Зміулан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зміулан
Міфологія Українська міфологія,
Білоруська міфологія,
Російська міфологія
Місцевість Україна, Білорусь, Росія
Заняття Цар змій

Зміулан — в українській[1], білоруській та російській міфології цар змій, який володів великими їх стадами, противник Грому і Блискавки.

Образ[ред. | ред. код]

Є одним з продовжень образу Вогняного Змія[2]. В білоруських та російських казках, цар Вогонь або подекуди Грім і цариця Блискавка спалюють стада царя Зміулана, який ховається від них в дуплі старого дерева (паралель з одним з основних міфів слов'янської міфології, в якому ворогом Перуна є Змій, володар зміїв, що ховається в дуплі дерева).

Ім'я Зміулана використовується в російських народних замовляннях-приворотах:

«...Королівна бачить біду неминучу, висилає Зіланта Зміулановича. Загримів Зілант, виходячи із залізного гнізда, а висіло воно на дванадцяти дубах, на дванадцяти ланцюгах. Несеться Зілант як стріла на орла...»
Оригінальний текст (рос.)
«...Королевна видит беду неминучую, высылает Зиланта Змеулановича. Загремел Зилант, выходя из железного гнезда, а висело оно на двенадцати дубах, на двенадцати цепях. Несется Зилант как стрела на орла...»

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська міфологія. Фольклор, казки, звичаї і обряди. Олексій Кононенко 2017, 1 ст.
  2. Зміулан. Слов'янська міфологія. web.archive.org. 31 січня 2018. Архів оригіналу за 31 січня 2018. Процитовано 5 березня 2021.