроблено[113][125]
Не приєднався до жодної фракції, але увійшов до провладної коаліції*[40][126]
48 Олександр Омельченко НУНС 4 жовтня 2011[127] Фракція Реформи заради майбутнього[128]
49 Владислав Каськів НУНС 23 лютого 2012 Перейшов у виконавчу владу[129]
50 Наталія Королевська БЮТ 14 березня 2012** (також вийшла та в той же день знову увійшла у БЮТ 16 листопада 2010)[130] Перейшла у виконавчу владу[131]
51 Сергій Харовський НУНС 3 липня 2012[132] Фракція Партії Регіонів[133]
52 Сергій Василенко НУНС 3 липня 2012[134] Фракція Партії Регіонів[135]
53 Вадим Коротюк БЮТ 30 липня 2012**
(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[136]
Фракція Партії Регіонів[137]
54 Костянтин Жеваго БЮТ Формальном залишився у БЮТ, але по суті був «прихованою тушкою»(також вийшов та в той же день знову увійшов у БЮТ 16 листопада 2010)[138] -[139]

VII Скликання Верховної Ради України[ред. | ред. код]

Список «тушок» VII скликання Верховної Ради України

ПІБ Обрано за списком Дата виходу з своєї фракції Фракція до якої приєднався
1 Олександр Табалов ВО Батьківщина 11 грудня 2012[140] Позафракційний[141]
2 Андрій Табалов ВО Батьківщина 11 грудня 2012[140] Позафракційний[142]
3 Олег Канівець ВО Батьківщина 4 квітня 2013[28] Позафракційний[143]
4 Віталій Немілостівий ВО Батьківщина 4 квітня 2013[28] Позафракційний[144]
5 Роман Стаднійчук ВО Батьківщина 4 квітня 2013[28] Позафракційний[145]
6 Ігор Скосар ВО Батьківщина 4 квітня 2013[28] Позафракційний[146]
7 Володимир Купчак ВО Батьківщина 6 червня 2013[147] Позафракційний[148]
8 В'ячеслав Кутовий ВО Батьківщина 6 липня 2013[147] Позафракційний[149]
9 Василь Кравчук ВО Батьківщина 4 червня 2013[150] Позафракційний[151]
10 Леонід Сергієнко ВО Батьківщина 11 жовтня 2013[150] Позафракційний[152]
11 Андрій Павелко ВО Батьківщина 11 жовтня 2013[150] Позафракційний[153]
12 Анатолій Гриценко ВО Батьківщина 14 січня 2014 (Обіцяв скласти депутатський мандат, але так цього й не зробив)[154] Позафракційний[155]
13 Роман Забзалюк ВО Батьківщина 16 січня 2014 (Склав депутатський мандат, але пізніше заяву відкликав)[156] Позафракційний[157]

Цитати[ред. | ред. код]

У Чорновола «тушок» не було «...». Шістдесятники були люди, гартовані на іншому, для них вирішальним чинником була українська національна ідея. А якщо Яценюк або Кличко набирають до себе людей за гроші, то це той компроміс, який стає бомбою сповільненої дії, спрямованою проти них же... Переконаний, «тушки» — це продукт лідерів, це — їхня біда і їхня вина.

Лесь Танюк, депутат Верховної Ради України з 1-го по 5-те скликання включно[158]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Термін «тушка» за сенсом пов'язаний із анекдотом часів СРСР про старого єврея та його папугу[159]
Старий єврей емігрує з СРСР і вивозить з собою папугу. Його перевіряють на митниці:
— З папугою не можна!
— Але це мій улюблений домашній вихованець, майже член сім'ї…
— Птахів дозволено вивозити тільки тушкою або опудалом. Доведеться залишити.
Папуга почув це і як закричить:
— Не треба мене залишати! Хоч опудалом, хоч тушкою, тільки б виїхати з цієї країни!

— Народний фольклор

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нардеп передумав бути «тушкою» (Лівий берег)
  2. БЮТ создает оппозицию, объединяя «тушек» (Ліга) (рос.)
  3. Party Hoppers: Eight Politicians Who Switched Sides
  4. Does Party Switching Help or Hurt a Politician's Career?. Архів оригіналу за 9 вересня 2013. Процитовано 28 серпня 2013.
  5. Lincoln Chafee and the art of the politically-motivated party switch
  6. Юрій Бут: «темна конячка» української політики робить хід (Радіо Свобода)
  7. Верховна Рада дала зелене світло коаліції «тушками» (УНІАН)
  8. Повідомлення про сформування Коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи» у Верховній Раді України шостого скликання від 11.03.2010 (Сайт Верховної Ради України)
  9. Коалиция «тушек» законна (Эксперт)
  10. КС скасував політреформу: Янукович отримав повноваження Кучми (ТСН). Архів оригіналу за 4 жовтня 2010. Процитовано 18 липня 2012.
  11. Кужель о Тигипко и ПР: «Я больше ни одному уроду служить не буду» (censor.net)
  12. СПИСОК народних депутатів України, обраних на виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року // «Голос України». — № 214 (5464). — 2012. — 13 листопада. — С. 4—10. [Архівовано з першоджерела 12 липня 2019.]
  13. Стаття «Опозиція вимагає від двох потенційних „тушок“ здати мандати» на сайті "Українська правда"
  14. Депутат каже, що перших «тушок» в «Батьківщину» привів Яценюк
  15. З Ради виштовхали «тушок» і «скрутили» Femen
  16. «Тушки» таки стали депутатами. Опозиція проти
  17. Опозиція вимагає перевиборів в окрузі «тушки»-Табалова
  18. «Тушка» Табалов-молодший заявляв, що влада намагалась його зламати
  19. Перша з «тушок» раніше хотіла керувати в Партії регіонів
  20. Картки відсутніх «тушок» Табалових уже голосують у Раді
  21. Опозиція забирає картки у Табалових і вимагає, щоб Верховна Рада закрилась
  22. Кличко каже, що «Регіони» обіцяли не голосувати за Табалових
  23. Тушка Табалов прийшов в Раду і вмостився серед регіоналів
  24. Тушка-Табалов здав картку
  25. Новий парламент стартує з «синдрому Табалова» Мустафа Найем, Сергій Лещенко на сайті "Українська правда" 13 грудня 2012
  26. Стаття «Донбаська влада і граблі для опозиції» в газеті «Експрес» № 145 (6736) за 27.12.2012-3.01.2013
  27. Четверо депутатів вийшли з фракції «Батьківщини». Архів оригіналу за 18 червня 2013. Процитовано 15 квітня 2013.
  28. а б в г д Із фракції ВО «Батьківщини» вийшло 4 депутати
  29. Яценюк розповів, скільки коштують його тушки
  30. Яценюк: Депутати залишають «Батьківщину» в результаті потужної атаки з боку влади
  31. http://2012.chesno.org/meter/person/89/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Рибаков Ігор Олександрович
  32. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=7559&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Рибаков Ігор Олександрович
  33. а б потім знов вступив у фракцію БЮТ
  34. http://2012.chesno.org/meter/person/327/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Задирко Геннадій Олександрович
  35. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=7785&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Задирко Геннадій Олександрович
  36. http://2012.chesno.org/meter/person/369/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Каплієнко Володимир Володимирович
  37. https://archive.today/20140115202624/w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=9523&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Каплієнко Володимир Володимирович
  38. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8699&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Портнов Андрій Володимирович
  39. http://2012.chesno.org/meter/person/304/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Губський Богдан Володимирович
  40. а б в г д е ж и к http://www.pravda.com.ua/news/2010/03/16/4865741/ Ukrayins'ka Pravda: Українцям нарешті надрукували список «тушок»
  41. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=2220&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Губський Богдан Володимирович
  42. http://2012.chesno.org/meter/person/320/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Денькович Іван Васильович
  43. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=6995&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Денькович Іван Васильович
  44. http://2012.chesno.org/meter/person/86/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Радовець Арнольд Анатолійович
  45. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8854&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Радовець Арнольд Анатолійович
  46. http://2012.chesno.org/meter/person/225/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Барвіненко Віталій Дмитрович
  47. http://www.svoboda.org.ua/dopysy/dopysy/015234/ [Архівовано 16 січня 2014 у Wayback Machine.] газета ВО Свобода — Хроніки зрад — 1
  48. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=9776&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Барвіненко Віталій Дмитрович
  49. http://2012.chesno.org/meter/person/72/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Полунєєв Юрій Володимирович
  50. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8518&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Полунєєв Юрій Володимирович
  51. http://2012.chesno.org/meter/person/191/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Шепелев Олександр Олександрович
  52. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8714&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Шепелев Олександр Олександрович
  53. http://2012.chesno.org/meter/person/93/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Савченко Ігор Васильович
  54. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11168&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Савченко Ігор Васильович
  55. http://2012.chesno.org/meter/person/175/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Черпіцький Олег Зенович
  56. https://archive.today/20140115210250/w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11165&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Черпіцький Олег Зенович
  57. http://2012.chesno.org/meter/person/264/ [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Chesno: Веревський Андрій Михайлович
  58. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5563&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Веревський Андрій Михайлович
  59. http://2012.chesno.org/meter/person/361/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Зубов Валентин Сергійович
  60. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=2182&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Зубов Валентин Сергійович
  61. http://2012.chesno.org/meter/person/362/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Іваненко Володимир Григорович
  62. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11172&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Іваненко Володимир Григорович
  63. http://2012.chesno.org/meter/person/425/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Кузьменко Петро Павлович
  64. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5436&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Кузьменко Петро Павлович
  65. http://2012.chesno.org/meter/person/159/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Фельдман Олександр Борисович
  66. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5542&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Фельдман Олександр Борисович
  67. http://2012.chesno.org/meter/person/254/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Буджерак Олександр Олександрович
  68. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8690&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Буджерак Олександр Олександрович
  69. http://2012.chesno.org/meter/person/278/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Гацько Валерій Петрович
  70. https://archive.today/20140117190346/w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=9542&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Гацько Валерій Петрович
  71. http://2012.chesno.org/meter/person/237/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Гейман Олег Айзікович
  72. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11164&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Гейман Олег Айзікович
  73. http://2012.chesno.org/meter/person/368/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Камчатний Валерій Григорович
  74. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=6012&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Камчатний Валерій Григорович
  75. http://2012.chesno.org/meter/person/407/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Константинов Євген Семенович
  76. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8174&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Константинов Євген Семенович
  77. http://2012.chesno.org/meter/person/423/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Крук Юрій Борисович
  78. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=964&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Крук Юрій Борисович
  79. http://2012.chesno.org/meter/person/430/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Курило Віталій Семенович
  80. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8803&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Курило Віталій Семенович
  81. http://2012.chesno.org/meter/person/8/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Маліч Олег Володимирович
  82. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11158&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Маліч Олег Володимирович
  83. http://2012.chesno.org/meter/person/64/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Писаренко Валерій Володимирович
  84. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8838&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Писаренко Валерій Володимирович
  85. http://2012.chesno.org/meter/person/120/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Сорочинська-Кириленко Раїса Миколаївна
  86. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11174&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Сорочинська-Кириленко Раїса Миколаївна
  87. http://2012.chesno.org/meter/person/327/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Довгий Станіслав Олексійович
  88. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5391&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Довгий Станіслав Олексійович
  89. http://2012.chesno.org/meter/person/222/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Баграєв Микола Георгійович
  90. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5424&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Баграєв Микола Георгійович
  91. http://2012.chesno.org/meter/person/257/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Васадзе
  92. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5479&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Васадзе Таріел Шакрович
  93. http://2012.chesno.org/meter/person/285/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Глусь Степан Карлович
  94. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8747&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Глусь Степан Карлович
  95. http://2012.chesno.org/meter/person/112/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Скубенко Володимир Петрович
  96. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8866&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Скубенко Володимир Петрович
  97. http://2012.chesno.org/meter/person/108/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Сігал Євген Якович
  98. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=2161&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Сігал Євген Якович
  99. http://2012.chesno.org/meter/person/49/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Павленко Віктор Вікторович
  100. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=12271&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Павленко Віктор Вікторович
  101. http://2012.chesno.org/meter/person/212/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Яценко Антон Володимирович
  102. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=4339&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Яценко Антон Володимирович
  103. http://2012.chesno.org/meter/person/431/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Куровський Іван Іванович
  104. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8692&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Куровський Іван Іванович
  105. http://2012.chesno.org/meter/person/237/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Бобильов Олександр Фадійович
  106. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=12642&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Бобильов Олександр Фадійович
  107. http://2012.chesno.org/meter/person/70/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Плющ Іван Степанович
  108. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=523&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Плющ Іван Степанович
  109. http://2012.chesno.org/meter/person/256/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Бут Юрій Анатолійович
  110. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11132&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Бут Юрій Анатолійович
  111. http://2012.chesno.org/meter/person/251/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Борисов Валерій Дмитрович
  112. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8730&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Борисов Валерій Дмитрович
  113. а б в г д е ж http://dt.ua/POLITICS/nasha_ukrayina_napolyagae_na_viklyuchenni_tushok_iz_fraktsiyi.html Dzerkalo Tyzhnia: «Наша Україна» наполягає на виключенні «тушок» із фракції
  114. http://2012.chesno.org/meter/person/53/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Палиця Ігор Петрович
  115. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11133&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Палиця Ігор Петрович
  116. http://2012.chesno.org/meter/person/338/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Жванія Давид Важаєвич
  117. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5490&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Жванія Давид Важаєвич
  118. http://2012.chesno.org/meter/person/424/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Круць Микола Федорович
  119. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5558&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Круць Микола Федорович
  120. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11127&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Лук'янова Катерина Євгеніївна
  121. http://2012.chesno.org/meter/person/14/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Марущенко Володимир Станіславович
  122. https://archive.today/20140118022634/w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8823&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Марущенко Володимир Станіславович
  123. http://2012.chesno.org/meter/person/38/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Новіков Олег Володимирович
  124. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11126&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Новіков Олег Володимирович
  125. http://2012.chesno.org/meter/person/189/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Шемчук Віктор Вікторович
  126. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11123&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Шемчук Віктор Вікторович
  127. http://2012.chesno.org/meter/person/44/ [Архівовано 17 січня 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Омельченко Олександр Олександрович
  128. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11119&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Омельченко Олександр Олександрович
  129. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11122&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Каськів Владислав Володимирович
  130. http://2012.chesno.org/meter/person/412/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Королевська Наталія Юріївна
  131. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=8693&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Королевська Наталія Юріївна
  132. http://2012.chesno.org/meter/person/164/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Харовський Сергій Юрійович
  133. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11134&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Харовський Сергій Юрійович
  134. http://2012.chesno.org/meter/person/258/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Василенко Сергій Володимирович
  135. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11583&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Василенко Сергій Володимирович
  136. http://2012.chesno.org/meter/person/414/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Коротюк Вадим Іванович
  137. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=9548&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Коротюк Вадим Іванович
  138. http://2012.chesno.org/meter/person/340/ [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] Chesno: Жеваго Костянтин Валентинович
  139. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=2301&skl=7 Верховна Рада України: Народний депутат України VI скликання Жеваго Костянтин Валентинович
  140. а б http://www.pravda.com.ua/news/2012/12/11/6979241/ Ukrajins'ka Pravda: У «Батьківщині» намітилися дві «тушки» — ЗМІ
  141. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15656&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Табалов Олександр Миколайович
  142. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15775&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Табалов Андрій Олександрович
  143. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=3165&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Канівець Олег Леонідович
  144. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15663&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Немілостівий Віталій Олександрович
  145. https://archive.today/20130621162509/w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=16646 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Стаднійчук Роман Васильович
  146. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15660&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Скосар Ігор Євгенійович
  147. а б Chesno: Тушки про тушок: ВІДЕО
  148. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15765&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Купчак Володимир Романович
  149. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15772&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Кутовий Вячеслав Григорович
  150. а б в http://tyzhden.ua/News/91414 Tyzhden': 11 тушок «Батьківщини»
  151. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11577&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Кравчук Василь Петрович
  152. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5516&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Сергієнко Леонід Григорович
  153. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15651&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Павелко Андрій Васильович
  154. http://tvi.ua/new/2014/01/14/bryhynec_nazvav_hrycenka_zradnykom_i_tushkoyu [Архівовано 2014-01-17 у Wayback Machine.] TVi: Бригинець назвав Гриценка зрадником і «тушкою»
  155. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=11117&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Гриценко Анатолій Степанович
  156. http://dt.ua/POLITICS/batkivschina-viklyuchila-z-frakciyi-nardepa-zabzalyuka-135540_.html : Dzerkalo Tyzhnia: «Батьківщина» виключила з фракції нардепа Забзалюка
  157. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=6569&skl=8 Верховна Рада України: Народний депутат України VII скликання Забзалюк Роман Омелянович
  158. Стаття «Влада нині шалено перелякана», газета «Експрес» № 70 (7020) за 4-11.07.2013 року
  159. http://tyzhden.ua/Politics/41780 Tyzhden': «Плівки Забзалюка»: нечистий прийом проти брудної гри

Посилання[ред. | ред. код]