Чудинко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чудинко
Міфологія Російська міфологія
В інших культурах Полтергейст
Місцевість Північ Росії
Заняття шкода людям

Чудинко або Пуганко — в російській міфології демон, схожий до кікімори, своєрідний аналог полтергейста, втілення злого начала.

Образ[ред. | ред. код]

Погані люди закладають його у вигляді маленької ляльки з ганчірок або дерева під колоду будинку під час будівництва. Чудинко лякає мешканців ночами стуком і тріском. Особливо сильний він в занедбаних будинках. Позбутися його можна, тільки знищивши закладену ляльку. Ті, кому набридають пустощі чудинка, повинні кликати знахаря на підмогу або колоти вилами в нижні колоди хати з вигуками: «Ось тобі, ось тобі, за те-то і ось це!»[1]

Перекази[ред. | ред. код]

Замість скарбу

В одному будинку чудило та й чудило. Господиня в погріб полізе - хтось спідницю тягне, тягне з неї. А в кухні стояла стара піч. Раптом стало з-за печі свистіти. А то як трісь - господареві качалкою попало в голову. Приїхав чоловік один до них, сів чай ​​пити - і як камінь впаде на стіл! То з-за печі раптом заєць вискочить, то щеня. Тоді один багатий дід каже:

- Тут скарб є.

Вони тоді виїхали і стали піч руйнувати. І в тій печі замість скарбу лялька виявилася, як жива, дивиться. Привели тоді попа, ікони поставили, давай всюди служити. Тоді качка вилізла, закрякала і пішла. Потім не стало нічого більше.

Лялька

Чоловік будинок будував, і теслярів чимось розсердив. І ось через деякий час, коли будинок вже стояв, почалися чудеса. Вночі як почало квакати: дитина реве, аж за душу тягне. Виїхали, а що робити? Спати ніяк не могли в будинку. Подумали старі люди і дещо порадили. Довелося знімати, розкривати дах - і в останньому ряду колод, під балкою, знайшли лялечку. Маленька така, з ганчірок зшита. Швидко її скинули, а потім в піч.

З тих пір все скінчилося.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чудинко — втілення злого начала, СЛОВ'ЯНСЬКА МІФОЛОГІЯ. web.archive.org. 31 січня 2018. Архів оригіналу за 31 січня 2018. Процитовано 5 березня 2021.