Переплут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Переплут
Божество в слов'янська міфологія

Переплут (PerepÃlut) — бог у слов'ян, в інтерпретації сучасних рідновірів, дух землі, ріллі, поля, або луки[1].

Переплут серед інших язичницьких богів згадується в «Слові св. Григорія» з Софійського списку і «Слові Іоанна Златоуста про те, како перше погани вірили в ідоли», де повідомляється лише, що на честь Переплута пили, «вертячеся в розех». Сенс цього обороту залишається неясним: це може означати, що пили з рогів, або що, пили під час водіння хороводів. Його ім'я, ймовірно, походить від префікса пере- та реконструйованих утворень plova, pluti (плуті) — «плисти», що робить Переплута водним божеством, покровителем мореплавців[2]. Але через брак фактичних даних, сказати щось певне про Переплута немає можливості.

Оскільки функція божества залишається неясною, деякі дослідники вважають Переплута демоном, а не Богом. «Саме етимологічне значення слова свідчить, що, може, це було зле божество, що змушувало людину плутатися, блудити, близьке до Блуда. Взагалі ж це якийсь сумнівний божок.[3]»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рыбаков Б. А. Язычество древних славян.– Москва: Наука, 1981.
  2. Фасмер М. Этимологический словарь русского языка / Перевод с немецкого и дополнения О. Н. Трубачева. Под. ред. и с предисловием проф. Б. А. Ларина.– Москва: Прогресс, 1964—1973.– Т. I—IV.
  3. Митрополит Іларіон. Дохристиянські вірування українського народу. Історичнорелігійна монографія.– К.: Обереги, 1992.

Джерело[ред. | ред. код]

  • Худаш М. Походження наймення та релігійно-міфологічні функції давньо-руського язичницького божества, відомого як переплут / М. Худаш // Народознавчі зошити. — 2010. — № 1-2. — С. 88-93 Електронний ресурс